Problemów ciąg dalszy z M3000(WiFi)

• 6 Odpowiedzi
  • 3237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kseroboy

• **
  • 173
  • "Kopiować każdy może, ale jest tylko jeden Ksero."
  • Sprzęt: Nokia 3310
Problemów ciąg dalszy z M3000(WiFi)
« dnia: Czerwiec 05, 2007, 21:23:53 »
Odrazu mówię iż najpierw użyłem szukajki i nic podobnego nie znalazłem.

Otóż:
Posiadam router Pentagram Cerberus i łączę się bezprzewodowa w Laptopie jak i w stacjonarnym. Od Rutera mam może z jakieś 8mi na przeszkodzie jedna ściana(WC). Wszystkie moje sprzęty korzystające z WiFi nie mają problemu z znaleziemiem router'a jak i z łęczeniem się z nim. W tej odległości zawsze zasięg w PC oceniany jest jako Znakomity lub bardz dobry.

Dzisiaj po zmaganiach wkońcu włączyłem M3000. Za pierwszym razem się połączył z netem jednak po jakiś 5minutach się rozłączył gdyż zaczął wykrywać inne routery(w PC również wykrywa routery sąsiadów jednak nie ma rozdwojenia jaźni) i do teraz nie mogę się z nim połączyć. Gdy włączam WiFi(przycisk z boku po lewej i na ekranie klikam ON) zaczyna szukać znajdywać i informować mnie o różnych sieciach(niestety zabezpieczone) a o mojej nie ma znaku. Niby w jakimś tam Panelu pokazuje że Cerberus jest włączony, ale tam nie ma żadnego przycisku Connect itp. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy jest jakiś menedżer połączeń przez WiFi by zawsze wybrać z którym się ma łączyć a nie automatycznie? Odrazu mówię że nie mam żadnych blokad na routerze, aby połączyć się z moim routerem nie trzea wpisywać żadnych haseł WEP czy coś bo ich nie ustawiłem(bo niby po co jak i tak na drugim piętrze mało kto się będzie łączył). Można powiedzieć że mam to ustawione jako domowy HoT SPOT:P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 21:30:01 wysłana przez kseroboy »

*

Offline kseroboy

• **
  • 173
Odp: Problemów ciąg dalszy z M3000(WiFi)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2007, 06:58:03 »
Proszę o pomoc!!!

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2007, 08:59:34 »
Napisz jakie widac u Ciebie sieci (uzyj netstumbler na PC/NB) . Nie tylko nazwy SSID (nazwij je jakos - moj, sasiad1, sasisad2...), podaj kanaly na ktorych pracuja, i sredni sygnal. To podstawowe info ktore pozwoli zorientowac sie czemu masz slaby sygnal. Szczegolnie zajete kanaly transmisji moga byc problemem.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline kseroboy

• **
  • 173
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2007, 16:07:46 »
Napisz jakie widac u Ciebie sieci (uzyj netstumbler na PC/NB) . Nie tylko nazwy SSID (nazwij je jakos - moj, sasiad1, sasisad2...), podaj kanaly na ktorych pracuja, i sredni sygnal. To podstawowe info ktore pozwoli zorientowac sie czemu masz slaby sygnal. Szczegolnie zajete kanaly transmisji moga byc problemem.

Nie znam się na tym, ale wydaję mi się że on z tego wyboru nie może się zdecydować.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2007, 16:26:26 »
ehh No to sprobuj zmienic kanal w swoim AP. A na jaki to Ci nie powiem bo nie mieszkam obok Ciebie.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline kseroboy

• **
  • 173
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2007, 16:58:08 »
ehh No to sprobuj zmienic kanal w swoim AP. A na jaki to Ci nie powiem bo nie mieszkam obok Ciebie.

yyyy.... nie rozumiem na co i na jaki kanał mam zmienić? Ja na tym zielonego pojęcia nie mam...
Napisane: Czerwiec 06, 2007, 16:49:47

yyyy.... nie rozumiem na co i na jaki kanał mam zmienić? Ja na tym zielonego pojęcia nie mam...
[/quote

Gość od którego kupiłem PPC miał zainstalowany program WiFiFoFum i pokazuje on na radarze najbliższe wifi. No to niby sie zgadza i wykrywa mój Router w najbliższej odległości...

*

Offline kseroboy

• **
  • 173
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2007, 10:49:11 »
Ten tryb obsługujący szybsze moduły WiFi jest włączony więc powinno być ok... Ale nie jest... Prosze o pomoc...