Bateria umarła ?!?

• 35 Odpowiedzi
  • 4837 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
  • Sprzęt: IBM T42 |
Bateria umarła ?!?
« dnia: Maj 19, 2008, 09:36:07 »
Witam,
Po 3 dnia leżenia wyłączony Wizzard (rozładowana bateria) dzisiaj rano nie wstał.... podłączenie ładowarki sieciowej czy też kabla USB nic nie daje nie zapala się żadna dioda a PDA nie reaguje... czy to bateria czy może już się coś spier...oliło...?
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Bateria umarła ?!?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2008, 09:41:48 »
Wizarda NIE WOLNO rozladowywac do zera. Podlac ladowarke sieciowa i zostaw podlaczona przez kilkanascie godzin.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2008, 09:45:00 »
Wizarda NIE WOLNO rozladowywac do zera. Podlac ladowarke sieciowa i zostaw podlaczona przez kilkanascie godzin.

Nie widziałem A rozładowany do zera był bo pojechałem w Polskę bez ładowarki....ale żeby się nawet diody nie świeciły ....Mogę go zostawić na USB bo ładowarke sieciową mam od Motki i tam jest tylko 0.5 A a USB z tego co wiem ma 0,75 A
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2008, 09:50:37 wysłana przez lemOOr »
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2008, 10:04:37 »
To nic nie da, musisz podlaczyc pod ladowarke 1A inaczej nie ruszy.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2008, 11:46:06 »
ale żeby się nawet diody nie świeciły ....

Nie świecą, bo procesem ładowania steruje sam Wizard... więc musisz albo podpiąć pod mocną ładowarkę i zostawić na dłuuugo, w końcu załapie, albo potraktować bateryjkę z kopa 9V - ale to zostaw sobie na później.

*

Offline orinoco

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2008, 12:48:09 »

Nie widziałem A rozładowany do zera był bo pojechałem w Polskę bez ładowarki....ale żeby się nawet diody nie świeciły ....Mogę go zostawić na USB bo ładowarke sieciową mam od Motki i tam jest tylko 0.5 A a USB z tego co wiem ma 0,75 A

Mi zadziałała inna metoda: Wyjąć baterię z urządzenia, zostawić luzem na jakąś godzinę, potem włożyć z powrotem i włączyć ładowarkę i urządzenie. W momencie uruchamiania systemu po resecie (bo reset jest zawsze po wyjęciu lub zdojeniu baterii do zera) ładowanie jeszcze się nie zaczyna, dopiero gdy system zaczyna się ładować, ładują się procedury odpowiedzialne za kontrolę energii. Czyli na te kilka sekund bateria musi zebrać siły w czasie godzinnego "leżakowania".
U mnie ten numer zadziałał nawet ze słabą ładowareczką samochodową, jednak miałem potem ciekawy efekt - ładowanie przebiegało bardzo wolno (znacznie wolniej niż wcześniej, przy tej samej ładowarce), natomiast odpięcie z ładowania (po naładowaniu do pełna) powodowało bardzo szybki zjazd poziomu naładowania (gdzieś w ciągu godziny do zera). Po soft-resecie było jeszcze lepiej - zostawało raptem kilka procent z pełnej baterii.
Myślałem nawet, że uszkodzona jest sama bateria lub nawet Wizard. Ale w domu, po podpięciu do fabrycznej ładowarki sieciowej wszystko wróciło do normy.
Piszę to żebyś wiedział czego możesz się spodziewać i nie wpadał ri w panikę. Postaraj się jednak jak najszybciej przywrócić baterię do życia bo słabo znosi dłuższe okresy pełnego rozładowania.
Ktoś kiedyś też opisywał metodę podniesienia baterii przez włączenie do ładowarki biurkowej, która ma możliwość ładowania samej baterii, ale mało kto ma taką ładowarkę.
Powodzenia

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2008, 14:25:05 »
Ktoś kiedyś też opisywał metodę podniesienia baterii przez włączenie do ładowarki biurkowej, która ma możliwość ładowania samej baterii, ale mało kto ma taką ładowarkę.

No właśnie nie wiem, czemu teraz sprzedaje się PDA bez stacji dokujących... do Himalayi mam taką stację, która ma również osobne złącze do ładowania samej baterii.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2008, 17:16:21 »
Cytat: utak3r
Nie świecą, bo procesem ładowania steruje sam Wizard...

co za głupota... :S

Mi zadziałała inna metoda: Wyjąć baterię z urządzenia, zostawić luzem na jakąś godzinę, potem włożyć z powrotem i włączyć ładowarkę i urządzenie.

no niestety nie zadziałało wiec nie pozostaje mi nic tylko czekać na ładowarkę 1 A :| mam nadzieję że pójdzie... a ten reset to HR jak rozumiem ?? :|
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 19, 2008, 17:27:47 »
... a ten reset to HR jak rozumiem ?? :|

A niby dlaczego? wyjecie baterii powoduje co najwyzej utrate ustawien zegara i nic wiecej.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 19, 2008, 17:34:18 »

A niby dlaczego? wyjecie baterii powoduje co najwyzej utrate ustawien zegara i nic wiecej.

OleYek, Z tego samego powodu z którego rozładowanie Wizarda do zera uniemożliwia rozpoczecie jego ładowania bez ładowarki 1A :P Czy to takie oczywiste ? Szczerze mówiąc nie spotkałem jeszcze urzadzeń które w ten sposób by reagowały na rozładowanie dlatego dla mnie to Novum  a zatem zadaje czasami dziwne pytania :)

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin OleYek :) i dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2008, 11:46:08 »
Pamięć flash jest pamięcią nieulotną, więc zanik zasilania nie powoduje utraty danych.... tak jak np. w pendrive :)

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 21, 2008, 13:53:12 »
Przyszła dzisiaj ładowarka od DDiablo i poszedł od razu ;) Więc chyba nie tak źle było z ta baterią ale brakowało 1A :)

Edit

Domyślam się że naładowanie do pełna w 45 minut to nie jest dobra oznaka ?
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 16:09:42 wysłana przez lemOOr »
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2008, 00:52:47 »
A do mnie dzisiaj w końcu dotarła samodzielna ładowareczka baterii Wiza16  :D

Od pustej? Hmmmm.... szybko ;)

*

Offline orinoco

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 22, 2008, 17:27:47 »
A do mnie dzisiaj w końcu dotarła samodzielna ładowareczka baterii Wiza16  :D

Od pustej? Hmmmm.... szybko ;)

Tak jak mówiłem wcześniej - rozładowana bateria Li-Ion zostawiona na dłużej w tym stanie to potencjalny trup...

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 30, 2008, 08:40:14 »
umnie znowu stało sie tak ze na wieczorem sie rozładował podłączyłem ładowarkę i było wszystko ok rano sie budzę i ciągle sie świeci dioda na czerwono, i nie telefon się nie uruchamia   

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 10, 2008, 08:34:55 »
umnie znowu stało sie tak ze na wieczorem sie rozładował podłączyłem ładowarkę i było wszystko ok rano sie budzę i ciągle sie świeci dioda na czerwono, i nie telefon się nie uruchamia   

no to długo coś..

czerwona dioda u mnie zazwyczaj była z max godzinke czasu, potem żółta/pomarańczowa + mozliwosc uruchomienia telefonu.

Sprawdź multimetrem jak tam bateria stoi :)
Omnia i900.

*

Offline kola78

• 30
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2008, 08:33:01 »
Witam,

Mam ten sam problem. Kupiłem nową baterię, telefon dał się raz naładować (bardzo szybko), potem jeszcze szybciej się rozładował (około 1h do całkowitego zera). Próba naładowania (na ładowarce 1A) nic nie daje. Świeci się tylko czerwona lampka i nic... Baterię wyjmowałem na 12h, potem ladowałem kolejna 12h i "zima"... Co robić? O co chodzi z "kopem z bateri 9V" o której pisał utak3r? Czy moj Widard "odszedł do krainy wiecznych łowów"??? 

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 13, 2008, 09:04:47 »
Najlepiej to sobie kupić zewnętrzną, niezależną ładowarkę. Od kiedy taką kupiłem, życie stało się prostsze  :D

O co chodzi z "kopem z bateri 9V" o której pisał utak3r?

Po prostu na pół minuty - minutę podłącz akumulator do baterii (tylko sprawdź biegunowość!) - powinno wystarczyć na zabootowanie systemu do tego momentu, gdzie załaduje się już sterownik baterii i powinien zacząć normalne ładowanie.

Czy moj Widard "odszedł do krainy wiecznych łowów"??? 

Zapewne jednak bateria.... a jej producent jaki?

*

Offline kola78

• 30
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 13, 2008, 09:24:26 »
bateria kupiona na allegro. ale nie taka jak na zdjęciu (http://allegro.pl/item377769288_bateria_spv_m3000_xda_mini_s_mda_vario_nowa_gw.html). jedyne co mnie zastanawia to to że nie jest ona 1250mAh tylko 1200 mAh. choć nie wiem czy to jest aż tak instotne.

jaka jest możliwość uszkodzenia baterii takim kopem? nie chciałbym ryzokować. jakby co mogę zareklamować tę baterię.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 09:25:59 wysłana przez kola78 »

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 13, 2008, 09:30:31 »
bateria kupiona na allegro.

Ha, ja niedawno kupowałem baterię na Allegro, miał być zamiennik, a w paczce przyszła Sanyo Wiza16  :D

jaka jest możliwość uszkodzenia baterii takim kopem? nie chciałbym ryzokować. jakby co mogę zareklamować tę baterię.

No, jest taka możliwość.

*

Offline kola78

• 30
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 13, 2008, 10:32:13 »
nie wiem co o tym myśleć. właśnie ruszył. ładuje się. nic z nim nie robiłem. zobaczymy jak będzie to wyglądać za kilka godzin.

Nie i "kaplica". Ładował się około 1h i padł. Znowu czerwona lampka i nic się nie dzieje... zareklamuję tę baterię...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 11:49:17 wysłana przez kola78 »

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 13, 2008, 16:32:09 »
A jak z jej temperaturą?

*

Offline kola78

• 30
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 14, 2008, 14:54:40 »
nie mierzyłem temperatury (właściwie zrobiłem HR i nie miałem już możliwości zainstalowania BS), ale mam już nową baterię i wydaje się że jest ok. wydaj się, bo mam jeden kłopot. po ładowaniu lampka świeci się na zielono i informuje że jest naładowana na 100%. jeżeli jednak wyciagnę ładowarkę to od razu spada do 64%. rozładowuje sie w miarę długo, jak podłącze ponownie to proces ładowania przebiega normalnie do 100% i po wyciągnięciu ładowarki znowu spada do 64%. co to może oznaczać?

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 14, 2008, 18:56:38 »
Podłączyłem baterie na "krótko" do ładowarki na dwie godziny włożyłem do fona i odpalił i teraz ładuje tylko na włączonym, jak go wyłączę to nic sie nie świeci, i nie ładuje wiec ładuje tylko na włączonym

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 14, 2008, 20:53:18 »
właściwie zrobiłem HR

Po HR czy flaszu, często musisz przejść pełen cykl baterii, żeby sterownik poprawnie załapał, o co chodzi z tą baterią.... dlatego takie wskazania czasem wychodzą. Spróbuj ją rozładować tak do 10-20% i naładować do pełna (potrzymaj tak kilka godzin, nawet, jak już będzie zielony LED) i wtedy zobacz, co pokazuje sterownik.
Napisane: Czerwiec 14, 2008, 20:51:24
Podłączyłem baterie na "krótko" do ładowarki na dwie godziny

wow.... a ładowarka podawała jakie napięcie? Mówiłem o minucie ;)

teraz ładuje tylko na włączonym, jak go wyłączę to nic sie nie świeci

Mówiąc "wyłączony" masz na myśli oczywiście "uśpiony"? Czy faktycznie wyłączony?...

*

Offline kola78

• 30
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 15, 2008, 19:11:36 »
no to u mnie wygląda to teraz tak: bateria po naładowaniu do 100% po odłączeniu ładowarki spada do około 70% potem dość szybo osiąga 55%. od wczoraj spadło do 51% (kilka rozmów, kilka sms, około 10 min na WiFi). BS pokazuję temp. 27-28 stopni, prąd około 90mA. niewiem czy rozladować ją i ponownie naładować? czy może jakieś inne pomysły?

*

Offline Czarnoksiężnik z krainy Oz.

• *
  • 455
  • Aka KrzysztofBe.
  • Sprzęt: Srebrny xD
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 15, 2008, 19:33:24 »
U mnie bateria w wizardzie,100% po odpieciu,od 13:20 mam non stop właczone wifi - jest juz 22%..

Tak nieco ot.jak ktoś ma zajechaną baterie z wizarda kupię - byle by elektronika byla ok ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 15, 2008, 20:31:40 »
U mnie bateria w wizardzie,100% po odpieciu,od 13:20 mam non stop właczone wifi - jest juz 22%..

No to calkiem normalnie, wiec w czym problem ?

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 15, 2008, 20:46:49 »
BS pokazuję temp. 27-28 stopni, prąd około 90mA.

Wskazania w normie :)
Spróbuj rozładować ją i naładować (ale tak dłużej, nawet jak już się będzie palić zielony LED).

*

Offline kola78

• 30
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 16, 2008, 08:28:22 »
jest gorzej niż myślałem... całonocne ładowanie i lipa. rano wypięty i spadło od razu do 22%. za chwile padł całkowicie. teraz nie podnosi się wcale. obawiam się że już po nim. wątpię aby drugą baterię miał złą.