FAQ HTC Wizard/SPV M3000/MDA Vario - dyskusje, pytania.

• 686 Odpowiedzi
  • 22231 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

lupus

FAQ HTC Wizard/SPV M3000/MDA Vario ,pytania, problemy, info.
« Odpowiedź #510 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:33:34 »
kurcze komunikat aWizarda: system nie moze odnaleźć odpowiedniej ścieżki (po polsku napisane)?????? kabelek nieoryginalny ale Wizard się synchronizuje bez problemu przez AS. W czym problem???

*

nothin

« Odpowiedź #511 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:35:05 »
kurcze komunikat aWizarda: system nie moze odnaleźć odpowiedniej ścieżki (po polsku napisane)?????? kabelek nieoryginalny ale Wizard się synchronizuje bez problemu przez AS. W czym problem???

ych.. usuń skrót w katalogu awizarda, jeśli masz jakiś skrót..i jeszcze raz. a jak nadal nie to ściągnij awizarda jeszcze raz rozpakuj i znów.

*

lupus

« Odpowiedź #512 dnia: Sierpień 09, 2007, 16:39:25 »

ych.. usuń skrót w katalogu awizarda, jeśli masz jakiś skrót..i jeszcze raz. a jak nadal nie to ściągnij awizarda jeszcze raz rozpakuj i znów.

oki-zgubił jeden plik przy rozpakowywaniu :) dzięki

ja pie...!!! Wizard to wspaniały sprzęt ale można przy nim zawału dostać! Przy wgrywaniu radia siadło mi napięcie i wcięło radio. Nic nie pomagało ani zmiana romu ani dogrywanie radyjka (boot loader). Na szczęście ROM CUSTOM.....cośtam i działa z porotem.
Normalnie mało mi serducho nie rzestało bić :)

ps:normalnie aż w szoku jestem minutka i po Cidzie-pierwszy raz mi się to zdarzyło(bezproblemowe ściąganie CIDA) ;)

kurcze coś jest nie tak: wgrywam już 3 rom i na każdym po zmianie radia (2.61) po restarcie radio mi znika???Wgrywam znowy CUSTOM ROM... radio 1.12.10.0 , wgrywam WM6-radio jest,wgrywam nowe radio-pa HR radio znika.O co tu biega???

w tej chwili mam
pl 1.01
spl 1.01
GSM 1.12.10
Xplore_1.1(3)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 19:01:02 wysłana przez lupus »

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #513 dnia: Sierpień 09, 2007, 19:10:23 »
kurcze coś jest nie tak: wgrywam już 3 rom i na każdym po zmianie radia (2.61) po restarcie radio mi znika???Wgrywam znowy CUSTOM ROM... radio 1.12.10.0 , wgrywam WM6-radio jest,wgrywam nowe radio-pa HR radio znika.O co tu biega???
w tej chwili mam
pl 1.01
spl 1.01
GSM 1.12.10
Xplore_1.1(3)

Proponuję wgrać wyższe IPL/SPL - nie jestem pewien czy  możesz przeskoczyć do razu do 2.26. Przy niskim IPL/SPL może nie udać wgrać się nowszych elementów ROMu.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

lupus

« Odpowiedź #514 dnia: Sierpień 09, 2007, 19:13:37 »
czyli wgrać rom (jakiś) z wyższym IPL/SPL jak rozumiem tylko który próbowałem NBD 8, Farie (Custom) i teraz mam Xplore_1.1(3)

*

nothin

« Odpowiedź #515 dnia: Sierpień 09, 2007, 19:13:55 »
to jest tak, ze niektóre romy mają w sobie radio, inne nie...
shelltool wgra tylko os, a ruu leci, jak jest.

*

lupus

« Odpowiedź #516 dnia: Sierpień 09, 2007, 19:19:08 »
to jest tak, ze niektóre romy mają w sobie radio, inne nie...
shelltool wgra tylko os, a ruu leci, jak jest.

wiem tylko po wgraniu Xplore_1.1(3) jako pierwszego radio było 1.12.10 więc postanowiłem zmienić a tu kucha. Cały proces przebiegł bez problemu, Wizard się zrestartował już bez radia (pustka na splashu). Wgrałem znowu ten sam rom i to samo. Pomyślałem,ze gdzieś jednak babol jest i wgrałem Farie (pamiętam ze przed zmianą płyty miałem go i radio i IPL/SPL miał wyższe) a tu po wgraniu wsio tak samo,Wgrywam radio-znowu po HR znika. Spróbowałem Patfaindrea (nie ma radia). Po dograniu dalej bez radia. Czyżby jakiś ciekawy przypadek po zamianie płyty głównej???
Wgrywałem przez RUU

*

Offline slawny7

• *
  • 67
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #517 dnia: Sierpień 09, 2007, 20:31:23 »
FAQ dla osób które zaczynają przygodę z systemem Windows Mobile 5.0/6.0 i palmofonem HTC  Wizard

Zarejestrowałem się dziś, ale czytam te forum od kilku dni i jestem coraz głupszy... Wiem, że to zdrowy objaw, gdyż na innych forach początkowo było podobnie  :mrgreen:
Jeśli dobrze rozumuję, ROM jest jakby odpowiednikiem hdd z zapisanym systemem operacyjnym. CID, to taki a la simlook dla ROM... Pozostałe stanowią czarną magię. I teraz zapytanie: po co, kiedy i dlaczego należy zmienić ROM na inny?
Sory za lamerskie pytanie, ale nie kumam dlaczego wielu nowych użytkowników w pierwszym poście porusza sprawę właśnie zmiany ROM'u...

*

nothin

« Odpowiedź #518 dnia: Sierpień 09, 2007, 20:40:52 »
generalnie słyszałem, że nadal są ludzie, którzy mają w pecetach win95...
-------

lupus, wgraj wizard love, potem wm06...z tym radiem masz kłopot chyba przez omijanie pełnej procedury,, i/lub przez niskie ipl/spl, co zresztą się wiąże z tym pierwszym...
jeśli ci się nei chce, mozesz zassać samo ipl/spl i wgrać, po czym wgrać samo radio, ale szczerze mówiąc nie wiem ,czy to zaklika...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 20:44:31 wysłana przez nothin »

*

lupus

« Odpowiedź #519 dnia: Sierpień 10, 2007, 20:37:44 »
generalnie słyszałem, że nadal są ludzie, którzy mają w pecetach win95...
-------

lupus, wgraj wizard love, potem wm06...z tym radiem masz kłopot chyba przez omijanie pełnej procedury,, i/lub przez niskie ipl/spl, co zresztą się wiąże z tym pierwszym...
jeśli ci się nei chce, mozesz zassać samo ipl/spl i wgrać, po czym wgrać samo radio, ale szczerze mówiąc nie wiem ,czy to zaklika...

już chciałem nic nie robić ale to radyjko cieniutkieee    :O   wgram Wizard Love a później spróbuje Core_2.0 (pamiętam,ze miało radyjko 2.61) a jak nic nie da to po Wizard Love wgram Orangutana 2.22 -powinno podnieść IPL/SPL. Ciekawe co z tego wyjdzie

ale jaja wgrałłem wizard love a tu po hr brak radia :( normalnie łapska opadają   wgrałem z powrotem CUSTOM__RUU_Wizard_1050412_WWE_101_11210_WWE. i radyjko 2.61 i po HR brak radyjka :(
dale jest jeszcze ciekawiej:
znowu wgrywam CUSTOM RUU a tu niespodzianka-brak radyjka-mało mi serducho nie puściło, myślałem że to już koniec ale wgrałem ponownie CUSTOM RUU i radyjko jest. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Fakt ze za 1 razem poszedłem na łatwizne ale teraz nie mam pojęcia co tu zrobić. Czy to możliwe aby radio rom wyższy niż 1.x był w jakiś sposób blokowany??? ze starą płytą takich jajec nie miałem (miałem inne  :grin:).
Może ktoś rzucić linkiem gdzie zassam samo IPL/SPL

wgrałem NBD 8.2 i troszkę śmiesznie to wyglada:
pl 1.01
spl 1.01
GSM 1.12.10
OS 6.6.6.666
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 22:34:24 wysłana przez lupus »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #520 dnia: Sierpień 11, 2007, 01:11:20 »
po 1 ZDEJMIJ CIDA!!!!!!!

po2 zauktualizuj IPL/SPL do 2.x
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

lupus

« Odpowiedź #521 dnia: Sierpień 11, 2007, 01:25:46 »
po 1 ZDEJMIJ CIDA!!!!!!!

po2 zauktualizuj IPL/SPL do 2.x

zdjęłem bez żadnych problemów, z wrażenia ze tak szybko i bezproblemowo poszło przeleciałem każdy wyraz w aWizardzie(dokładnie tak samo jak na stronie Mobiego).
Skąd wziąźć IPL/SPL 2.x??? Wszystkie romy które na poprzedniej płycie podnosiły mi SPL/IPL teraz tego nie robią a przy okazji gubią radio.

zdjałem CIDA 2 raz i spróbuje wgrać orangutana (mam teraz Core 2.0) poza tym czy wgrałbym WM6 bez zdjętego CIDa przez RUU???
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2007, 01:39:12 wysłana przez lupus »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #522 dnia: Sierpień 11, 2007, 08:32:03 »
Tak, wiekszosc WM6 posiada tylko OS bez innych rzeczy wiec sie wgraja. Zeby uzywac WM5 MUSISZ MIEC IPL/SPL conajmniej 2.x Wgraj jakis ROM WM5 z poczatku watka i powinien Ci podniesc IPL/SPL

*

lupus

« Odpowiedź #523 dnia: Sierpień 11, 2007, 09:00:48 »
Tak, wiekszosc WM6 posiada tylko OS bez innych rzeczy wiec sie wgraja. Zeby uzywac WM5 MUSISZ MIEC IPL/SPL conajmniej 2.x Wgraj jakis ROM WM5 z poczatku watka i powinien Ci podniesc IPL/SPL

już chyba wiem co było nie tak. Wgrywałem romy (wizard love custom ruu) które mają najniższe ipl/spl(1.01 i 1.03) .Teraz wgrałem chińczyka (1.07) i wszystko chula jak ta lala  :proud:

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #524 dnia: Sierpień 11, 2007, 09:07:33 »
Love jest romem do G4 i nie posiada IPL/SPL!

*

lupus

« Odpowiedź #525 dnia: Sierpień 11, 2007, 09:43:13 »
teraz już to wiem ;) w każdym razie na nowej płycie robiłem dokładnie tak samo jak na starej-te same romy w tych samych kolejnościach. Jedyna różnica była taka ,że z tamtego Wizarda nie nie mogłem ściągnąć CIDA (był na romie orangutana 1. cośtam dopiero wgranie CUSTOM RUU i aWizard pomogło. Teraz bez problemu aWizardem poszło( orangutan 2. coś tam), wgrałem wm6 (wszystko było oki-radio ipl/spl) Dopiero po zmianie radia-radio wcięło. I powtórka: CUSTOM RUU i wm6 na zmiane :). Nie mam pojęcia dlaczego tak poszło. Możliwe że przy 1 instalacji coś poszło nie tak i stąd późniejsze babole. W każdym razie chińczyk naprawił wszystko.

« Odpowiedź #526 dnia: Sierpień 13, 2007, 13:45:29 »
witam czy kabelek i rysik z tych aukcji będzie pasował do wizzarda?
http://allegro.pl/show_item.php?item=221355337
http://allegro.pl/item222895476_rysik_spv_m3100_qtek_9600_xda_trion.html
z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #527 dnia: Sierpień 13, 2007, 13:55:02 »
z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam.

Rysik nie wiem, bo nie sprawdzalem czy od Hermesa pasuje ale tu masz inne http://allegro.pl/search.php?string=m3000&category=27776&country=1

natomiast co do kabla powinien pasowac, aczkolwiek masz 50% szans ze jednak nie, bo sa dwa rodzaje kalbli USB wygladaja tak samo, ale na jednym rodzaju dziala a na drugim tylko laduje.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #529 dnia: Sierpień 13, 2007, 17:13:42 »
Kup, i sprobuj :)

*

lupus

« Odpowiedź #530 dnia: Sierpień 13, 2007, 17:58:02 »
kup w fotograficznym zwykły kabel do aparatu foto( bez przeplotek-czysty kabel). Ja taki mam i działa doskonale  :grin:

« Odpowiedź #531 dnia: Sierpień 13, 2007, 18:49:02 »
hehe tylko w fotograficznym za taki kabel od razu krzykną z 20-30zł a tu mam za 10zł ale jutro postaram się iść na rekonesans i zobaczymy

« Odpowiedź #532 dnia: Sierpień 19, 2007, 13:12:20 »
z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam.

rysik nie bedzie pasowal , plastikowa koncowka za ktora wygiaga sie go z obudowy jest wyprofilowana w druga strone

*

Offline Kamiloo

• 19
  • Sprzęt: HTC Blackstone
« Odpowiedź #533 dnia: Sierpień 20, 2007, 22:30:18 »
Witam.
Mam pytanie co do tej blokady CID. Zacytuje z mobione:
Jeżeli mamy IPL/SPL 2.xx i nie udało nam sie zdjąć CID-a, należy pobrać ten ROM , który spowoduje zmianę IPL/SPL na 1.03. Mając wgrany już ten ROM na aparacie, powtórz procedurę zdjęcia CID-u.

Po udanym zdjęciu należy wgrać ponownie ROM z IPL/SPL 2.xx np. ten:
T-Mobile MDA Software Version (2.26.10.2)

Jeżeli mamy IPL/SPL 1.xx, i udalo nam się zdjąć blokadę CID, należy wgrać ROM np. ten:
T-Mobile MDA Software Version (2.26.10.2), po jego wgraniu nasze IPL/SPL będzie 2.26, dopiero wtedy bedziemy mogli wgrywać ROM-y z WM6
Czyli wgranie tego roma ma na celu tylko podniesienie IPL/SPL do 2.xx po to żeby wgrać WM6? Dobrze rozumuje? :P Jeśli mam IPL/SPL 2.xx to to wgrywanie romu jest zbędne?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #534 dnia: Sierpień 20, 2007, 22:53:54 »
tak

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
« Odpowiedź #535 dnia: Sierpień 27, 2007, 21:06:15 »
Witam!
Mam takie małe pytanie dotyczące bluetooth'a a własciwie sterowania zdalnego (HID).
Jako ze nie znalazlem odpowiedniego postu do tego tematu to napisalem to tu chyba ze ktos wie gdzie to jest to prosilbym o jakis link  :ok:
Pozdro!
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #536 dnia: Sierpień 27, 2007, 21:11:49 »
Fajnie, ale o co pytasz? Bo chyba zapomniales zadac pytanie.

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
« Odpowiedź #537 dnia: Sierpień 28, 2007, 01:07:23 »
Chodzi mi o to czy jest jakas fajna aplikacja ktora bede mogls sterowac np winampem w komputerze przez bluetooth'a :) sorki ze nie sprecyzowalem na poczatku :worried:
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #538 dnia: Sierpień 28, 2007, 09:05:07 »
np. Z2 Remote oraz wiele innych, musisz uzyc szukajki bo bylo wiele razy na forum a nie pamietam nazw innych programow.  :)

« Odpowiedź #539 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:36:19 »
ten pocket jest po prostu idealny!!! GPS,  GSM,  WM5,  klawiatura Querty, ! WiFi ! , czytnik kart, aparat, czas pracy, itd itd itd......
długo można wyliczać...
gdyby nie jedna jego wada, która go eliminuje.... procesor... :S :(
procesor, który uniemożliwia odpalenie bardziej zaawansowanej gry... :|  ba! nie da się komfortowo filmów oglądać!!!:mad:
gdyby nie ten procesor już dawno bym go kupił.... ale jeśli miałbym się bawić w podkręcanie, przetaktowywanie, kombinowanie... bo w przeciwnym wypadku nie da sobie rady... to ja dziękuję, postoję...

znacie może coś co ma wszystkie zalety tego pocketa?  + odpowiednio szybki procesor???
jakieś propozycje? :)

przydałoby się jeszcze 640x480 ale to by było kosztem pracy na baterii  więc może lepiej pozostać przy niższej rozdzielczości...

(wiem, że szybszy procesor to też większy pobór prądu ale ten jest zdecydowanie za wolny...)

jest jeszcze podobny Eten Glofiish M700 z procesorem taktowanym 400MHz, ale jest dwa razy droższy... :/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 14:54:27 wysłana przez Kłodzik »