Nieprawidłowo działające różne ROMy.

• 6 Odpowiedzi
  • 525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline armatura

• 16
  • Sprzęt: SPV M3000
Nieprawidłowo działające różne ROMy.
« dnia: Listopad 30, 2007, 13:06:14 »
Witam.
Przewertowałem forum we wszystkie strony, znalazłem wiele pomocnych sugestii. Borykam się z tym od kilku miesięcy.
Ale od początku:
SPV M3000, G4.

• Wgrałem ROM Pathfinder (jeden z pierwszych), ale nie działał kalendarz. Miałem sporo problemów z wgraniem, po 3-4 próbach się wgrał prawidłowo. Nieudane próby objawiały się tym, że miałem cały czas WM5.
  • Próbowałem wgrać ratunkowy - udało się
  • od tej pory chciałem wgrać Pathfindera 3.2, ale zawsze pojawiał się po wgraniu i uruchomieniu komunikat "Cannot load TimeWizard.exe" (albo bardzo podobny, nie pamiętam dokładnie). Znalazłem na forum informacje na ten temat. Zabiegi nie pomagały (usuwanie ze startmenu itp).
  • Stan obecny jest taki: mogę wgrać ratunkowy, ale nie działa w nim kalendarz i zadania. Jak chcę wgrać cokolwiek innego to pozostaje WM5, Przy próbach wgrania Pathfindera 3.2 jest tak jak poprzednio - jak już się uda, nie działa TimeWizzard, kalendarz i zadania.
  • Kiedy przy jakimkolwiek romie próbuję wgrać HardSPL to przy włączeniu okienka dosu (command), co dzieje się samoczynnie, wyskakuje błąd dotyczący braku możliwości kopiwania na urządzenie.

Wgrywam według przepisu MOBIONE z jego strony (świetna pomoc! tak przy okazji), ale jak napisałem niektóre czynności mi się nie udają.
Próbowałem różnych romów, zawsze jest problem (jeżeli już się wgra) z kalendarzem i wpisami w zadaniach.
Wgrywam na Win XP ze wszystkimi serwicepackami, na ActiveSync 4.5.

Z OSTATNIEJ CHWILI:
właśnie udało mi się wgrać ORANGE, ale w bardzo dziwny sposób: wgrałem love, później orange, ale sie nie udało... wgrałem znowu love i uruchomił się orange oryginalny. Oj dziwnie kurde... wkurza mnie ten SPV... a przy starcie pokazuje sie IPL i SPL 2.22.0001, GSM 02.25.11, OS 2.26.10.2. Splash screen jest z LOVE. o losie...

Jeeezu... po HardResecie uruchomił się LOVE (po czwartym, poprzednie 3 hardresety bez zmian - uruchamiał się orange) /odróżniam soft od hard resetu/

Wiem, że to brzmi jakbym się nabijał, ale zacząłem we wrześniu 2007 i jeszcze nie skończyłem zmiany romu, a jestem już zdesperowany...
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 14:20:37 wysłana przez armatura »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Nieprawidłowo działające różne ROMy.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2007, 14:26:40 »
Probowales uzyc innego komputera do wgrywania?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline armatura

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2007, 14:31:41 »
Niestety nie mam takiej możliwości narazie... ale postaram się i się odezwę. Może w weekend dam radę. Najdziwniejsze jest to, że jak sie uruchomił LOVE ( po orange ) i wgrał jakieś 3 pliki, to później po sofcie znowu sie uruchomił orange i tak zostało.

Spróbuję wgrać na ten orange pathfindera. Zobaczę co się stanie.
Właśnie się wgrywa. Zobaczymy jak pójdzie.

A tak w ramach ciekawostki, większość romów, poza Pathfinderem i orange, wysypuje się na 96% i zgłasza (RUU) error.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 14:39:49 wysłana przez armatura »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2007, 15:25:39 »
Jezeli masz G4 to wgrywaj ShellToolem i zobacz wtedy. Co do orange to nie uruchomil Ci sie ROM orange na Love tylko Customizacja sie wgrala z ExtendedROM...

*

Offline armatura

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2007, 16:11:41 »
Sprawozdanie z próby wgrania Pathfindera 3.2 Shell Toll'em:
po kliknięciu OK po kilku dosłownie sekundach zobaczyłem komunikat "PLEASE MAKE HARD RESET" i po resecie nic. Cały czas LOVE z tłem orange i kolorkami orange.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2007, 18:35:42 »
To najpierw sprobuj na innym komputerze.

*

Offline armatura

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2007, 13:24:41 »
Nie miałem czasu spróbować na innym komputerze.
SPV leżał sobie na półeczce i czekał na wolną chwilę... wyładował się do zera. Podłączyłęm ładowanie i kiedy go włączyłem pokaał się screen z love, wyświetliły się IPL, SPL, wersja Radia i OS. Włączył się... ostatnio wgrany rom, który nie działał po hard resecie. Po kilkukrotnym hardzie (nie piszcie tylko żę nie zrobiłem wcześniej hard reseta... za każdym razem włączał mi się poprzedni ratunkowy i kazał się konfigurować). Działa NextStep, nawet dobrze. Jest jak narazie (testuje trzeci dzień) jeden problem. Podczas instalacji AutoMapy 4 kiedy zweryfikuje (przez internet) numer seryjny i pobiera informacje o urządzeniu po kilku minutach "zawiesiny" pokazuje się komunikat "Nie można pobrać informacji identyfikacyjnych urządzenia".

Ogólnie jest ok, wszyskie programy działają bardzo sprawnie. Jest troche przetaktowany, ale nie grzeje się. Nie wiem o co chodzi... niby działa, ale zachowywał się dziwnie.