Uwalony Qtek 9100 pomocy

• 13 Odpowiedzi
  • 1082 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« dnia: Listopad 20, 2006, 21:08:00 »
Na początek (choć nie zbyt dla mnie miły) chciałbym się przywitać po to mój pierwszy post :) Jeśli ten temat nie pasuje do tego działu proszę administratorów o przeniesienie go.

Kupiłem qteka 9100 lecz miał os system w języku duńskim no i zachciało mi się zmiany oprogramowania a więc zacząłem wgrywać różne wersje oprogramowania (ERY , ORANGE) lecz to nic nie dawało nadal był język jaki był :(

w wizardzie miałem wersje os`a 2.18.7.5 jak by ktoś pytał i poszedłem za zmianą jak w opisie w linku

TEGO

lecz w czasie wgrywania osa wyłączyli mi prąd i zostało przerwane wgrywanie i teraz qtek po włączeniu wyświetla tylko coś takiego:

IPL 2.26
SPL 2.26
GSM 02.25.11
OS 1.6.7.1

i stoi w miejscu,próbowałem stawiać go na nogi według opisu z TEGO

lecz przy próbie zrzucenia po komendzie r2sd os wyskakuje

***** user area size = 0xF340000 Bytes

R2SDBackup() - Download type = 3
usTotalBlock = 1 sizeof(SDCARD_SIGNATRUE_TABLE)=512

You didn't get the proper security level to download a specific image

Cmd>

i nie wiem co robić dalej.

Jeśli był by ktoś wstanie postawić go na nogi za jakoś opłatą lub jakoś mi pomóc postawić go na nogi będę bardzo wdzięczny.

z góry dziękuje za zainteresowanie.

*

lucass

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2006, 21:49:20 »
cid sciagneles? jak tak to wrzuc wizarda w tryb bootloadera i wgraj rom, bo mysle ze jak wgrywales kilka i nie wgrywało to o czyms takim jak CID zapomniałes doczytac...kupie go od ciebie za 300 pln :P jak nie naprawisz:P

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2006, 21:57:58 »
robiem wszystko według opisu no ale coś faktycznie mogłem przeoczyć dla tego szukam pomocy lub serwisu :] sprzedawać nie mam zamiaru.

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2006, 19:15:25 »
Witam !

Jeżeli IPL/SPL jest taki jak piszesz i po restarcie pokazuje ci sie tez GSM i OS to jeszcze nie jest zle. Z tego wynika ze masz model G3 a tego trudniej uwalic. Ale raczej na pewno nie masz zdjetego CID-locka.Jezeli wiesz jak wejsc w tryb bootloadera, to ok, jak nie to jest pare postow o tym.

Nastepnie wgraj rom ten ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Qtek/CUSTOM__RUU_Wizard_1050412_WWE_101_11210_WWE.exe (uwaga misisz byc pewien ze Twoj wizard to G3 !!!) innaczej innaczej go uwalisz. (Wiem cos o tym :D  ) Po wgraniu romu i zrestartowaniu zdejmij CID-locka Lokiwizem wg tego schematu: podaje za xda-developers:
1. Downgrade to the 1.05
2. Download Lokiwiz and extract it to the root of one of your drives, I'm using E: today on my Thinkpad.
3. Copy enablerapi.dll to your device with ActiveSync (don't create a partnership yet, explore as Guest), I just copy to it's root.
4. Execute enablerapi.dll from your device.
5. Open a Command prompt (<Start> <Run> type "cmd" without the quotes and hit <Enter>
6. Go to the root of whatever drive you extracted Lokiwiz to, my case I type "E:" <Enter>
7. Type "U" <Enter> .. wait and you device WILL soft reset. If it doesn't then you're not following instructions!
8. Stay at the Command Prompt!
9. Run Lokiwiz a second time and type "C" <Enter. Your device will reset a second time... if it doesn't you didn't follow instructions.
10. Exit the Command prompt
11. Downgrade to the 1.05 a SECOND time. Upon reboot, if you followed procedure, you will have a IPL and SPL of 1.x

Bardzo wazne to "Podwojne uruchomienie lokiwiza" i "Podwojne zaladowanie Romu 1.5"

Po tej operacji mozesz wgrac dowolny ROM ( zawierajacy IPL/SPL) ja polecam "Molskiego" ale wczesniejsza wersje z 30MB Ram na G3

Pozdrawiam

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2006, 19:28:14 »
Zapomnialem dodac, zebys zapisal(zachowal) plik lock_backup.bin, ktory bedziesz potrzebowal do zalozenia locka z powrotem. Nigdy nic nie wiadomo :-)

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2006, 22:51:12 »
A jak nie bedziesz sobie dalej radzil to mozesz go zapakowac I wyslac do mnie.
Taka usluge wykonuje za rysik plus przesylki.
Jesli bedziesz zainteresowany to zapraszam na 'prywatna wiadomosc' ( nie moge znalezc cudzyslow na klawiaturze Czarodzieja)

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2006, 23:17:39 »
RichiePL Jesteś wielki  :))  qtek żyje,jestem w szoku wgrałem tylko roma i odpalił i jest ok,napisz co jestem tobie winny :)

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2006, 23:26:32 »
Ronert_nik
cudzyslow robi sie fn + ok (na lewo od spacebara) :)

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2006, 08:34:08 »
Cytat: "wirus0"
RichiePL Jesteś wielki  :))  qtek żyje,jestem w szoku wgrałem tylko roma i odpalił i jest ok,napisz co jestem tobie winny :)

... nic nie jesteś winien. Jak sie rozkrecisz w temacie to pomozesz innemu... Na marginesie uwazam jednak ze nie osiagnales jeszcze pelni szczescia  :proud:  Jezeli po soft resecie masz np. IPL 1.05 a SPL 2.26 (albo prosciej - widac kufel piwa na ekranie startowym - splash screenie) to dalej jestes na romie 1.05 a on wierz mi jest baaaardo wolny i w zasadzie tak okrojony zeby tylko wykonac na nim unlocka. Do normalnej pracy sie nie nadaje. Proponuje jednak sciagnac CID-locka wg instrukcji ponanej powyżej. Jeżeli masz problemy z angielskim, - pisz, przetlumaczę. Tylko pamietaj o DOKŁADNYM wykonaniu poleceń, nie idz na skroty. Aha, przed uruchomieniem lokiwiza wylacz firewalla na komputerze.

Pozdrawiam

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2006, 09:30:40 »
Cytat: "RichiePL"
Jeżeli masz problemy z angielskim, - pisz, przetlumaczę.

jesli możesz to proszę przetłumacz nie chce czegoś znowu uwalić  :worried:
z góry dzieki.

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2006, 12:15:42 »
Vuala  :)

1. Załaduj niższy rom do wersji 1.05 . (Ten etap już wykonałeś)
2. Sciągnij program Lokiwiz ( na przykład z tąd ftp://ftp.xda-developers.com/Wizard/Unlock/Lokiwiz02b.zip ) i rozpakuj go do katalogu (napedu) głównego np C:\
3. Podłącz Wizarda do PC-ta za pomocą ActiveSync-a (ale nie zakładaj profilu do synchronizacji np. Outlooka, etc. Po prostu podłącz, jak się zrobi na zielono, daj eksploruj i otworzy ci się okno w Folderze głownym Wizarda) do niego skopiuj plik "enablerapi.cab" znadujacy się w Twoim PC-cie na C:\
4. W Wizardzie wejdz (np za pomocą file explorera) do katalogu głownego (up, up) i uruchom plik "enablerapi.cab" (zapisz go do "device")
5. W PC-cie daj na "Start" dalej "Run/Uruchom" i w polu wpisz "cmd" i wcisnij <ENTER>
6. Przejdz do katalogu głownego komendą "CD\" i wcisjnij <ENTER>
Wpisz "Lokiwiz" i wcisnij <ENTER>
7. Wcisnij "U" i wcisnij <ENTER> ...czekaj aż Wizard sie zrestartuje i uspokoi
8. Zostań dalej w Wierszu Poleceń C:\ (nie zamykaj okna "cmd")
9. Jeszcze raz wpisz "Lokiwiz" wcisnij <ENTER> a następnie "C" i <ENTER> - Wizard jeszcze raz zrestartuje.
10. Zaknij okno wiersza poleceń ("cmd")
11. Po restarcie wizarda, za pomocą ActiveSync-a załaduj JESZCZE RAZ rom 1.05.

Po tej operacji powinienieś mieć IPL i SPL 1.05.

Jeżeli tak, to masz zdjętego CID-Locka i możesz załadować nowy rom, ja polecam ten:  ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Other_Unknown/Molski.Biz_30MB_Ram_Roms/RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE-30MB.exe

To chyba tyle - Pozdrawiam  - RichiePL

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2006, 12:19:29 »

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 22, 2006, 12:36:27 »
Na koniec... jak chcesz się bawić wizardem to zainwestuj w UPS-a  :D
ale, gdzieś na forum przeczytałem że "lepsze" jest przeciwnoscią "dobrego"..  :)  tak więc ostrożnie

Richie

Uwalony Qtek 9100 pomocy
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 22, 2006, 14:35:04 »
Jeszcze raz dzieki,pacjent żyje ma soft Molskiego ;) a wszystko dzięki RichiePL