SPV M3000+WiFi+WiFi w Laptopie z Edge=Internet? Jak?

• 11 Odpowiedzi
  • 1834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 26, 2006, 07:53:03 »
Witajcie,

Mam taką "Zagwozdkę" - mam laptopa połączonego z internetem przez EDGE (Modem PCMCIA), do laptopa podłączony WiFi dongle przez USB, mam też SPV M3000 i chciałbym wykorzystując połączenie WiFi Laptop-SPV mieć możliwość korzystania z laptopowego internetu na SPV.

Walczę z tym już jakiś czas - udało mi się połączyć Laptopa z SPV przez WiFi - w sensie istnieje połączenie między tymi dwoma urządzeniami ale nie działa na SPV internet - chce się łączyć przez GPRS.

Jak podłączam SPV do laptopa przez kabel usb to wszystko śmiga na SPV po połączeniu internetowym z laptopa a po WiFi nie chce.

Czy ktos wie jak to zrobic??

Jesli potrzeba to laptop to Dell Latitude D610 z donglem Sagem XI-735, kartą PCMCIA Option Globetrotter EDGE/UMTS, WIN XP PRO angielskim.

Pozdrawiam!
Piotrek

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2006, 16:39:33 »
Witam serdecznie wszystkich userów,to mój pierwszy post na tym forum.Nie chcąc zakładać nowego tematu zapytam o podobną,chociaż odwrotną sytuację jak kolega wyżej.Czy jest możliwa konfiguracja HTC Wizard(połączenie do netu GPRS/EDGE) jako modemu przez WiFi dla PC/laptopa,czy tylko poprzez BT ?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 19:58:43 »
@lipciopda

wszystko ladnie, pieknie gdybym miał jakiegos starego activesync'a ale mam wersje 4.1 i tu nie ma już niestety opcji polaczenia przez wifi...
Nadal stoje w miejscu...

Dzieki za dobre checi!

Pozdrawiam!
Piotrek

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:09:54 »
Ja polaczenie z siecia na PDA uzyskuje robiac z PC-ta zwykly AccesPoint(czasami)... Na codzien mam router z Wi-Fi.

Trzeba jednak miec do tego karte sieciowa i soft to umozliwiajacy, korzystam z jakiegos no-name na USB - nie potrafie zatem podac nazwy. Zawsze jednak jest tak, ze aby PDA polaczyl sie po Wi-Fi potrzebuje do ustanowienia polaczenia AP - nie udalo mi sie do tej pory zmusic klockow do dogadania sie inaczej - co nie zmienia faktu, ze nadal w wolnych chwilach cos tam probuje...

*

Offline korek

• 26
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2006, 21:34:39 »
udało ci sie udostepnic neta z lapsa na 9100. ja jedynie zdzialalem ze laps z Q sie widzieli i otworzyła jedna strona. i lipa nadal nic. połączenie bez AP

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2006, 23:14:14 »
Witam,
Moj SPV M3000 Laczy sie z kompem przez AdHoc i polacznie czyma,
ale gdy zrobie z karty Soft AP to juz raczej nie.

A jak zmosic Internet Explorera w M3000 do korzystania z polaczenia WiFi ?

Pozdrawiam
Polecam:

ja mam podobny problemo please help me too
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2006, 21:20:24 »
Witam Mam PC + stalka z kabla
do pc podlaczona karta wifi
polaczenioe neta udostepnione
ip wifi w pctku 192.168.0.1
maska 255.255.255.0

w palmie ustawiam
ip 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
bramka domyslna 192.168.0.1
DNS1: 194.204.159.1
DNS2: 194.204.152.34
w karcie WiFi pc robie profil ad-hoc ssid zabawa kanal 11 (w palmie tez 11)

odpalam palma i włala palm loguje sie di pieca
pinguje z pieca ----> wszystko ok opuznienia 5ms

odpalam explorera na palmie wpisuje jakikolwiek adres www.. i dUUUpa nie moze znalesc , prosi zebym sprawdzil nazwe i sprobowal ponownie

co robie zle ?????
help me

jesli placzesie z netem za pomoca gprs (z palma) to explorer smiga az milo

pozdro B

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2006, 23:50:29 »
odpal plik welcome.exe z katalogu windows i wtedy sprawdz

i kup sobie router WiFi - koszt 150-200 zl a zycie stanie sie latwiejsze

Re: ja mam podobny problemo please help me too
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 12, 2006, 00:14:47 »
Cytat: "Syrob2"

co robie zle ?????

opisany przez Ciebie tok rozumowania jest dokladny i prawidłowy, brakuje mi tylko 'udostepnienia połączenia internetowego' (lokalnego LAN) tak aby 'inne komputery w sieci korzystaly z tego łącza internetowego'
Zarówno kreator sieci wbudowany w XP jak i ActiveSync automatycznie udostępniają internet, ale z Twojego opisu wynika że konfiguracje wykonałeś 'ręcznie'

A ja swoją drogą spróbuje jutro zrobić takie zestawienie ;)

Pozdro ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 12, 2006, 12:49:41 »
aa polaczenie udostepnione...........
sprawdz bede wdzieczny za test i opis o ile zadziala
pozdro 4@ll

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2006, 12:19:24 »
Syrob2
Zrobiłem dzisiaj test ;) Troche musiałem pokombinować aby stworzyć "Twoje" warunki ale spox ;)

Warunki startowe:
1. PC z LAN (RJ-45) - przychodzące połączenie internetowe (IP zew. może być dynamiczne, stałe, kablowe, wszystko poza 192.160.0.xxx !!!)
2. W PC zainstalowana karta Wi-Fi absolutnie "goła" żadnej konfiguracji.
3. PocketPC z WM 5.0 na którym chcemy mieć neta poprzez WiFi
Zaczynamy:
1. Właściwości "Połączenie lokalne" (to które dostarcza internet) na PC -> zakładka "Zaawansowane" -> zaznaczamy opcje: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera" -> "OK"
2. Właściwości "Połączenie sieci bezprzewodowej" -> zakładka "Ogólne" -> Właściwości "Protokół internetowy TCP/IP" -> na akładce "Ogólne" przypisujemy Adres IP: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.255 i klikamy "OK" (nic więcej nie wypełniamy!)
3. Zakładka "Sieci bezprzewodowe" -> powinno być zaznaczone "Użyj systemy Windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej", następnie w sekcji "Sieci preferowane" klikamy "Dodaj..." -> wprowadzamy dowolne SSID: zabawa -> ustawiamy zabezpieczenia, u mnie: "Uwierzytelnianie sieciowe: Udostępnione (Shared), szyfrowanie: WEP, odchaczone "Otrzymuje klucz automatycznie" i wprowadzamy łącznie 10 znaków z zakresu 0-9 oraz a-f (10 dla 64bit), u mnie np. 123456789a, potwierdzamy i zaznaczamy pole "To jest sieć typu komputer-komputer....." Zatwierdzamy OK i wszystko jeszcze raz "OK"
Jak klikniemy sobie teraz 2x na "Połączenie sieci bezprzewodowej" to w okienku powinniśmy zobaczyć sieć "zabawa" z opisem: "Sieć komputer do komputera z zabezpieczeniami"
Mamy skonfigurowanego PC'ta :) Idziemy do Pocketa ;)
4. Przechodzimy do Common Manager'a, włączamy WiFi
Pocket powinien po chwili wykryć nową sieć: zabawa i pyta nas czy chcemy sie z niż połączyć :) Pwenie że chcemy :) Klikamy "Połącz" i podajemy klucz ( w naszym przypadku: 123456789a ). Zatwierdzamy i ...... mamy neta z WiFi naszego PC. Odpalamy Internet Explorera i śmigamy po stronach.

Działa bez pudła :D

Opisywałem szczegółowo, aby mniej doświadczeni też mogli skorzystać :)

Daj znać czy ruszylo ;)

Pozdrawiam