DualSim do M3000 ?

• 14 Odpowiedzi
  • 1142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DualSim do M3000 ?
« dnia: Październik 03, 2006, 14:57:23 »
Witam Serdecznie.

Potrzebuje waszych „doświadczeń”
Posiadam 2 karty sim. Ku ścisłości są to Sami Swoi tylko, dlatego że zmiana nr jest kłopotliwa i Simdatę do celów oczywistych :).
 Musiałbym kupić Dualskim jednak nie trafiłem na punkt handlowy gdzie fizycznie mógłbym poprzymierzać i posprawdzać prawidłowość działania.
 Więc zwracam się do was, użytkowników takich aparatów DualSim z prośbą o wskazania pasującego i działającego modelu, jakieś zdjęcie, link do aukcji.
Miłe było by gdyby nie trzeba było „przycinać” kart.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2006, 15:38:41 »
Ronert_nik

no przeciez byly kobylaste dyskusje na forum pare razy i chyba tam bylo juz wszystko powiedziane.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2006, 16:23:56 »
http://pdaclub.pl/forum/search.php?mode=results niczego tak naprawde nie wyjaśnia jednoznacznie.
Przydał by się topik z sprawdzonymi "patentami"
Do tej pory jednym działa innym nie. Kluczową sprawą jest kształt. Wszystkie klapki od baterii bedą odstawać, ale co na to sama bateria.
I samo działanie. Jak pewnie wiesz różne DualSim się róznie zachowują i z tąd moje pytania do użytkowników DualSim-ów.
 oleyek jeśli nie masz DualSim bądź z jakichkolwiek względów niechcesz podzielić się wiedzą na ten temat to daj spokój.
 Temat napewno się przyda bo wielu z nas korzysta z wielu kart sim, głównie dodatkowej Simdaty. A problem niejest rozwiązany jednoznacznie i nadal kupujemy w "ciemno" a wybór jest ogromny http://allegro.pl/10531_adaptery_dual_sim.html

.......

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2006, 18:44:34 »
Ronert_nik temat naprawde byl poruszany wielokrotnie i bylo przynajmniej dwoch uzytkownikow polecanych ze ich dualsimy dzialaja. pozatym chyba kazdy kto mial problem z dualsimem i zmienil na rom 2.x meldowal ze problem zniknal. na tmobo 2.26 zaloze sie ze bedzie dzialal kazdy dual (przynajmnie z tych cietych)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2006, 18:44:53 »
Ronert_nik

ale jakbys poczytal o dual simach to bys wiedzial, ze sie wiedza podzielilem i nawet zdjecia duala dawalem a nie chce mi sie forum przegrzebywac teraz po to coby znalezc to co bylo juz napisane i zeby robic ctrl+c, ctrl+v i kopiowac do tego watka, jezeli wszystko jest wystarczy kliknac na magiczne slowo szukaj i masz opisy roznych duali z roznymi romami w roznych ppc. ot cala filozofia.

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 03, 2006, 18:54:01 »
Cytat: "bern"
Ronert_nik temat naprawde byl poruszany wielokrotnie i bylo przynajmniej dwoch uzytkownikow polecanych ze ich dualsimy dzialaja. pozatym chyba kazdy kto mial problem z dualsimem i zmienil na rom 2.x meldowal ze problem zniknal. na tmobo 2.26 zaloze sie ze bedzie dzialal kazdy dual (przynajmnie z tych cietych)

hmmmm a to dziwne by bylo bo dalbym sobie reke uciac ze mialem duala i nie dzialal mimo romu 2.26

no ale jak to sie sprawdzi to bede dziwnie wygladal :)
troszke niesymetrycznie :D

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2006, 19:42:22 »
Więc według oleyek jest jeden "cięty" nowej generacji, która by to niebyła :P ale działający.
Niestety trzeba przyciąć simy uhh źle mi się to kojarzy. Może jakieś inne propozycje ??

@ jak widzisz znalazłem, nic to że w temacie dotyczącym innego sprzętu z innym OS.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 03, 2006, 19:44:28 »
Ronert_nik

byly jeszcze dwa i bylo w nich ze na WM 2003SE i Magicanie tez dziala :)

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2006, 19:48:05 »
ludzie piszą że działa i to koniec dyskusji. Zadnych szczegułów zdjęć symboli itd

By pościk był kompletne należało by dodać aplikacje do zmiany sim z poziomu today SIM Status Switcher

Niestety słono płatną http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10338

*

Offline bern

• 1156
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2006, 20:46:13 »
Ronert_nik
 nie dam glowy sobie uciac ale wydaje mi sie ze ktos kiedys napisal o tej aplikacji ze sluzy ona do zmiany numeru ale tylko jesli na karcie firmowo sa dwa numery (zdaje sie ze np plus turbo) a z dualsimem nie dziala. choc sam tego nie sprawdzilem.

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2006, 20:53:17 »
W atrykule piszą że działa, na stronie producenta jest link do ebay z dualsimami do xda więc niewydaje mi się.
Jednak chyba nikt nie wywali 14.95 funtów mogąc wyciągnąć skrót na jakis plugin do today :P

*

kepoks

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2006, 15:58:46 »
Smartphone: EuroTel SDA (Qtek 8020) WM2003SE Wersja: 4.21.1088
Dual-Sim => http://www.allegro.pl/item129689460__najtansze_uniwersalne_dual_sim_z_menu_.html

Dual-Sim wykrywany w menu. Podczas wyboru drugiej karty brak reakcji czyli poprostu nie działa. Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony adapter który działa to proszę się podzielic informacjami.

DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 10, 2006, 12:34:33 »
Witam
Kupiłem ostatnio Wizarda i też chciałem odpalić Dual Sima.
Nawet mi się udało (z pierwszego kopa)  :))

Kupiłem go oczywiście na allegro:
http://allegro.pl/item129353455_uniwersalny_adapter_dual_sim_do_wszystkich_tel_.html

Oczywiście musiałem przyciąć karty SIM. Ciąłem według naklejek z lekkim zapasem (musiuałem potem przyciąć jeszcze z 0.5mm żeby się zmieściły) i kart udało mi się nie zniszczyć.

Włożyłem do Wizarda i ..... nic ("Nieprawidłowa karta SIM..")
Więc pomyślałem że nic z tego.

Dla pewności przetestowałem ze wsztkimi telefonami które miałem pod reką i ze wszytkimi działało  :wkurzony:
Ale zacząłem badać sprawę i przy czwartej lub piątej próbie ku mojemu zdziwieniu zaskoczyło!! :D Działało z tydzień, a potem znowy zazcęły się problemy (ale tylko w moim Wizardzie), karta zaczęła "znikać" w trakcie pracy, aż całkiem znikła i już się nie widziała nawet po restarcie.

Wydaje mi się że problemem jest sposób montażu kart SIM w Wizardzie. Po włożeniu karty SIM kładzie się na niej "paseczek - tasiemkę" z przyklejonym kawałkiem takiej twardej gąbki i to wszytko dociska baterią.
Natura samego Duala powoduje że jest on dośc miękki na wyginanie a tak się składa że ta "gąbka" dociska najbardziej właśnie miejsce gdzie wycięte SIMY się spotykają. Powoduje to (chyba, taka jest moja koncepcja) unoszenie się wyciętych simów na zewnętrznych krawędziach i przestają one kontaktować jednym rzędem złącz z samym Dualem.

Zrobiłem więc kilka eksperymentów:
1) Usztywniłem nieco pokrywkę Duala(podkładając różne sztywne i cienkie przednioty nad całym simie) - bez trwalszych rezultatów.
2) jako że moje karty sim nie są wycięte idealni tak samo z powodu moich zdolności manualnych (jedna jest większa) to zamieniłem je miejscami, tak żeby ta większa "ciaśniej" siedziała w slocie pierwszym, praktycznie na ścisk, dzięki temu nie ma ona praktycznie możliwości podniesienia się na jednej krawędzi i zerwania kontaktu elektrycznego i ...... Hura działa  :))

Mam nadzieję że za jakiś czas nie przestanie działać mi również ta kombinacja.

Oczywiście nie mam pewności czy takie sposoby pomoga i wam, ale mam nadzieję że tak.
acha i jeszcze link do sprzedawcy:
ChesterBIG
Znajdziecie u niego komentarz ode mnie (mb171955) z nazwą telefonu (SPV m3000).

Oczywiście nie ręczę czy następne sprzedawane przez niego duale beda takie same i czy u was zadziałają

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 10, 2006, 15:32:04 »
Ja też byłem zmęczony przekładaniem kart (co wiązało się z resetem wizarda i długim czekaniem aż sie włączy). Dual sim kupiłem z TEJ aukcji. Na pudełku pisze, że jest to ósma generacja.

Na początku z jedną kartą działał bez problemów. Po przycięciu drugiej miałem te same objawy co wyżej. Pomyślałem, ze może za mało przyciąłem tę drugą karte. Po małych poprawkach zaczęło działać. Wczoraj jednak po wyjęciu adaptera i ponownym znowu go nie wykryło. Na szczęście po kilku następnych próbach działa.

Przełączanie następuje tak jak na screenach kilka postów wyżej, tylko w Set mam troche inne ustawienia (mogę sobie wpisać numer telefonu zamiast sim1/sim2 i ustawić jakieś krzaczki zamiast angielskiego).

*

Offline bern

• 1156
DualSim do M3000 ?
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 10, 2006, 20:40:59 »
mialem ten sam problem niestety. w moim przypadku poprostu uzywalem starej karty popa (jak i paru innych nieaktywnych) do testow i zle ja przycialem. simdate i heye przycialem idealnie i nie bylo zadnych problemow. niestety ostatnio zmusilem sie do przejscia na orange i po poszukiwaniu nowego numeru stwierdzilem ze moze uruchomie poprostu starego popa i teraz miewalem problemy. na poczatku zmienialem je miejscami (pop i simdate) ale i to zaczelo szwankowac. nastepnie zmienilem ta metalowa zaslepke na druga ktora dostalem w zestawie - ta ktora uzywa sie chyba do zaslepiania do jednej karty - trzyma duzo lepiej. a luzy w zle wycietej karcie uzupelnilem kawalkami cienkimi biletu miesiecznego i dziala wszystko fachowo :)