Witam
Kupiłem ostatnio Wizarda i też chciałem odpalić Dual Sima.
Nawet mi się udało (z pierwszego kopa)
Kupiłem go oczywiście na allegro:
http://allegro.pl/item129353455_uniwersalny_adapter_dual_sim_do_wszystkich_tel_.htmlOczywiście musiałem przyciąć karty SIM. Ciąłem według naklejek z lekkim zapasem (musiuałem potem przyciąć jeszcze z 0.5mm żeby się zmieściły) i kart udało mi się nie zniszczyć.
Włożyłem do Wizarda i ..... nic ("Nieprawidłowa karta SIM..")
Więc pomyślałem że nic z tego.
Dla pewności przetestowałem ze wsztkimi telefonami które miałem pod reką i ze wszytkimi działało
Ale zacząłem badać sprawę i przy czwartej lub piątej próbie ku mojemu zdziwieniu zaskoczyło!!

Działało z tydzień, a potem znowy zazcęły się problemy (ale tylko w moim Wizardzie), karta zaczęła "znikać" w trakcie pracy, aż całkiem znikła i już się nie widziała nawet po restarcie.
Wydaje mi się że problemem jest sposób montażu kart SIM w Wizardzie. Po włożeniu karty SIM kładzie się na niej "paseczek - tasiemkę" z przyklejonym kawałkiem takiej twardej gąbki i to wszytko dociska baterią.
Natura samego Duala powoduje że jest on dośc miękki na wyginanie a tak się składa że ta "gąbka" dociska najbardziej właśnie miejsce gdzie wycięte SIMY się spotykają. Powoduje to (chyba, taka jest moja koncepcja) unoszenie się wyciętych simów na zewnętrznych krawędziach i przestają one kontaktować jednym rzędem złącz z samym Dualem.
Zrobiłem więc kilka eksperymentów:
1) Usztywniłem nieco pokrywkę Duala(podkładając różne sztywne i cienkie przednioty nad całym simie) - bez trwalszych rezultatów.
2) jako że moje karty sim nie są wycięte idealni tak samo z powodu moich zdolności manualnych (jedna jest większa) to zamieniłem je miejscami, tak żeby ta większa "ciaśniej" siedziała w slocie pierwszym, praktycznie na ścisk, dzięki temu nie ma ona praktycznie możliwości podniesienia się na jednej krawędzi i zerwania kontaktu elektrycznego i ...... Hura działa
Mam nadzieję że za jakiś czas nie przestanie działać mi również ta kombinacja.
Oczywiście nie mam pewności czy takie sposoby pomoga i wam, ale mam nadzieję że tak.
acha i jeszcze link do sprzedawcy:
ChesterBIGZnajdziecie u niego komentarz ode mnie (mb171955) z nazwą telefonu (SPV m3000).
Oczywiście nie ręczę czy następne sprzedawane przez niego duale beda takie same i czy u was zadziałają