AKU 2.2 ROM zapodałem i testuję

• 84 Odpowiedzi
  • 9150 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 21, 2006, 10:38:07 »
Właśnie zainstalowałem nowy ROM do m3000, bo już miałem ciągłe restarty na orange`owym.
Jeżeli Was interesuje to tutaj http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=51047
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2006, 10:55:57 »
powiedz mi awizard widzial ci ten rom bo u mnie nawet nie widzi beckapa
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2006, 11:19:44 »
odpalasz go z dysku i sie instaluje bez wykorzystania eWizarda.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2006, 13:23:18 »
Witam!
pisalem o tym tu http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=35997
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2006, 13:36:53 »
Cytat: "Mcgiver"
Witam!
pisalem o tym tu http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=35997
Pozdrawiam

No tak ale co bedzie jak sie nie powiedzie to jak wgram beckapa bo chyba po to sie go robi. A beckap nie jest  plikiem exe
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2006, 13:50:13 »
Kopie zapasowa robisz aWizard`em i rownierz tym ja przywracasz.
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2006, 14:00:04 »
Cytat: "Mcgiver"
Kopie zapasowa robisz aWizard`em i rownierz tym ja przywracasz.
Pozdrawiam

to juz porobilem tylko awizard mi nie widzi beckapa jaki podaje sciezke dostepu oczywiscie wbijam z palca. czemu tak?

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2006, 14:41:22 »
Jaka wersje awizarda masz ?
Polecam:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2006, 16:53:20 »
aWizard-V1_3beta1

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2006, 18:32:09 »
narazie polecam aWizard 1.2
Polecam:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2006, 18:56:26 »
Powracajac do tematu jak z tym romem z czym jest tam lepiej, pozatym ze bez smieci orangutana chodzi pewnie szybciej i nie ma  tej irytujacej kolorystyki przy starcie

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 21, 2006, 20:29:56 »
*esselite

i jak sie nowy rom sprawuje??
a inne isitne pytanie to ile wolnej pamieci pozostaje programowej (nie przechowywalnej dla plikow) jest po uruchomieniu??

KeriM

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2006, 09:41:39 »
też chcę zmienić orangowego roma - pls, jakiaś  recenzja tego nowego romu :)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 22, 2006, 11:01:17 »
Cytat: "Navigare"
też chcę zmienić orangowego roma - pls, jakiaś  recenzja tego nowego romu :)

Zatem, co mogę powiedzieć o nowym ROM`ie. Nie wiem czy inne to mają, zapewne tak, ale ten jest moim pierwszym upgradem ze standardowego Orange.
Po postawieniu systemu jest 26.46 MB wolnej pamięci operacyjnej. Skończyły się całkowicie problemy z restartami i sms`ami o lokalizacji. Connection manager ma nowy wygląd i dodatkowe funkcje w postaci wyłączenia GSM, rozłączenia sesji gprs i coś jeszcze (jakaś kopertka ze strzałką, jeszcze nie doszedłem co to, może coś do obsługi maila)
Dodatkowo można także na pulpit wrzućić status połączeń bezprzewodowych Wi-Fi i bluetooth.
Są w sofcie jakieś dodatkowe wtyczki dla todaya typu: Get Xpress Mail, Pocket MSN. Jest transscriber!, ale jescze z niego nie korzystalem :( Mam tez Get Good?, USB Switch, do zarządzania połączeniem ActiveSync.
SPV moim zdaniem szybciej reaguje na tąpniecia rysika.

Miałem po instalacji mały problem z Operą oraz IE, bo zamiast liter pokazywały krzeczki, ale po przestudiowaniu xda-developers wystarczyło skopiować czcionke verdana.ttf z windowsa, do SPV.
Nie mogę się również połączyć z moim routerem, z niewiadomych mi powodow pokazuje sieć jako unavaliable. Będę jeszcze zgłębiał ten temat, narazie tyle.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 22, 2006, 11:17:50 »
ok, czekamy na dalsze wieści :)

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 22, 2006, 11:51:50 »
Cytat: "esselite"
(jakaś kopertka ze strzałką, jeszcze nie doszedłem co to, może coś do obsługi maila)

push email. w skrócie chodzi o to, że maile są obsługiwane mniej więcej tak jak smsy, tzn. że same do Ciebie przychodzą, zamiast ręcznie sprawdzać skrzynkę.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 22, 2006, 15:53:47 »
Cytat: "evad"
Cytat: "esselite"
(jakaś kopertka ze strzałką, jeszcze nie doszedłem co to, może coś do obsługi maila)

push email. w skrócie chodzi o to, że maile są obsługiwane mniej więcej tak jak smsy, tzn. że same do Ciebie przychodzą, zamiast ręcznie sprawdzać skrzynkę.

Ok, ale jak to działa? Czy np. GMAIL to obsługuje?
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 22, 2006, 16:01:25 »
Obsługuje to wyłącznie Serwer Exchange 2003 SP2.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 22, 2006, 16:32:13 »

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 22, 2006, 17:43:24 »
Ja właśnie wgrałem ROM xelecina http://xelencin.shackspace.com/wizard/index.html i cieszę się direct pushem!
Tego potrzebowałem.
Zastanawiam się jednak czy nie wgrać tego romu z AKU2.2
Jedna rzecz mnie powstrzymuje. na xda-developers jest wiele głosów że ten rom ma problem z AS.
Czy coś możecie oi tym powiedzieć?

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 22, 2006, 19:01:51 »
Cytat: "MrHagen"
Jedna rzecz mnie powstrzymuje. na xda-developers jest wiele głosów że ten rom ma problem z AS.
Czy coś możecie oi tym powiedzieć?

Nie to żebym promował, ale porobiłem instalację kilku programików, m.in. Automapa, wisbar lite, total commander, pocket music i transferowałem wieksze złoża mp3 na karte poprzez AS i nie wyskoczył żaden błąd. Wsio wpariadkie jak to mawiają. Używam wesji 4.1

Jeżeli chodzi o wygląd Comm managera, to jest dokładnie taki jak w linku, który podał Pan Jakub, wiec musi obsługiwać tą opcje, ale jak można przeczytać w ratykule, chyba nie opłaca się z niej za bardzo korzystać. Nie do końca działa to w ten sposób co blackberry.

Dla tych którzy chca poczekać założyciel posta AKU 2.2 na xda-dev zapowiada zbudowanie wesji 2.2.1 wzbogaconej o jakieś dodatki, ale ja wole rozbudować zasoby we własnym zakresie i nie zaśmiecać czymś czego nie używam.

Jak do tej pory jestem o niebo bardziej zadowolony w porównaniu z oryginalnym ROM`em.

No niestety z tym Wi-Fi okazuje się być grubsza sprawa. Wiem że inni użytkownicy po upgadzie rom`u też mieli kłopoty z połączeniem.
Ja na orangutanowym ROM`ie mogłem połączyć się z routerem, a teraz na takich samych ustawieniach zgłasza, że "unavailable". Przypuszczam, że może to mieć związek ze sterownikami adaptera WLan a może nawet upgadeu do obsługi 802.11g. Mój router to kijowy Sagem1400 działający tylko pod "b", ale czy moja teoria ma sens? Niestety nie posiadam innego sprzetu do testu, ale problem jest.
W przypadku ustawienia "rozgłaszania SSID" SPV zachowuje się już inaczej, a mianowicie cały czas próbuje ustanowić połączenie. Nie używam żadnych WEP`ów, czy innych sposobów autentykacji, a może powinienem. Fakt faktem, jeżeli wykorzystujecie Wi-fi na codzien, jak ja, może warto zaczekać na jakieś gotowe rozwiązanie.
Na xda podobny problem http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=48431&highlight=wifi

Spróbuje jeszcze z różnymi ustawieniami routera i w ostateczności poszukam nowszego firmware`u do Sagema, może to dopomoże.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 22, 2006, 23:28:43 »
Bez powodzenia po zmianie firware`u. :x zaczynam sie irytować. Przecież nie bede zmienial routera na taki z ktorym dziala :roll:
HTC TYTN II
8gb microSDHC

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 23, 2006, 11:49:50 »
Ja nie używam Wifi w pda. AS juest jak najbardziej potrzebny. Mam licencje GPRS wiec mogę używać Direct Push do woli. Dla mnie rozwiązanie idealne.
Jaka jest właściwie różnica między AKU 2.0 a 2.2?
Czy warto upradować?

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 28, 2006, 13:13:48 »
Wgrałem tytułowy rom dwa dni temu na SPV m3000. Nie mam problemu z wifi, z AS też jest wszystko ok. Jestem zadowolony, bo działa szybciej niż ROM orange, po zainstalowaniu tego co miałem wcześniej zostaje trochę więcej pamięci. Uruchomienie Automapy z mapą Polski - 18 sekund, wcześniej nie sprawdzałem, ale ok minuty.

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 30, 2006, 11:59:47 »
No i ja też jestem po zmianie romu na Aku 2.2. Niezły hardcore z tym miałem, zrobiłem wszystko jak należy (bateria naładowana, wyjęta karta sim, wył. hibernacja) - nie doczytałem tylko, że aWizard nie może być na pulpicie (spacje w ścieżce dostępu). Upgradowanie Romu przebiegło bez problemu - tylko później telefon nie chciał iść dalej niż splash screen Cingulara. Parę ładnych godzin czytania naszego forum i xda - no i znalazłem rozwiązanie. Custom ROM z CID unlockiem (np. ten:http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=47848 , w ten sposób wróciłem do połączenia z AS (wcześniej tylko bootloader) zdjąłem już właściwie CID'a i później wszystko poszło gładko. Telefon na nowym romie narazie nie ma restartów choć pamięci wcale nie jest tak dużo ok 18m - chodzi zauważalnie szybciej (lepiej też się odświeża ekran) mam zainstalowany cały pakiet SPB , PI, SKYPE, TCMD, Operę i parę innych rzeczy - ogólnie jest fajnie :) Nie mogę tylko znaleźć innych operatorów zagranicą - na wcześniejszym romie mogłem wybierać, teraz łapie najmocnijszy sygnał, choć dostępne są inne sieci.
ps - no i fajowy comm manager

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 30, 2006, 23:55:53 »
Witam,
a co sie stanie jak zsynchronizuje Wizarda z kompem, klikne na programie instalacyjnym ROM`u i potem jeszcze klikne kilka razy "next"?
Bo tak wlasnie zrobilem, wszystko dziala (oprocz internetu, ale musze to skonfigurowac do T-mobile).
Czy moze mi ktos krotko powiedziec co ja wlasciwie zrobilem przez te 10 minut?

Pozdrawiam
Piotr

P.S
ROM z tej stronki: ftp://ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Cingular/Cingular_RUU_WIZARD_217_AKU22_Basic.exe

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 31, 2006, 10:08:57 »
Cytat: "pyr77"
Witam,
a co sie stanie jak zsynchronizuje Wizarda z kompem, klikne na programie instalacyjnym ROM`u i potem jeszcze klikne kilka razy "next"?
Bo tak wlasnie zrobilem, wszystko dziala (oprocz internetu, ale musze to skonfigurowac do T-mobile).
Czy moze mi ktos krotko powiedziec co ja wlasciwie zrobilem przez te 10 minut?

Pozdrawiam
Piotr

P.S
ROM z tej stronki: ftp://ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Cingular/Cingular_RUU_WIZARD_217_AKU22_Basic.exe

wgrałeś nowy ROM...?! Wcześniej musiałeś mieć zdjętego CID'a bo inaczej byś miał jazdę tak jak ja :)

*

Offline pyr77

• 335
  • Sprzęt: iPhone 3GS 32GB; Galaxy Note
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 31, 2006, 11:01:14 »
Witam,
nic wczesniej nie robilem. Aparat jest z angielskiej sieci T-mobile. Co ciekawsze teraz sie laczy z komputerem (wczesniej tylko z laptopem) bez zadnych problemow, firewall oczywiscie jest WLACZONY. a WYGLADA TO TAK:
ROM Version:  1.6.2.4 WWE
ROM Date:  11/15/05
Radio Version:  02.13.11
Protocol Version:  4.1.13.05

Tylko ustawienia gprs uciekly, zaraz bede kombinowal tez z Wi-Fi.

Pozdrawiam
Piotr

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 31, 2006, 19:24:59 »
Cytat: "Piasecznik"
Obsługuje to wyłącznie Serwer Exchange 2003 SP2.

A jakie sa roznice miedzy dzialaniem tej uslugi na WM2003 a WM5.0?

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 01, 2006, 11:10:46 »
a możecie w tym nowym romie wybierać inne dostępne sieci? Bo u mnie jest tylko jedna i nic nie można zmienić, sam wybiera sieć, nawet jak jestem zagranicą.