M3000 (Wizard) i karta niewidka

• 11 Odpowiedzi
  • 731 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wb

• 13
« dnia: Lipiec 27, 2006, 13:36:12 »
Witam

Już mnóstwo postów na ten temat było. Proglem w tym, że nic nie poskutkowało.

Oto sytuacja:

M3000 zawiesił się przy pracy z kartą (Transcend 2GB) i po soft resecie w katalogu głównym pojawiło się pełno plików o dziwnych nazwach.

Postanowiłem sformatować kartę SKTools, ale najwyraźniej telefon się wyłączył (uśpił) podczas operacji i ta się nie powiodła.

Od tego czasu telefon nie widzi karty.

Wyjmowałem i wkładałem, soft i hard reset zrobiłem, formatowałem na komputerze... nic.

Jedno co ciekawe to to, że czytnik w notebooku HP wcześniej nie widział danych zawartych na karcie, ale zajęte miejsce raportował. Można nawet było sformatować kartę w komputerze, a telefon i tak widział pliki (wydaje mi się jednak, że nie do odczytania).

Formatowania nic nie dały to postanowiłem poszukać czegoś w sieci i potraktowałem kartę programem MediaRecovery, który nie tyle sformatował co wyczyścił całą kartę i potem dopiero przystąpiłem do formatowania.

Teraz karta widziana jest przez komputer w pełnej pojemności, działa normalnie, a telefon nadal nie wie nic o jej istnieniu. Nic więc nie dadzą narzędzia typy FlashFormat.

Już na komputerze próbowałem różnych opcji FAT/FAT32 z różnymi klastrami - nic.

Czy są jeszcze jakieś pomysły?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aktualizacja:

Okazało się, że to czytnik psuł mi kartę (czytnik wbudowany w notebooka HP).

Po sformatowaniu w innym czytniku wszystko jest dobrze.

*

Offline renqien

• *
  • 80
  • Sprzęt: Ameo, iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2006, 13:50:30 »
A inne karty widzi?

*

Offline wb

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2006, 13:51:59 »
Nie mam innej, ani nikogo od kogo mógłbym pożyczyć (odludzie itd.)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2006, 14:16:01 »
Witam
MMC i SD mają sówaczek zabezpieczający. Sprawdź czy twoja karta nie posiada takowego sówaczka i czy jest w prawidłowej pozycji następnie sformatuj ją w M3000. I tak na marginesie-ten sprzęt obsługuje takie karty ?? bo być może nie widzi jej z uwagi na ograniczenie wielkości (pojemności).
Pozdrawiam

*

Offline wb

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2006, 14:19:32 »
Obsługiwał już dosyć długo - ponad miesiac już ją mam i działała w telefonie.

Zabezpieczenia przed zapisem nie ma. Poza tym sama karta w komputerze działa - da się zapisać i odczytać dane (po restarcie też - aby mi nie zarzucił nikt, że system z cache wziął te dane (-: )

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2006, 14:31:33 »
Nie zrozumiałeś mnie.
Być może M3000 nie obsługuje takiej wielkości kart a popszednio miałeś coś w rodzaju partycji na 1 GB i M3000 już z taką wielkością sobie radził.
Więc kluczowym pytaniem jest:
Do jakiej pojemności kart M3000 jest przystosowany?
Taką informację znajdziesz w specyfikacji telefonu.
Pozdrawiam

*

Offline wb

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2006, 14:40:00 »
Przyznaje, że na to nie wpadłem. W dokumentacji nie ma nic o ograniczeniach. Wydaje mi się, że inni też używają kart 2 GB z tym telefonem (zgłoście się jeśli czytacie (-: ).

Faktem jednak jest, że karta była widziana przez telefon od razu po wyjęciu z pudełka. Nie formatowałem jej w telefonie bo nawet standardowo nie ma do tego narzędzia.

Może w dyskusji pomoże jeszcze jedno - karta działała od razu w telefonie, ale... czytnik w komputerze nie radził sobie z danymi zapisanymi przez telefon. Tak jakby to były dwa różne światy.

Niestety nie wiem jak sprawdzić czy telefon widziałby kartę o mniejszej partycji, bo po włożeniu do czytnika jest wykrywana jako dysk wymienny i nie można z takiego usunąć partycji. Nawet Partition Magic nie widzi jej jako obiektu do swoich działań. Nie da się zmienić sposobu reprezentacji karty we właściwościach czytnika (chyba, że gdzie indziej tego trzeba szukać).

Jeszcze spróbuje poszukać kogoś z innym czytnikiem i sformatować ją w nim (w telefonie się nie da bo... zupełnie nie wykrywa karty!)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2006, 14:54:48 »
Cóż
W Partition Magic sformatuj ją na fat i ustaw na partycje aktywną.
W Czarodzieju przeczyść styki spirytusem bo chwilowo nic innego nie świta mi w głowie, no może drastyczny flash czarodzieja.
Pozdrawiam i życze powodzenia

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2006, 23:38:45 »
SPV m3000 to nie smartphone!!! NIE TEN DZIAŁ
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline wb

• 13
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2006, 21:41:24 »
OK

Okazało się, że to czytnik psuł mi kartę (czytnik wbudowany w notebooka HP).

Po sformatowaniu w innym czytniku wszystko jest dobrze.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2006, 22:19:48 »
Cytat: "Ronert_nik"
Witam
MMC i SD mają sówaczek zabezpieczający

SD mają suwaczek a MMC nie!!
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2006, 13:28:56 »
heheheh ja tez mialem ta akcje mam tez HP :)
ale transcenda 1GB bawilem sie wgrywalem przez usb activsync jakis plik do koma i sie zwiesilo resetnelem i na flashce myly same krzaki :(
dziwna sprawa mam nadzieje ze wiecej sie to nie powtorzy i nie strace wiecej danych :P