Wizard - jak to ogarnac ?

• 12 Odpowiedzi
  • 1055 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 25, 2006, 18:36:36 »
Witam
Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Wizarda (Orange)
Na forum można znalesc bardzo duzo informacji, ale nie ma najważniejszego - jak to wszystko ogarnąć.

Jakie Rom, radio i tym podobne na początek ? jak wgrać w jakiej kolejności.

Dużo jest tu już opisane (tak czytałem), ale jest tego tyle że ogrnięcie tego przez początkującego jest niewykonalne.
Przydało by się wszystko raz jasno napisać:
Kupiłeś nowego Wizarda więc sprawdz to i to.
Jeżeli to wizard taki to zrób to
Jeżeli taki to tamto.
Prosto jasno przejrzyście i bez komplikacji.

Schemat działania to to czego mi osobiście brakuje
FAQ czytałem i jest bdb zrobione tylko brakuje tego co jest najważniejsze w tego typu telefonach czyli jak zacząć zabawe z softem i FW.

Proponuje więc żeby osoby które już przebrnęły przez początki tu podzieliły się swoją wiedzą i stworzą Firmware FAQ.

*

Offline Bananek

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Topaz
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2006, 18:50:22 »
jest bardzo duzo dobrych opsiow , wystarczy tylko przysciasc i poszukac co do odpowiedniego romu to sa podzielone zdania sam zadecyduj

Ale jesli jestes naprawdo siwezo upieczonym uzytkownikiem wizarda daj sobie spokuj na razie z tym

Takie jest moje zdanie!  :))

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2006, 18:51:42 »
Po pierwsze:
- jesli jestes poczadkującym użytkownikiem, a twoj wizard chodzi bez problemu nie ma powodu grzebac w nim.

Po drugie:
- jesli chcesz zmiemic wersje romu to wpierw zdejmij CID LOCK i Enable Rapid.

Po trzecie:
- co jakis czas wychodzi cos nowego, wiec na tę chwile najlepszy jest np ten OS, Radio... z za chwilke wyjdzie cos nowszego i zabawa zaczyna sie odnowa.

Na prewde jesli nie ma potrzeby oraz powodow do zmiany czego kolwiek to zostaw go w spokoju i ciesz sie bo mozna cos spaprac i miec troche klopotow.

Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2006, 21:45:56 »
TePe
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53744

nie zaczynaj od zmiany romu, pobaw się najpierw, poznaj system, itp.

*

mobi_one

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2006, 02:30:52 »
Bardzo wazne!!!
sprawdz jaki masz chip G3 czy G4 od tego zacznij, jesli chcesz bawic sie w zmiane romu.
Podczas resetu telefonu, zobacz co sie wyswietla w lewym gornym rogu przy IPL/SPL jesli na koncu masz xx.x.001 to masz G4 i wtedy zapodajesz rom dla G4, jesli nie masz tych 001 to masz G3. Wtedy bawisz sie w zdejmowanie CID-a itd.

Jako poczatkujacy uzytkownik, zacznij od dobrania sobie odpowiedniego softu, to co daje M$ jest takie sobie.

Jesli ostatnio kupowales w orangu, to masz G4, w takim razie zmien sobie soft od GSM-a, dosyc prosta operacja i nie grozi uwaleniem fonu, jesli stosujesz sie do instrukcji,  (w G4 nie zmieniasz IPL/SPL to dosc wazne) np na ten:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=279380, tylko bedziesz musial zmienic program ruu na wlosko-jezyczny w wersji 2.5, bo na tym co tam jest oryginalnie, raczej nie pojdzie bedzie blad 300.

Pod tym linkiem masz plik z samym systemem Orange ze zwiekszona iloscia pamieci
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=55219&highlight=nba
mozesz uzyc tego co jest w tym watku, lub poszukaj romu Ella, wtedy bedziesz mial razem z radiem paczke.

Poczytaj tez jak podkrecic procka omapem instrukcja np tu:
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41376&highlight=omapclock
Te 3 rzeczy na poczatek to podstawa
- g3 czy g4
- podkrecenie procka
- i wymiana radio_romu czyli GSM-a (ew. systemu jesli chcesz miec wiecej pamieci lub masz G3)

i na tym bym zakonczyl modyfikacje.
Reszta to dobranie ciekawego softu.

Poszukaj tu:
http://www.spbsoftwarehouse.com/products/?en dosyc popularne programy, na dodatek w naszym jezyku.
polecam szczegolnie program do backupu, bo bez tego jak bez reki (prawej).

ps.
A co do tych problemow z czytaniem/szukaniem, to masz racje, jeden wielki bajzel, polapac sie na poczatku to zupelnie nie idzie, wszystko w jednym worze. Ale nie licz na zmiany, musisz sie przyzwyczaic:))

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2006, 11:56:40 »
jezeli wam sie nie podoba to mozecie porobic opisy a nie pisac aby ktos to zrobil. cos mi sie wydaje ze jest przyklejony topik co i jak o wizardzie
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

mobi_one

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2006, 13:27:04 »
romulus
Jak do mnie pijesz, to mi sie nie podoba i robie opisy, co by mi sie podobalo :))

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2006, 19:02:07 »
Cytat: "mobi_one"
romulus
Jak do mnie pijesz, to mi sie nie podoba i robie opisy, co by mi sie podobalo :))
do tepe :) a czemu myslisz ze do Ciebie? skoro na wszystko mu odpowiedziales do tego jeszce bedzie chcial zeby dac linki do romow poprowadzic za raczke idt.
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

mobi_one

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 26, 2006, 19:13:34 »
romulus
hehe, bo mi sie nie podoba :))) ale generalnie to zart byl

TePe
masz tu jeszcze linka do tweakow, mozesz tez pokombinowac
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Tweaks

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2006, 00:23:33 »
Nie odzywałem się długo gdyż poszedłem za rada marcinl i "bawiłem" sie Wizardzikiem :)

mobi_one Dzieki za naszkicowanie planu działania - o to mi chodziło
Teraz się własnie biore za zabawe z romami, mam problem z dzialaniem WiFi wiec mam nadzieje że to coś pomoże

Mam problem, przeczytałem cały wątek z pierwszego linku (radio rom) wszystko wydaje sie logiczne ale :
1. nie moge pobrać G4 Update utility (jestem zalogowany na stronie ale pobiera uszkodzone archiwum) , moze ktoś podesłac ?
2. Rozumiem że mam nie ściągać CID'a , tylko nie wiem dlaczego mam tego nie robic, ani czy sie w ogóle da go sciagnać z G4.

Jak tylko bede mial G4Utility biore sie za dalsza zabawe

No i pierwszy sukces - sciagnalem simlocka ;)

Cytat: "romulus"
jezeli wam sie nie podoba to mozecie porobic opisy a nie pisac aby ktos to zrobil. cos mi sie wydaje ze jest przyklejony topik co i jak o wizardzie

heh zastanów sie chwile i wyobraź sobie jak by wyglądał opis zrobiony przezemnie kupa śmiechu by była, ale jak tylko będę się mocniej czuł w temacje planuje własnie zrobienie planu działania do FAQ , ktore bardzo dużo mi już pomogło

*

mobi_one

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2006, 02:18:42 »
TePe
na 2 pytanie sam sobie troche odpowiedziales, nie da sie jak na razie w warunkach domowych zdjac CID-a, z G4 nie zdejmujesz go i kropka.
Wgranie OS-a i radia tego nie potrzebuje.

dzis gdzies podwiesze ci ten plik, choc raczej na xda powinien byc on ok

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2006, 16:09:32 »
TePe
na 2 pytanie sam sobie troche odpowiedziales, nie da sie jak na razie w warunkach domowych zdjac CID-a, z G4 nie zdejmujesz go i kropka.
Wgranie OS-a i radia tego nie potrzebuje.

Ok no to do czego jest potrzebne sciagniecie teog CID'a ? (pomijam fakt że sie go nie da sciągnąć :) , domyslam się ze do wgrania Rom'a  tylko czy rom to nie jest OS ?

dzis gdzies podwiesze ci ten plik, choc raczej na xda powinien byc on ok

super czekam z niecierpliwością.

*

mobi_one

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2006, 02:25:36 »
Cida sciaga sie z G3 z G4 nie. Rom to min OS, ale tez IPL/SPL, radio i splashe
link do radia
ten soft jest po wlosku, ale latwo zakumac gdzie jest potwierdzenie.

przeczytaj moje poprzednie wypowiedzi w tym watku, tam pisze o CID-ach i czipsetach