po instalacji x-plore 1.1 pierwszą rzecza, jaką zrobiłemn po flashu było ominięcie autorunu z ext romu..
wszytko było świetnie, więc nie wnikałem w zawartość ext romu...i dziś...
odblokowałem extended ROM przy pomocy wpisu w TCmd /extended_rom.
to znana i prosta metoda, ale nagle uderzyło mnie coś...
widzę zawartość, moge ją skopiować itp, nic nowego.
jak wiadomo składnia idei działania ext ROMu jest prosta, jest sobie autorun, konfig z listą tego, co w ext ROMie się znajduje i same cab-y.
Po HR ext ROM instaluje soft z listy w konfigu. Robi to raz na HR.
Jak wiadomo by uzyskać czysty(w miarę czysty) ROM, można ominąć instalację programów z extromu, co daje ewentualny "clean ROM". wystarczy zrobić szybki SR przy pierwszym uruchomieniu po HR, w momencie komunikatu na ekranie, po kalibracji itp.
Jako, że NIGDY nie dałem pocketowi odpalić ext romu, jego zawartośc mnie zaskoczyła...
Teraz:
kilka pytań:
- czy wystarczy wgrac własne cab'y, przerobić listę i trzymać się granicy np 8-10 mb, by mieć prenamentny, acz edytowalny custom set do dowolnego romu?
- czy w przypdaku flashowania ROM-u bez extended romu w nim w jakikolwiek sposób naruszany jest ext rom z pocketa?
właściwie pytam przy okazji pomysłu, zaraz sam sprawdzę czy moje założenia są słuszne... byłoby BOSKO móc po HR miec od razu system, jak codzień

( skróty do progsow na karcie, import poprawek do rejestru, itp)...
i myśl kolejna:
czy można uzyć w autorunie czegoś w rodzaju skryptu?
przykładowo:
na karcie są sobie pliki, które powinny znaleźc się w /my documents, /windows /fonts, czy gdziekolwiek(konfigi, wpisy, KONTAKTY itp), teraz:
w ext ROM mamy skrypt, który rozmieszcza te pliki z karty w własciwe miejsca, podczas zwykłego procesu działania autorunu, obok zwykłej procedury instalacji CABów...
czy to wykonalne? wiadomo, miejsca w ext jest mało, więc metoda z linkowaniem do karty bylaby ZBAWCZA i kwestia dowolnie skomplikowanej kustomizacji systemu byłaby po prostu prościzną....1 katalog na karcie, tcmd + przerzut do ext romu plików autorunu...HR i mamy po procesie całkowicie własny system.
luźne mysli ,co sądzicie?