Dość dziwne zawieszanie się Wizarda

• 25 Odpowiedzi
  • 1436 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
Dość dziwne zawieszanie się Wizarda
« dnia: Listopad 17, 2007, 00:59:03 »
Otóż powiem tak...
Jest przez kilka dni spokój i zwis... no to SR, zaraz po załadowaniu tym zwis, i znowu SR i  tak kilka razy aż zaskoczy i znowu kilka dni spokój.
O to kilka objawów, które nie zawsze występują razem:
- Traci stan baterii (Main battery power [pusty biały pasek] ) najczęstszy objaw!
- Nie działają żadne przyciski, a po naciśnięciu ON/OFF traci się ekran dotykowy, System nadal 'świeci' i jak zgaśnie podświetlenie to ekran nadal ma wyświetlony obraz, ale nie reaguje na nic
- Czasem nie można go wybudzić (ON/OFF)
- Po przyciśnięciu Aparatu -  (pokazuje się ten kwadracik z kręcącym się trókącikiem) ładuje (na pasku pisze Camera zamiast Start) - przestaje ładować, znika znaczek - znowu ładuje (Camera na pasku) i znów znika... wraca do Today
- BatteryStatus przy próbie zwiększenia taktowania na 260MHz (tapnięciem na częstotliwość) też się zawiesza...
- od razu po SR pojawia mi się w uruchomionych programach ActiveSync
- przy zwisie WM5torage po "Activate" wywala błąd że jakaś aplikacja używa złącza USB (kabel nie podłączony!), ActiveSync'a nie ma uruchomionego w tym czasie.
- AS na kompie też długo go szuka i wywala Centrum Pomocy Active Sync
- przy próbie odtworzenia na Media Playerze (przy zwisie) zawiesza się piosenka na "Opening"

Co może być?
- Karta? (NoName 2 GB, sprawdzana przez różne programy diagnostyczne i zero błędów)
- Bateria? (Napięcie w normie, próba pobudzenia wyższym napięciem nie przyniosła zmian, styki czyszczone spirytem)
- Soft? (Jest T-Mobile 2.26.10, ale po HR więc śmieci nie powinno być)
- i najgorsze... Hardware... Możliwe że coś z prockiem albo płytą główną? Cztery razy mi upadł odkąd go mam, ale to już przed tym się tak działo (nie wiem co poprzedni właściciel z nim robił, buy @ Allegro)

Zamierzam się przesiąść na Pathfindera 3.2, więc zmiana softu wchodzi w grę.

BTW: Skąd wziąć program diagnostyczny HTC?
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2007, 01:03:47 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
Odp: Dość dziwne zawieszanie się Wizarda
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2007, 09:13:50 »
nie wiem moze go przegrzales, bo jak na moj gust 260 Mhz z 195Mhz to troche duzy skok i prze to masz teraz takie problemy :)

co do softu HTC to byly nazwy jego w jakims temacie z stawianiem systemu z karty

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2007, 12:50:06 »
O przysmażenie procka się nie boję bo nie chodzi cały czas na max. Tylko jak filmy oglądam lub gram.

A stawianie softu mi nie jest potrzebne, bo soft to normalnie działa! Tylko jak zwiechy łapie to pada (niezależnie od wersji softu).

SZUKAM PRZYCZYNY TYCH ZWIECHÓW  :grin:

---EDIT----

Aha, nie zrozumiałem za pierwszym razem :]
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2007, 19:17:30 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2007, 12:58:16 »
chodzilo mi oto ze tools'y z HTC byly wymieniane wlasnie wjakims temacie gdzie byla mowa o stawianiu systemu z karty :)

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2008, 16:14:27 »
No tak... ROM zmieniłem i to samo się dzieje... Niezależnie od włączonego modułu GSM, WiFi, Bluetooth wiesza się po resecie. Traci stan baterii (na WM6.1 pokazuje mi 4% charging i 2 puste paski baterii)
I teraz pytanie mam już sprecyzowane.

Co to za usługa co uruchamia lub nie uruchamia się po pewnej ilości SR? (co 7em do 12cie SRów działa dobrze ten jeden raz)  :)

Nowa bateria w drodze więc zobaczymy co z baterią  :)

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2008, 18:13:40 »
DeeJay a jak długo masz Wiza i czy te problemy masz od samego początku? No bo obawiam się, że jeżeli by bateria szwankowała już dłuższy czas temu, to na dzień dzisiejszy powinna już być ledwo żywa lub martwa.  Oby to nie bylo coś z hardware'm :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2008, 18:30:03 wysłana przez dabek »

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2008, 19:42:19 »
Długo od początku...  :-|
Weź mnie nie strasz bo właśnie wydałem kasę na baterię! :grin:
Nawet jeśli hardware... To jak zlokalizować tą usterkę? (Masz program diagnostyczny HTC?)  :grin:

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2008, 20:17:32 »
Bateria prędzej czy później zawsze się przyda  :wink: Jeśli to coś ze sprzętem to samemu raczej do tego nie dojdziesz (potrzebny specjalistyczny sprzęt/serwis). Co do programu do zaawansowanej diagnostyki to nie słyszałem o takim a sam bym z chęcią obczaił. Mam nadzieję, że jednak to będzie wina baterii  :grin: W sumie dużo na to wskazuje.. Dziwne tylko, że tak długo dyszy ;)

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 20, 2008, 09:39:04 »
Podobno na forum na forum wg morrow85 "co do softu HTC to były nazwy jego w jakimś temacie z stawianiem systemu z karty" no tak...  :D znajdź mi ten temat, jak co trzeci jest o sofcie  :grin: Może akurat znajdę czas i przejrzę CAŁE forum  :ok:
A co do baterii... Wygląda ona na lekko zmiażdżoną (przez poprzedniego właściciela) bo popękał plastik na niej z tej zaokrąglonej strony.

Nowości...
- WM5torage po wybudzeniu po nocy krzyczy że karta jest teraz używana przez inny program i nie może jej odłączyć.
- Po wybudzeniu przy zwiechu, procek ma 100% użycia wg BatteryStatusa chociaż  Task Manager oraz System Manager nie pokazuje żadnego procesu który ma takie użycie i odświeża na bieżąco.
- Wizard zawiesza się dopiero jak nie ma podłączonego napięcia. Wyłączony na noc pod ładowarkę, rano działa jakby nigdy nic, a odepnę go na chwilę i już zwis... (nie chce się wybudzić, a jak to zrobi to nie ma klawiszy, albo nie reaguje na dotyk + klawisze)
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2008, 09:42:19 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
  • Sprzęt: htc magic od orange
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 20, 2008, 10:44:42 »
Najpierw poczekaj na baterię, choć stawiam niestety na problem hardware :/ bo takie zwisy to już wyższa szkoła.
wizard -> blueangel -> alpine -> hermes -> blueangel -> iphone 2g 16gb -> htc magic -> ??

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2008, 13:43:59 »
Bateria zmieniona, to samo...  :evil:

Update:
- teraz po 'uśpieniu' Wiza, sam dostaje SR (z nową jak i starą baterią)
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 13:52:35 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2008, 22:02:36 »
Bateria zmieniona, to samo...  :evil:

Update:
- teraz po 'uśpieniu' Wiza, sam dostaje SR (z nową jak i starą baterią)

Właśnie wizard mojego kolegi tak samo sie zachowuje, SR tak od niczego, potem wstaje (czasami sam, czasami sie wyłącza i trzeba ręcznie), odgrywa kilka razy budzik (bóg wie czemu, bo data i czas pozostaje niezmienione) i ... uruchamia sie z minutę (staje na pustym today) po czym znów SR lub chodzi normalnie...

Raz na kilka uruchomień ma takie efekty, jest to wizard, który mu sprzedałem jakiś tydzień temu, zaraz po wymianie złacza usb.... wcześniej takich problemów nie było, więc albo jakiś trefny soft... albo pogoda (uzywal go w zimnie po czym przechodził w ciepłe miejsce)...

jak ktoś zna rozwiązanie prosze postnąć.
wizard -> blueangel -> alpine -> hermes -> blueangel -> iphone 2g 16gb -> htc magic -> ??

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 22, 2008, 10:39:23 »
uzywal go w zimnie po czym przechodził w ciepłe miejsce
sledzik, to jest właśnie jedna z przyczyn i też moja ale i innych (był właśnie jeszcze jeden temat na forum z tym problemem)
U mnie działa normalnie  :) Nie odgrywa budzika  :grin:
- traci stan baterii
- nie można wybudzić, jak wybudzi to nie działa klawiatura albo i też dotyk
- zawiesi każdy program po tym wybudzeniu

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 22, 2008, 11:00:44 »
uzywal go w zimnie po czym przechodził w ciepłe miejsce
- traci stan baterii
- nie można wybudzić, jak wybudzi to nie działa klawiatura albo i też dotyk
- zawiesi każdy program po tym wybudzeniu

Kurcze, a próbowałeś wgrać inne radio/ipl/spl i całkiem innego OSa ? bo ja kiedyś miałem tak właśnie że po wybudzeniu zwieszał programy, dotyk raz działał raz nie i ogólnie cyrki były (przerywały dźwięki jak ktoś dzwonił itp, zupełnie jakby proc był przeciążony i to mocno) i pomogło wtedy wgranie całkiem innego softa (a właściwie wszystkiego po kolei innego) i potem zamienienie spowrotem, o ile dobrze pamiętam został tylko Ipl/Spl od tego starszego softu.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 23, 2008, 12:13:03 »
IPL/SPL - zmienione z 2.26 (były zwiechy) na 3.08 nadal ale mniej
Radio - 2.61 => 2.69 => 2.71 => 2.19 => 2.61 => 2.69 => 2.71 - niezależnie od tego były zwiechy, na 2.71 najmniej i telefon nie przerywa rozmowy, pokazuje wszystkie połączenia (kiedyś jak ktoś dzwonił, pomimo tego że był w Kontaktach to pokazywało Unidendificated Number no i za chwile zwis)
ROM - T-mobile 2.26 => WM6.1 Slim v2.1
Bateria - Oryginalna WIZ16 i druga taka sama, kupiłem ostatnio mniej używaną (5 miechów) też oryginał, ale już całkiem inne zachowanie. Po wybudzeniu mniej zwisów, a jak zawiśnie to jeszcze da się coś zrobić, ale nadal traci stan baterii (w Settings) ale BattStat pokazuje ostatni odczyt.

Aha! Co do programów...
BatteryStatus najnowszy (287) (stawiałem na niego, pomimo wyłączenia dodatkowych wskaźników i samego BS to nadal są zwisy)
WM5torage 1.8 - przy zwiechu, nie widzi karty lub "USB jest używane"
Total Commander 2.5b3 - nic
XnView 1.40 - nic
Esmertec Jbed - niezależnie... przy zwiechu uruchomi grę i normalnie działa i wychodzi (oczywiście jak są klawisze aktywne)
HTC Home - 6 przycisków, nie tweakowany, przycisk Brightness nie reaguje, ale go i tak nie używam, zauważyłem że mniej zwisów jest po wgraniu jego :O (ale wątpię że to poprawia)

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 23, 2008, 21:06:49 »
HTC Home - 6 przycisków, nie tweakowany, przycisk Brightness nie reaguje

tak btw, to potrzebujesz innej biblioteki HTCUtil, wtedy zadziałą regulacja jasności.
Co do zwiech... skoro Ci się to dzieje niezależnie od ROMu.... hm, nie chciałbym krakać.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 25, 2008, 09:01:46 »
Ale to w HTCHome mi tak bardzo nie jest potrzebne (podobno chyba po wejściu w Jasność zawieszał)
Krakać możesz  :) Ale nie spotkałeś się z podobnym przypadkiem?

EDIT!
Sorry, ale nie napisałem najważniejszego! POD ŁADOWARKĄ (lub innym źródłem zasilania) nie zawiesza się!  :grin: Chodzi całą noc (nawet wyłączony) i rano normalnie się wybudza. Możliwe że to jest przyczyną problemu... Wbudowana ładowarka... (hint by utak3r)

Kierunek CRC?  :(
http://www.crc-group.com/lang/po/index.asp
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 11:23:33 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline sledzik

• **
  • 109
  • TheBill Inside
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 25, 2008, 12:21:02 »
Ja bym go wygrzał czy coś, bo mi to wygląda na jakiś problem hardware jednak/...

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 25, 2008, 13:30:33 »
Jeszcze jedna czynność, która wiele razy pomogła, to całkowite rozebranie sprzętu, przeczyszczenie go i złożenie z powrotem.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 25, 2008, 13:40:59 »
sledzik, pożycz HA to zrobię to od ręki  :) (piekarnik odpada!)
utak3r, ileż razy tak można... Chyba że mój błąd  :) Spirolem czyszczę i suszę zaraz powietrzem z wiatraka lub suszarki, pałeczki do uszu jako narzędzie do czyszczenia, czyste! 2 razy czyszczone i nadal to samo... Pozostaje mi tylko myjka ultradźwiękowa.
Ja bym stawiał na zasilanie... Tylko odepnę od ładowarki i po paru godzinach 'nic nie robienia' Settings => Battery => 4% Charging, i białe 2 paski (zduplikowane) no i problemy z USB (bo używane)...

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 25, 2008, 14:10:45 »
No to chyba jednak coś z układem zasilania  :worried:  A jeśli chodzi o CRC, to wiesz... wymienią płytę główną i tyle ;)

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 25, 2008, 14:17:33 »
To nic w sumie nie pomogą bo sam mogę to zrobić...  :)
Nadal myślę jak rozwiązać ten problem... Kupno płyty to w ostateczności :ok:

*

Offline lis6502

• *
  • 92
  • Sprzęt: Wizard G3 i G4chętnie pomogę z ppc obecnie:Półtora Jornady 680 Nokia6630ME
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 27, 2008, 00:22:12 »
tak czytam i czytam... i... jakby to ująć :D. Myśleliście może żeby sprawdzić gniazdko usb? ew ścieżki do niego prowadzące... Skoro są takie problemy z drenażem baterii to może w gnieździe leży wina?

BTW jakim spirolem czyścisz? isopropyl, salicylowy(kosmetyczny) czy taki, ekhm, PITNY;P? ja stawiam na hard- w mojej 7650(za życia;P) miałem podobny problem. już chciałem reklamować baterię, bo schodziła w zastraszającym tempie, jednak okazało się że po wykąpaniu w ultrasnd jakiś paproch oderwał się spod koncówy mocy...
Chciałem dobrze, wyszło jak zwykle

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 27, 2008, 15:26:32 »
Pitnym  :grin: Staremu podkradam  :E
Baterii nie żre bardzo, wręcz działa normalnie  :] Ale z USB ciekawa sprawa... Na weekendzie obejrzę go dokładnie...
UltraSound - muszę dać im żeby wykąpali  :) albo sam sobie kupię  :grin: Kiedyś... :)
http://www.allegro.pl/item330916552__wanna_myjka_ultradzwiekowa_moc_35_60led_400c.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2008, 19:47:08 wysłana przez DeeJayBzyQ »

*

Offline artonio

• 30
    • pblivescores.com
  • Sprzęt: Samsung OMNIA
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 09, 2008, 12:51:32 »
Witam,

Chciałbym odświeżyć ten wątek gdyż mam podobne zwisy jak opisane wyżej. Od kilku tygodni mam nowy rom Pathfinder 3.2. Zaraz po instalce było wszystko ok. Dopiero po wgraniu Battery Statusa(jakieś 2 tygodnie po nowym romie) zaczęły się podobne zwisy jak opisane w tym temacie. Odinstalowanie Battery statusa nic nie pomogło. Telefon wieszał się kilka razy dziennie nie zależnie od tego czy go używam czy noszę w pokrowcu.

Zauważyłem dzisiaj że zwisy powoduje mocniejsze przyciśnięcie baterii w okolicy slotu na rysik(nie ważne czy przyciskam klapkę baterii czy bezpośrednio samą baterię). Przy każdym naciśnięciu następuje zwis. Próbowałem przyciskać mocniej Wizarda w innych miejscach ale nie powoduje to zwisu, tylko naciśnięcie baterii zawiesza telefon.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem i ma jakieś rozwiązanie?
Na dzień dzisiejszy podłożyłem pod klapkę baterii kawałek tekturki tak żeby odstawała i nie dotykała baterii jak się ją przyciśnie - pomogło, ale wolałbym wyeliminować problem permanentnie ;-)
Samsung OMNIA z PlusGSM
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TEL: i900XXHH4

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 14, 2008, 12:11:13 »
Ja zauważyłem także dodatkowo że szybka zmiana temperatury otoczenia wpływa na to => zwis... czyli wiosek prosty... zimne luty lub mikropęknięcia na płycie.