Na co zwrócić szczególną uwage podczas kupna używanego M3000

• 15 Odpowiedzi
  • 1523 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline YOZ

• 48
  • Sprzęt: SPV M3000, i780, E71, E72, Motorola Razr, Xperia V
Witam
Mam zamiar kupić używanego SPV M 3000. Chciałbym się dowiedzieć czy trzeba zwrócić szczególną uwagę na jakiś element podczas zakupu. Nie mówię tu o otarciach. Ale na przykład o jakimś felernym sofcie lub rzeczy na którą trzeba zwrócić uwage podczas kupowania SPV. Pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2006, 22:52:29 »
Nie wiem mozesz zwrocic uwage jak chodzi wysuwana klawiatura, czy nie sa za duze luzy, w jakim stanie jest wyswietlacz. Co do softu to ciezko powiedziec kwestia jak dlugo bedziesz mial okazje sie nim "pobawic". Najwazniejsze, czy nie ma jakis mechanicznych uszkodzen, soft mozesz w razie czego zmienic, wgrac nowy. Czy nie ma jakis anomalii w stylu samoistne resety, wylaczanie sie urzadzenia itp.Ciezko bedzie to sprawdzic, ale mozna zwrocic tez uwage w jakim stanie jest bateria, czy masz wszystkie rzeczy z kompletu, jeszcze zalezy z jakiego zrodla kupujesz.

*

Offline quarter

• **
  • 114
  • Sprzęt: Psion Series 3C -> Palm IIIe -> Palm V -> Palm m500 -> Asus A620 -> SPV m3000 -> HTC Touch -> SGH-i780
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2006, 22:55:49 »
Soft dostosujesz do własnych potrzeb.
Hard - proponuję zwrócić uwagę na obudowę (otarcia, odpadający lakier, wypadający rysik, luźne klawisze, odpadająca klapka baterii, stan gniazda do synchronizacji) i oczywiście ekran - czy nie uszkodzony, czy nie ma martwych pikseli, i przede wszystkim czy nie jest porysowany.
Ważny jest też stan baterii, chociaż nie wydaje mi się, żeby można było mocno zużyć baterię w SPV - w końcu to dość nowy sprzęt.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2006, 23:11:35 »
Oczywiście na wszystko co powyżej i dodatkowo czy jest legalny. Czy ma pudełko, ewentualnie dowód zakupu, czy IMEI zgadza się w telefonie z pudełkiem. Unikaj atrakcyjnych zestawów typu goły SPV + ładowarka samochodowa... Bo to na kilometr śmierdzi g*#!@m.

*

Offline YOZ

• 48
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2006, 23:28:50 »
pudełko, soft i gwarancja muszą byc na bank. Z tego zdaję sobię sprawę. Z otarć, bad pixeli czy wgnieceń też. Mam pytanie odnośnie sygnału GSM. Czy jest jakis sposób aby sprawdzić czy smart fon nie traci zasięgu. Czy nalezy się przejmowac że telefon długo się uruchamia? Pozdrawiam

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2006, 23:35:24 »
Cytat: "YOZ"
Czy nalezy się przejmowac że telefon długo się uruchamia? Pozdrawiam

To jest niestety naturalna cecha tego sprzetu.

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2006, 23:38:20 »
Wlasnie, to jest bardzo wazna sprawa. Sprobuj wykonac kilka polaczen do roznych sieci i z roznych miejsc. Mi sie czasem pojawialo rzezenie w glosniczku, myslalem ze to hardware, ale to byla wina sieci. Raczej na 100% bo wystapilo tylko 2-3 razy, od dawna wszystko gra i trabi. Sprawdz czy telefon sie laduje przez ladowarke sieciowa i przez kompa. Mam nadzieje, ze to wszystko Ci sie nie przyda, ale licho nie spi. A co do legalnosci, sprobuj spisac umowe z danymi z dowodu, jak osoba mloda to powinna miec tylko nowy dowod. Albo sie o nic nie martw i kupuj, he he. Tak czy siak, powodzenia.

Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2006, 01:04:26 »
Cytat: "pyr77"
Mi sie czasem pojawialo rzezenie w glosniczku, myslalem ze to hardware, ale to byla wina sieci. Raczej na 100% bo wystapilo tylko 2-3 razy, od dawna wszystko gra i trabi.

Wybaczcie offtop - ja tak mam caly czas, niezaleznie od miejsca gdzie jestem wiec chyba jest to niezalezne od sieci.

Takze, wracajac do tematu, nie sugeruj sie ze rzezenie moze minac, bo moze rownie dobrze nie :)

*

Offline YOZ

• 48
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2006, 22:31:36 »
Wielkie dzięki za podpowiedzi. Mam nadzieje że uda mi się trafić na dobry model. Pozdrawiam

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2006, 23:47:52 »
Z softowego sprawdzania to podstawą jest hard reset i zobaczenie czy bezproblemowo się podnosi.
Sprawa nr dwa: zdażają się czasmi oferty (kuszące ) z simlockiem na "niewiadomo jaką sieć" (pojawia komunikat data crasch, contact serwice center"-piszę z pamięci ale mniej więcej tak właśnie). trzeba na to uważać, świadczy to o uwalonej cześci oprogramowania. Usunięcie tego jest dość drogą sprawą.
Zwróc też uwagę na klapkę od baterii, u mnie ma tendencje do wypadania.
Dalej sprzedający powinien poświęcić Ci tyle czasu ile potrzebujesz na sprawdzenie, jeśli bedzie się spieszyl i ponaglał to poproś go o spotkanie wtedy kiedy ma dla Ciebie więcej czasu. Jesli nie ma to olej...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:26:05 »
Z tym data crashes to tez tak nie do konca bo jezeli sie tak uwalonego wiza kupi np 500 zl taniej a naprawienie tego to koszt ok. 120zl to i tak 380 na np. gpsa jeszcze zostaje :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:31:57 »
Cytat: "oleyek"
Z tym data crashes to tez tak nie do konca bo jezeli sie tak uwalonego wiza kupi np 500 zl taniej a naprawienie tego to koszt ok. 120zl to i tak 380 na np. gpsa jeszcze zostaje :)

No tak tylko pytanie ZA ILE kupi !! Dwa że 120 zł nie dla każdego jest kwotą którą może wyłożyć "bez ostrzeżenia". Zauważ ile osób pisze że wydaje niemal ostatnie lub cieżko uzbieraną kasę na sprzęt. Pozatym napisałem żeby uważał, a nie żeby nie kupował. Reszta jak napisałeś jest kwestją kalkulacji.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:41:15 »
xpablo

z jednej strony oczywiscie, no ale juz sie nauczylem ze jestesmy za biedni zeby kupowac tanie rzeczy. Faktem jest, ze jezeli sie nie wie co zrobic pozniej to lepiej odczekac miesiac dolozyc pare zl i kupic nowy niz bujac sie z tanim niedzialajacym ...

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:03:28 »
i nie sugeruj sie tym ze jest folia na ekranie  i ktos mowie ze jest od nowosci, zrywaj i sprawdzaj
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline YOZ

• 48
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:52:55 »
rozumiem że ma się system podnosić bez żadnych błędów czy dziwnych komunikatów. Co do kwoty przeznaczonej na telefon to nie chcę wydac więcej niż 1000 zł I będę się starał znaleść taki palnfon który będzie z simlockiem pomarańczy i z pełnymi dokumentami

PS Hard Reset robi się chyba takim małym przyciskiem gdzieś z boku. (Wybaczcie ale ten palmfon miałem tylko raz w rękach). Ale o tym to juz znajde na forum i się dokształcę

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2006, 22:29:05 »
takim malym przyciskiem ktory sie dusi stylusem czy inna wykalaczka to tytlko soft reset HR robi sie najczesciej kombinacja klawiszy