Kosmiczny drenaz baterii

• 4 Odpowiedzi
  • 580 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
Kosmiczny drenaz baterii
« dnia: Grudzień 02, 2008, 09:15:38 »
Bardzo dziwna sprawa. Zmienilem system na TNT Win6.1. Po przesiadce zauwazylem, ze bateria siada w mgnieniu oka. W sumie siada to malo powiedziane. Wczesniej spokojnie trzymala mi ok. 3 dni, a teraz laduje ja rano, a po 6h juz zdycha.
Przeczytalem wszystkie watki dot. drenazu na tym podforum. Zaden z nich nie pasuje do mojego przypadku. Telefon nie upadl, ma sie dobrze, nie bylo z nim ani z bateria problemow.
Podejrzewalem tez, ze moze to wina podkrecania, ale przeciez zawsze to robilem po postawieniu systemu. Wczesniej ustawialem sobie na sztywno 247MHz i telefonik tak smigal cale boze 3 dni, a teraz za pomoca pluginu HomeScreen PlusPlus (dawniej chyba batteryStatus) ustawilem dynamiczne podkrecanie (143-260MHz) wiec powinno byc jeszcze lepiej, bo widze, ze jak Wizard nic nie robi, to predkosc spada do tej minimalnej. Nic to nie dalo. Odkrecilem nawet procesor w ogole i przez kilka dni smigalem na 195MHz. Dalej to samo. W TaskManagerze nie widze niczego podejrzanego. Co moze byc przyczyna tak szybkiego rozladowywania sie baterii? Telefon jest praktycznie nieuzyteczny. Wychodze z nim rano i za chwile musze go podlaczyc, co nie zawsze jest mozliwe.

EDIT:
Czy nikt nie moze pomoc? Ladowalem dzisiaj telefon, teraz patrze i jest juz 75%, a wiec ubylo 25% "mocy". Zauwazylem tez, ze Wizard czasami lubi sie wieszac. Po przejsciu w stan uspienia (ale nie gdy tylko ekran wygasa) nie budzi sie juz. Dioda mruga sobie na zielono, ale telefon nie wstaje. Moge tak sobie przyciskac "wybudzenie" (ten przycisk u gory kolo slotu karty) jak i inne caly czas i nie pomaga. Jedynym rozwiazaniem jest wyjecie baterii (TIP: Jak zrobie to szybko, to nic sie nie kasuje, a jak mam zly dzien i nie wyrobie, to kasuje sie data i zegarek).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 18:06:26 wysłana przez docxxx »

Odp: Kosmiczny drenaz baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2008, 23:18:53 »
A przebywasz może dużo na dworze? Ja odkąd temperatura spadła poniżej 10 stopni często notuje rozładowywanie się wizarda...trzeba go potem chwile potrzymać w cieple i bateria znów wraca do w miare normalnego stanu...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2008, 23:33:50 »
Zaladuj jeszcze raz rom, a jak nie zmieni sie to, to poszukaj ktora aplikacja to powoduje bo na 80% jest to wina jakiejs aplikacji. kiedys szalal BS...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2008, 09:35:08 »
Zaladuj jeszcze raz rom

O nie, na pewno tak nie zrobie. Trzeba znalezc przyczyne, a nie od razu formatowac.
Wracajac do mojego Wizarda, to zauwazylem ciekawa rzecz. BS (HomePlugin) pokazuje ile sprzet pobiera mW i mA. Standardowo telefon bral mi ok. 300mw. A wczoraj patrze (nie zwrocilem uwagi wczesniej) i az kopara opadla: 1500mw = 1,5W (slownie: tysiac "pincet" = POLTORA wata). To 5 razy wiecej niz normalnie. Sprawcy tego poboru szukalem wszedzie. I w taskach i programach i w tle. Nie ma niczego podejrzanego. Odkrecilem procesor do 120MHz i dalej to samo, z tym, ze teraz telefon zre ok. 800mW (ale to nie od odkrecenia, ale ma tak teraz "normalnie"), a wczoraj raz zauwazylem, ze zszedl do 300mW, ale potem znowu skok na 900mW. Bede szukal, badal i ogladal az znajde przyczyne :mad:
ps. Temperature tez bralem pod uwage, ale na czas testow telefon lezy caly czas w cieplym mieszkaniu przy 100% zasiegu i dalej ma niepochamowany apetyt.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2008, 09:38:27 »
Njaszybsza metoda wgrac jeszcze raz ROM, bo zdazaly sie przypadki, ze cos sie zle wgralo. I dopiero pozniej szukaj przyczyny. Zobacz czy sam BS nie powoduje takiego zarcia bakterii.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.