ja mam podobne osiągi (choć najczęściej jest w okolicach 60 kb/s i nigdy nie udało mi się przekroczyć 100kb/s)
a która sieć i czy jesteś pewien, że znajdujesz się w zasięgu BTS'a obsługującego EDGE?
btw, warto też zwrócić uwagę, że prędkości transferu osiągane w EDGE w bardzo dużej mierze zależą od jakości sygnału. jeśli jesteś w zasięgu EDGE, ale masz kiepski (typu -90 dBm i mniej) i/lub niestabilny sygnał, to z dużym prawdopodobieństwem prędkość transferu nie będzie powalająca. jednak w dobrych warunkach można osiągnąć całkiem niezłe rezultaty, ja np. osiągałem już wyniki rzędu 20-25 KB/s (via Era lub Plus), można nawet całkiem płynnie słuchać internetowego radia online w jakości 128 kbps.
aha, do testowania wydajności połączenia zamiast internetowych 'prędkościomierzy' na www polecam raczej spróbować zassać jakiś jeden duży plik. wynik będzie dużo bardziej miarodajny imho. z mojej (i nie tylko mojej) edżowej praktyki daje się bowiem zauważyć, że transfer danych jest sporo lepszy przy pobieraniu jednej, ale stosunkowo dużej porcji danych, aniżeli wielokrotnym pobieraniu wielu małych kawałeczków - np. ładowanie strony www, na której jest mnóstwo małych obrazków będzie trwało sporo dłużej, niż gdyby ściągnąć sumarycznie identyczną ilość danych, ale w jednym pliku.