ubezpiecz swojego Orangutana (Qtek 9100)

• 8 Odpowiedzi
  • 1206 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 02, 2006, 15:35:26 »
http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=326608&SECTION=YOURPLAN

za SPV M3000 chcą ok 20 zł mies.

Telefon jest ubezpieczony od kradzieży i uszkodzenia oraz od rozmów wykonanych po kradzieży.

Co to tym myślicie - chyba trochę drogo te 20 zł...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2006, 15:45:23 »
To zależy. Jeśli "uprawiasz" zawód "wysokiego ryzyka" to może warto. W normalnych okolicznoścach (jak po nocy nie włóczysz się po szemranej okolicy i nie kąpiesz się z M3000) to raczej drogo.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2006, 15:54:39 »
20 zł drogo  :?:
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2006, 15:59:08 »
Moim zdaniem tak. Jak często rozwalasz, gubisz czy kradną Ci poketa czy komórkę??

Ja różnych telefonów (oczywiście nie tej klasy) używam od jakiś 7 lat. I nigdy nic się nie stało. Czyli wywalił bym w błoto ponad 1.600 zł. A zatem - wg mnie - nie warto.

Jeśli jednak ktoś ma wątpliwości, że może go coś złego spotkać, wtedy może uznać, że warto i cena jest okazyjna.

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia  :D

*

silentjob

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2006, 16:06:14 »
Pozatym myślę, że poza ubezpieczeniem ważny jest zdrowy rozsądek, a ten jest jak wiadomo bezcenny.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2006, 16:12:31 »
Cytat: "ajed"
Ja różnych telefonów (oczywiście nie tej klasy) używam od jakiś 7 lat. I nigdy nic się nie stało. Czyli wywalił bym w błoto ponad 1.600 zł. A zatem - wg mnie - nie warto.
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia  :D

dokładnie - dla jednego warto (i jest to tanio), a dla innego nie i skoro to ubezpieczenie nie jest obligatoryjne to każdy powinien być zadowolony
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2006, 10:32:34 »
Uwazam ze to nie ma wiekszego sensu , bo podraza  PDA. Obila mi sie o uszy oferta chyba mpunktu , sprzed paru miesiecy. Calkowity koszt ubezpieczenia rocznego telefonu to bylo okolo 75 zl. Myslalem wtedy o ubezieczeniu 6630. Ale moze cos krece z ta cena ?  bylo napewno ponizej 100 zl i na caly rok. Przy wizardzie wyglada to tak : zplacilem 1820 zl + folia Brando 44 zl  + karta pamieci 147 zl i plus ubezpieczenie ,w zalozeniu ze bede go mial rok , po 20 zl/mies.  czyli + 240 zl . A za ile go spredam za rok  lub 1.5 roku ?  za 1300 ......?  
Nie zadaje sie z "elementem" zeby bylo ryzyko utraty w ten sposob.
i jeszcze nigdy nie udalo mi sie zniszczyc telefonu, tak zeby "tryskal krwia"   :D  Pomijam oczywiscie rysy i zadrapania   (przy goleniu  :lol: )

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2006, 12:15:56 »
A ja jesli cena bylaby ponizej 100zl/rok chybabym sie zdecydowal.
To nie jest wysoka cena za mozliwosc uzytkowania telefonu/pda gdzie i kiedy chcesz bez stresu ze straci sie kosztowne urzadzenie. Ja juz wolalbym zaplacic 100zl i nie bawic sie kazdej nocy kiedy wychodze w przekladanie karty do dziadowego tel na ktorego nikt sie nie polasi. Poza tym oprocz ubezpiecznia masz tj. gwarancje w tym wypadku bezwarunkowa (przynajmniej ja tak to rozumiem) - jak Ci upadnie tel i pojdzie wyswietlacz to go wymienia, nie pytajac sie jak to sie stalo. Jak dla mnie, gdyby nie cena w Orange, to naprawde swietna oferta (tym bardziej ze ktos kiedys pisal ze firmy ubezp. nie ubezpieczaja urzadzen mobilnych, a nawet jakby ubezpieczaly to byly to kwoty o wiele wieksze niz te 20zl/miesiac).

PS - ktos wie czy ta oferta ma jakies ramy czasowe (jak gwarancja ze na 1 czy 2 lata tylko)? czy dziala za granica tez? i czemu mozna tylko z niej skorzystac do 2 tyg. od zakupu?

Znalazlem info o ubezp. mpunktu:

Ubezpieczenia telefonów w mPunkt

mPunkt Polska Sp. z o. o. i PZU S.A ogłaszają: Koniec problemów z zatopionymi, rozbitymi czy ukradzionymi telefonami komórkowymi! By pomóc swoim klientom, których komórki uległy nieszczęśliwym wypadkom, mPunkt rozpoczął współpracę z PZU S.A. Dzięki temu, już od października będą oni mogli skorzystać z pierwszego na polskim rynku powszechnego ubezpieczenia dla nowo zakupionych telefonów komórkowych w sieci mPunkt.

Doskonale funkcjonujące na rynkach Zachodniej Europy polisy ubezpieczeniowe dla telefonów komórkowych nareszcie doczekały się swojej premiery w Polsce. Wspólny projekt mPunkt Polska Sp. z o. o. oraz PZU S.A dotyczący ubezpieczeń telefonów właśnie się rozpoczął. Umożliwia on wykupienie polisy wszystkim klientom mPunkt, którzy zakupią telefon komórkowy w jednym z blisko 200 sklepów należących do sieci lub u Doradców Handlowych w przypadku klientów biznesowych. Roczny koszt zakupu ubezpieczenia, w zależności od wybranego przez klienta wariantu, kosztuje od 69 do 109 PLN.

Polisy ubezpieczeniowe dostępne są w trzech zakresach – pełnym, ograniczonym oraz kradzieżowym. Pierwszy wariant przewiduje naprawę lub wymianę aparatu telefonicznego w przypadku zniszczenia np. zalanie wodą, upadek, wyłamanie lub złamanie któregoś z elementów. Dodatkowo polisa o pełnym zakresie obejmuje utratę aparatu wskutek kradzieży z włamaniem lub rabunku. W każdym z przypadków ubezpieczenie obejmuje naprawę lub wymianę aparatu telefonicznego. Drugi wariant ubezpieczenia o zakresie ograniczonym przewiduje naprawę lub wymianę aparatu uszkodzonego. Nie obejmuje on przypadków kradzieży. Trzecia możliwość, to ubezpieczenie o zakresie kradzieżowym. Klient, któremu skradziono telefon w ramach ubezpieczenia dostaje nowy aparat – taki sam jak model ubezpieczony lub o zbliżonych parametrach.

Wszelkiego rodzaju zdarzenia podlegające zakresowi ubezpieczenia, należy zgłaszać w sklepach mPunktu lub u Doradców Handlowych obsługujących klientów biznesowych, z kompletem wymaganych dokumentów m.in. protokołem z policji w przypadku kradzieży lub rabunku.

PS - znowu tylko nowe i kupione u nich :(

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2006, 12:22:44 »
Działa zagranicą, oferta trwa tyle ile twoja umowa, dlaczego tylko 14 dni - nie mam pojęcia.