M3000 i problem z Wi-Fi.

• 20 Odpowiedzi
  • 881 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Salvo

• 24
M3000 i problem z Wi-Fi.
« dnia: Październik 05, 2007, 21:58:21 »
Od kilku dni jestem posiadaczem SPV M3000 i niestety muszę się Was poradzić w pewnej kwestii, bo już brakuje mi pomysłów. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie gdzieś na forum jest odpowiedź na moje pytanie, ale nie potrafię jej znaleźć. :(

Sprawa wygląda tak: posiadam router D-Link DI-514 i korzystając z niego oraz karty Wi-Fi wbudowanej w M3000, chcę połączyć się z Internetem poprzez telefon. Problem tkwi w tym, że połączenie jest co chwilę zrywane, a więc komfortowe korzystanie z jakiekolwiek miejsca w mieszkaniu jest niemożliwe. Na początku jeszcze było w miarę okej - można było przez kilka minut korzystać, a potem znowu sytuacja powtarzała się. Obecnie jest tragedia - aby w ogóle SPV znalazł punkt dostępowy, muszę mieć naprawdę spore szczęście. Zazwyczaj trzeba kilka razy próbować nawiązać połączenie, a i to nie zawsze udaje się. Potem włączam przeglądarkę czy GG, w najlepszym razie uda mi się zalogować do sieci, po czym następuje zerwanie komunikacji z routerem. Jest to o tyle dziwne, że od momentu jako takiego działania nic nie kombinowałem, a mimo tego sytuacja jeszcze się pogorszyła. Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że mam także konsolę PSP i w niej równiez zdarza mi się korzystać z wbudowanej karty Wi-Fi i nigdy nie miałem absolutnie żadnych problemów.

Czego próbowałem? Wyłączyć WEP, co wcale nie pomaga. Myślałem, że M3000 być może ma problemy z odkodowaniem hasła. Ale jednak nie. Poza tym wgrywałem inny firmware do routera - dzieje się to samo.

Poza tym zainstalowałem na SPV programik Wi-Fi Companion. On wykrywa sieć, a u góry ekraniku pokazuje się "ptaszek" symbolizujący, że jest niby okej. Ale w rzeczywistości nie jest, bo ani Opera czy IE lub GG nie są w stanie nawiązać połączenia.

Dziękuję za pomoc!

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: M3000 i problem z Wi-Fi.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2007, 23:59:56 »
Ustaw siec na Mixed mode ew na B, poza tym Wizardy bardzo sie nie lubia z niektorymi modelami D-Linka i nic nie poradzisz na to.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2007, 10:42:21 »
OleYek ---> A czy możesz mi powiedzieć, gdzie to ustawić? Mowa o routerze czy telefonie? Bo ten D-Link DI-514 jest przystosowany tylko i wyłącznie do działania w trybie b.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2007, 10:45:13 »
Aha no to nie ma problemu. teraz tylko sprobuj na innym hotspocie zobaczyc zachowanie Wizarda i jezeli bedzie ok to znaczy, ze sie nie lubi z Wizardem.

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2007, 10:52:10 »
Tak zrobię. Coś mi się widzi, że trzeba będzie zmienić router na inny niż D-Link. :(

Dzięki.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2007, 11:11:38 »
Tak zrobię. Coś mi się widzi, że trzeba będzie zmienić router na inny niż D-Link. :(

ALe najpierw sprawdz, zeby wyeliminowac inne czynniki. Bo z D-Linkami sie nie lubi ale nie jest to regułą ...

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2007, 13:27:37 »
Sprawdziłem. Problem pojawia się tylko na moim domowym hotspocie. :-/

Można coś jeszcze pokombinować czy pozostaje mi zmiana routera na inny? Może być jakiś Link-Sys?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2007, 19:56:01 »
Na linlsysach nigdy nie bylo problemow...

*

rybnik

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2007, 08:23:32 »
Ja mam mojego D-Linka na trybie G (nie mixed ani B ) i szyfrowanie WPA i działa. Moze zasięg za dobry nie jest ( 10m góra, to normalne?) ale ok :)

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2007, 19:24:17 »
Ręce opadają. Zmieniłem router na Linksys BEFW11S4 i dalej jest problem. :( Sytuacja jest identyczna - PSP działa bez żadnych problemów (bardzo poprawił się zasięg; w innym pokoju mam 70%, podczas gdy na D-Linku miałem około 20-30% - to pewnie zasługa dwóch anten), a M3000 wciąż stawia opory. Wykrywa AP, po czym tuż po nawiązaniu połączenia, zrywa je i po zawodach.

Czy ktoś ma jakieś pomysły lub może mi pomoc w konfiguracji? Być może coś trzeba w ustawieniach routera włączyć, wklepać?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 12, 2007, 00:04:56 »
Jezeli router dziala w trybie G to w wizardzie musisz zapodac aktywatora trybu G. jakie masz szyfrowanie ustawione ? WEP, WPA czy WPA2 ?

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 12, 2007, 03:53:39 »
Wszystkie szyfrowania powylaczane. Ten Link-sys tez jest przystosowany jedynie do standardu b, ale tego aktywatora i tak mam wgranego na M3000.

PS Post pisany z PSP - net na nim smiga bez zarzutu.       

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 12, 2007, 09:45:54 »
uruchom na wizardzie welcome.exe przejdz przez to i zobacz czy pomoglo.

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
    • nSports.pl - Wizja eSportu jakiego jeszcze nie znano!
  • Sprzęt: SPV m3000, SE T68i
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 12, 2007, 11:10:40 »
A masz poprawnie skonfigurowane ip? Czasem też trzeba ustawić jakiś DNS, Na czym dokładnie polega problem, spv nie widzi wogóle sieci czy nie może się wpiąć? Jak z energią (ustawienie w opcjach)

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 12, 2007, 12:49:45 »
Czym jest to welcome.exe? To jakiś programik? Zdaje się, że nic takiego nie mam.

SPV prawidłowo wyszukuje sieć bezprzewodową, a więc również IP, SSID czy DNSy. Jednak po chwili połączenie jest zrywane. Tylko raz udało mi się posiedzieć na necie nieco dłużej (10 minut). Nie widzę w tym wszystkim żadnej zależności. Oszczędzanie energii w trakcie używania sieci bezprzewodowej mam ustawione na średnie. Przesuwanie tego wskaźnika nie przynosi żadnych efektów.

Może konieczna jest zmiana ROMu? Mam jeden z najnowszych Era.

Czy w zakładce Karty sieciowe coś trzeba ustawić? Bo tam w zasadzie nic nie da się zmienić - tylko wprowadzić manualnie IP czy DNSy. Tylko że nie wiem, która z kart sieciowych odpowiada za Wi-Fi...?

Jeżeli chodzi o router, konieczne jest skonfigurowanie jeszcze czegoś oprócz SSID czy szyfrowania?

Aha - moje łącze to sieć osiedlowa o przepustowości 1Mbit.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 12:54:14 wysłana przez Salvo »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 12, 2007, 13:37:23 »
w katalogu windowsa masz plik welcome.exe odpal to przejdz kalibracje itp. nie pytaj dlaczego w wielu przypadkach pomaga, nie wiadomo do dzis dlaczego :)

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 12, 2007, 14:03:01 »
Nie pomogło. :(

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 12, 2007, 14:13:52 »
Zatem może spróbuj innego romu :) Czasem tak jest, że na niektórych nie zawsze wszystko działa :)

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 13, 2007, 02:04:51 »
Takie informacje na temat ROMu wyświetla mój SPV:

Próbować zmienić na inny? Ma to sens czy dać sobie spokój?

I jeszcze jedno - czytałem FAQ na temat ROMów, jednak nie do końca jest tam wyjaśnione, jakie mogą być konsekwencje niepowodzenia wgrania nowego softu. Popełniając jakiś błąd, mogę uwalić całkowicie sprzęcik?

Wiadomość z ostatniej chwili: coś się ruszyło. :-) Ustawiłem w routerze szyfrowanie WEP oraz wprowadziłem restrykcję MACów w taki sposób, by dopuszczał tylko M3000 i PSP. Ten drugi oczywiście radzi sobie bez problemu, a SPV zaczął strasznie szaleć. Łączy (teraz już za każdym razem) na parę sekund - widać ustawienia sieci w Komunikacji bezprzewodowej -, po czym znów zrywa połączenie. Co się do cholery z tym dzieje?
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 02:43:40 wysłana przez Salvo »

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 13, 2007, 08:11:28 »
Ja bym zrobił backup tego obecnego i sprbował inny rom (na xda developers często ludzie pisali, np. że po zmianie romu nie działa im wifi albo coś innego), potem można sobie wgrać spowrotem backup jeżli się nie myle :)

*

Offline Salvo

• 24
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 14, 2007, 00:01:49 »
Zwycięstwo! :-) Przeszedłem na WM6 (ROM NBD ileś tam) i Wi-Fi śmiga aż miło. :-)

Może pomoże to osobom, które w przyszłości będą bezsensownie traciły czas na konfigurację routera czy bawienie się programikami:

Zmiana ROMu naprawiła problem związany ze zrywaniem połączenia z siecią Wi-Fi!

Dzięki wszystkim!