Dotarła do mnie w końcu karta miniSD high speed i chciałbym sprawdzić czy w Wizardzie ma jakiekolwiek znaczenie jaką kartę zastosujemy.
Stąd krótki test wersji HS i prośba do kogoś kto posiada standardową 1GB o wykonanie analogicznych pomiarów - może komuś się przyda.
Nauczony doświadczeniem z wcześniejszymi urządzeniami uparłem się na kartę HS i ponieważ nie znalazłem jej w godnym rozmiarze w PL, postanowiłem sięgnąć dalej. Wybrałem
MobyMemory ale uprzejmie poinformowano mnie, że tak małego zamówienia nie wyślą do PL ale znalazłem
polskiego dostawcę i po tygodniu oczekiwania mam (również adaptery USB2 do mniSD i SD).
Do testu wybrałem plik wskazany przez Jakuba w teście Qteka - ok 12MB, a znaleźć go można
tutaj.
Test jest prosty i polega na kopiowaniu tego pliku na kartę, z różnych miejsc i przez rożne media. Testowałem tylko zapis na kartę. Oto wyniki:
1. Zapis z laptopa z USB1.1, karta w adapterze USB2 HS:
13,8 s2. Zapis z laptopa z USB1.1, karta w Qteku podłączonym przez USB i AS 4.1, kopiowanie w exploratorze windows:
34,3 s3. Zapis z laptopa z USB1.1 do pamięci urządzenia, Qtek podłączony przez USB i AS 4.1, kopiowanie w exploratorze windows:
63,3 s4. Zapis z wewnętrznej pamięci Qteka na kartę przy użyciu Total Commandera:
8,6 s5. Zapis z PC z USB2.0, karta w adapterze USB2 HS:
3,4sTest był prosty, po jednej próbce.
Największym zaskoczeniem dla mnie jest wolniejszy zapis (prawie dwukrotnie) do wewnętrznej pamięci w stosunku do zapisu na kartę.
Jeśli ktoś ma pomysł na inne testy, zapraszam.
K.