SPV3000 + Dlink 614+ = problem z Wifi

• 6 Odpowiedzi
  • 571 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gawron

• 21
    • Piotr Gawrysiak
  • Sprzęt: teraz HTC Wizard, HTC Athena, kiedyś Psion 5, Psion 3
« dnia: Sierpień 30, 2006, 16:49:19 »
Mam problem z podłączeniem SPV3000 (ROM zmieniony na 2.21.4.1. WWE, radio 02.07.10) do routera Dlinka 614+ przez Wifi. Otóż sieć bezprzewodowa jest widziana i dopóki nie jest włączony WEP można się z nią połaczyć. Jeśli natomiast włączy się WEP to połączyć się daje tylko raz - po rozłączeniu (np. w wyniku wyłączenia wizarda) ponowne próby zalogowania nic nie dają - na liście access pointów pojawia się "connecting" po czym po chwili przestawia się na "available". Po resecie jest OK - ale tylko na 1 raz (chociaż też nie zawsze :-)

Z żadną inną siecią (bez zabezpieczeń, z zabezpieczeniami, z WPA itd.) nie miałem problemów. Ktoś ma pomysł co to może być, a choćby gdzie szukać źródła problemu?

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:06:51 »
Może jakiś update firmware na routerze warto przeprowadzić. Do tego Dl 614+ już kilka razy pojawiały się nowsze wersje softu – zawsze warto od tego zacząć.

Chyba tu coś znajdziesz ale upewnij się sam czy to odpowiedni model:
http://support.dlink.com/products/view.asp?productid=DI%2D614+
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline toja

• 343
  • POZNAŃ
  • Sprzęt: iPhone4S, iPad3
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:17:45 »
gawron
obawiam się, że jeśli chcesz pozostać przy Wizardzie to musisz wyrzucić D-Linka lub odwrotnie.
Miałem to samo:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43583&highlight=
i się poddałem.
Po kupieniu SPV M5000 nie mam problemu :)

*

Offline Widmo

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC Touch I / II
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2006, 02:13:45 »
DLINK to nie jest sprzet sieciowy tylko niewiadomo co ;]

sprobuj na nim wlaczyc WPA (nie WPA2)

Sciagnij 802.11g aktywator z downloadu - powinno ruszyc.
Regulamin: "Zabrania się reklamowania swoich lub cudzych (prywatnych lub nie) serwisów internetowych w tematach, treści wypowiedzi, avatarach, podpisach itd; bez zgody Administracji Portalu"

*

Offline gawron

• 21
    • Piotr Gawrysiak
  • Sprzęt: teraz HTC Wizard, HTC Athena, kiedyś Psion 5, Psion 3
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2006, 16:21:34 »
Dzięki!

Co do WPA - chętnie bym włączył, ale (nieszczęście w nieszczęściu) mam DLinka 614+ Rev. A - a nawet najnowszy firmware do niego nie ma obsługi WPA :(

Z ciekawostek - wychodzi na to, że jeśli się na routerze wyłączy i włączy obsługę DHCP (czyli - jak sądzę przede wszystkim wykasuje informację o przydzielonych adresach) to z SPV można się podłączyć. Sam już nie wiem...

D-Linka może bym i wyrzucił, ale poza tym jest OK... :-) - a kto go kupi... ;-) 802.11g mam włączone - a właśnie, a może by wyłączyć? Tylko że już nie pamiętam jakie powinny być oryginalne ustawienia  w rejestrze (tj. fabryczne, przy których obsługiwane jest tylko 802.11b).

*

Offline Widmo

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC Touch I / II
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2006, 16:25:18 »
Zajmuje sie sieciami, ostatnio 2 takie same D-Linki nie chcialy sie widziec :/
Ta frma to jest porazka po prostu...  :kill:

TYLKO Linksys, CISCO...  :proud:
Regulamin: "Zabrania się reklamowania swoich lub cudzych (prywatnych lub nie) serwisów internetowych w tematach, treści wypowiedzi, avatarach, podpisach itd; bez zgody Administracji Portalu"

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2006, 17:03:07 »
Ze względu na niewydolność finansową używam tanich rozwiązań :P
AP Sinus lub karta Sinus (AdHoc) wszystko w standardzie G. Wszystko bangla jak należy i to niezależnie czy w Wizardzie wklepie IP z palca czy dostanie z DHCP.
Wydatek to jakieś 100 zł na allegro i to niezależnie czy chcemy kartę czy AP.
Trzeba się przeprosić z niemieckim :P ale metodą chybił trafił da się skonfigurować 
Mogę polecić.
Pozdrawiam