MDA Vario a eten m500- brak Speed Dial, M-desk, kilka uwag

• 11 Odpowiedzi
  • 974 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline but

• 18
    • www.but.waw.pl
« dnia: Kwiecień 03, 2006, 18:08:29 »
wlasnie wczoraj przesiadłem sie z etena m500 (wm 3.0) na mda vario z wm 5.0. wrazenie ogolnie na razie niby ok ale doskwiera mi kilka drobnych problemow
- brak aplikacji Speed Dial ktora byla w moim etenie w wm 3.0. Co ciekawe w instrukcji niby obslugi jezt jak byk napisane ze taka aplikacja znajduje sie w mda ale ja jej nijak nie moge znalezc
- mowiac uczciwie brakuje mi tez M-deska ktoru byl dla mnie bardzo uzyteczny
- zupelnym nieprozumieniem jest tez brak jakiegokolwiek programu do rozpoznawania pisma recznego co wydawalo mi sie absolutnie niewiarygodne, ale jest jednak prawdziwe

Moze znajdzie sie dobra dusza ktora zna rozwiazanie powyzszych problemow
A teraz kilka uwag
- system jest duzo bardziej stavbilny i nie wiesza sie
- i oczywiscie zasieg telefonu (era) jest nieprownywalnie lepszy niz w etenie, W moim biurze aby rozmawiac przez etena musialem nieruchomo tkwic w oznaczonym kolkiem miejscu, teraz moge spokonie biegac po calym biurze. jednak w etenie bylo cos nie tak.
- poza brakiem speed diala lub innego programiku ulatwiajacego szybkie wybieranie paluchem w czasie jazdy samochodem funkcjonalnosc telefonu i ksiazki kontaktow jest naprawde OK
- bardzo wygodny joistick- duzo lepiej opracowany niz w etenie
- nie malem zadnych problemow z bluetoothem i sluchawka oraz active synciem cjoc widzilem kilka postow z problemami

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:19:16 »
- przeczytaj uważ nie ten wątek a poradzisz sobię z brakiem Speed Dial:
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=35960
 - napisz czym jest M-desk a może ktoś zaproponuje Ci zamiennika
 - szczerze mówiąc nie rozumiem po co komuś rozpoznawanie pisma gdy posiada funkcjonalną klawiaturę... Jeśli się upierasz to przejrzyj nasze forum - było już o tym
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: MDA Vario a eten m500- brak Speed Dial, M-desk, kilka uw
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2006, 12:09:12 »
Cytat: "but"
wlasnie wczoraj przesiadłem sie z etena m500 (wm 3.0) na mda vario z wm 5.0. wrazenie ogolnie na razie niby ok ale doskwiera mi kilka drobnych problemow
- brak aplikacji Speed Dial ktora byla w moim etenie w wm 3.0. Co ciekawe w instrukcji niby obslugi jezt jak byk napisane ze taka aplikacja znajduje sie w mda ale ja jej nijak nie moge znalezc

u mnie jest speed dial niemalże na samym wierzchu:

po naciśnięciu przycisku speed dial mogę zdefiniować konkretne numery pod poszczególne cyfry i działa bez problemu (np. naciskam dłużej '6' i dzwoni pod numer xxx). chyba, że rozmawiamy o czym innym?

- mowiac uczciwie brakuje mi tez M-deska ktoru byl dla mnie bardzo uzyteczny

także nie wiem co to, więc trudno cokolwiek doradzić.

- zupelnym nieprozumieniem jest tez brak jakiegokolwiek programu do rozpoznawania pisma recznego co wydawalo mi sie absolutnie niewiarygodne, ale jest jednak prawdziwe

u mnie jest. ale z tego co wiem, to w SPV tego nie ma, widocznie w MDA Vario też nie...

*

Offline but

• 18
    • www.but.waw.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2006, 16:48:56 »
dzieki za odpowiedzi

spawdze zaraz podane watki, moze to rozwiaze problem

co do speed dial moze zaszlo nieporozumienie- chodzilo mi o apilkacje ulatwiajaca wybieranie telefonow sposrod wszystkich w ksiazce telefonicznej a nie o szybkie wybieranie wybranych wczesniej 10 numerow - rzeczywiscie u mnie (wm 5 pln) taki programik tez jest ale nazywa si po polsku szybkie wybieranie numerow i nie o niego michodzi.

co do recznego wpisywania - moze rzeczywiscie niedlugo sie odzwyczaje ale na razie mi trudno

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2006, 17:11:06 »
co do speed dial moze zaszlo nieporozumienie- chodzilo mi o apilkacje ulatwiajaca wybieranie telefonow sposrod wszystkich w ksiazce telefonicznej a nie o szybkie wybieranie wybranych wczesniej 10 numerow - rzeczywiscie u mnie (wm 5 pln) taki programik tez jest ale nazywa si po polsku szybkie wybieranie numerow i nie o niego michodzi.

no to może chodzi Ci o Smart Dialling:

hm? :)

*

Offline but

• 18
    • www.but.waw.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2006, 22:48:00 »
taaaaaa zgadza sie, pomylilem nazwy, rzeczywiscie chodziło mi o Smart Dialling ktory autentycznie nie był widoczny. Dopiero po wykonaniu polecenia Wyczyść Pamięc Magazynową program wgrał sie i jest niby OK.
Niby gdyż jego funkcjonalność moim zdaniem jest kiepska w porównaniu z analogicznymi programami w wm 3.0 w etenie.
Dodatkowo natrafiłem na różnicę i utrudnienie w funkcjonowaniu Wybierania Głosowego. Nie moge w zaden sposób porządnie nagrać komend głosowych poprzez słuchawkę Jabra 250 bt gdyż po włączeniu przycisku słuchawki automatycznie aktywuje sie Szybkie Wybieranie Głosowe. Pozostaje tylko wgrywac komendy przez mikrofon zewnerzny a ich jakość jest kiepska. Nie wiem moze znowu coś mi się pomerdało.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2006, 11:18:15 »
Dodatkowo natrafiłem na różnicę i utrudnienie w funkcjonowaniu Wybierania Głosowego. Nie moge w zaden sposób porządnie nagrać komend głosowych poprzez słuchawkę Jabra 250 bt gdyż po włączeniu przycisku słuchawki automatycznie aktywuje sie Szybkie Wybieranie Głosowe. Pozostaje tylko wgrywac komendy przez mikrofon zewnerzny a ich jakość jest kiepska. Nie wiem moze znowu coś mi się pomerdało.

nie nagrywaj znaczników głosowych przez słuchawkę BT, wtedy znacznik nagra się z lepszą jakością.

*

Offline but

• 18
    • www.but.waw.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2006, 19:01:22 »
ok przez mikrofon w mda czy przez mikrofon z dolaczonego zestwu przewodowego ?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2006, 23:38:54 »
ok przez mikrofon w mda czy przez mikrofon z dolaczonego zestwu przewodowego ?

w mda

*

Offline b

• 5
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:55:20 »
witaj
zrobilem jak napisales i nagralem znaczniki glosowe przez mikrofon w mda. dzialaja fatalnie, w samochodzie podczas jazdy zarowno przez BT jak i bezposrednio przez mikrofon w mda bardzo czesto w ogole nie wybieraja numeru albo wybieraja zly. w etenie m500 pod wm 3.0 nagryawalem znaczniki przez BT i dzialaly naprawde znakomicie,
Nie bardzo rozumiem dlaczego w lepszej niby wersji wm rozpoznawanie glosowe dziala gorzej.
Moze ja cos zle robie albo trzeba po prostu wgrac inny, lepszy program do rozpoznawania glosowego ?
jak na razie najlepszy ubaw ma zona gdy przez pol godziny jazdy samochodem ciagle krzycze do sluchawki z mizernym czyli zerowym efektem. w koncu sie wkurzyla i choc nie cierpi mojego palmtopa sama wybrala mi wlasciwy numer czym wprawila mnie w szczere zdumienie i podziw co pozostalo mi do dzis

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:22:15 »
Cytat: "b"
Moze ja cos zle robie albo trzeba po prostu wgrac inny, lepszy program do rozpoznawania glosowego ?
jak na razie najlepszy ubaw ma zona gdy przez pol godziny jazdy samochodem ciagle krzycze do sluchawki z mizernym czyli zerowym efektem. w koncu sie wkurzyla i choc nie cierpi mojego palmtopa sama wybrala mi wlasciwy numer czym wprawila mnie w szczere zdumienie i podziw co pozostalo mi do dzis

zatem sam sobie odpowiedziałeś na pytanie odnośnie instalacji lepszego programu rozpoznawiania głosowego. ;))))

a tak serio, sporo ludzi używa i poleca MS Voice Command (przeszukaj to forum i xda-dev, sporo tego będzie), aczkolwiek osobiście nigdy tego nie testowałem i zwykły dialer mi wystarcza - choć faktycznie przyznać trzeba, że czasem trzeba parę razy powtórzyć polecenie, żeby poprawnie 'zaskoczył'.

mda vario ` problem
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:41:50 »
mam takie pytanie:
mam mda vario I mam proble z wbudowanym telefone .nianowicie czesto sie zdarza ze jesli ktos do mnie dzwoni niema ani dzwieku ani nazwy dzwoniacego ani nawet wibracju.pojawia sie tylko malutka sluchaweczka na gornym pasku ekranu. innym razem jest dzwiek ale bodz nie moge odebrac lub jaj odbior alarm wciaz dzwoni.tak wyglada jak by sie cos zawieszalo.
mieliscie moze podobne problemy?co mam z tym zrobic? niewiem czy noj tel jest wadliwy.czy cos zle poustawialem.czy tak one maja? prosze o pomoc
2 w probach rozwiazania tego problemu zainstalowle ks adresowa(co nic nie zmienilo) inesot adress book I z nia mam taki problem: jesli wpisuje kontak recznie . tel nie pokazuje nazwy gdy ktos dzwoni jesli przesylam przez bt z innego tel wszysko jest ok?
z gory dzieki artur
gg 6507028