[wizard]sens zmiany radia i ogólne myśli o gotowaniu,.

• 14 Odpowiedzi
  • 726 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

[wizard]sens zmiany radia i ogólne myśli o gotowaniu,.
« dnia: Marzec 26, 2007, 18:32:36 »
Mam radio ROM 2.07.10.
Czy jest sens przechodzić dramatyczne chwile flashując go na nowszy?

Jedyne, na czym mi zależy, to niski pobór mocy i po prostu działające radio.
Czy zmiana ma wpływ na baterię?

Czy i jak mozna sflashować SAM radio ROM.

i w końcu, czy sama zmiana radia przy Farii [real thing] nie spowoduje jakichś problemów...

dzięki za potencjalne odpowiedzi...trochę zagubiony jestem w materii...
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:32:17 wysłana przez nothin »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: sens zmiany radia.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2007, 18:34:27 »
W farii chyba powinno byc 2.19 a jak nie ma to wrzuc 2.19 bo jest chyba najlepszym radiem mimo ze nie najnowszym.

BTW: I to ten co mowil ze palmfona nie dotknie kijem bo to nie sa prawdziwe pockety  :P
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

nothin

Odp: [wizard] sens zmiany radia na inną wersję.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2007, 19:09:32 »
heh... powiem tak: sprzęt, jakim jest Wizard to w odniesieniu do WM03 maszyny, jest dramatycznym przeżyciem :D...
Chciałbym wynikowo zająć się cookin' rom, ale naprawdę, musze pojąć to i owo... bo da się wiele, z tego, co widzę.

Najpierw RTFM...wiem...

xdadev bardzo pomaga, ale brak tam jasnych pewników, jak własnie flash samego radia, czy xtd ROMu...
xtd ROM wydaje się idealną bazą do tworzenia doskonałego ROMU na bazie samego core; po prostu doładowuje na baze resztę po HR, czy się mylę?

Rozumiem, że skoro procedura działań po HR zawiera obsługę autostart.exe, TEORETYCZNIE możnaby zaprząc skrypter, np. mort script do menu WYBORU, co chcemy mieć z xtd ROM zainstalowane po HR w CZYSTYM ROMie po HR/flashu ROMu.

Jeśli dodać do tego przywracanie np. kontaktów, zbiorczego CAB-a z tweakami z tegoż menu...... tak widzę natenczas zabawę z gotowaniem.

Wielką stratą maszyn opartych na WM ( bez phona ) jest ogranieczenie możliwości ingerencji w ROm właśnie...

Tu to jest, i wydaje się być doskonałym rozwiązaniem.

Btw Faria odesłał Wizarda do serwisu...

powód

>200 flashowań.

uważajcie. :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:16:50 wysłana przez nothin »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2007, 19:13:23 »
EXT ROM zawiera w sobie dodatki czyli dodatkowe rzeczy, ktore nie naleza do samego systemu, aczkolwiek wszyscy wyjadacze w przygotowywaniu ROMow coraz wiecej rzeczy wbudowuja w system na stale, rezygnujac z EXT ROMu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:27:37 wysłana przez OleYek »

*

nothin

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2007, 19:30:47 »
no dobrze.. rezygnują, ale przestrzeń xtd ROMu po prostu tam jest.

ale teraz:
próbowałem bez sczególnej wiedzy, czym jest xtd ROM, sprawić, by był dostępny, pliki usuwalne itp.
i co ciekawe:

1.
total commander, ręczne wpisanie ścieżki /extended_rom/ załatwia sprawę.

2. masa ludzi z xdadev męczy się tweakiem dodającym widzialną scieżkę do xtd romu, przy czym zwykle traci sie mozliwosc instalacji czegokolwiek na kartę pamięci, czasem storage card zmienia się na sztywno na storage card2 + powstaje DZIWNY storage card, którego realnego miejsca nie sposób określić....

Usuwanie w obu przypadkach zawartosci XTD romu z poziomu pocketa/AS peceta powoduje powstawanie kaszany w tejże przestrzeni, pliki i katalogi o krzakowych nazwach, błedy itp.

zakładając, ze xtd ROM lepiej jest zostawic w spokoju, możnaby:

- wziąc czysty, stabilny ROM wm06,
- ugotować xtd ROM z zawartością(np. rozpakować CABy, upxnąć exeki, spakować CABy),
- aplikacje, które nie dopisują nic do swoich katalogów możnaby także wrzucić w xtd, jako katalogi + cab kopiujący skróty tych programów do np. menu start, jeśli tylko byłoby na nie miejsce, sens?
Minimalizacja zajęcia miejsca w ROM, brak potrzeby instalacji coponiektórych aplikacji-  przykład TCPMP 0.81(bo i tak nie bedzie nic więcej..), pnotepad, regeditor, i tym podobne..
- dodać skryptowe menu do autostartu, czyli config overrider, w którym możnaby po prostu wybrać, co chcemy zainstalować po flashowym HR, lub zwykłym...

Po flashu, jeśli tylko chcemy, możanby tą metodą uzyskać absolutnie czysty ROM, lub wg. woli co tylko chcemy.

Tak to widzę...
teoretycznie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:39:01 wysłana przez nothin »

*

mobi_one

Odp: [wizard]sens zmiany radia i ogólne myśli o gotowaniu,.
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2007, 19:36:28 »
testowalem trzy moduly gsm: 2.47, 2.19 i 2.61
2.47 takie sobie
2.19 i 2.61 b. dobre, praktycznie bez roznicy, ktore sie ma

fleszowac mozna samo radio, musisz poszukac na xda odpowiedniego radia
z faria czy tez z innym romem powinno dzialac kazde radio ja mam muna i 2.61
Napisane: 26-03-2007, 19:34:25
wypalenie wlasnego romu nie przedstawia wiekszej trudnosci, stworzenie ext_romu tez, latwiej jest stworzyc ext_rom jako miejsce na instalki, jedynie nie mozna przekroczyc 9,5MB

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2007, 19:39:16 »
I tak i nie. Przede wszystkim, nie jest problemem wolne miejsce, poniewaz po zainstalowaniu wszystkich kobyl ktore uzywam a musza byc w pamieci urzadzenia i tak mi jeszcze 20MB wolnego miejsca zostaje z ktorego sie pozniej nie korzysta bo i tak cala reszte masz na karcie. Poza tym mozesz powrzucac programy tam, tylko po co? Wiekszosc programow w swoich katalogach zapisuje konfigi itp. i wtedy dupa blada. A uruchamianie czegos z Extension ROM ma taki sam sens jak uruchamiane z karty, bo chyba nie ma uzytkownika ktory by karty nie mial a za duzo zabawy jest z tym pozniej. Oczywiscie dla siebie i dla idei mozna to zrobic, ale z globalnego punktu widzenia gdzie ludzie czesto robia EXT ROM pod siebie to nie ma najmniejszego sensu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:46:06 wysłana przez OleYek »

*

mobi_one

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2007, 19:44:42 »
Oleyek ma racje, to wywalanie otwartych drzwi. Dlatego ja osobiscie preferuje czyste romy, bez dodatkowych instalek, im mniej programow tym lepiej.

*

nothin

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2007, 19:49:46 »
I tak i nie. Przede wszystkim, nie jest problemem wolne miejsce, poniewaz po zainstalowaniu wszystkich kobyl ktore uzywam a musza byc w pamieci urzadzenia i tak mi jeszcze 20MB wolnego miejsca zostaje z ktorego sie pozniej nie korzysta bo i tak cala reszte masz na karcie. Poza tym mozesz powrzucac programy tam, tylko po co? Wiekszosc programow w swoich katalogach zapisuje konfigi itp. i wtedy dupa blada. A uruchamianie czegos z Extension ROM ma taki sam sens jak uruchamiane z karty, bo chyba nie ma urzytkownika ktory by karty nie mial a za duzo zabawy jest z tym pozniej. Oczywiscie dla siebie i dla idei mozna to zrobic, ale z globalnego punktu widzenia gdzie ludzie czesto robia EXT ROM pod siebie to nie ma najmniejszego sensu.

przeczytaj jeszcze raz, co napisałem, dodałem sens takiego działania własnie: na kartę mozna wiele wrzucić, jasne, ale są sytuacje, które mieszają w pockecie przy danych na karcie, i nie mówie tu o sofcie, który na kartę nie powienien być instalowany, przykłady:

- traylaunch z battery statusa, dodałem skróty do oxiosa, po SR ikon brak.
- vjtogglemenubar - z karty odpalany kopie today,

itp, itd.

Jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje.. bo w tym też widze potencjał... mianowicie usuwanie coponiektórych usług niekluczowych  z systemu przy gotowaniu ROmu,przykład:
windows live, itp.

Luźne myśli, patrząc na przekrój xdadev pewna zmiana podejścia byłaby miła...
wynikowo, jeśli to miałoby sens.

update:
...ok.

Szukam metody na flashowanie poszczególnych częsci romu, wobec tego, juz nie truję...
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 19:52:20 wysłana przez nothin »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2007, 19:58:26 »
Ale ile te programy zamuja w sumie kilkadziesiąt/set kB ? Poza tym jezeli robisz to dla siebie to mozesz, jezeli dla ogolu - to nie bo wtedy trzeba wydlubywac z oryginalnego EXT rzeczy i wrzucac je do swojego. Poza tym taki battery status co chwila wychodzi nowy i juz znow zonk, bo i tak trzeba go instalowac, a ten w EXT jest nieaktualny. Co do wyrzucania z ROMow dodatkow to ok, ale znow to co Tobie sie nie przyda bedzie bardzo przydatne innemu uzytkownikowi. Nie dotyczy to tylko sytuacji takiej kiedy robisz ROM tylko dla siebie.

*

nothin

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 26, 2007, 20:08:42 »
jasne.

*

Offline itmas

• 13
  • Sprzęt: wizard
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 03, 2007, 14:39:28 »
hej

mam teraz radio 2,47. 
czy mozna "wrocic" do 2,19 bez problemow?
czy wgrywa sie tak samo?

ktore radio wg was jest ok?

pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 03, 2007, 14:46:02 »
wgrywa sie jak kazde inne - przez RUU, jest poza tym nowe radio poczytaj watki z wczoraj.

*

Offline itmas

• 13
  • Sprzęt: wizard
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 03, 2007, 15:02:32 »
tak wiem, czytalem. . . .
dlatego chcialem wiedziec, czy mozna wracac do tego co juz sie mialo. . . . .  (gdyby okazalo sie gorsze. . . )

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 03, 2007, 15:28:25 »
Tak, mozna jak najbardziej.