IrDA (nie) działa?

• 8 Odpowiedzi
  • 1392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
IrDA (nie) działa?
« dnia: Lipiec 14, 2008, 19:20:26 »
Wgrałem ostatnio TNT.19213 Official - z kilku romów, które w pocie czoła przetestowałem ten chyba jest najstabilniejszy i najpraktyczniejszy. Zauważyłem jednak, że nie chcą się wysyłać i odpierać pliki poprzez port IrDA - mam cały czas "Searching" w Resco File Explorer. Również Navii Remote nie bardzo chce działać, przy czym sam port funkcjonuje - po zainstalowaniu sterowników klawiatura Stowaway na podczerwień działała.
Nie chcę znów rozpoczynać batalii z kolejnymi ROMami ze względu na podczerwień, jednak może ktoś z was wie coś na ten temat? Jakiś fix, konfiguracja, może spróbować jakichś zmian w rejestrze? W "Beam" mam włączone odbieranie przychodzących transmisji.
Jeśli nie, to mogę tak zostawić (w senise czy to bezpieczne)? Podczerwień nie jest dla mnie kluczową funkcjonalnością.

Z tego co wiem to jest na forum paru ludzi używających ROMów z serii TNT, ktoś z was może się wypowiedzieć odnośnie tego, czy spotkał się z taką sytuacją? Może to coś innego mogło mi to wyłączyć? (jeśli tak, to nie sterowniki klawiatury - je zainstalowałem później).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2008, 19:25:41 wysłana przez Atlantis »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: IrDA (nie) działa?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2008, 21:17:03 »
A masz wlaczona opcje Beam w ustawieniach? Inaczej Ci IrDA nie bedzie dzialac.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2008, 21:36:06 »
Oczywiście. To sprawdziłem na samym początku.
Zauważyłem, że na forum.mobione.pl ktoś podał link do forum xda-developers do fixa mającego naprawić ten problem z IrDA, jednakże odnośnie wersji TNT.19199. Mogę go bez obaw wypróbować na najnowszej?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2008, 22:09:05 »
Nie mam pojecia, nigdy w zyciu nie uzylem IrDA na Wizardzie ....
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2008, 09:49:08 »
Nie mam pojecia, nigdy w zyciu nie uzylem IrDA na Wizardzie ....

Do transmisji plików? Ja też...
Bardziej zależało mi na działającym Navii Remote - to się jednak przydaje, pomimo stosunkowo małego zasięgu IrDA w Wizardzie.
Problem rozwiązany - klubowicz maniek18 właśnie podesłał mi na priv dwa pliki z fixem, za co mu serdecznie dziękuje. Navii Remote działa, transferowania plików nigdy nie próbowałem i nie mam ochoty na rozgryzanie go akurat teraz, w każdym razie skoro NR zmienia kanały chyba cel można uznać za osiągnięty. :)

UPDATE: Chyba jednak trochę się pospieszyłem - wspomniane pliki wprowadziły pewną niestabilność (np. przy włączaniu BT) więc wciąż jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Kto z obecnych używa TNT.19213 (ktoś zapewne się trafi - ROM dość popularny)? Również macie/mieliście podobne problemy?

UPDATE2: Nadale eksperymentuje z fiksem składającym się z tych dwóch plików:
RDZ_IR_Fix.cab
RDZ_IR_lang_Fix.cab
Już kilka razy próbowałem je instalować i za każdym razem muszę odtwarzać kopię systemu. Co prawda IrDA zaczyna działać (tzn. przynajmniej Navii Remote działa), ale pojawia się problem z brakiem stabilności BT - czasem podczas próby włączenie w commngr urządzenie się zawiesza - "kółko" kręci się bez końca i system nie reaguje na nic, więc w końcu trzeba restartować.
Może to dlatego, że Fix jest AFAIK przeznaczony do TNT.19199? Jeśli tak, to co mi pozostaje jeśli chciałbym mieć operatywną IrDę?

Jeśli nie będzie innego wyjścia, to mogę zostawić jak jest? Może to głupio zabrzmi, ale zostawienie tego w ten sposób niczym nie zaszkodzi, tzn. np. nie spowoduje żadnych problemów sprzętowych?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2008, 17:37:29 wysłana przez Atlantis »

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2008, 01:19:44 »
tak ten tnt ma problemy z irdą.

U mnie np novii w ogóle nie chodził
Omnia i900.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2008, 01:25:53 »
Zrobiłem downgrade do 19199, wgrałem fiksy i wygląda na to, że działa - Novii chodzi. :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2008, 02:02:50 »
ja w blueangelku miałem taką sprawe że irda np jako pilot do telewizora działała z 10 cm dopiero :(( może też cos masz z tym

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2008, 10:27:47 »
Nie, to nie o to chodzi. Już wcześniej sprawdzałem i zasięg wynosi jakieś 3m (to i tak nie powala...) przy czym ważny jest kont pod jakim kierujemy PDA na odbiornik w telewizorze. Wcześniej IrDA faktycznie nie działała, nawet z kilku cm. Teraz jest ok. ;)