Problem przy wyborze słuchawek do wizarda

• 13 Odpowiedzi
  • 1365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem przy wyborze słuchawek do wizarda
« dnia: Czerwiec 19, 2008, 23:05:36 »
Chciałbym kupić sobie słuchawki do wizarda i mp3.

Słuchawek będe używać do oglądania filmów na wizardzie i do mp3. Słuchawki muszą grać bardzo głośno(będe je używac przy pracy przy kosie spalinowej) i zarazem czystko.

Mam 4 typy:
http://www.allegro.pl/item378639839_oryginalne_sluchawki_creative_ep_630_box_sklep_ss.html
http://www.allegro.pl/item381841325_sluchawki_panasonic_rp_hs_45_clip_on_promocja_.html
http://www.allegro.pl/item378626863__rewelacyjne_sluchawki_creative_ep_550_sklep_ss.html
http://www.allegro.pl/item381997747_sluchawki_nauszne_clip_on_panasonic_rp_hs50_f_vat.html

I mam jeszcze małe pytanie, może mi się uda znaleść w przedmiotach sprzedawcy u którego będe kupować przejsciówke z 2.5 na 3.5. Jaka to musi być? Ma to byś jakaś szczególna? Iloś pionowa czy coś? Nie mam o tym zielonego pojęcie, a może wszystkie przejściówki są takie same?

Z góry dzięki za pomoc

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
Odp: Problem przy wyborze słuchawek do wizarda
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2008, 00:29:44 »
Co do słuchawek, to już wiesz (jeszcze tylko dorzucę, że ja używam dokanałowych Pioneerów).

Natomiast co do przejściówki... najlepszy efekt osiągniesz, jak zwrócisz uwagę na to, żeby uwzględniała mikrofon - gniazdo w Wizie jest trójpolowe i włożenie najzwyklejszej przejściówki powoduje albo zwarcie kanałów, albo konieczność wyjmowania wtyczki z gniazda (ha, nawet niedawno widziałem na Allegro opis z tym i gościu centralnie pisał, że powinno się wyjąć lekko wtyczkę, żeby był dobry dźwięk  :O ).

Ja mam taką, że jest wtyk trójpolowy jack 2,5mm, kabelek i gniazdo 3,5mm z mikrofonem i przyciskiem odbierania rozmów  :D

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2008, 14:34:32 »
EP630 to jeden z lepszych modeli a zarazem bardzo popularny więc i cena nie jest wysoka.

Może tak jeszcze KOSS albo Senheiser (droższe)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2008, 21:24:25 »
jeśli chodzi o przejściówkę, ostatnio znalazłem coś takiego
http://www.skleppda.pl/index.php?p723,zestaw-sluchawkowy-przejsciowka-stereo-z-jack-2-5mm-na-jack-3-5mm
i od razu zakupiłem.
wygląda i działa zupełnie jak ta ze słuchawek od SE, oczywiście oprócz wtyku.
do tego dokupiłem słuchawki sennheisera, mxl51
http://allegro.pl/search.php?string=sennheiser+51+mxl&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0
- tu chodziło mi o krótki przewód coby nie nosic mikrofonu w okolicach rozporka.
efekt - wyśmienity.
polecam, wprawdzie słuchawki rzecz gustu, ale przelotka super sprawa - oczywiście mikro i odbieranie rozmów działa

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
  • Sprzęt: IBM T42 |
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2008, 08:02:42 »
Posiadam EP630 i jestem z nich bardzo zadowolony tylko ważne by kupić orginalne bo pełno jest tandetnych podróbek które raczej średnio grają... Jedynym minusem tych Creative`ow jest to że czasami słyszysz swoje kroki, bicie serca lub oddech :) Ale poza tym wymiatają :)
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:20:49 »
a tak apropo tej kosy... za 10 zł możesz sobie kupić nauszniki włożysz słuchawki na to nauszniki i kosa nie przeszkadza i nie trzeba katować uszu głośną muzą :P Zdrowie najważniejsze

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:57:13 »
Jedynym minusem tych Creative`ow jest to że czasami słyszysz swoje kroki, bicie serca lub oddech :) Ale poza tym wymiatają :)
Ja bym powiedział, że minusem jest raczej to, że prawie nic nie słyszysz z zewnątrz. Znajomy na moim oczach prawie wpadł pod samochód przez nie. Wtedy to nawet gdyby nie miał słuchawek usłyszałby swoje serce xD

A myślałeś o A2DP? Ja używałem czarodzieja z SE HBH-DS970. Miałem problemy z ustawieniem, by wyświetlał mi numer, gdy ktoś do mnie dzwoni. Poza tym rewelacja.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2008, 11:58:51 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2008, 12:19:58 »
Ja bym powiedział, że minusem jest raczej to, że prawie nic nie słyszysz z zewnątrz. Znajomy na moim oczach prawie wpadł pod samochód przez nie. Wtedy to nawet gdyby nie miał słuchawek usłyszałby swoje serce xD

no owszem izoluja od otoczenia nieźle aczkolwiek to o czym Ty piszesz to nie kwestia słyszenia bądź nie otoczenia... Naukowcy już dawno dowiedli że ludzie którzy słuchają muzyki, gadają przez telefon dekoncentrują się i odpływają w inne stany świadomości przez co tracą w niewielkim stopniu kontakt z rzeczywistością :) Muzyka powoduje że nie zwracamy uwagi na normalne odgłosy ulicy i przez to właśnie czasami zdarzają się takie historie (sam taką miałem na zwykłym zestawie do SE k750i który wcale nie tłumi otoczenia). Mało tego w niektórych stanach USA zabronione jest słuchanie muzyki np. na Ipodach i chodzenie po ulicach (w szczególności jogging) bowiem wypadki z udziałem pieszych drastycznie wzrosła po wejściu mody na jogging z muzyką :P Udowodniono również że np prowadzenie samochodu i rozmawianie przez telefon bardziej dekoncentruje niż jazda po jednym głębszym :) i wiele wiele innych ale to juz o.t.
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2008, 22:06:27 »
Jedynym minusem tych Creative`ow jest to że czasami słyszysz swoje kroki, bicie serca lub oddech :)

Mówisz, że to przez słuchawki?.... Ja tam słyszę swoje serce i kroki w nieco innych sytuacjach....  :P

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2008, 22:09:12 »
Zatkaj sobie prawe ucho palcem wskazującym, a lewą ręką uderzaj lekko w ten palec. Podobne dźwięki słyszysz gdy obija się kabel od epków na przykład o Twoje ubranie.

Swoją drogą tych Creative'ów nie polecam.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2008, 09:26:32 »
Swoją drogą tych Creative'ów nie polecam.

Nie polecam ponieważ ...?
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2008, 19:17:29 »
Wysoka awaryjność, niska jakość dźwięku, słuchawki dokanałowe ponadto uszkadzają uszy, według mnie ponadto brak komfortu związany ze słyszeniem właśnie oddechu, serca, czy obijania się kabla.
Nie polecam ale nie odradzam.

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2008, 20:03:56 »
racja.

ep-630 to beznadziejne creativy!

z takiego rodzaju  polecam sony MDR EX-51 z przejsciowka graja bardzo glosno na wizardzie i nic nie slychac z zewnatrz :P
Omnia i900.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2009, 21:14:56 »
co do słuchawek używam na swoim creative ep-630 cena powyżej 50zł ale jestewm bardzo zadowolony bardzo dłośne itd polecam inne miałem ale te najlepiej asyją do tego przejściówka mini na micro jack(tylko tak jak pisął prędzej to taką przejścówke bo spinolek się robi)a co do creative to mają dobry przewód bo się nie łamie tak jak w innych a co do pukania wkabel to przy słuchaniu to nie słychać tylko jak cisza jest to delikatnie  naprawde polecam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 21:19:20 wysłana przez dziodzio »