Padła karta ? czy czytnik... :/

• 8 Odpowiedzi
  • 1292 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Padła karta ? czy czytnik... :/
« dnia: Luty 04, 2008, 01:30:47 »
Witam od jakiegoś czasu mam już problemy tzn nie czytało mi karty, pomyślałem, że padła karta dzisiaj kupiłem sobie nową włożyłem i wizard normalnie ją widział, wyciągnąłem ją aby podłączyć do kompa wkładam jeszcze raz do pocketa a tu lipa nie czyta... czytałem na forum, żeby zrobić hardreset, zresetowałem i nadal to samo :/. Czy ktoś może coś na to poradzić ? Ahaa i reagować na karte reaguje bo jak wkładam to sie zaświeca
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 01:34:56 wysłana przez mercs600 »

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
Odp: Padła karta ? czy czytnik... :/
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2008, 08:26:23 »
Karta musi byś sformatowana na FAT (nie jest to regułą, bo mi się udało na FAT32 i u mnie działa) lub gdzieś styki nie łączą w Wizie. Odpal sobie, Settings (Ustawienia) => Memory (Pamięć?) i poszukaj karty, potem włóż i wyjmij parę razy, ale za każdym razem poczekaj kilka sekund żeby ją zobaczyło (u mnie ruszyło)
A nie masz jakiś tweaków zrobionych w rejestrze na oszczędzanie napięcia na portach i karcie?

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2008, 15:02:50 »
Jest fat, wkładałem i wykładałem i nadal nic... nie mam żadnych tweaków mój rom to pathfinder. Dziwne tylko, że po kupieniu nowej karty jak ją włożyłem to chodziła a potem jak włożyłem do kompa i od nowa do poketa to już nie odpala :/. Na kompie chodzi normalnie

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2008, 19:46:17 »
Witam

Mam to samo, i również stało mi się to dzisiaj, rom NextStep 3.3. Na początku wizard widział kartę, potem ją wyciągnąłem, włożyłem jeszcze raz i Wiz przestał ją widzieć. Wpieniłem się, myślałem, że padła karta, ale na PC wszystko działa. Przekopałem forum, zrobiłem HR, nie pomogło, sformatowałem kartę i też nie pomogło. Karta to Kingston micro/mini/SD 2GB.

Pozdrawiam i przepraszam za nieskładny opis, ale trzęsie mnie aż ze złości, bo wreszcie mam kartę i od razu problem jest z tym, z czym nigdy być go nie powinno.
Napisane: Luty 04, 2008, 19:28:18
Ok działa, w ostatnim rozpaczliwym porywie sformatowałem (z poziomu Winshita) na FAT32 i śmignęło, wykrył kartę... Tylko dlaczego do cholery wszyscy mówią, że MUSI być FAT, skoro u mnie MUSI być FAT32? Od czego to zależy i dlaczego są takie hece z głupią i bzdurną kartą pamięci... HTC powinno bardziej się postarać, zdecydowanie. Pół dnia nerwów, bo już myślałem, że będę musiał odsyłać kartę pamięci bo zepsuł się adapter micro/mini SD (taki wniosek wyciągnąłem, skoro karta działa na adapterze micro/SD, a wiz jej nie widzi, to musi być adapter).

Ehh, pozdrawiam.

---EDIT---
I dlaczego Wizard najpierw widział kartę a później przestał ją widzieć? Czy to się zdarza?

---EDIT2---
Nic z tego, po włożeniu do kompa (żeby zgrać z powrotem to, co było) i przełożeniu karty do Wizarda, Wiz znowu karty nie widzi. Ponowny format na FAT32 nic nie daje, na FAT również. Czy ktoś może to wyjaśnić?

---EDIT3---
Ok, po milionach resetów doszedłem do następującego, punktu:
Wyciągam kartę z Wiza i wkładam ją z powrotem - nie wykrywa.
Formatuję pod windowsem na FAT32, wkładam do wiza - nie wykrywa.
Robię softreset z kartą w środku - wykrywa i działa, da się kopiować itd.
Wyjmuję kartę z Wiza i wkładam ją z powrotem - nie wykrywa i kółeczko się zamyka.

Pytanie: WTF? :)
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 21:11:02 wysłana przez Sekeletu »

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2008, 08:40:06 »
Wyciągać kartę na wyłączonym WIZIE  :grin:

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2008, 13:58:49 »
Kolego sekeletu u mnie to samo po softresecie widzi, a potem gdy ją wyłożę znowu to samo.... zadaje sobie pytanie czy to nie przez rom ?? mamy te same romy tyle ze ja mam 3.2........ a tak poza to różni sie czymś wielkim 3.3 od 3.2 ? :>

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2008, 19:51:15 »
A nie wiem nawet, jakimiś drobiazgami, na mobione.pl można poczytać, jak kto ciekawy. Być może to przez ROM, spróbuję zmienić a coś innego, tylko trzeba poszukać jakiejś fajnej dystrybucji na xda-dev... Ehhh, nie chce mi się znowu wszystkiego backupować i ustawiać... :/

Dam znać być może jutro, jeżeli dzisiaj znajdę chęci na zmianę softu...

@merc600
Też zmień ROM i zobaczymy, co będzie się działo :-) Bo chyba na nikogo z zaawansowanych użytkowników nie można liczyć w tym temacie, zdaje się, że jesteśmy pierwsi z takim problemem i trzeba samemu szukać rozwiązania :)

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2008, 20:27:15 »
a po każdym softreset odpala ci karta ?? bo mi nie bardzo

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2008, 21:41:06 »
Nie, czasami dwa razy pod rząd odpalałem, czasami pięć razy resetowałem i nic.

Zmieniłem ROM na Paradox 5.1. Problem nadal występuje, z tym, że mam wrażenie, jakby częściej po softresecie karta "zaskakiwała". Na pięć testowych resetów, po których za każdym razem kartę wyjmowałem i wkładałem z powrotem, cztery razy karta była widoczna po resecie, tylko raz Wiz jej nie wykrył. Aczkolwiek może to być tylko przypadek działający na moją korzyść.
W każdym razie da się już tego normalnie używać, softreset nie jest problemem, jeżeli tylko będzie zaskakiwało zawsze lub prawie zawsze :)

@mercs600
Zmieniasz roma?