Problem z ekranem dotykowym w Wizardzie

• 7 Odpowiedzi
  • 741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lost Soul

• 18
  • Sprzęt: Universal, Dell x51v, N95
« dnia: Styczeń 16, 2007, 04:00:38 »
Witam,
mam pewien problem z moim I-Mate K-JAM mianowicie szwankuje ekran dotykowy. Wydaje mi się, że stracił czułość np. muszę kilka razy kliknąć jakąś ikonkę czy opcję by ją aktywować (szczególnie tyczy się to Start -> Settings czy krzyżyka zamykającego okna). Czym może być to spowodowane? Mam wrażenie, że raz ekran reaguje lepiej a raz gorzej. Zaznaczam, że sprawdzałem na kilku romach (Molski, I-mate, Risidorio).
Pozdrawiam

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2007, 17:52:55 »
Czy ten problem może mieć podłoże w pamięci Extended ROM? Kupiłem ten telefon przez allegro na prezent i nie wiem co z nim robić. Sprzedający twierdzi, że u niego wszystko było OK. A u mnie tak jak pisałem wcześniej, muszę się namęczyć by cokolwiek uruchomić. Ekran jest oczywiście skalibrowany. Help :)

*

mobi_one

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2007, 21:05:36 »
raczej nalezalo by go oddac sprzedajacemu, ekran nie powinien miec nic wspolnego z extromem

Moze tez byc tak, ze tasma sie poluzowala, lub pod obudowe dostal sie brud co powoduje nieprawidlowe dzialanie.

Mialem oba przypadki, z tasma problem byl taki, ze musialem dociskac z jednej strony ekran zeby dzialal, trafil do serwisu

mialem tez paproch co powodowalo zamykanie aplikacji przy pewnych czynnosciach > znalazlem taki stary przyrzad do cerowania rajstop z pieknie wygietym koncem i wyczyscilem obrzeza i problem zniknal.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2007, 23:12:08 »
popieram kolege "mobiego" :)
mialem podobny problem w swoim wizardzie po wymianie digitalizera (warstwy dotykowej) - dopiero po docisnieciu jednej strony ekranu warstwa dotykowa dzialala. Wydaje mi sie, ze to problem z niewlasciwym przemontowaniem warstwy dotykowej. No chyba ze wizard nie byl rozbierany wczesniej - to akurat bardzo latwo sprawdzic - zobacz czy pod klapka oslaniajaca aparat jest plomba gwarancyjna, jesli jest to :/ hmmm moze trzeba go przeczyscic ? Jesli nie wiesz jak go rozkrecic polecam http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=58833 . Masz gwarancje na sprzet od sprzedawcy z allegro ?
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2007, 01:32:45 »
Dzięki za odpowiedzi, już poinformowałem sprzedawcę że zwrócę mu telefon jeśli do weekendu nie uda mi się nic zrobić. Zapłaciłem za przedmiot  sprawny. Sprawdziłem i pod klapką plomba jest zerwana, śruby są tak "wytarte" jakby był rozbierany przynajmniej kilkanaście razy. Też mógłbym go rozebrać i spróbować wyczyścić/ponownie zamontować ekran, ale po pierwsze nie mam takiego śrubokręta a po drugie zapłaciłem za przedmiot sprawny. Dałem za niego blisko 900zł a w opisie aukcji nie było mowy o żadnej usterce - chociaż o gwarancji tez nic nie pisał, mimo to wątpię by były jakiekolwiek problemy ze zwrotem bo przedmiot dotarł niesprawny, do tego był rozbierany i ma duże złuszczenia farby z boku. Chyba oddam mu ten telefon, dołożę 200zł i kupie okazyjnie jakiś nowy - prosto z salonu.
Pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2007, 03:01:47 »
dokladnie, nie ma co sie bawic z nierzetelnymi sprzedawcami
A jak lubisz sobie grzebac, to kup kosiarke do trawy ;)

*

Offline Lost Soul

• 18
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2007, 16:02:56 »
Witam :)
Ekran w Wizardzie przestał zupełnie działać. Najlepsze jest to, że dzisiaj dotarł do mnie SPV m5000 i jego stan także diametralnie odbiega od tego prezentowanego na zdjęciach i w opisie aukcji (allegro). Telefon ma wgniecenia na obudowie, głębokie rysy (największa ma 2cm) i wiele śladów na bokach świadczących o tym, że kilka razy komuś upadł. Znowu czeka mnie walka z kontrahentem (Pan od Wizarda broni się "rękoma i nogami", by tylko nie przyjąć zwrotu (ma ponad 300 komentarzy pozytywnych) - najpierw stwierdził, że nie dawał gwarancji, potem że u niego wszystko było OK, a ostatecznie postanowił uprzedzić mnie i napisał do allegro, na szczęście ja zrobiłem to samo). Jak zareaguje allegro? Dostałem odpowiedź, że już wysłali maila do sprzedawcy z prośbą o wyjaśnienie. Mam nadzieje, że staną po mojej stronie - wpłaciłem pieniądze 10 min po zakończeniu aukcji, dopłaciłem do przesyłki ubezpieczonej itd. Naprawdę ze swojej strony nie mogłem zrobić nic więcej (chyba, że dokonać płatności przez Escrow - teraz będę tak robił). Pozdrawiam

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2007, 17:30:25 »
jak widze to allegro jest coraz mniej "bezpiecznym" miejscem na robienie zakupow - trzeba uwazac na "gwarancje" nawet te rozruchowe wystawiane przez sprzedawcow... wydaje mi sie ze zakupy urzadzen drozszych niz 1500 zl warto poprzedzis osobistymi ogledzinami sprzetu ;)
Pozdrawiam u zycze udanych zakupow, no i bezpiecznych przedewszystkim.
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920