krótki test miniSD w Qtek9100

• 5 Odpowiedzi
  • 2271 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 03, 2005, 21:30:23 »
Dotarła do mnie w końcu karta miniSD high speed i chciałbym sprawdzić czy w Wizardzie ma jakiekolwiek znaczenie jaką kartę zastosujemy.
Stąd krótki test wersji HS i prośba do kogoś kto posiada standardową 1GB o wykonanie analogicznych pomiarów - może komuś się przyda.
Nauczony doświadczeniem z wcześniejszymi urządzeniami uparłem się na kartę HS i ponieważ nie znalazłem jej w godnym rozmiarze w PL, postanowiłem sięgnąć dalej. Wybrałem MobyMemory ale uprzejmie poinformowano mnie, że tak małego zamówienia nie wyślą do PL ale znalazłem polskiego dostawcę i po tygodniu oczekiwania mam (również adaptery USB2 do mniSD i SD).
Do testu wybrałem plik wskazany przez Jakuba w teście Qteka - ok 12MB, a znaleźć go można tutaj.
Test jest prosty i polega na kopiowaniu tego pliku na kartę, z różnych miejsc i przez rożne media. Testowałem tylko zapis na kartę. Oto wyniki:
1. Zapis z laptopa z USB1.1, karta w adapterze USB2 HS: 13,8 s
2. Zapis z laptopa z USB1.1, karta w Qteku podłączonym przez USB i AS 4.1, kopiowanie w exploratorze windows: 34,3 s
3. Zapis z laptopa z USB1.1 do pamięci urządzenia, Qtek podłączony przez USB i AS 4.1, kopiowanie w exploratorze windows: 63,3 s
4. Zapis z wewnętrznej pamięci Qteka na kartę przy użyciu Total Commandera: 8,6 s
5. Zapis z PC z USB2.0, karta w adapterze USB2 HS: 3,4s

Test był prosty, po jednej próbce.
Największym zaskoczeniem dla mnie jest wolniejszy zapis (prawie dwukrotnie) do wewnętrznej pamięci w stosunku do zapisu na kartę.

Jeśli ktoś ma pomysł na inne testy, zapraszam.
K.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2005, 21:57:23 »
tak, lekko OT - skądeś Ty taką egzotyczną markę wytrzasnął ??
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2005, 22:08:07 »
www.google.com ;) - to kwestia stopnia desperacji.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2005, 22:31:13 »
no jeśli zapłaciłeś za nią te 417,45 zł (o kosztach wysyłki nie wspomnę ;) ) to faktycznie musiałeś być zdesperowany  :forsa:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2005, 13:47:15 »
Cóż, za przesyłkę zapłaciłem GBP 4.00 (PLN 23.73), a więc nie tak dużo (przesyłka pocztą - dlatego czkałem prawie tydzień). Natomiast Sandisk 1GB w Palmtop Experts kosztuje 349,-, a i to dwa tygodnie temu nie było na magazynie (jeszcze nie było w oficjalne dystrybucji w PL zwykłych 1 GB, a co dopiero high speed), więc 68 PLN extra za "high speed" to moim zdaniem nie dużo, chyba że w Wizardzie nie ma żadnej różnicy - stąd ta propozycja by ktoś też przetestował zwykłą kartę.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2005, 14:00:14 »
jak tylko do mnie dojdzie Kingston 1GB to sprawdzę :)