Kontakty i terminy w M3000 ?

• 9 Odpowiedzi
  • 1121 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« dnia: Luty 04, 2006, 12:20:07 »
Witam wszystkich bywalców tego bardzo uzytecznego forum. Jestem nowym użytkownikiem M3000 (i - co za tym idzie - nowym uczestnikiem tego forum) i narazie wiekszość spraw zwiazanych z użytkowaniem tego urządzenia jest dla mnie wielką zagadką, w rozwiązaniu której - mam nadzieję - doswiadczeni użytkownicy zechcą mi pomóc. Z góry przepraszam za - być moze - lamerskie pytania, i obiecuje, że w miarę nabywania wiedzy to sie zmieni :)
A oto moje pierwsze pytanie: w jaki sposób zarządzacie swoimi kontaktami i terminarzem... chodzi mi o zrobienie kopii zapasowej na karcie pamieci czy w PC-cie, by w przypadku wysypania sie sprzętu nie trzeba było po raz kolejny wklepywać wszystkiego od początku? Mam nadzieje że swoim pytaniem nie zdenerwuję zbytnio "starych wyjadaczy". Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2006, 13:56:53 »
rozumiem, że masz telefon z orange - w zestawie jest płytka m.in. z outlookiem w wersji na pc - poprostu instalujesz ją na swoim kompie (razem z programem ActiveSync - też na tej samej płytce) podłączasz komp z PPC przez kabel dołączony w zestawie i masz backup. Pewnie są bardziej wyrafinowane metody robienia kopii bezp. ale mnie wyżej opisana najbardziej odpowiada.

Pozdro

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2006, 14:01:15 »
musisz miec zainstalowane w kompie microsoft outlook( i ustawione jakiekolwiek konto), i program active sync (powinien byc w pudelku w zestawie). wtedy podlaczasz pocketa do kompa i program active sync zapyta jakie dane ma synchronizowac (kontakty, terminy, notatki itp). wybierasz co cie interesuje i poszlo. dane te sa zapisywane w microsoft outlook. przy zmianie danych (np dopiszesz sobie w ppc jakis kontakt) po podlaczeniu do kompa zostana one automatycznie zsynchronizowane. i w druga strone tez-czyli np. skasowales wszystkie dane w ppc przez hard reset, to po podlaczeniu do kompa wrzuci ci do ppc te dane ktore w nim byly zachowane. mozna tez korzystac z programow robiacych backup na karcie pamieci (platne). jak masz skype to mozemy pogadac na bierzaco :) moj skype - siwytdd. pozdrowionka
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2006, 14:16:41 »
Cytat: "siwytd"
musisz miec zainstalowane w kompie microsoft outlook( i ustawione jakiekolwiek konto)

to akurat nie jest obowiązkowe - np. ja go nie mam (bo pocztę odbieram/wysyłam Thunderbird'em)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline emeryt

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2006, 14:38:13 »
No też tak sobie myślałem... płytka oryginalna (z wszelkimi Microsoftowskimi nalepkami, hologramami, pieczątkami, plombami, kłódkami, groźbami itp.) jest, instalacja Outlooka startuje i przebiega bez zakłóceń, ale po instalacji nigdzie sie nie pojawia jego ikona (ani na pulpicie ani w menu START).
Do operowania pocztą (z pozimu PC-ta oczywiscie) używam znajdujacego sie w zestawie z WinXP Outlook Express-a... być może jego obecność nie pozwala na pełne zainstalowanie zawartości płytki dołączonej do SPV-a. W menu START, w nowej grupie MICROSOFT OFFICE TOOLS  pojawiają się za to ikony:
- Activate Product
- Microsoft Clip Organizer
- Microsoft Office Aplication Recovery
- Microsoft Office Document Imaging
- Microsoft Office Document Scaning
- Microsoft Office XP Language Setings
- Save My Settings Wizard... i to wsio... Outlooka niet.
Domyślam się, że OE też ma możliwość współpracy z moim sprzętem... spróbuję wiec namówić je do współpracy, pojawia sie jedna pewna wątpliwość...mianowicie - w jaki sposób spowodować, żeby między telefonem i Outlookiem - zakładam, że namówie je do współpracy - synchronizować jedynie wybrane dane (nie wszystkie adresy pocztowe muszą i/lub powinny znaleźć się w telefonie)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2006, 16:18:07 »
a no właśnie to jest problem - bo ActiveSync będzie ci synchronizował wszystko, a w opcjach nie możesz prawie nic skonfigurować. Jedyny pomysł to tak trochę na około - w PC Outlooku tworzysz podfolder kontaktów o nazwie np. priv. i tam kopiujesz prywatne rekordy/wpisy z folderu kontakty. AciveSync działa tak, że podfolderów nie synchronizuje :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2006, 16:47:40 »
w Q masz w opcjach "wybierz dane do synchronizacji" nie pamietam juz jak ale udawalo mi sie zaznaczac poszczegolne, foldery do zsynchronizwania. Lepiej wywalic AS 4.0 ktorego masz na plycie ,i sciagnac 4.1 . Nie gwarantuje to "sukcesu" ale cos tam niby pozmieniali (ulepszyli :lol:  )  i teraz lacze sie z laptopem domowym, co na AS 4.0 bylo nie osiagalne. Poprzednio na 4.0 nie moglem zsynchronizowac ks.tel.  w outlooku ,   wersja 4.1 radzi sobie  :P   Ogolnie AS to parszywe g......  (przepraszam za okreslenie :wink:  )   jak mozna napisac i wypuscic takiego tepego gniota na rynek.....

*

Offline Marcin_K

• *
  • 92
  • Sprzęt: G2 Touch (Hero) & SPV M700 (Trinity)
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2006, 17:11:29 »
Czy jedyna możliwość synchronizacji to kabel? Przez WiFi i BT nie pójdzie? Słyszałem że to ze względów bezpieczeństwa? Czy może używać starej wersji AS, która to umożliwia?

I jeszcze w kwestii użytkowania - czy ktoś z Was używa może zapasowej (drugiej) bakterii? Pytanie jest takie - ile taka bakteria raz naładowana i nieużywana (3mana w kieszeni) wytrzyma? To w związku z wyjazdem gdzie dostęp do prądu może nie być możliwy...

pzdr
Lepiej jest być kanciastym 'czymś' niż okrągłym 'niczym'

*

Offline Jasse

• **
  • 180
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2006, 17:57:24 »
A nie lepiej poprostu zrobic backup na karte Pamięci ?! Mozna sobie wybra w opcjonalnym programie "xbackup" wszystko lub same kontakty i terminarz. Pozdrawiam

*

Offline emeryt

• 31
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2006, 23:51:46 »
Gwoli ścisłości... SPV synchronizuje mi się z PC-tem (to znaczy po podłączeniu kabla łączność nawiazuje sie samoczynnie), uruchamia sie też samoczynnie Pocket Controller i funcjonuje prawidłowo... jedynie nie ma kontaktu miedzy SPV a Outlook Express-em.
Jasse- dzieki za sugestię... poszukam tego programiku, o którym wspomniałeś (XBACKUP).
Wszystkim dziekuję za pomoc i pozwolę sobie zwrócić się do Was z ewentualnymi następnymi wątpliwościami - bo pewien jestem że takie jeszcze wystapią... jak wcześniej wspomniałem, raczkuję dopiero w korzystaniu z tego typu urządzeń.
Pozdrawiam - Emeryt