Jest już WM6.1 Slim 4.0 - Diamond Project

• 30 Odpowiedzi
  • 3478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mar147

• 6
  • Sprzęt: MDA Vario
Jest już WM6.1 Slim 4.0 - Diamond Project
« dnia: Lipiec 17, 2008, 13:57:53 »
Link do oryginalnego wątku: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=367375

Testuje tego roma drugi dzień i muszę powiedzieć że jest zajefajny. Miałem tylko małe problemy z wyłączeniem Wi-Fi ale jest na to sposób:

HKLM\Software\HTC\CommManager\WLAN

Set DeviceName to {98C5250D-C29A-4985-AE5F-AFE5367E5006}\TNETWLN1

Zapraszam do wgrywania i dzielenia sie uwagami na temat tego romu.

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
Odp: Jest już WM6.1 Slim 4.0 - Diamond Project
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2008, 17:08:35 »
ja wgrałem wczoraj! super ROM jednakże 4mb PagePoolu troszke mi zamula palmtopa. Jednakże z pomocą kolegów zmieniłem na 8mb , oczywiście podkręciłem procka i od razu lepiej ;)
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2008, 00:00:40 »
- Problem z wifi, rozwiazany.
- Glupawe smsy z wątkami, zmienione na standard.
- troche mnie irytuja dzwieki systemowe ktorych nie ma w dropdownie z ustawien dzwiekow powiadomien, zabawa z rejestrem.
- czcionka calibra - niby ladna ale bez clear type (nie uzywam) tragiczna - zmienione na thaoma.

hmm. co by tu jeszcze. aha, kto mi powie jak sprawic, aby event powiadomienia o nowym sms nie byl tym samym co event powiadomienia o stanie konta po zakonczeniu rozmowy (czyli chyba flash sms) - mialem tak w poprzednim wm5 i szczerze mowiac tesknie za tym ;)

Generalnie rom bardzo fajny, szybki, godny polecenia

aaa, no wlasnie, najwiekszy z moich problemow na tym romie... nie wiem czy do konca to zwiazane z akurat tymze romem, ale po upgrade zrobilem konfiguracje sieci ogolnie i wszystko dziala (mam na mysli wifi), z wyjatkiem laczenia sie z zasobami sieciowymi innych kompow w lan. dodam tylko ze na wm5 ktory mialem wszystko smigalo, a teraz mam tylko komunikat o bledzie 1222 od totalcomandera, resco explorer troche lepiej, czasem pokazuje inne kompy w lanie, ale juz ich zasobow za chiny... oczywiscie nie zmienila sie w miedzyczasie konfiguracja sieci, wiec problem po stronie wizarda... nie wiem czy nie chodzi o konfiguracje nazwy itp grupy sieciowej, ktos ma pojecie jak to zrobic?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 00:05:14 wysłana przez banannq »

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2008, 01:14:36 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=395173

to też jest bardzo fajny rom.

U mnie chodzi szybciej niż slim
Omnia i900.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:29:08 »
Usiłowałem wgrać Diamonda.
Z jednej strony PC XP SP2 (lub Vista Home), z drugiej Wizard SPV M3000 G4 z oryginalnym WM5 Orange (ściągnięty CID IMEI-checkiem).
To już kolejny ROM (wziąć usiłuję wgrać WM6), przy którym dostaję komunikat, że RUU jest za stare dla mojego systemu, powinienem ściągnąć nowszą wersję (RUU). Widzę jednak, że RUU jest to samo w prawie wszystkich pakietach "gotowanych" ROMów.
Zatem - skąd wziąć nowsze RUU lub co zrobić, by toto ukompatybilnić.
Dodam, że koledze bez problemu apgrejdowałem ROM WM5->WM6 w identycznym Wizardzie (ale G3) i to pod Vistą. Czy może to być problem różnic G3<->G4?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:20:21 »
Osobiscie nie mialem tego problemu ale widzialem ze w orginalnym watku merlina (link w pierwszym poscie) ludzie pisali o tym. Nie wiem, nie czytalem (ok. 90 stron postow:) ale pewnie cos wyknuli

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:47:41 »
Będzie ten rom działał na spv e650 ??

*

Offline mar147

• 6
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:57:11 »
Gdzieś czytałem że wystarczy wrzucić ( zamienić ) do folderu z romem LOVE pliki nk.nbf i RUUResource.dll  i odpalić RUU z LOVE....  Nie wiem czy to zadziała ale można spróbować... 

A co do spv e650  to wgraj a pożegnasz sie z fonem  :mrgreen:   Przecież do e650 jest osobne subforum.... Tam szukaj romów dla siebie

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 19, 2008, 13:14:07 »
Usiłowałem wgrać Diamonda.
Z jednej strony PC XP SP2 (lub Vista Home), z drugiej Wizard SPV M3000 G4 z oryginalnym WM5 Orange (ściągnięty CID IMEI-checkiem).
To już kolejny ROM (wziąć usiłuję wgrać WM6), przy którym dostaję komunikat, że RUU jest za stare dla mojego systemu, powinienem ściągnąć nowszą wersję (RUU). Widzę jednak, że RUU jest to samo w prawie wszystkich pakietach "gotowanych" ROMów.
Zatem - skąd wziąć nowsze RUU lub co zrobić, by toto ukompatybilnić.
Dodam, że koledze bez problemu apgrejdowałem ROM WM5->WM6 w identycznym Wizardzie (ale G3) i to pod Vistą. Czy może to być problem różnic G3<->G4?

tak to raczej jest problem różnic.

U mnie na moim G4 Działa tylko i wyłącznie włoskie ruu. Więc takowe ściągnij, wrzuć plik nk.nbf do włoskiego ruu i jazda :)
Omnia i900.

*

Offline wloclawek88

• **
  • 125
  • Sprzęt: Iphone 3G 16Gb, HTC Diamond
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2008, 15:50:51 »
mam problem z tym romem... nie dziala mi nic po wifi opera mini, fring, google maps, macie tez takie problemy? nawiazuje polaczenie z ap dostaje ip ale gdy przychodzi do wymiany danych leci jakies 10 kb i koniec

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2008, 10:57:29 »
nie nie mamy, wsio działa ;)

Aczkolwiek w tym slimie jest oczywiście zepsuta obsługa wifi, po pewnym czasie padnie i nie będzie chciało się włączyć.
Jak to naprawić jest opisane w temacie.
Omnia i900.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2008, 12:19:33 »
A jest jakaś poprawa w szybkości względem 3.0??? Jak nie to nie ma chyba sensu zmieniać bo by trzeba kombinować z tym wifi i nie ma tych sms jak w 3.0 co mi sie podobają... Widać jakąś wyraźną poprawe szybkości?

*

• 6498
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2008, 12:58:17 »
Dzięki za podpowiedzi. Spróbuję i zamelduję o efektach.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2008, 22:08:04 »
Moi ja miałem to samo, jedyne, co u mnie działa, to SoftSPL i tylko przez to wgrywam ROMy. Tam jest RUU, które u mnie (po SoftSPL) funkcjonuje.

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 23, 2008, 14:56:36 »
Poszło. Zastosowałem SoftSPL, zgodnie z sugestią Sekeletu. Diamond hula. Wizard dostał drugie życie.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2008, 15:48:42 »
Z pierwszych obserwacji Diamonda Slima: WiFi uruchamia mi się w mendżerze, łączy się, działa - OK. Ale nie wyłącza się (w tymże menedżerze), zaś po włączeniu ikonka WiFi nie zmienia statusu - pozostaje wyszarzona jako OFF.
Jedynym sposobem na wyłączenie WiFi jest powtórne przyciśnięcie ikonki w menedżerze i softreset. Wtedy Wizard wstaje w wyłączonym WiFi.
Czy się może mylę lub robię coś niewłaściwie, czy też istnieje jakiś patch/doładunek?

*

Offline mar147

• 6
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:29:24 »
Z pierwszych obserwacji Diamonda Slima: WiFi uruchamia mi się w mendżerze, łączy się, działa - OK. Ale nie wyłącza się (w tymże menedżerze), zaś po włączeniu ikonka WiFi nie zmienia statusu - pozostaje wyszarzona jako OFF.
Jedynym sposobem na wyłączenie WiFi jest powtórne przyciśnięcie ikonki w menedżerze i softreset. Wtedy Wizard wstaje w wyłączonym WiFi.
Czy się może mylę lub robię coś niewłaściwie, czy też istnieje jakiś patch/doładunek?
Napisałem w pierwszym poście. Edytuj rejestr, soft reset i ma chodzić :)

*

• 6498
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:43:45 »
Napisałem w pierwszym poście. Edytuj rejestr, soft reset i ma chodzić :)

Co Ty mi sugerujesz??!! Żebym czytał wątek, w którym biorę udział? Może jeszcze miałbym przeczytać instrukcję obsługi Wizarda?
Nigdy!  :grin: :wink:

A, tak szczerze, to zapamiętałem to tak: WiFi w tym ROMie działa. To była dla mnie najważniesza sprawa. Jedna z przesłanek do podjęcia decyzji o updejcie Wizarda.
Dzięki za przypomnienie.  :ok: Zabieram się powoli do wgrania tego wszystkiego, co miałem wcześniej zainstalowane. Pierwszy pewnie będzie Total Commander.

*

• 6498
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:32:13 »
Po edycji rejestru WiFi działa, jak pan Bóg przykazał. Dzięki.
A czy tylko ja nie mam w systemowej, wirtualnej klawiaturze klawisza CAPS LOCK?

*

Offline mar147

• 6
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:39:45 »
tylko Ty  :P u mnie jest  :mrgreen:

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 24, 2008, 19:46:15 »
Jednak nie ma, ale "doszłem" jaki jest ersatz: Ctrl+Shift. Może i słusznie, bo rzadko używa się Caps Locka. Szkoda miejsca. Faktycznie, lepiej jest umieścić na stałe "@".

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 25, 2008, 12:36:19 »
Diamont działa. Potwierdzam problemy z WiFi, ale opisana tu zmiana w rejestrze faktycznie załatwia temat. Mam jednak problem z kontaktami ... i jestem ciekam czy ktoś jeszcze je miał. Przy próbie stworzenia nowego kontaktu - niezależnie od tego czy robię to "z ręki" czy też przez synchronizację z Exchange dostaję komunikat: "An unexpected error has occurred in this program." Zastanawiam się czy ponowna instalacja nie załatwiłaby problemu. Chętnię usłyszę waszą opinię.     

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 25, 2008, 12:55:53 »
daj hardreseta
Omnia i900.

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 25, 2008, 13:02:24 »
Zrobiłem twardego reseta ... i nie pomógł :-(

*

Offline Gordmax

• 21
  • Sprzęt: Samsung i9003
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 25, 2008, 14:26:43 »
Może wgraj rom jeszcze raz

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 25, 2008, 15:53:40 »
Mój telefon to [Era] MDA Vario. Początkowo próbowałem zdjąć CID'a za pomocą Lokwiz'a i aWizarda ... ale telefon skutecznie się przed tym bronił i wgranie ROM'u Diamonda tradycyjną metodą kończyło się ponowną instalacją ROM'u Ery. Gdzieś w necie doszukałem się postu, w którym stało, że w takiej sytuacji najlepiej jest użyć  ShellTool'a ... i tak też zrobiłem. Program ten jest tak napisany, że nie widać postępu jego pracy. Teoretycznie po zakończonej pracy, po jakiś 10-15 minutach powinien zgłosić że skończył, a ja czekałem 30 minut i nic się nie zmieniało. Zdecydowałem się uruchomić telefon ponownie "na siłę" i maszyna wstała ... ale jak się później okazało był problem z kontaktami i siecią Wi-Fi. Zmiana w rejestrze powyżej opisana uzdrowiła Wi-Fi a ponowna instalacja ROM'u (już w standardowy sposób z użyciem ROMUpdateUtility) naprawiła kontakty. Dziękuję za wskazówki. W razie czego służę pomocą ... bo teraz już wiem co i jak.   

*

Offline Gordmax

• 21
  • Sprzęt: Samsung i9003
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 28, 2008, 09:39:54 »
Ja tez używając ShellTool'a miałem problemy nie zgłaszał nic a czekałem ponad 30 min i tak jak ty zdecydowałem się odpalić tel i niby rom wgrany ale coś nie działało jak należy po RUU było ok.

*

• 6498
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:48:17 »
Czy i ew. co stosujecie jako nakładkę do obsługi telefonu?
Bo to, co załączono do ROMu jest tragiczne. Prostego redial nie można zrobić - trzeba wchodzić w historię połączeń i wybierać ostatnie, a następnie użyć opcji "call".

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:57:16 »
Ja używam Spb Mobile Shell

*

• 6498
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:59:08 »
Mam wrażenie, że nie dodaje on (SPB Mobile Shell) żadnej nowej funkcji do telefonu, prócz innej obsługi kontaktów.
A mnie chodzi o to, że wybieram jakiś numer, np. zapisany na kartce, nie zamierzam go umieszczać w Kontaktach, bo to sprawa jednorazowa, dzwonię - nikt się nie zgłasza, więc muszę robić redial do skutku.
Nie widzę, by SPB Mobile Shell mi to ułatwiał, wciąż muszę wchodzić do historii połączeń, itd.
Czy może jakiejś opcji nie dostrzegam lub nie użyłem? (v. fully functional trial 2.1 PL)
Napisane: 03 Sierpień 2008, 22:37:39
Pomogło dopiero dołożenie do Shella - SPB Phone Suite 1.3 PL.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 23:53:19 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »