MDA VARIO batterystatus i miernik pracy baterii

• 12 Odpowiedzi
  • 851 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline campo

• 14
« dnia: Listopad 08, 2006, 10:22:27 »
Wtyczka batterystatus, bardzo przydatna (ameryki chyba nie odkrylem), pokazuje miedzy innymi chwilowe zuzywanie baterii w mA.
otoz mam pytanie, u osob korzystajacych z batterystaus - jakie wartosci wam sie pokazuja. U mnie czasami wskazuje ok 20mA, by innym razem skoczyc do ok 140mA i to bez specjalnych zaleznosci zwiazanych z uruchomionymi programami w tle, trybem uspienia (!!) itp.
Pytam sie, poniewaz mam wrazenie, ze bateria znika mi w oczach... w prawdzie dosc intensywnie uzywam pda (troche internetu, troche rozmow, smsy, kalendarz itp), ciagle cos tam przy nim dlubie, ale z moich teoretycznych wyliczen wynika, ze wytrzymalby u mnie gora 1,5 dnia. A niektorym, podobno, pda dziala nawet i przez 4 dni...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2006, 10:49:57 »
campo

4 dni przy uzywaniu tylko do SMS + telefon jak zaczyna sie dlubac i uzywac do innych celow czas ten spada.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2006, 16:45:30 »
Najbardziej prądożerne w PDA:
Modół Wi-Fi
Ekran

Puźniej już lecą uruchomoine procesy, częstotliwość przetaktowania procesora

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2006, 20:57:50 »
Niestety nie wiem czemu wifi akurat w wizardzie strasznie żre baterię:/. W poprzednim pda tego tak nie doświadczyłem. Co do battery status potrafi mi pokazać ponad 500mA. Ale tak przy częstym używaniu wifi, telefon, trochę gry, mp3 wytrzymuje jakieś 2 dni. Przy użytkowaniu bardziej jako telefon spokojnie 4 dni wytrzyma.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2006, 00:11:40 »
:mysli:  :mysli:  :mysli:

moja spvka wytrzymuje max 2 dni ale jesli naprawde nic z nią nie robie, przy kożystaniu tylko z telefony max 1,5 jesli zaś uzywam mp3 playera, jakąś gierke czy filmik na wykladach albo wifi to jak rano wyjde z domu o 7 to około 23 juz sapie że chętnie by sie narżarła :):)   :mysli:  i tak ma od nowości... to normalne ??  :worried:

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2006, 10:56:57 »
Cytat: "massiveNRG"
:mysli:  :mysli:  :mysli:

moja spvka wytrzymuje max 2 dni ale jesli naprawde nic z nią nie robie, przy kożystaniu tylko z telefony max 1,5 jesli zaś uzywam mp3 playera, jakąś gierke czy filmik na wykladach albo wifi to jak rano wyjde z domu o 7 to około 23 juz sapie że chętnie by sie narżarła :):)   :mysli:  i tak ma od nowości... to normalne ??  :worried:

Wydaje mi się, że trochę słabo ci trzyma. Jak wyżej pisałem przy korzystaniu z mp3, wifi (na wykładach i w domu), książka bateria styka na 2 dni (tzn. jak rano odłącze od ładowarki, to następnego dnia wieczorem mam zwykle koło 10-20% i podłączam na noc do ładowania).

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2006, 21:58:26 »
no to q... dlaczego u mnie tak słabo... :/ dzisiaj na przykład wychodziłem z domu o 5.30 zapomniałem słuchawek wiec mp3 nie używałem. wysłałem i odebrałem 30 sms oraz 7 połączeń średnio minute trwające, na wykładach pograłem okolo 2,5h w tandetną gierke bez dzwięków, wyświetlacz cały czas na minimum i o 21,30 :huh:  :huh:  co? .... bip bip "niski stan baterii w celu uniknięcia utraty danych.... bla bla bla" czyli miałem 20% podłączyłem już sie do kroplówy ale ... wq.... sie troszke jak przeczytałem że tobie trzyma 2 dni,. hmmmm.... bede musiał pomyśleć o nowej baterii

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2006, 22:51:16 »
massiveNRG mi się wydaje że to normalka, Wizard'a mam od  2 tygodni i trzyma dzień przy normalnym urzytkowaniu, zresztą po co ma trzymać dłużej jak zawsze w nocy się ładuje... :)
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

*

mobi_one

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2006, 01:58:04 »
kożystam i urzytkuje ten fon normalnie, czyli rozmowy, pókanie w ekran w celach spotkaniowo-zadaniowych i pod wieczur tszeba go naladowac. Jak mialem nieczynny ekaran z powoduw zbiesienia sie, to i 3 dni tszymala bateryika. Popszedni p800 tszymal 3 dni pszy takim samym urzytkowaniu. Widac ten typ tak ma.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2006, 02:10:38 »
3 dni.... :surprised: mnie moj MDA po jednym dniu 'delikatnie' prosi o nowa dawke energii do zycia  :cry: Co prawda pisze i odbieram smsy jakbym byl uzalezniony (dziennie nieraz nawet wsumie ok 250) i korzystam tez z innych rozrywek jakie oferuje palmtop. Ale chyba TEN TYP ktory posiadam od zawsze tak ma ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 10, 2006, 09:33:44 »
Wiec
Przy korzystaniu z wi_fi podobnie jak I bluetooth w ustawieniach jest sówaczek jakość-oczcędność. Tu decydujemy na czym nam zalezy.
Przy wysyłaniu SMS działa jeszcze podświetlenie klawiatury, wiec zje więcej prądu a przy liczbie 250 to może być znaczące.
No I w końco ROM na moim 2.26 po całym dniu nie robiąc nic mam ponad 80% a jak włącze wi-fi to bateria topnieje mi w oczach, mimo że sówak jest defaltowo.
Ładuje profilaktycznie jak się kładę wię nie wiem ile dni wytrzyma bez ładowania.

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 10, 2006, 13:19:59 »
Troche dziwne, bo myślałem, że to mi słabo trzyma:/. A co do wifi, to jeszcze mam suwak ustawiony na maksymalną wydajność(czyli bez oszczędzania). Jak go przedwczoraj (7 rano) odłączyłem od kroplówki, to tak: z 2 godziny słuchania mp3, godzina wifi, 2 godziny czytania książki, parę smsów (niedużo), parę minut rozmów (trudno mi dokładnie powiedzieć ile, bo na tym romie jest beznadziejne call history), wczoraj (a w zasadzie dzisiaj) o 1 w nocy podłączyłem go do ładowania przy chyba 16%. Może zrobię później test taki jak Jakub robił przy teście, czyli mp3 i książka.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 10, 2006, 13:57:03 »
mi batterystatus czesem pokazuje ponad 900 mW na wlaczonym wi fi
ustawionym na maks wydajnosc. Mp3 nie uzywam, zdecydowanie
wiecej dzwonie (1-2 h/dziennie) niz pisze, duzo bluetooth (sluchawka)
i polaczenie z kompem. Ladowanie co drugi dzien