Mój HTC M3000 i jego problemy

• 10 Odpowiedzi
  • 2739 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mój HTC M3000 i jego problemy
« dnia: Maj 05, 2008, 12:05:09 »
Witam!

Jako, że to mój pierwszy post, to chciałbym powiedzieć dzień dobry wszystkim :) Przy okazji - nie zabijajcie proszę, jeśli troszkę dziwne pytania będę zadawał. Dopiero zaczynam przygodę z PocketPC, więc nie mam o tym zbyt dużej wiedzy.

Krótka historia:

Kupiłem  :mrgreen: SPV M3000
- stan kiepski, jeśli chodzi o obudowę (mocno zniszczona).
- kilka głębokich rysek na wyświetlaczu
- brak baterii
- brak rysika.

Ponieważ nie można nigdzie dostać baterii do tego cudeńka, to jadę na bateryjce z siemensa s55, która (po małych przeróbkach) niemal idealnie pasuje :) brak niestety ładowania, więc na czas ładowania telefonik jest 'off'.

kolejna (chyba najbarrdziej wkurzająca mnie) sprawa, to ekran dotykowy. po wciśnięciu włącznika 'wciska mi się' prawy klawisz (ten nad czerwoną słuchawką), bądź coś jest nie tak z ekranem dotykowym. np. przy wyłączaniu trybu 'standby' telefon wchodzi mi w kontakty.

poza tym nie wiem dlaczego automapa nie włącza się przez 'Dzisiaj'. Jest 'Trwa ładowanie programu...' Po chwili wywala: 'Nie można uruchomić programu. Cannot run application' i koniec. przez Programy: to samo. Dopiero przez Explorator Plików przez plik m5Am.

Następnie: telefonik jest to SPV, czyli syf z Orange. Wyłączyłem już to Orange Menu, usunąłem ustawienia itd. Sim-lock zdjęty. teraz chcę pokonać dziada w taki sposób: całkiem nowy soft (w tym WM6). wszystko na świeżo i gładko. pytanie tylko czy i jak to zrobić? widziałem już manuale, więc będę się starał po nich pójść, ale jak coś mnie będzie dręczyło i nie będzie nigdzie info, to będę pisał (czyli zapewne dużo będzie tego).

W tej chwili proszę o info, co z tym ekranem i co z AutoMapą (v. 4)

Z góry dzięki i pozdrawiam
Alb

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Mój HTC M3000 i jego problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2008, 12:43:05 »
Ponieważ nie można nigdzie dostać baterii do tego cudeńka, to jadę na bateryjce z siemensa s55, która (po małych przeróbkach) niemal idealnie pasuje :) brak niestety ładowania, więc na czas ładowania telefonik jest 'off'.

Jak to nie idzie dostac?

http://www.allegro.pl/search.php?string=bateria+wizard
http://www.allegro.pl/search.php?string=bateria+m3000&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0

I jeszcze z 10 innych linkow moge podac  :P

kolejna (chyba najbarrdziej wkurzająca mnie) sprawa, to ekran dotykowy. po wciśnięciu włącznika 'wciska mi się' prawy klawisz (ten nad czerwoną słuchawką), bądź coś jest nie tak z ekranem dotykowym. np. przy wyłączaniu trybu 'standby' telefon wchodzi mi w kontakty.

poza tym nie wiem dlaczego automapa nie włącza się przez 'Dzisiaj'. Jest 'Trwa ładowanie programu...' Po chwili wywala: 'Nie można uruchomić programu. Cannot run application' i koniec. przez Programy: to samo. Dopiero przez Explorator Plików przez plik m5Am.

Przede wszystkim zacznij od HR a w ogole to na dzien dobry zmien mu ROM. Co do Wciskania sie to albo klawisz, albo cos nie tak z dotykiem. Jak masz naklejona folie na wyswietlacz to ja zerwij i zacznij od wrzucenia normalnego ROMu...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2008, 13:13:21 »
szukałem przed długim weekendem, to nie było :P jedyna bateryjka gdzieś pod mławą :)

Nad tym romem to myślę, tylko nie wiem, skąd wziąć nowy. Wogóle, to chciałbym WM6, ale nie wiem, czy można go normalnie update'ować, czy trzeba kupić (jak kupić, to zostaję przy WM5).

Nalepki ochronnej nie mam na ekranie....

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2008, 13:42:59 »
Przeczytaj FAQ to bedziesz wiedzial co trzeba zrobic :)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2008, 14:26:43 »
No to czytam właśnie Faq, ale coś nie mogę pojąć kwestii tego G3/G4 (zupełnie, jak na Mac'u :mrgreen: ).

Tam piszą, że jak mam SPL x.xx.00.x to mam G3, a jak x.xx.000.x to G4. A ja mam tak:

IPL 1.03
SPL 1.03
GSM 1.4.10.0
OS 1.3.1.15

to w końcu co ja mam? G3 czy G4??

P.S. Kupiłem baterię  :evil:

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
  • Sprzęt: IBM T42 |
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2008, 14:58:11 »
szukałem przed długim weekendem, to nie było :P

jak to nie było jak ja obserwuje od 2 tygodni i stale są te same aukcje...

No to czytam właśnie Faq, ale coś nie mogę pojąć kwestii tego G3/G4 (zupełnie, jak na Mac'u :mrgreen: ).

Czytasz ale chyba pobieżnie i nie uważnie i jeśli nadal będziesz tak robił zmiana romu zakończy się romem naprawczym

- Jeżeli Twoje IPL oraz SPL wygląda następująco:
1.xx
lub 2.xx

lub 2.xx.00x (na końcu dwa "zera" i cyfra)
posiadasz Wizarda G3

- Jeżeli Twoje IPL oraz SPL wygląda następująco:
2.xx.000x (na końcu trzy zera i cyfra)
posiadasz Wizarda G4

Cytat: Alberto_Eco
Tam piszą, że jak mam SPL x.xx.00.x to mam G3, a jak x.xx.000.x to G4. A ja mam tak:
IPL 1.03
SPL 1.03

Masz SPL i IPL 1.03 więc wnioski nasuwają się same :)

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 15:00:55 wysłana przez lemOOr »
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2008, 15:11:44 »

IPL 1.03
SPL 1.03
GSM 1.4.10.0
OS 1.3.1.15

to w końcu co ja mam? G3 czy G4??

P.S. Kupiłem baterię  :evil:

Ile Ty masz lat? Bo czytania tekstu ze zrozumieniem ucza w podstawowce  :|

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2008, 15:14:03 »
No i teraz rozumiem :) jakiegoś zaćmienia dostałem, albo jeszcze ten kac... :mrgreen: Tak, czy inaczej, jak czytam tego Faq'a odnośnie zmiany ROMu, to dochodzę do wniosku, że zmiana kernela w pingwinie jest 4 x prostsza :D

najgorsze jest to, że nigdzie nei ma napisane konkretnie, jaki ROM mam wgrać, tylko zawsze są tasiemce kilku. I nikt nie pisze, czy np. ROM z T-Mobile będzie śmigał, albo czy WM6 na G4 pójdzie na G3 (tu się raczej domyślam, że nie, ale zapytać nie zaszkodzi - kto pyta, nie błądzi :) ) Za godzinkę siadam przed kompem w domu i zaczynam operację 'Windows Mobile Killer 6' :D

OleYek - czytania ze zrozumieniem może i uczą, ale trzeba jeszcze pamiętać te czasy podstawówki :P To jest jak sesja: zakuć, zdać, zapomnieć :D
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 15:15:35 wysłana przez Alberto_Eco »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2008, 15:16:49 »
Na G3 mozesz wladowac kazdy ROM na Wizarda i nie ma znaczenia czy na g3 czy na g4 ...

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2008, 15:23:37 »
No dobra, dzięki OleYek za pomoc - jak już się za to zabiorę, to będę raportował, może coś ciekawego znajdę w tzw. międzyczasie - choć znając moje szczęscie, będzie to raczej post typu 'POMOCY' albo coś w tym stylu :D

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2008, 18:51:46 »
No i luzik. Bateryjka śmiga aż miło :) Wgrałem ROM 2.23 czy coś takiego i zabrałem się za update do WM6.1 Pro + TouchFLO.

Zrobiłem wszystko tak, jak w FAQ'u było opisane, a ShellTool postanowił się zawiesić. Wiem, że kazali nie odłączać telefonu, dopóki proces sie nie zakończy, ale pisali tam też, że należy poczekać ok. 15 minut. Narazie go nie odłączyłem, ale minęło już ponad pół godziny i lipa... :(

Co teraz robić?

[EDIT]

Telefon też się zawiesił. Tzn. wogóle nie reaguje na ekran...

[EDIT2]

Już wszystko gra :) po odłączeniu kabla, program napisał end, zrobiłem HR i działa :)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 19:10:23 wysłana przez Alberto_Eco »