Witam
Chciałbym poruszyć temat wysyłania maili z załącznikami przez IMAP4.
Podłączyłem się do sieci w biurze przez wi-fi (nie miałem z sobą kabla ani ster.) aby przesłać mailem plik który miałem na SPV.
Jak router w sieci wi-fi przydzielił dynamicznie adres mojemu SPV nie dało się wysłać maila korzystając z IMAP4 (mimo że przez orange internet wysyłał bez problemu). Tak jakby mu brakowało DNS'a. Dodatkowo na pasku połączeń pojawiły się dwa: jedno gprs a drugie wi-fi.
Uruchamiając internet explorera nie chciały wyczytywać się strony www.
Przeczytałem na forum, że pomoże ustawienie adresu IP ręcznie.
W końcu wyłączyłem telefon i po ponownym włączeniu nie wpisałem pinu aby mieć pewność że łącze się tylko przez wi-fi.
W kartach sieciowych ustawiłem dla SDIO WLAN Wireless Adapter adres IP oraz adresy DNS ale to również nie pomogło.
( ) Użyj adr. IP przypis. przez serwer
(o) Użyj podanego adresu IP
Adres IP: 192.168... itd
Stały adres IP pomógł co prawda i można było przeglądać strony www na telefonie ale w dalszym ciągu wysyłanie maili po IMAP4 nie było możliwe.
Maila zdesperowany wysłałem w końcu wykorzystując konto dostępne przez www.
Wyłączyłem sieć wi-fi i ponownie przystąpiłem do próby wysłania maila z poziomu IMAP4. Telefon połączył się z orange gprs i bez problemu wysłał maila z załącznikiem (tym razem mniejszym bo po gprs troche długo to trwa)
Gdzie szukać problemu ? Wysyłanie wiadomości z załącznikami przez IMAP4 działa przez orange internet i nie wiem dlaczego w takim razie przez siec wi-fi nie ma ochoty.
Czy można skonfigurować ten telefon tak aby wysyłanie maila mogło odbywać się przy połączeniach przez wi-fi z poziomu IMAP4 ?
Pozdrawiam
Adam