Multimedia w Qtek 9100/m 3000/ htc wizard

• 16 Odpowiedzi
  • 1277 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 18, 2006, 13:53:47 »
Witam
Jestem komplentym laikiem w sprawach pocketów <- podkreslam to wyraznie.

Chce kupic Qteka 9100 (albo SE P910). Jednak w tym temacie skupie sie na qteku. Wiem, ze jest to swietny telefon do funkcji biurowych -> po to zostal zreszta stworzony, ale poniewaz jestem mlodym czlowiekiem to interesuja mnie takze multimedia:) Wiem , że mp3 odtwarza dobrze. Natomiast nasluchalem sie i naczytalem wielu opinii na temat niemożnosci odtwarzania filmów na tym modelu ,a tym bardziej grania.
Proszę was użytkowników -> Doradzcie ! i wyrazcie swoja opinie
Czy da sie na tym fonie ogladac film ( bez lub z podkrecaniem...) ?
i czy da sie grac ? ( powiedzmy w takie gry jak AOE , doom , legacy? czy jest to plynna gra? Slyszalem, że w FPP nie da rady bo sie wszystko muli.., :( Chce miec funkcjonalny telefon , z rozbudowanymi aplikacjami biurowymi, ale takze sluzacy poniekad do rozrywki.

Pozrawiam was serdecznie i mam nadzieje, że mój post spotka sie z duzym odezwem i waszą Pomocą[/url]

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2006, 14:43:14 »
Da sie ogladac filmy ,bez i z podkreceniem  :)

W kwestii  mulitimediow w Qteku,  zostalo juz na forum doslownie wszystko opisane i omowione , przejrzyj forum. Jest takze obszerny test Q .

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2006, 14:44:18 »
Po pierwsze - zastanów się czy nie lepiej kupić SPV M3000 - to jest to samo co Qtek 9100 tylko pod inną nazwą, a jest pare stówek tańszy, bo wyszedł w Orange -> Allegro. Co do filmów to oczywiście, że da się oglądać - przy podkręconym procku do np. 252 MHz nawet bardzo dynamiczny i wysokiej jakości film działa płynnie bez zacięć, ale film można oczywiście tak przerobić, żeby dało się spokojnie oglądać bez OC. Co do gier to nie mam pojęcia - nie gram, ale o doom'ie na PPC nie słyszałem.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 18, 2006, 15:22:13 »
Sęk w tym , że tak jak mówilem -> przejrzalem calutkei forum , spotkalem sie z masa opinii... ale chce uslyszec ostateczna wersje.. Czy da sie grac na tym telefonie? Wyczytalem, ze FPP nie chodza ( nie wiem czy akurat Doom -> chodzilo mi o gry w tym stylu co Doom :). Ponawiam pytanie : duzo jest fajnych strategii na tego pda? i czy chodza plynnie w miare? I co rozumiecie przez to ze w quake nie da sie grac? :]

Czy jest ktos ze Szczecina z tym telefonem? I czy wykazalby sie takim milosierdziem i gotow bybyl sie ,,pochwalic'' tym telefonem na zwyo w jakims pubie lub kawiarence ze mna ? I zademonstrowac mi jak sie on spisuje z multimediami i reszta funkcji -> rozmowa na zywo rozjasnilaby mi wszystkie moje watpliwosci :)

Pozdrawiam

*

silentjob

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 18, 2006, 15:27:03 »
Spóźniłeś się dosłownie o kilkanaście godzin, wczoraj było spotkanie SKUP'u, miałbyś okazję popatrzeć na żywo na ten sprzęt oraz zasiegnąć rady użytkowników.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 18, 2006, 16:23:06 »
Widze, ze mam niezlego pecha :( ale czy jest taka osoba w Szczecinie co chcialaby mi pokazac ,,to i owo'' :D:D

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 18, 2006, 22:11:59 »
hmmm filmy chodza w miare dobrze bez podkrecania (troszke tna w bardziej wymagajacych momentach), z podkreceniem juz sama rozkosz i zadnego ciecia, jednak u mnie wtedy kiepsko ze stabilnoscia... Gram u siebie w age of empires, simcity 2000 i worms world party - pierwsze gry chodza bez problemu najmniejszego na niepodkreconym. Wormsy juz gorzej, tzn. jak sie zrzuci napalm lub wysadzi kilka robakow naraz to przyciecia sa, ale z drugiej strony nie ma to zadnego wplywu na rozgrywke - w momencie chodzenia, celowania i strzelania jest absolutnie plynnie. Port duke3d chodzi bardzo plynnie, szczegolnie po podkreceniu - ponad 30 do 60 fps, bez podkrecania potrafi spasc do 20-paru, ale jest to moim zdaniem akceptowalne. W quake nie ma co grac, troche tnie no i ogolnie na 320x240 ta gra nie wyglada zbyt dobrze... Proste gierki na emulatorach, takie jak 1942 czy missile command chodza bez zadnych przyciec, ale np. metal sluga nie moge dorwac w wersji 0.34 i nie mam jak sprawdzic. Ogolnie do multimediow mozesz znalezc lepsza zabawke jesli chodzi o palmtopy, ale jesli szukasz telefonu to wizard jest daleko daleko daleko do przodu wzgledem wszelkich nokii czy siemensow.

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2006, 23:49:23 »
No dobra... na podkręceniu, ale napisz o ILE lub DO ILU podkręciłeś ;)
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2006, 12:52:08 »
a ja nie kręce i filmy oglądam.
Przy mniej dynamicznych filmach (ostatnio ogladamm sobie serial dead zone)  ustawiam w pocketdivxencoder, maksymalną jakość (albo alternatywnie w smartmovie converter, bitrate na ok 400-450) , dodaje napisy i spokojnie sobie oglądam. Wyglada naprawde zupelnie ładnie. Czasami się zatnie a na ulamek sekundy jak jest jakiś wybuch na przykład..ale bez przesady, to nie jest relacja z występów sportowych że każde zacięcie przeszkadza.
Jeśli chcemy oglądać bardziej dynamiczne filmy bez zacięć, trzeba bedzie przy kompresji divixa wybrać troszke gorszą jakość (gorszą nie znaczy złą...gorszą od tej najlepszej:) ) a i tak film bedzie wygladał mysle wystarczająco ładnie, albo wlasnie podkręcić procesor.. Tego drugiego narazie nie praktykuje. Poprostu nie ma takiej potrzeby.

Tak więc moim zdaniem - wizard nadaje sie rowniez do ogladania filmów.Rozdzielczosc 320x240 pozwala sie cieszyc bardzo wyraźnym obrazem   oraz czytelnymi napisami!

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2006, 14:52:38 »
Cytat: "grzegorz.pow"
Rozdzielczosc 320x240 pozwala sie cieszyc bardzo wyraźnym obrazem   oraz czytelnymi napisami!

no tak a całe to HD (TV, DVD) to tylko taki marketingowy bełkot
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 19, 2006, 15:00:39 »
heh...nie bełkot. Ale mówimy o małym ekraniku kilku calowym a nie wielkim 30 calowym panoramicznym telewizorze.
Na małym ekraniku przy rozdzielczosci 320x240 piksel bedzie miał bardzo małe rozmiary. A  przy tej samej rozdzielczosci przy wielokrotnie większym ekranie ten sam piksel będzie już przypominał wielką plame. I tutaj dopiero wkracza HD :P
Jesli ktos chce ogladac filmy na ekranie 320x240 (np ja, w moim wizardzie) to mu HD jest zbędne :)  Taki wyswietlacz fizycznie nie bedzie w stanie wyswietlic  i tak obrazu w wiekszej rozdzielczosci. Co innego jak ktos ma ekran VGA, wtedy mozna juz wykorzystac mozliwosci 640x480. Ale tutaj z kolei procesor będzie juz puszczał bąki...no i błędne koło.

Ja rozumiem ze byc może dla Ciebie filmy w pockecie to tak jak zdjęcia w pockecie (profanacja). Ale ja np lubie sobie przed snem, juz w lozku zapuscic  w wizardzie kolejny odcinek mojego ostatnio ulubionego serialu :)
a na nudnym wykładzie z pedagogiki czy historii fizyki, film w wizarddzie jak znalazł :)

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2006, 15:27:56 »
chodziło mi o ten bardzo wyraźny obraz w 320x240 - z tym się nie zgadzam, bo w moim odczuciu takim on nie jest
a ostatnie odcinki ulubionych seriali to też w lubię w łóżku obejrzeć ale ... jednak w telewizorze :)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2006, 15:44:48 »
no wlasnie. To jest kwestia indywidualna. No umówmy sie bardzo wyrazny jak na kilkucalowy ekranik :) Nie są to rozmazane plany, widać wszystkie szczegóły które miały być widoczne gdy reżyser tworzył film :)
Ja to porównuje do obrazu który jest generowany na wyświetlaczach LCD w kamerach cyfrowych.
Ale idąc dalej za tym co twierdzisz to można powiedziec ze w ogole pockety nie maja racji bytu bo przecież są laptopy z ekranami 19 calowymi i rozdzielczosciami 1400X1024  :)  I pulpit w laptopie dopiero jest wyrazny :)
Ale wiemy wszyscy ze nie o to tutaj chodzi...

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 19, 2006, 17:10:34 »
grzegorz.pow -> ty masz qteka 9100? widze po twoich wypowiedziach , ze filmy wcale nie sa takim wielkim problemem :) A to napawa mnie optymizmem:] sluchajcie...a jak z grami? wiem ze quake na tym modelu nie ma co grac, ale co z Age of empires , heretic, hexen , wolfie , ancient evil i innymi gierkami ? Prosze odpowiedzcie i podajcie mi liste bardziej wymagajacych gier ktore na tym modelu chodza i mozna w nie grac bez wiekszych trudnosci :)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 19, 2006, 18:25:41 »
tak, mowa o qtek 9100.  
Tez przed kupnem balem sie o filmy bo tez widzialem ze opinie sa zroznicowane.
jednak po kupnie śpie spokojnie :)
Kwestia doboru odpowiedniego bitrate by uzyskac jak najbardziej zadawalojący indywidualne zapotrzebowania,stosunek jakości do płynności.
podaj mi maila, wysle Ci jakis filmik skompresowany przezemnie taki ktory moim zdaniem ma i dobrą jakość i chodzi płynnie na wizardzie.

co do gier niestety jeszcze za bardzo nie wiem.
Probowalem kilka prostych.zagrywam sie np w motogear (kopia elastomani z pc). Działa też ufo enemy unknown wiec age of empires zapewne tez da rade.

edit:
tutaj jest filmik testowy przez wszyskich uzywany do testów
http://picard.exceed.hu/samples/RL_MQB_320x240_512_128.avi

na wizardzie tylko  w dwóch momentach jest lekkie zacięcie (jak neo zaklada okulary i jak jest wybuch)
nie probowalem, ale chlopaki pisza ze jak się podkreci procek to caly ten filmik idzie płynnie.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 19, 2006, 18:58:27 »
Dzieki wielkie :) czyli jedna z moich watpliwosci jest juz calkowicie rozwiana:) Teraz pozostaje tylko kwestia gier...

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 19, 2006, 20:07:13 »
Podkrecony z domyslnych 180 na 216 mhz juz daje rade, nawet jak neo zaklada okulary. Na 264 nie zauwazylem zadnych zwolnien nawet w wyzszych rozdzielczosciach niz 320x240 (rzedu 400x260, nie 640x480 ;) ). Gier za wiele nie probowalem ale wszystkie testowane raczej plynnie.