Problem Wifi - SPV M3000

• 11 Odpowiedzi
  • 916 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marteenez

• 45
  • Sprzęt: HTC Wizard WM6
Problem Wifi - SPV M3000
« dnia: Styczeń 08, 2007, 22:07:10 »
Witam wszystkich!
Mam problem z uzyskaniem polaczenia wifi z punktem dostepowym (router bezprzewodowy linksys). "Wizard" wykrywa siec bezprzewodowa, wprowadzilem klucz sieciowy i w zakladce polaczenia bezprzewodowe, kolo nazwy sieci widnieje napis : laczenie. Ale "wizard" nie chce sie polaczyc. Moze ktorys clubowicz mial podobny problem i moglby podzielic sie doswiadczeniami. Chcialbym uzywac mojego palma tak samo jak uzywam mojego laptopa do przegladania stron www, korzystania z gg itp. oczywiscie za posrednictwem wifi.
Za kazda odpowiedz z gory dziekuje  :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2007, 03:36:23 »
wklep ip, dns`y  z palca
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2007, 09:12:54 »
Jeżeli to nie kwestia autoryzacji po Mac, albo klucza to prawdopodobnie tak zostanie.
Mam podobną sytuację z Sagemem z tepsy. CO dziwne w przypadku np. innych routerkow, np Livebox wifi dziala bez problemu natychmiast. Z linksysem jeszcze nie probowalem.

Umozliwienie polaczenia poprawia w moim przypadku włączenie IR, wtedy za 3-6 razem załapuje.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline marteenez

• 45
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2007, 11:18:12 »
Wpisalem ip i dns'y, ktore odczytalem z ustawien routera w zakladce karty sieciowe/SDIO Wireless Network Adapter. Rzeczywiscie po chwili "wizard" zlapal polaczenie, ale znowu je przerwal i zaczal skanowac siec, laczac sie ponownie. Polaczenie to utrzymuje sie okolo 15s. Nie mam pojecia czym to jest spowodowane :( .

*

Offline marteenez

• 45
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2007, 11:23:22 »
A propo drugiej odpowiedzi jestem pewien, ze nie jest to kwestia MAC ani tez klucza sieciowego, gdyz jak napisalem powyzej polaczenie zostalo nawiazane. Byc moze jest to kwestia przypisywania adresow IP przez serwer DHCP routera.

Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2007, 00:41:46 »
Kolejność DNS spróbuj zamienić

Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2007, 14:19:50 »
Acha i jeszcze jedno mi połączyło z wifi pisze połaczono ale do internetu niechce wejść ;(

EDIT@Przepraszam myślałem że łaczy posty :(

*

Offline marteenez

• 45
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2007, 13:06:45 »
Po dlugich walkach udalo mi sie w koncu utrzymac polaczenie z routerem.
Okazalo sie, ze nie byla to wina adresow, ale protokolu szyfrowania.
W ustawieniach routera protokol ustawiony byl na WPA2, a PPC obsluguje WPA. Niby nic, a jednak po zmianie ust routera poszlo jak z platka. Po wlaczeniu wifi w PPC polacznie nawiazywane jest po 5s i utrzymuje sie tak dlugo, jak dlugo jestem w zasiegu sieci. Internet dziala.

*

Offline marteenez

• 45
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2007, 13:24:59 »
Jesli chodzi o internet to nie wiem dlaczego go nie masz. Ja po prostu tworzac nowe polaczenie ustawilem, ze ma byc to polaczenie do internet, a nie jest jest takze do wyboru: praca. Moze adres bramki domyslnej nie jest prawidlowy? Pzdr.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2007, 14:18:35 »
marteenez

PPC obsluguje WPA ale nie obsluguje WPA2
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline marteenez

• 45
Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 25, 2007, 14:16:46 »
Oleyek

"W ustawieniach routera protokol ustawiony byl na WPA2, a PPC obsluguje WPA"

Tak wlasnie napisalem co oznacza wlasnie to, ze PPC nie obsluguje WPA2.

Pzdr  ;)

Problem Wifi - SPV M3000
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 26, 2007, 13:14:57 »
Witam!
Ja mam troche inny problem z Wifi. Konfiguracja u mnie wyglada nastepujaco:

[SPV M3000] ~~~~~~ [AP] --------- [SERWER]

AP - RangleLAN DS (Proxim): wylaczone szyfrowanie, autoryzacja MAC, predkosc 11 Mbps, kanal 1
SERWER - obsluguje wlasny DNS, NAT, DHCP

Sprawa ma sie w ten sposob ze zazwyczaj SPV sie laczy do AP i wszystko hula. Od czasu do czasu sa jedna zwisy, tzn. SPV zgubi siec, po chwili ja szuka - laczy sie do AP jednak nie pobiera juz IP.

Podgladajac siec widze ze SPV zglasza request do DHCP o przydzielenie IP i DHCP mu odpowiada, jednak odpowiedz juz "nie dociera" do SPV (w eterze radiowym jest widoczna). Jesli wpisze IP i DNS na sztywno to niby polaczony - ale znow to samo: pakiety od SPV dochodza do serwera, spowrotem jednak juz nie :( Tzn. z serwera wychodza i z AP w eter tez ale SPV tego nie odbiera (???). Nie pomaga ani ponowne wylaczenie i wlaczenie karty Wifi w SPV ani reset. Jak sie z tym uporac?

Pomozcie!

P.s. po paru godzinach wszystko wraca do normy i wifi dziala...
P.s.2. podobny cyrk mam czasem z GPRS/EDGE (siec Orange) - te same objawy..