Bledy w polaczeniu M3000 z AS przez USB

• 7 Odpowiedzi
  • 649 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kazik

• 13
  • Sprzęt: HD2
« dnia: Luty 05, 2007, 18:52:07 »
Witam. Jestem nowy na forum wiec jesli palne cos glupiego to z gory przepraszam i prosze o wyrozumialosc...
Chcialbym prosic o rade w nastepujacej sprawie - od 2 dni jestem wlascicielem SPV M3000 (czy moze ...Qtek 9100... w Settings->Device Information->Identity->Model No.: WIZA200. Sprzet pochodzi z sieci O2 i nie ma simlocka) i od samego poczatku mam problemy. Mianowicie nie moge nawiazc polaczenia z PC przez USB. Oczwiscie do polaczenia uzywam ActiveSync (4.2). Po podpieciu sprzetu, AS probuje sie laczyc co w rezultacie udaje sie ( wiem bo np.: sciaga do telefonu czesc kontaktow z ksiazki kontakowej outlooka) ale po ok 30-45 sek. rozlancza sie... i wyswietla taki oto komunikat:
"Unable to obtain a server assigned IP address. Try again later or ener an IP address in Network settings." Ustawienia w AS tez sa OK - zaznaczona opcja "zezwalaj na polaczenia z USB".
Zgodnie z regulaminem forum najpierw staralem sie znalesc rozwiazanie we wlasnym zakresie (szukalem na tym forum i poza nim) ale niestety nic nie podzialalo. Napisze jak staralem sie rozwiazac opisany problem:

- robilem HR
- robilem SR
- wylaczylem firewall i antywirusa
- zmienilem adres IP na statyczny w Settings->Connections->Network Cards->Remote-NDIS Host

IP: 169.254.2.1
mask: 255.255.0.0
gate: -

(sprawdzilem czy nie ma wpisanych DNS'ow, WIN'sow albo PROXY)

- przy pomocy edytora rejestru zmienialem wartosc "EnableDHCP" dotyczacy serwera DHCP i staralem sie wprowadzic adres staly

Jedyna rzecz ktorej chwilowo nie moge sprawdzic to kabel. Mam watpliwosci tylko ze wzgledu na to, iz nie pochodzi on z oryginalnego zestawu. Kabel jest od odwarzacza MP3... Tak czy inaczej wydaje sie byc dobry - urzadzenie laduje sie po podlaczeniu do PC, jak wspomnialem wyzej laczy sie na chwile z PC... Aha, ma tez drugi od aparatu z takim samym wejsciem i sytuacja jest taka sama. Czy mozliwe jest, ze oryginalny kabel z zestawu ma taka sama wtyczke natomiast inne wlasciwosci polaczeniowe ?

Dodatkowe dane na temat samego urzadzenia (moze pomoga w diagnozowaniu problemu):
ROM: 2.21.4.1 WWE
RADIO: 02.07.10
ExtROM: 2.21.4.101
MWM 5.0

Generalnie nie mam wiecej pomyslow... i szczerze mowiac jestem podlamany :-( Pliz H-E-L-P
Kaz

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2007, 19:25:40 »
Moze najpierw trzeba bylo poszukac na forum bo bylo i to nie taz...

tip: fake serwer
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2007, 19:27:35 »
Skoro wklepales statyczny adres w pockecie to jaki adres dales w kompie.
Kabel nie ma znaczenia ja uzywam od cyfrowki z filtrem.
Jak wygladaja polaczenia USB w menadzerze urzadzaen(komp), rozumiem ze najpierw instalowales AS dopiero podpioles pocketa.
A sprawdzales na innym kompie?
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Kazik

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2007, 08:39:57 »
Cytat: "romulus"
Skoro wklepales statyczny adres w pockecie to jaki adres dales w kompie.
Kabel nie ma znaczenia ja uzywam od cyfrowki z filtrem.
Jak wygladaja polaczenia USB w menadzerze urzadzaen(komp), rozumiem ze najpierw instalowales AS dopiero podpioles pocketa.
A sprawdzales na innym kompie?

Z tego co sie dowiedzialem to AS tworzy w kompie cos w rodzaju srodowiska sieciowego. Tworzona jest taka siec: 169.254.2.x\255.255.255.0. Palm dostaje koncowke 2... a komp chyba 1 ale tego nie jestem pewien.

Po podlaczeniu w menadzerze urzadzen pojawia sie nowa karta sieciowa (Windows Mobile-based Device). Nie ma zadnych zle zainstalowanych urzadzen a we wlasciwosciach karty jest informacja, ze to urzadzenie dziala poprawnie.

Najpierw byla instalka AS'a, restart kompa i dopiero pozniej podlaczenie urzadzenia. Dodatkowo sprawdzalem kilka wersji AS - bez skutku. Aktualnie jade na 4.5 (beta)

Sprawdzalem na 3 kompach. Wszedzie taka sama sytuacja.

A teraz najlepszy kawalek - wczoraj wieczorem kombinowalem przy podlaczeniu... i za ktoryms razem zaskoczylo (!?) Nagralem sporo softu, zaimportowalem cale kontaty z outlooka, dogralem troche muzy itd,itp. Generalnie pocket byl podlaczony ok 3 godzin... wszystko smigalo. Po odlaczeniu i ponownym podlaczeniu znow stara spiewka - zrywanie polaczenia :-S
Kaz

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2007, 08:50:01 »
Ocenzurowano - protest
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2007, 00:24:43 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

mobi_one

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2007, 11:31:26 »
po podlaczeniu wizarda do kompa, pojawia sie na chwile ikona polaczenia sieciowego, kliknij w nia i wtedy bedziesz miec wlasciwosci tego polaczenia. Zobacz co tam sie dzieje. Zobacz wartosci, ktore sa tam wpisane, ip, maska itd.
Dosc dziwne zachowanie, poniewaz jesli juz jest nawiazane polaczenie i przyznane IP to nie powinno byc juz zadnych problemow.

*

Offline Kazik

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2007, 22:08:35 »
Cytat: "mobi_one"
po podlaczeniu wizarda do kompa, pojawia sie na chwile ikona polaczenia sieciowego, kliknij w nia i wtedy bedziesz miec wlasciwosci tego polaczenia. Zobacz co tam sie dzieje. Zobacz wartosci, ktore sa tam wpisane, ip, maska itd.
Dosc dziwne zachowanie, poniewaz jesli juz jest nawiazane polaczenie i przyznane IP to nie powinno byc juz zadnych problemow.

Na wszelki wypadek zainstalowalem ponownie AS 4.2... oczywiscie nadal bez wiekszych zmian.

Jesli chodzi o to co pokazuje sie we wlasciwosciach polaczenia to:

IP: 169.254.2.2
Mask:255.255.255.0
Gate: -

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz - po zainstalowaniu WM5torage sprzet dziala bezblednie. Ale to nie wszystko - jak podlanczam pocketa w trybie pendrive'a po czym zmianiam tryb na zwykly (czyli synchronizacja z AS) w wiekszosci przypadkow urzadzenie zostaje polaczone :-) ... dziwne jest jednak to, ze na pockecie dalej wyswietla sie komunikat: "Unable to obtain a server assigned IP... ble ble ble" ...ale nie rozlancza sie. Jest to czesciowe rozwiazanie ale nadal nie rozumiem czemu nie dziala to tak jak powinno... :-/
Kaz

*

Offline Kazik

• 13
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2007, 12:53:17 »
... Czy ma ktos jeszcze jakies sugestie co moze byc przyczyna takiego zachowania sie pocketa ?
Kaz