E-maile w MDA Vario/QTEK9100/SPV M3000

• 18 Odpowiedzi
  • 1112 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline regul

• 17
« dnia: Październik 25, 2006, 14:53:57 »
Witam, jestem leszcz w temacie Pocket PC wiec prosze o pomoc doswiadczonych kolegow.
Skonfigurowalem klienta poczty w kupionym w Erze MDA Vario (WM 5.0), niewiele tam jest do konfiguracji.  
Moge wysylac e-maile, ale nie moge ich odbierac   :(
A e-maile to byl powod zakupu tego modelu !
Identycznie skonfigurowane konto na notebooku dziala.
Probowalem powalczyc innymi programami i mam drugie pytanie. Po uruchomieniu klienta poczty, albo explorera, GPRS laczy sie automatycznie.
Ale jak juz mam innym program (np. putty), to w jaki sposob zmusic GPRS no nawiazania polaczenia zanim taki putty odpale ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2006, 15:43:18 »
regul

Wystarczy albo PIE odpalic, ew. zainstalowac np. GPRS Monitor (platny) ktory Ci odpali sesje GPRS.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2006, 15:58:35 »
hmmm
Napisz jaką masz skrzynke (domene) @onet.pl @wp.pl @gmail.com ........
To mało prawdopodobne by nie działał outlook w PDA a na PC działał.

Co do nawiązywania sesji GPRS najprościej jest ustawić jakąś "lekką" stronę startową np. skweezer.net google.pl i włączyć przeglądarkę.
Jest też darmowy plugin do today O2 który potrafi nawiązać sesję.

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2006, 16:23:49 »
Cytat: "Ronert_nik"
hmmm
Napisz jaką masz skrzynke (domene) @onet.pl @wp.pl @gmail.com ........
To mało prawdopodobne by nie działał outlook w PDA a na PC działał.

Co do nawiązywania sesji GPRS najprościej jest ustawić jakąś "lekką" stronę startową np. skweezer.net google.pl i włączyć przeglądarkę.
Jest też darmowy plugin do today O2 który potrafi nawiązać sesję.

Caly bajer z domeną, nie wiem czy ERA ma jakieś poblokowane ?
Założylem na szybko konto na WP i hula wszystko.
A mój serwer, z którego korzystam w notebooku (używam TheBata) wysyla poczte a nie chce odbierac ! Admin sprawdzil - smtp widzi jak sie loguje żeby poczte wyslać a PO3 nie widzi nic, nawet próby zalogowania.
Dlatego chciałem putty odpalic ... sztuczki w explorerem próbowałem, ale jego okno przykrywa putty, nie mam jak sie przełączyć

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2006, 16:30:22 »
Cytat: "regul"

A mój serwer, z którego korzystam w notebooku (używam TheBata) wysyla poczte a nie chce odbierac !

To klient a nie serwer
Z tego co napisałeś masz domene @wp.pl , szkoda że nie napisałeś tego jasno jak prosiłem.
Tu masz konfigurację
http://209.85.135.104/search?q=cache:fY4fPiSq45gJ:profil.wp.pl/pomoc.html+wp.pl+pop3&hl=pl&ct=clnk&cd=1&client=opera
w outolooku PDA wykorzystujesz dokładnie te same dane.

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2006, 16:53:40 »
To klient a nie serwer
Z tego co napisałeś masz domene @wp.pl , szkoda że nie napisałeś tego jasno jak prosiłem.
Tu masz konfigurację
http://209.85.135.104/search?q=cache:fY4fPiSq45gJ:profil.wp.pl/pomoc.html+wp.pl+pop3&hl=pl&ct=clnk&cd=1&client=opera
w outolooku PDA wykorzystujesz dokładnie te same dane.[/quote]

Może klient, mówiłem że leszczem jestem.
Na WP wszystko hula !
Nie dziala na moim pop3.microdis.net !
Notebook a TheBatem, komp. stacjonarny itp nie ma żadnych
problemow w tym ....klientem :-)

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2006, 18:45:50 »
To jakiś prywarny serwer (nie znalazłem ustawień) i musisz skorzystać z ustawień z TheBat, może być zawiłe jak konfiguracja gmaila.
Alternetywą jest przekierowanie na nowo założoną skrzynkę na wp, ale tą operację musisz przeprowadzić na serwerze @microdis.net do którego nie mam dostępu i ci nie pomogę.

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2006, 19:12:27 »
To jakiś prywarny serwer (nie znalazłem ustawień) i musisz skorzystać z ustawień z TheBat, może być zawiłe jak konfiguracja gmaila.
Alternetywą jest przekierowanie na nowo założoną skrzynkę na wp, ale tą operację musisz przeprowadzić na serwerze @microdis.net do którego nie mam dostępu i ci nie pomogę.

Ustawienia sa OK, identyczne na notebooku dzialaja. Admin mowi ze serwer nawet nie dostaje zapytania. SMTP dziala cacy, POP3 nie chce. Cos mi blokuje dostep .... ERA cos moze wycinac ?

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2006, 21:14:39 »
Nie może.
A ustawienia nie są te same bo by działało.
Wylistuj jak ustawiałeś thebat i outlooka w PDA. Różnice powinienes zobaczyć już podczas pisania.

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 25, 2006, 22:07:05 »
Nie może.
A ustawienia nie są te same bo by działało.
Wylistuj jak ustawiałeś thebat i outlooka w PDA. Różnice powinienes zobaczyć już podczas pisania.

W mobilnym outlooku nie bardzo jest gdzie sie pomylic.
Co tam mozna skopac ?
login, haslo jest ok (zreszta inaczej bym nie wyslal e-maila)
serwer smtp ok, pop3 tez nie ma literowki, w obu przypadkach identyczne
W outlooku jest zaznaczone "poczta wych. wymaga uwierzytelniania", w TheBacie tez.
Wiecej w mobilnym outlooku nie ma co ustawiac :-/

Na tych samych ustawieniach konta (po zmianie loginu, hasla, smtp i pop3) dziala konto na WP.

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2006, 23:53:24 »
To i ja sie dopisze bo za cholere nie moge skonfigurowac polaczenia dla www.o2.pl. Telefon probuje sie polaczyc dosyc spory kawalek czasu i w koncu wyswietla komunikat, ze nie moze znalezc serwera. Probowalem juz wszystkich kombinacji w opcjach. Inne strony dzialaja.

Pozdrawiam
Piotr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2006, 00:21:37 »
a sprobujcie wylaczyc w ustawieniach gprs ery proxy... moze to cos pomoze, bo w kilku innych przypadkach pomoglo...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

mobi_one

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2006, 02:02:34 »
zobacz, czy masz ustawione POPrawnie porty, od popa to 110
zobacz czy nie mozesz uzywac imap-a, moze przez to pojdzie.
a jak dalej beda klopoty, to moge zaoferowac ci skrzynke na moim serwerze, w jakies tam domenie do wyboru. Dziala webmail, wiec jak by co, mozna sie laczyc przez przegladarke.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 26, 2006, 02:21:10 »
Hmmm
Czy konfiguracja mobilnego outlooka nie może być zawiła ?
Tu masz przykład dla gmail z obrazkami http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=70622
 Zresztą polecam założenie skrzynki właśnie w tej domenie I przekierowanie na nią innych własnych.
Pozdrawiam

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2006, 00:04:12 »
Cytat: "mobi_one"
zobacz, czy masz ustawione POPrawnie porty, od popa to 110
zobacz czy nie mozesz uzywac imap-a, moze przez to pojdzie.
a jak dalej beda klopoty, to moge zaoferowac ci skrzynke na moim serwerze, w jakies tam domenie do wyboru. Dziala webmail, wiec jak by co, mozna sie laczyc przez przegladarke.

W mobilnym outlooku nie ma ustawiania portow.
co to jest imap ?

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 27, 2006, 00:24:31 »
Hmmm
Czy konfiguracja mobilnego outlooka nie może być zawiła ?
Tu masz przykład dla gmail z obrazkami http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=70622
 Zresztą polecam założenie skrzynki właśnie w tej domenie I przekierowanie na nią innych własnych.
Pozdrawiam

Dzieki za obrazki, sprobowalem tego wymuszenia portu : "pop3.....:110", ale nic to nie dalo.

Nie przekieruje sluzbowego konta na ogolnodostepny serwer, bym zostal zlinczowany   :worried:
Musze jakos przetrzec szlak miedzy Pocket PC - Erą a moim pop3, przeciez to proste jak drut byc powinno !

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 27, 2006, 00:28:34 »
Cytat: "oleyek"
a sprobujcie wylaczyc w ustawieniach gprs ery proxy... moze to cos pomoze, bo w kilku innych przypadkach pomoglo...

proxy mam wylaczone

*

Offline regul

• 17
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 27, 2006, 00:33:17 »
Cytat: "pyr77"
To i ja sie dopisze bo za cholere nie moge skonfigurowac polaczenia dla www.o2.pl. Telefon probuje sie polaczyc dosyc spory kawalek czasu i w koncu wyswietla komunikat, ze nie moze znalezc serwera. Probowalem juz wszystkich kombinacji w opcjach. Inne strony dzialaja.

Pozdrawiam
Piotr

u mnie www.o2.pl hula, tylko troche sie laduje

*

Offline regul

• 17
ROZWIAZANE !
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 20, 2006, 13:04:13 »
Juz wiem ! Pomogl mi znajomy. W WM5.0 Microsoft wlaczyl w outlooku jakies uwierzytelnianie hasla (nie da sie go wylaczyc) ktore nie jest poprawnie obslugiwane przez niektore serwery. Stad problem. Trzeba zmienic z POP3 na IMAP4 i jest .... prawie ok.

Problem jest taki, ze wyslane e-maile znikaja, nie pojawiaja sie w folderze Wysłane (mimo zahaczonej opcji ze ma sie tak dziac).
Czy zna ktos odpowiedz ?