Problem z GPRS - SPV M3000 Orange

• 4 Odpowiedzi
  • 836 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:26:13 »
Witam,

SPV M3000 mam od niedawna i mam problem z GPRS - otóż Oranżada prekonfigurowała GPRS w taki sposób, że łączy się bez pytania przy byle okazji (np. włączenie Interner Explorera powoduje natychmiastowe "Trwa łączenie z GPRS").

Początkowo olałem sprawę naciskając za każdym razem anuluj w okienku, w którym czytałem, że trwa nawiązywanie połączenia GPRS, ale dzisiaj sprawdziłem stan pakietu danych w Orange i ku mojemu zdziwieniu zniknęło 6 MB pomimo, że nie używałem GPRS wogóle. Podejrzewam, że podczas łączenia Orange zdążyło otwierać pakiety danych in/out i moje anuluj jedynie zżerało 200 KB (2x pakiet 100 KB).

Sprawa jest o tyle bardziej denerwująca, że z Internetu korzystam przez WiFI, a natychmiast po straceniu zasięgu WiFI lub rozłączeniu bez pytania włącza się łączenie z GPRS.

Próbowałem szukać ustawień dla GPRS - ale w zakładce "Ustawienia -> Połączenia -> Połączenia" nie ma żadnych skonfigurowanych połączeń - jest jedynie opcja dodania nowych.

Zapewne problem jest trywialny do rozwiązania, ale jak dla mnie jest to spory problem, a nie widze żadnego intuicyjnego rozwiązania.

*

Offline DAGI

• *
  • 85
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2006, 01:10:47 »
Wykasuj poprostu ustawienia orange w zakladce  polaczenia - napewno tam sa :polaczenia-->zarzadzaj istniejacymi polaczeniami-->przytrzymujesz i kasujesz

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:11:20 »
Cytat: "DAGI"
Wykasuj poprostu ustawienia orange w zakladce  polaczenia - napewno tam sa :polaczenia-->zarzadzaj istniejacymi polaczeniami-->przytrzymujesz i kasujesz

OK - znalazłem w "Ustawienia -> Połączenia -> Połączenia -> Zaawansowane -> Wybierz sieci". Mam tam profile "Orange Internet", "Orange MMS", "Sieć w firmie" i "Mój dostawca ISP".

Niestety przy edycji profilu "Orange Internet" nie widzę nigdzie opcji "Nie łącz automatycznie". Tylko nie mówcie, że się nie da tego zmienić, bo korzystanie z WiFi wtedy traci sens.

Ja nie chcę przestać zupełnie korzystać z GPRS - tylko chcę korzystać tylko wtedy gdy chcę - czyli np. gdy jestem poza zasięgiem hotspotów. Teraz czy chcę, czy nie GPRS włącza się sam np. po uśpieniu i ponownym włączeniu pda, który miał włączone WiFi.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2006, 18:44:48 »
Przełącz profil dla programów łączących się z internetem na "Sieć w firmie". Jest to ustawienie po którym łączy się przez ActiveSynca z internetem gdy masz dostęp z kompa stacjonarnego. Jak tak ustawisz, nie włączy Ci GPRSa. Jeżeli będziesz chciał skorzystać z GPRSa musisz przełączyć ponownie, ale to 2 kliknięcia w ekran. Ja korzystałem z tego sposobu do wyłączania (bezapelacyjnego) GPRSu. Powinno zadziałać. Pozdro.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline mariuszgsm

• 463
  • Sprzęt: x7500
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2006, 21:45:13 »
"bartech" i co pomoglo udalo si epolaczyc przez WiFi  ja ma tez ten problem ze ma hotspota ale laczy mi sie przesz gprs ;(