Najlepsza bateria

• 63 Odpowiedzi
  • 5027 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Najlepsza bateria
« dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:14:03 »
Ze smutkiem zauważyłem, że chyba minęły już najlepsze dni baterii w moim Wizardzie. Od jakiegoś czasu trzeba go ładować codziennie nawet jeśli leży w trybie uśpienia z wyłączonym modułem GSM a sesja GPRS potrafi błyskawicznie wyssać z niej energię. Trzeba będzie się rozejrzeć za nową i właśnie - wpisałem na Allegro odpowiednie zapytanie i widzę spory rozrzut cenowy. Jedne są za 30 zł, inne za 65 (jak np. ta) co jest najwyższą ceną - wyżej już tylko powiększona wymagająca nowej klapki.

Co warto kupić, aby uniknąć przykrej niespodzianki niespodzianki? I gdzie kupić? W grę wchodzi tylko Allegro czy może jest lepsze miejsce? ;)

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
Odp: Najlepsza bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:54:56 »
az dziwne ze przy sesji gprs ci wiecej zre ;), u mnie tak samo zlazi czy jest odpalony czy nie ;)
Omnia i900.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2008, 20:47:35 »
wlasnie mialem pytac o to samo :]
moja tez juz wymieka wiec szukam nastepczyni

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2008, 21:16:49 »
Najlepiej szukajcie jakiejś oryginalnej, albo jakiejś znanej marki.
Niektóre te z niby powiększaną pojemnością to ściema. Tak samo jak jakieś sanyo czy coś...
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

reha

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2008, 22:39:40 »
Wcześniej był już temat... koledzy podpowiedzieli ze baterie z batimex są OK, już długo korzystam i jest ok cena to ok 20zł + transport, jak ktoś woli to mają też 2 razy większe baterie, z wypukłą klapką :D niedawno zamówiłem kolejną żeby mieć na zapas, dostałem ją po 2 dniach, naprawdę polecam, działa jak nowa za mniejsze pieniądze.
Link: http://batimex.pl/towar.asp?idtowaru=1823&menu=51&menu2=213
Pozdrawiam :D

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:13:55 »
No to jestem w kropce... Szukałem oryginalnej baterii i tylko ta aukcja mi wyskoczyła:
http://www.allegro.pl/item432480168_oryginalna_bateria_do_htc_spv_m3000_qtek_9100_m650.html

Wy natomiast piszecie, by unikać Sanyo. Do aukcji baterii za 20 zł nie mam zaufania. Co więc powinienem kupić, aby mieć pewność, że kupuję rzecz dobrą i bezpieczną dla mojego sprzętu? Czy faktycznie im drożej, tym lepiej?

Może to?
http://www.allegro.pl/item432102375_bateria_spv_m3000_mda_vario_qtek_9100_1250mah_li_i.html

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:43:16 »
przecież Ci podał kolega link do batimexu. Masz trzy do wyboru :S
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2008, 23:10:26 »
Ludzie z forum nikona t polecaja Batimexy, a i cena jest przystepna :)

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2008, 16:03:15 »
ja kupiłem baterie ze sklepu AVER .

Pod naklejką AVER-a widnieje napis BATIMEX :D

jednakże w AVER mają odziwo taniej niż w samym BATIMEXie...

co prawda baterie wysłałem na gwarancje bo nie wydaje mi się że była tak wielka jak pisał producent (wziąłem największą z możliwych) i trzymała lekko dłużej niż ta standardowa (o jakieś 4h dłużej bez GPRSu itp)

i niestety ale serwis mają do bani !!!!! napisane że mają na to 2 tygodnie (na naprawę) ... i niestety...moja bateria siedzi w serwisie już 1,5 miesiąca! oczywiście AVER pisze że bateria wysłana do zewnętrznego serwisu (zapewne do BATIMEXu) i Aver nie ma nich wpływu :/ przegięcie pały...a do serwisu do Batimexu nie chcą podać numeru (już ja bym sobie z nimi chętnie pogadał)...
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2008, 15:19:11 »
Osobiście uważam, że mając sprzęt wart, powiedzmy 500zł (a niedawno drugie tyle) nie warto eksperymentować. Kupić oryginał (ewentualnie wersję "podwójną" ze zmienioną klapką, jak komuś grubość nie przeszkadza) i tyle.

http://www.allegro.pl/item432480168_oryginalna_bateria_do_htc_spv_m3000_qtek_9100_m650.html

Sam od dłuższego czasu mam i jest po prostu OK (jedyne różnice to że jest o niecały rok młodsza i ma nieco inną charakterystykę - dłużej "trzyma" zakres naładowania 100....40% a potem szybciej "traci moc").
Ponadto, pamiętajmy o właściwej eksploatacji - o ile Li-Ion'y możemy (prawie)bezkarnie doładowywać, to niestety, nie bardzo one lubią przerywanie ładowania. Więc jeśli zaczynamy ładować przy stanie np. 50% to poczekajmy do końca.
Oczywiście o zamiennikach z magicznie podwajanymi pojemnościami - nie wypowiadam się. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie próbował wlać 2 litry płynu do 1,5 litrowej butelki...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 15:39:15 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2008, 15:53:45 »
Powiedz mi czy Ty masz pda sanyo czy baterię htc?
Na tej aukcji nie jest oryginał. Wygląda tak samo, ale zobacz na firmę.

Poza tym to walisz paradoksy - nie ma oryginalnej baterii dwa razy większej :)
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2008, 16:54:25 »

Ale o czym Ty mówisz?......
HTC nie jest producentem akumulatorów i seryjnie do swoich urządzeń wkłada akumulatorki firmy SANYO.
Napisane: Wrzesień 10, 2008, 16:52:38
Zresztą.... chyba znasz tę firmę?  :ohreally:  czy może zbyt młody jesteś, żeby pamiętać, że jeszcze nie tak dawno byli dość popularnym producentem różnorakiego sprzętu...

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2008, 17:29:26 »
oki, to w takim razie htc pochodzi rodem z chin...?
Ja mam w swoim seryjnie włożoną cellexpert, a jakiś rzekomy sanyo się porozpadał i szfankuje.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2008, 19:27:46 »
oki, to w takim razie htc pochodzi rodem z chin...?

Wiele rzeczy pochodzi z chin... i wcale nie świadczy to o jakości sprzętu...prawda taka że tam tania siła robocza a w zgraniu z kursem walut jeszcze bardziej opłaca się produkować w Chinach... Taka prawda... więc to że coś jest "Made in China" wcale nie oznacza że jest do du..
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2008, 01:27:01 »
Uzupełniając wypowiedź kolegi, HTC jest z Tajwanu. I co zresztą z tego wynika?....

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:22:39 »
Faktycznie, w moim Wizardzie mam obecnie baterię SANYO (ja w każdym razie kojarzę tę firmę bardzo, bardzo dobrze :P). Czyli można brać tą z aukcji, do której linka zamieszczono powyżej? W sensie nie ma tam znamion żadnego przekrętu i faktycznie to ta firma wyprodukowała baterie?

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:40:41 »
w poprzednim Wizardzie miałem dwie baterie (obydwie SANYO) które sprawowały sie ok. Ale że palmtopa nie kupowałem "od nowości" to nie potwierdzę czy są to baterie dodawane normalnie w zestawie.

Osobiście używałem jeszcze bateri TFOne (TelForceOne) i także dawała dzielnie rade - czyli bez zastrzeżeń.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 11:00:16 wysłana przez Adrian8891 »
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2008, 10:53:57 »
Sanyo sa dawane do Wizardow fabrycznie. Pozniej uzywalem Fever czy jakos tak i tez sprawowala sie bardzo dobrze.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2008, 12:00:53 »

Nie wiem czy oryginał czy nie. Jednak, primo - sprzedawca tak twierdzi, secundo - z fotki wygląda identycznie jak mój oryginał SANYO WIZA16. A może liczysz na to, że ktoś CI wystawi (w czasach podrabiania nawet hologramów) certyfikat autentyczności na piśmie?

Poza tym to walisz paradoksy - nie ma oryginalnej baterii dwa razy większej :)

Może nieściśle się wyraziłem - chodziło mi o zamiennik, jednak właśnie w tej pogrubionej wersji, co daje duże prawdopodobieństwo że jednak 2x większa objętość przekłada się też na 2x większą pojemność elektryczną.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 12:21:52 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 11, 2008, 14:56:03 »
Już lepiej nie modzić tylko kupić zwykłych gabarytów akumulator...
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 11, 2008, 22:25:54 »
Ja bym może nawet i się skusił, ale nie mogę, bo nie wsadzę Wiza potem do pokrowca  :|

*

Offline Wozny

• 42
  • Sprzęt: HTC Magician
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 11, 2008, 23:07:51 »
tak na marginesie - bo tez musze na dniach zakupic baterie - jak mowicie te podwojne to sciema, czyli niby podwojonej pojemnosci ( i wielkosci) to nic nie daje? na allegro sa aktualnie dwie akcje z podwojonymi bateriami za okolo 45pln, oplacalny interes czy tez nie? na batimexie znalazlem nawet tansze bateryjki hehe :D a co powiecie o tej co ma 2800mAh ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 23:41:30 wysłana przez Wozny »
Rest in pieces ;]

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 12, 2008, 00:14:52 »
Zależy. Te normalnych rozmiarów to ściema, ale są takie o podwójnej grubości, do której jest potrzebna nowa, specjalna klapka. Ta i owszem, ma większą pojemność.

*

Offline Wozny

• 42
  • Sprzęt: HTC Magician
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 12, 2008, 11:30:08 »
te z batimexy sa grubsze i z tego co widac to ta 2800 jest najgrubsza, albo mi sie wydaje... uzywal takowego modelu juz ktos?
Rest in pieces ;]

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 12, 2008, 11:40:05 »
BTW jeszcze tak dla pewności zapytac czy to typowy objaw degeneracji baterii. :)
A mianowicie od jakiegoś czasu jakiekolwiek działanie bardzo szybko wysysa prąd z baterii - wystarczy godzina czytania ebooka i już mam jakieś 30% mniej, niecała godzinka słuchania MP3 potrafi mi opróżnić w pełni naładowaną baterię do połowy. Wcześniej zajmowało to wyraźnie więcej czasu.
Gdy Wizard jest uśpiony raczej tego aż tak nie widać, chociaż i tak jest różnica - wystarcz, że przypomnę sobie, iż pół roku temu spokojnie mogłem go ładować co trzy dni normalnie użytkująć, teraz ładowanie tak co 1-1,5 dnia przy bardzo oszczędnym działaniu.

Moduły łączności bezprzewodowej (poza GSM) wyłączone, ustawione minimalne podświetlanie ekranu. Nowa bateria powinna naprawić ten problem?

*

reha

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 12, 2008, 11:51:56 »
Zdecydowanie tak.
Ja miałem nie tylko problem z baterią ze słabo trzymała bo było to ok 1-1,5 dnia, ale klapka mi odskakiwała,
standardowa bateria SANYO wybrzuszyła się tak, że mi się zaczepy połamały od klapki, na szczęście wystarczyło trochę kleju i nowa bateria, przy okazji trzyma 2dni przy ok 60-80sms, 10mms, i 1h rozmowy dziennie wiec jest ok :D

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 12, 2008, 15:48:27 »
Na 90% tak....
Pozostałe 10% to jakiś proces niepotrzebnie chodzący w tle...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 12, 2008, 16:53:25 »
TaskManager2 nie pokazuje niczego podejrzanego, co zużywałoby non-stop dużo mocy procesora...

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 12, 2008, 17:11:02 »
te z batimexy sa grubsze i z tego co widac to ta 2800 jest najgrubsza, albo mi sie wydaje... uzywal takowego modelu juz ktos?

ja właśnie taką kupiłem jakiś czas temu. Nie trzymała dużo dlużej niż zwykłe 1250... wyslałem na gwarancje. Trzymali ponad miesiąc!!! wczoraj dotarła do mnie nowa i zobacze jak ta sie będzie sprawować. Ale już widze jakby dłużej trzymała...
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 12, 2008, 20:39:04 »
Ok, zamówiłem standardową baterię SANYO.
Jak z nią postępować gdy dojdzie? Jakieś formatowanie jest koniczne? Tylko jak je przeprowadzić, skoro nie zaleca się rozładowywania Wizarda do zera? ;)