Od kilku dni jestem posiadaczem SPV M3000 i niestety muszę się Was poradzić w pewnej kwestii, bo już brakuje mi pomysłów. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie gdzieś na forum jest odpowiedź na moje pytanie, ale nie potrafię jej znaleźć.

Sprawa wygląda tak: posiadam router D-Link DI-514 i korzystając z niego oraz karty Wi-Fi wbudowanej w M3000, chcę połączyć się z Internetem poprzez telefon. Problem tkwi w tym, że połączenie jest co chwilę zrywane, a więc komfortowe korzystanie z jakiekolwiek miejsca w mieszkaniu jest niemożliwe. Na początku jeszcze było w miarę okej - można było przez kilka minut korzystać, a potem znowu sytuacja powtarzała się. Obecnie jest tragedia - aby w ogóle SPV znalazł punkt dostępowy, muszę mieć naprawdę spore szczęście. Zazwyczaj trzeba kilka razy próbować nawiązać połączenie, a i to nie zawsze udaje się. Potem włączam przeglądarkę czy GG, w najlepszym razie uda mi się zalogować do sieci, po czym następuje zerwanie komunikacji z routerem. Jest to o tyle dziwne, że od momentu jako takiego działania nic nie kombinowałem, a mimo tego sytuacja jeszcze się pogorszyła. Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że mam także konsolę PSP i w niej równiez zdarza mi się korzystać z wbudowanej karty Wi-Fi i nigdy nie miałem absolutnie żadnych problemów.
Czego próbowałem? Wyłączyć WEP, co wcale nie pomaga. Myślałem, że M3000 być może ma problemy z odkodowaniem hasła. Ale jednak nie. Poza tym wgrywałem inny firmware do routera - dzieje się to samo.
Poza tym zainstalowałem na SPV programik Wi-Fi Companion. On wykrywa sieć, a u góry ekraniku pokazuje się "ptaszek" symbolizujący, że jest niby okej. Ale w rzeczywistości nie jest, bo ani Opera czy IE lub GG nie są w stanie nawiązać połączenia.
Dziękuję za pomoc!