FAQ HTC Wizard/SPV M3000/MDA Vario - dyskusje, pytania.

• 686 Odpowiedzi
  • 21928 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
FAQ HTC Wizard/SPV M3000/MDA Vario ,pytania, problemy, info.
« Odpowiedź #90 dnia: Luty 23, 2007, 23:32:35 »
lupus

radio mozna zmienic majac CIDa poszukaj w ostatnich watkach.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

mobi_one

« Odpowiedź #91 dnia: Luty 24, 2007, 14:41:53 »
Nura5eN
Standardowa, moja tez tyle trzyma, wszystko zalezy co sie robi na padalcu. Jak bawilem sie telefonem po zakupie, instalowalem, testowalem itd, to po polowie dnia juz trzeba bylo ladowac.

« Odpowiedź #92 dnia: Luty 25, 2007, 00:23:26 »
W moim przypadku żywotność baterii to bardzo 'ruchoma sprawa'. Czasem wytrzymuje jakieś 10 godzin i praktycznie się wyłącza, a czasem trzyma właśnie trzy doby. Ogólnie to moim zdaniem to zależy od wgranego radia, ale to tylko moja skromna teoria i nie jestem tego w 100% przekonany ;)

Jeśli jednak bateria pada Ci, przy słuchaniu muzyki - np tak 5-7 godzin to prawdopodobnie używasz jakiegoś playera który nie wyłącza ekraniku ;) Albo ewentualnie masz włączone jakieś moduły bezprzewodowe jak podczerwień, wi-fi. To chyba najbardziej prądo żerne :)

Mój obecnie stoi już trzeci dzień, ale nie korzystam z niego za wiele - tylko odbieram smsy :)

*

lupus

« Odpowiedź #93 dnia: Luty 25, 2007, 13:50:37 »
:kill:  nie mogę zciągnąć CIDa. Spróbowałem już wszystkieo co gdziekolwiek było opisane i kicha- ITWrite disk. Czy to możliwe,że nie mam wogóle CIDa na Wizardzie????????????

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #94 dnia: Luty 25, 2007, 13:54:03 »
lupus

Podaj wszystko co sie wyswietla na splash screenie

*

lupus

« Odpowiedź #95 dnia: Luty 25, 2007, 13:56:58 »
Cytat: "oleyek"
lupus

Podaj wszystko co sie wyswietla na splash screenie

IPL 2.22
SPL 2.22
GSM 02.61.11
OS 2.22.1.1

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #96 dnia: Luty 25, 2007, 14:00:34 »
lupus

ktorym awizardem sciagasz ?

*

lupus

« Odpowiedź #97 dnia: Luty 25, 2007, 14:07:31 »
1.3 beta 2
coś takiego wyłazi:

[14:01:12,271 NachinaGod lokiwiz start
CopyTFFSToFile<0x0, 0x10000, lock_backup.bin>
g=45: 7fc223a7 - 769ea8a0316bedlc
Key idx: 45
olddata: db024c3c078ba0d?b?56cd5234389f2a621e8365aeb432?7cf2858b925828379
newdata: 95ea23df0bfl6432cf?be60912a5cbdedee34203?c9d3bd3dee34203?c9d3bd3
newsun=860f880b encsun=4f48396d3ccc5cb3
This exe file was created with the ewaluation uersion of Perl2Exe.
Por morę information wisit http://............com
(The fuli version does not display this messagę with a 2 second delay.>
CopyFileToTFFSCcidunlocked.bin:0, 0, 00010000>
ERROR: ITWriteDisłc - Mystj|pi| b|J|d wewnrtrzny.
result=80072?46
[14:01:32,881 ¥our phone is now CID unlocked____
Storę the generated 'lock_backup.bin' file in a safe place. It can help to resto re your de vice if anything goes wrong. * Press [Enter] to continue_

próbowałem też Wizard Service Tool-też nie może sobie poradzić. I właśnie zaczynam się zastanawiać czy czasem nie próbuje zciągnąć coś czego nie ma. Co prawda facet w salonie przy kupnie zaręczał mi że "aparat nie ma blokady sieciowej ani blokady windowsa" ale wierzyć mi sie nie chcialo. Może jednak??? Czy to możliwe?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #98 dnia: Luty 25, 2007, 14:57:08 »
lupus

Nawet jakby byl sciagniety to i tak powinien sie scignac drugi raz, ale martwi mnie cos innego otoz komunikaty ktore Ci sie wyswietlaja:

np. messagę, Mystj|pi| b|J|d, &yen;our, unlocked____, Storę, resto re, de vice, continue_, ITWriteDisłc, fuli, uersion, morę, wewnrtrzny

Nie masz czasem czegos nieteges z komputerem? Bo to nie jest to co sie powinno wyswietlic nawet przy bledzie...

*

lupus

« Odpowiedź #99 dnia: Luty 25, 2007, 15:04:49 »
hmmm raczej na kompa nie narzekam, poza tym AS synchronizuje ok, radyjko się zmieniło bez problemu. W środę będę miał nową baterie to spróbuje wgrać jakiegoś ROMa. Jeśli jest CID to mi się to nie uda (i Wizarda nie uwale). A jeśli się uda to znaczy,że czasami można sprzedawcy zaufać    ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 25, 2007, 15:06:24 »
lupus

Jezeli masz CID i wgrasz soft to oczywiscie, ze uwalisz Wizarda... gdzies sie naczytal, ze nie uwalisz?

*

lupus

« Odpowiedź #101 dnia: Luty 25, 2007, 15:11:39 »
Wizard Tool wywalił mi taki komunikat:
SPL version is 2.22.0000
DOC chip is write-protected!
Downgrade SPL to no higher than 1.06 and repeat procedure

według niego mam G4??? to by wiele wyjaśniało tylko dlaczego w splash screenie pokazuje IPL/SPL 2.22???

przy sprawdzeniu napisał:
Starting CID procedure...
Calculating CID block sum...
Calculated CID sum:7FC223A7
Key index: 45-Block ivdex:185
CID key:MODULESN
CID IMEI: xxxxxxxxxxxx   :)
CID:WIZORGB8

Phone is CID LOCKED!

i jeśli to G4 to sobie moge tak i ze 100 lat próbować

« Odpowiedź #102 dnia: Luty 27, 2007, 12:45:34 »
PUNKT 6.

Witam wszystkich.
Podkusiło mnie i spróbowałem zrobić update ROMu. Niestety popełniłem gdzieś bład i mój SPV M3000 nie działa. Teraz jedyna w Was nadzieja. Wiem, że gdybym poświęcił kilka dni na lekturę tysięcy postów na setkach forów i witryn to pewnie sam znalazłbym rozwiązanie. Niestety nie mam tych kilku dni i proszę Was o pomoc. Rzecz miała się tak.

Zrobiłem update ROMu na Polski ROM Orange 2.22 Na początku wszystko szło ładnie, Sprawdziłem czy mam G3 czy G4. Sciągnąłem CIDa. Wgrałem ROM. Po update system się uruchomił i zainstalowało się cośtam (jak sądzę soft Orange). Potem było już gorzej. System chodził straaaaaasznie wolno (na reakcje na kliknięcie trzeba było czekać ponad minute), nie udawało się zalogować do sieci i nie udawało się nawiązać połączenia z komputerem stacjonarnym przez ActiveSync. Co więcej telefon przestał się ładować zarówno przez USB jak i z ładowarki. Po kilku godzinach bateria wyczerpała się. Nie da się jej już normalnie właczyć. Gdy zrobie soft reset pokazuje się:

IPL 2.26
SPL 1.83

OS 1.3.1.15

potem na chwile niknie i potem znowu się pojawia i tak w nieskończoność

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jak mógłbym uratować swój telefon to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli jest ktoś z Dolnego Śląska kto pomógłby mi odpłatnie to też chcętnie przyjme taką pomoc.

Z góry dziekuje
ASh

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #103 dnia: Luty 27, 2007, 13:55:38 »
andrzejsz

Zle sie sciagnal CID sprawdziles czy gdzies error nie wyskoczyl? Teraz najpierw musisz zaczac od naladowania baterii do pelna... czyli musisz pojsc do kolegi albo od kolegi pozyczyc naladowana baterie...

Nastepnie tutaj masz ROM "ratunkowy" ktory musisz wgrac do swojego Wizarda (jest po chinsku wiec sie nie wystrasz) :) Nastepnie sciagasz jeszcze raz poprawnie CIDa i ladujesz ktorys z ROMow z pkt. 6

to tyle :)

« Odpowiedź #104 dnia: Luty 27, 2007, 15:05:05 »
andrzejsz

Zle sie sciagnal .......

Dzieki Oleyek ze sie odezwales! Naprawde dzieki! Przyznam ze po cichu liczylem ze sie odezwiesz :) Ale powiedz mi jak mam wgrac nowy ROM jesli nie moge sie polaczyc z kompem stacjonarnym przez ActiveSync?

ASh

*

mobi_one

« Odpowiedź #105 dnia: Luty 27, 2007, 15:47:17 »
andrzejsz
polacz sie z nim mentalnie

i jescze raz to samo (nie ma tego w faqu?)
Kamera>dziurka>trzymasz kamere puszczsz dziurke>kolorowy ekran>puszczasz kamere>podlaczasz przewod USB>odpalasz RUU

czasami na niektorych kompach trzeba przepiac USB do innego portu, najlepiej do tylniego

*

lupus

« Odpowiedź #106 dnia: Luty 27, 2007, 19:55:26 »
oleyek
nowa bateria zachowuje się tak samo jak poprzednie-czyli po naładowaniu 100% a z chwilą odłączenia ładowarki 75% i trzyma kilka godzin (4do 6). Moje pyranie jest takie: w co wierzyć czy w to co pokazuje splash screenie (IPL 2.22
SPL 2.22
GSM 02.61.11
OS 2.22.1.1) czy to co pokazuje Wizard Tool czyli:
SPL version is 2.22.0000
nie wiem jak to interpretować czy jako G3 czy G4 ( i czasami nie wpakować nieodpowiedniego ROMu softem pt:CIDLOCKED DEVICE ShellTool.exe) i nie uwalić przez to Wizarda.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #107 dnia: Luty 27, 2007, 20:10:18 »
lupus

Przede wszystkim jezeli Twoj PPC posiada gwarancje to zglosilbym sie z nim do serwisu bo tak krotkie trzymanie baterii nie jest normalnym zachowaniem.

*

lupus

« Odpowiedź #108 dnia: Luty 27, 2007, 20:21:41 »
tak to się pewnie skończy :( tylko aparacik jest mi potrzebny do pracy a najbliższy serwis mam jakieś 150 km od siebie a wysyłając go tam gdzie kupiłem(Janki) co najmniej 2 tygodnie a tyle nie mogę czekać :( (teraz ja bez PPC jak bez ręki) :( dlatego kombinuje czy nie da racy samemu coś zrobić a awaryjnie (jak uwale) wyśle do serwisu.
Jeszcze jedna rzecz. Czy istnieje sposób na to aby przy zmianie baterii nie zmieniała się godzina i data (na fabtyczną)???

*

mobi_one

« Odpowiedź #109 dnia: Luty 27, 2007, 20:24:06 »
wlacz oszczedzanie energi dla karty pamieci, niewiele ale pomoze

*

lupus

« Odpowiedź #110 dnia: Luty 27, 2007, 20:29:36 »
już to zrobiłem :) . Ale zauważyłem inną ciekawą rzecz. Wizard Service Tool pokazuje mi,ze niby mam simlocka założonego (SIM lock status:0100000000000000 LOCKED; Lock #1 in use). Wizard jest z Oranga a ja mam karte Plusa :) chyba przestane wierzyć temu softowi :(

qrcze,żeby nie ta dziadowska zmiana godziny i daty to bym nic nie kombinował (mam baterie to mogę zmieniać) ale po zmianie wywalają mi błędy w sofcie na Wizardzie a potem muszę z 15 minut wszystko ustawiać zanim się połącze z serwerem firmy

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #111 dnia: Luty 27, 2007, 22:02:32 »
lupus

Ja mimo wszystko jak najszybciej proponuje serwis. Jak uwalisz Wizarda przy zmianie softu to z dnia na dziej wieksze prawdopodobienstwo ze anuluja Ci gwarancje, poniewaz zbyt wiele uwalonych Wizardow po zmianie softu do serwisow trafilo i coraz czesciej zaczynaja dochodzic do przyczyny problemu. Przez dlugi czas sie udawalo ale nie zawsze, zreszta prawda jest taka, ze wszystko zalezy od humoru tego co bedzie to robil, a ci ludzie pewnie tez czytaja to forum i wiedza jaka jest skala problemu z uwalonymi urzadzeniami...

*

Offline Diabl0

• 17
    • Diabl0's blog
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC Wizzard
« Odpowiedź #112 dnia: Luty 28, 2007, 00:08:27 »
lupus:

Odnośnie ładowania do 100% i chwilę po odłączeniu kabelka 75% to mam ostatnio to samo, ale drogą dedukcji i eliminacji ustaliłem że to przez ładowanie z portu USB notka do którego jest podłączone za dużo urządzeń (i to chyba sporo za dużo bo z 2 portów USB ciągnie hub, myszka, 2 dyski 2,5", tuner TV i jeszcze Wizzard). Niby Wiz pokazywał baterię naładowaną na 100% a chwilę po odłączeniu spadało do ~80% i dalej leciało relatywnie szybko aż do ~50%, później już bateria trzymała w miarę normalnie.
Ładowanie przez zwykłą ładowarkę "USB" (do kupienia za ~30-50 zeta na allegro) eliminuje ten problem - nie dość że Wiz ładuje się normalnie "do pełna" i bateria trzyma bardzo dobrze, to jeszcze ładowanie jest wyraźniej szybsze.

*

lupus

« Odpowiedź #113 dnia: Luty 28, 2007, 08:53:45 »
Diabl0  ale tak samo zachowuje się przy ładowaniu  ładowarką sieciową. Poza tym pod usb ma podpięte ( na 4 portach 3) urządzenia, ale coś w tym co piszesz może być bo objawy identyczne-u mnie spada do 65% szybko, a później w miare normalnie.  Możesz mi podesłać linka do tej "zwykłej" ładowarki???

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #114 dnia: Luty 28, 2007, 09:58:39 »
Jak zmienić podświetlenie klawiatury w wizardzie
zależy mi bym po rozsunięciu klawiatury nie musiał nic wciskać w ciemnościach
tylko aby od razu po rozsunięciu jej zaczęła świecić
a może by tak jeśli się nie da sprzętowo to softowo np. by zaczęła świecić klawiatura po zmianie orientacji ekranu?

być może gdzieś na forum już ta sprawa została poruszona
ja kopie i szukam juz od godzinki i nic
ale albo ja nie umiem szukać
albo nie padło zadawalające rozwiązanie

*

mobi_one

« Odpowiedź #115 dnia: Luty 28, 2007, 10:21:26 »
mariozapasnik
sie raczej nie da, rozwiazanie sprzetowe nie programowe, bylo chyba poruszane podczas dyskusji o wydluzeniu czasu podswietlenia

*

lupus

« Odpowiedź #116 dnia: Luty 28, 2007, 11:12:47 »
Mam pytanie.Wraz ze startem systemu uruchamia mi się aplikacja Common Manager (chyba tak to się pisze) można ją póżniej uruchomić wciskając przycisk nad sówakiem głośności. W ipaqu wystarczyło w ustawieniach today odznaczyć aby to się nie uruchamiało. A tu nie ma jak tego wyłączyć. Zostaje rejestr. Jaki klucz usunąć aby to się nie uruchamiało.

*

mobi_one

« Odpowiedź #117 dnia: Luty 28, 2007, 11:19:00 »
to sie chyba standardowo nie uruchamia samo
zobacz czy w windows/autostart nie masz skrotu do tej aplikacji

« Odpowiedź #118 dnia: Luty 28, 2007, 12:10:14 »
Cytat: "lupus"
Diabl0  ....  Możesz mi podesłać linka do tej "zwykłej" ładowarki???

polecam ładowarkę motoroli CH700 - ja z takiej korzystam nie mam źadnych problemów. wydaje mi się że będzie lepsza od "zwykłej ładowarki z allego za 30-50zł"

*

mobi_one

« Odpowiedź #119 dnia: Luty 28, 2007, 12:41:48 »
Oryginalna ladowarka ma 1000mA lub 1A i na to nalezy glownie zwrocic uwage przy kupnie (przy tych wartosciach bedzie szybcie ladowac akumulator niz przez USB)