Nie można się do mnie dodzwonić ??

• 16 Odpowiedzi
  • 3078 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie można się do mnie dodzwonić ??
« dnia: Marzec 02, 2008, 22:58:06 »
Witam mam taki problem.

Mam normalnie zasięg mogę dzwonić itp ale do mnie się nie da dodzwonić. Od czego to może być. Wydaje mi się że ten problrm pojawił się dopiero po zmianie romu na NBD 9.2. Czy miał ktoś taki przypadek? Czasami można się dodzwonić do mnie normalnie a czasami nie.
Od czego to moż być?
SMSy normalnie dochodzą.
Pozdrawiam

*

Offline lis6502

• *
  • 92
  • Sprzęt: Wizard G3 i G4chętnie pomogę z ppc obecnie:Półtora Jornady 680 Nokia6630ME
Odp: Nie można się do mnie dodzwonić ??
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2008, 16:20:54 »
hmm, a co słyszy osoba dzwoniąca? 'abonent czasowo', czy sygnał zajętości?
Chciałem dobrze, wyszło jak zwykle

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2008, 19:06:00 »
Spróbuj wgrać inne radio.

*

Offline lis6502

• *
  • 92
  • Sprzęt: Wizard G3 i G4chętnie pomogę z ppc obecnie:Półtora Jornady 680 Nokia6630ME
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2008, 20:02:28 »
ech Wy nic tylko modować, modować. :(. przecież to że coś się sypie nie musi być sprawą romka... Ja sugerowałbym anulować wszystkie przekazy połączeń. Może to głupie, ale naprawdę jak ktoś coś przez przypadek namiesza(a wiele nie trzeba, wystarczy przypadkowa sekwencja *#)  to każde połączenie jest przekazywane pod jakiś kosmiczny numer.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2008, 20:24:58 »
Za obsługę GSM odpowiada właśnie Radio  :) Więc wszelkie problemy z połączeniami, mogą być właśnie spowodowane przez nie  :wink:

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2008, 20:45:07 »
ech Wy nic tylko modować, modować. :(. przecież to że coś się sypie nie musi być sprawą romka... Ja sugerowałbym anulować wszystkie przekazy połączeń. Może to głupie, ale naprawdę jak ktoś coś przez przypadek namiesza(a wiele nie trzeba, wystarczy przypadkowa sekwencja *#)  to każde połączenie jest przekazywane pod jakiś kosmiczny numer.

Nie chodzi o modowanie, tylko problem polega na tym, ze na WM5 (szczegolnie tym standardowym ladowanym przez operatorow) nie da sie normalnie uzywac Wizarda. Sprawdzone organoleptycznie i udowodnione testami i zwyklym codziennym uzywaniem...  :P
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2008, 21:36:35 »
WItam

Dzwoniący słyszy abonent czasowo niedostępny a ieć jest na 100% bo ja mogę dzwonić i odbierać sms. Dzisiaj wgrałem nowy rom NSX 3.3 oraz radio 2.47.11 wcześniej było 2.71.11 i jak narazie jest ok.

ZObacze co będzie dalej i napisze, może komuś sięprzyda rozwiazanie takiego problemu.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
  • Sprzęt: htc magic od orange
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 08:41:54 »
bardzo możliwe,że radio które miałeś wcześniej obsługiwało tylko 1 pasmo GMS, wiem że jakiś operator tak robi ale nie pamiętam teraz jaki.
Zmiana radia musiała pomóc..
wizard -> blueangel -> alpine -> hermes -> blueangel -> iphone 2g 16gb -> htc magic -> ??

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2008, 12:40:01 »
bardzo możliwe,że radio które miałeś wcześniej obsługiwało tylko 1 pasmo GMS, wiem że jakiś operator tak robi ale nie pamiętam teraz jaki.
gdyby radio obsługiwało tylko jedno pasmo GSM to nie byłby w stanie zalogować się do sieci, lub traciłby zasięg przy małych zakłóceniach. Generalnie- jeśli możesz SMS'ować to dzwonić też można. Polecam sprawdzić i anulować wszystkie przekazy połączeń.

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2008, 13:06:55 »
gdyby radio obsługiwało tylko jedno pasmo GSM to nie byłby w stanie zalogować się do sieci, lub traciłby zasięg przy małych zakłóceniach. Generalnie- jeśli możesz SMS'ować to dzwonić też można. Polecam sprawdzić i anulować wszystkie przekazy połączeń.

Co Ty sie tak uparłeś na te "przekazy połączeń"? Nieco wyżej boruc20 napisał, że pomogło już nowe radyjko (ew. ROM załatwił sprawe)  :wink:

*

Offline AdamW

• 20
    • www.pokusa.com.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2008, 11:25:48 »
witam.admin rozwin ten temat bo to chyba nurtujqacy problem wielu urzytkownikow spv, ja mecze sie ze swoim i zmienialem wiele romow i radia ale nie bylo idealnie. moze ustawienia sa jakies dziwne w os  ale moze jest jakis poprawny rom i gsm dobrany aby chodzilo jako tako. moj spv to g4 ze stycznia poprzedniego roku. jako urzadzenie dziala swietnie ale jako tel beznadziejnie.identyczne objawy ja w wyzej wymienionym temacie.pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 08, 2008, 16:28:28 »
Na wielu forach mówi się, że czasem OS ROM niezbyt lubi się z Radio ROM-em. W moim Wizardzie (G4) kombinacja WM6 NxS 3.3b + GSM 2.61 poprawiła działanie na tyle, że kilku rozmówców wręcz pogratulowało mi w końcu skutecznej naprawy w serwisie.
Notabene - w sierpniu ub. roku reklamowałem na gwarancji w CRC-Janki (opis= pół strony usterek), wymienili jakiś drobiazg od podtrzymania zegara po wyjęciu akku oraz wgrali nowy soft... tzn. 2.22.1.1  :evil: :mad: a na protokole naprawy napisali "sprzęt zgodny z wymogami technicznymi" czy coś takiego. Oczywiście większość rzeczy "działała" dokładnie tak jak przed "naprawą"
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 16:34:10 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2008, 11:44:09 »
Jak czytam to forum to widze ze serwisy sobie jaja robią :| a tak pozatym to zegarek powinien trzymać po wydłubaniu baterii? u mnie nie trzyma

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2008, 12:43:41 »
U mnie też nie trzyma  :( Trochę to werwiające jest... ale lepiej stracić czas niż całego Wizarda (bo zapasową na podtrzymanie "BIOS"u)

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 12, 2008, 09:21:21 »
słuchajcie, a może nie jest to winą softu, tylko samego sprzętu? albo uszkodzone nadajniki, jakieś badziewne połączenia na łączu z anteną? ja jakiegobym radia nie instalował tak żadnych problemów nie miałem. Mam XDA Mini S, czyli Wizarda z O2(UK). Jakie macie wersje sprzętu(pytanie do tych, których dotyczy problem),chodzi mi o branding?

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 12, 2008, 20:03:30 »
Jak czytam to forum to widze ze serwisy sobie jaja robią :| a tak pozatym to zegarek powinien trzymać po wydłubaniu baterii? u mnie nie trzyma
Pewnie, że sobie jaja robią. No ale chyba tak naprawiają, jak mają płacone (umowy serwisowe z naszymi operatorami).
Zegarek powinien "trzymać" po wydłubaniu baterii. I to minimum na czas np. wymiany baterii. W moim wypadku był to jeden z (nielicznych) punktów reklamacji, któremu udało się serwisowi CRC  :P sprostać .
Spróbuj po wyłączeniu odczekać ok. 1min zanim wyjmiesz baterię - czasem to pomaga.
Napisane: Marzec 12, 2008, 19:57:52
słuchajcie, a może nie jest to winą softu, tylko samego sprzętu? albo uszkodzone nadajniki, jakieś badziewne połączenia na łączu z anteną? ja jakiegobym radia nie instalował tak żadnych problemów nie miałem(...)

To niestety również zależy od tego gdzie się mieszka. U mnie w pracy - rewelka; w domu - OK; u kolegi (2 budynki dalej, jakieś 200m w prostej linii i 1 piętro niżej) - katastrofa. Do tego stopnia że tel. musi leżeć na parapecie a rozmowy - tylko stojąc na balkonie.
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
  • Sprzęt: htc magic od orange
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 14, 2008, 00:30:25 »
Mi zegarek pada zaraz po wyjęciu baterii - wraca o jakąś godzinę.

A co do rozmów - prawie wszędzie pełen zasięg, a mieszkam na wsi w centr. polsce, na romie 6.0 od TnT miałem problem z dźwiękiem - inne osoby słyszały mój głos zniekształcony, ja normalnie... poprawiło sie gdy wgrałem pathfindera.
wizard -> blueangel -> alpine -> hermes -> blueangel -> iphone 2g 16gb -> htc magic -> ??