Suwak głośności (pomóż małej blaszce odnaleźć dom (-: )

• 4 Odpowiedzi
  • 487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Rozebrałem Wizarda wg instrukcji serwisowej by go oszlifować z pozdzieranej farby i wyczyścić w środku, ale... przy procederze owym wypadła mi blaszka, która najwyraźniej odpowiadała za działanie suwaka głośności (aby sprężynował,ale także by w ogóle działał).

Nie mam pojęcia jak go umieścić bo nie ma w obudowie czy płytkach żadnych śladów czy poszlak na to gdzie mógł być.

Czy ktoś widział jak ta blaszka była usadowiona? Może ktoś się poświęci i to sprawdzi? Byłbym wdzięczny za pomoc bo suwak zupełnie nie działa.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Suwak głośności (pomóż małej blaszce odnaleźć dom (-: )
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 17, 2008, 19:40:18 »
Rozbieralem Wizarda wiele razy, ale blaszki od suwaga zadnej nie kojarze. Przeciez suwak jest przelaczniczkiem zamknietym w obudowie i tam nie ma prawa nic wypasc... Chyba, ze przy rozbieraniu zlamales bardzo delikatny plastik od wylacznika wtedy nic nie zrobisz...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2008, 19:57:05 »
jeżeli ta blaszka wygląda jak 'stopka' i ma oczko, to jest od trzymania rysika  :wink: poszukaj miejsca na silosie rysika przy dole obudowy (patrząc centralnie na rozłożonego Wiza)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2008, 20:14:12 »
)-:

No to widać jednak ułamałem... rzeczywiście mam taki kawałeczek plastiku czarnego - pasującego do koloru suwaka (wewnętrznego).

Zobaczę czy da się go wkleić jakoś.

Z tą blaszką to bym się nie spodziewał. Już wcześniej poradziłem sobie z wypadającym rysikiem w inny sposób i dlatego nawet tego nie sprawdzałem.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 17, 2008, 20:33:36 »
ewentualnie można zrobić zwykła przełączniki małe, wlutować i przykleić tym klejem na gorąco, trzyma się dobrze, u kolegi tak robiłem usb:), jeśli się nie uda naprawa to zawsze lepsze to ni nic