[WIZARD] Z jakim programem do nawigacji po europie czarodziej da sobie rade?

• 20 Odpowiedzi
  • 1051 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline n0v0

• 16
Czesc. Wybieram sie w maly tour po europie: Niemcy, Belgia... Mam problem z wyborem programu do nawigacji. Kazdy wie ze mda vario ma slaby procek. Co kupic zeby nawigacja dzialala plynnie bez zwiech i ciecia? W kraju sprawa jest prosta bo automapa daja rade, ale co na europe? tom tom, destinator czy moze jeszcze co innego? co bedzie dzialalo dobrze, no i jeszcze zeby mapki byly wporzo  :P

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: [WIZARD] Z jakim programem do nawigacji po europie czarodziej da sobie rade?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2007, 20:55:38 »
Każdy da radę.
Ja osobiście polecam TT najnowsze mapy są naprawdę dość aktualne ,ilość POI wyśmienita  ale to tylko moje zdanie - masz olbrzymią ilośćwątków o wyższości jednych nad drugimicenowo zaś TT jest teraz chyba najtańszy
potrzebna zgoda

*

Offline n0v0

• 16
Odp: [WIZARD] Z jakim programem do nawigacji po europie czarodziej da sobie rad
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:00:02 »
patrzylem wlasnie na zgodnosc i niby pisze ze idzie wiekszosc programow do nawigacji na wizardzie ale przed wyborem chcialbym jeszcze zasiegnac opinii osob ktore uzywaly ich na czarodzieju. bo to co pisze  w opisie moze mijac sie z prawda.

czyli jak na razie tomtom vs reszta swiata 1:0 :)

*

mobi_one

Odp: [WIZARD] Z jakim programem do nawigacji po europie czarodziej da sobie rade?
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:05:28 »
przerzuc sie do odpowiedniego dzialu ziomal, tu dyskutuje sie o glupotach a nie o GPS

*

Offline n0v0

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:14:54 »
przerzuc sie do odpowiedniego dzialu ziomal, tu dyskutuje sie o glupotach a nie o GPS

ale w dziale navi niewiele osob uzywa czarodzieja a bywalcy tego dzialu dosc czesto albo przynajmniej mieli stycznosc

*

Offline asiek120

• 294
  • Sprzęt: htc wizard, dekoder polsatu, młotek, kombinerki  i 2 śrubokręty
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:27:02 »
ale w dziale navi niewiele osob uzywa czarodzieja a bywalcy tego dzialu dosc czesto albo przynajmniej mieli stycznosc

Masz racje ale jak by nie było to i tak nie ten dział.

Ja na czarodzieju odpalałem Navigo, Automape, iGO i chodzą bez problemów
Mam też MobileNavigator 6 ale używałem tylko kilka razy bo pokrycie polski beznadziejne (na europe zachodnią doskonały do i z  Hiszpanii mnie prowadził), program dodatkowo jest bardziej wymagający ale też chodził. Trzeba było ciut więcej czasu poświęcić aby zaplanować trasę.

Co do TT to nie miałem przyjemności.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 21:31:27 wysłana przez asiek120 »
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

Dlaczego zoki juz nie gotuje ??

*

Offline n0v0

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:29:20 »
Ja na czarodzieju odpalałem Navigo, Automape, iGO i chodzą bez problemów

a jak z funkcjonalnoscia? co bys polecil?

*

Offline asiek120

• 294
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:34:17 »
zależy do czego. Na Europe mam MN6 i iGO a na Polskę Navigo iGO i AM . Na rowerze prowadzi mnie iGO lbo ma skórkę, którą dość dobrze widać jak słońce świeci na pda, a jak muszę w Polskę jechać to rożnie. AM mnie kilka razy wysterowała na prom, który albo  nieczynny albo nie był w stanie przetransportować busa.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 21:37:45 wysłana przez asiek120 »
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:35:25 »
Płynnie i bez zawieszeń  na Wizardzie działa i TT, i AM4, i Destinator.
Na Europę Zachodnią polecam TT, najmniej wymagający, "ascetycznie pełnosprawny". Na pewno Cię nie zawiedzie. AM4 jeszcze nie sprawdzałem w Europie, ale sądząc po Polsce ma duże szanse dobrze działać w Europie. Na Europę centralną i południe polecam iGo.

*

Offline n0v0

• 16
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:39:42 »
TT to jest moj ukryty typ ale pewnie dlatego ze najwiecej o nim slyszalem. Wazne jeszcze zeby program do nawigacji po europie nie robil problemow gdy bedzie zainstalowany razem z automapa.

*

Offline n0v0

• 16
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:49:37 »
dzieki za szybkie odpowiedzi. zrobie jeszcze dokladniejszy research w necie, poszukam glownie screen'ow zeby zobaczyc jak ktory program wyglada. Jakby ktos mial jeszcze jakies info na pewno forum bede odwiedzal zreszta jeszcze i tak musze troche tematow przekopac bo wkurza mnie pare rzeczy w moimi czarodzieju.

*

Offline fly.high

• **
  • 196
  • always fly.high
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:58:59 »
ja caly czas uzywalem TT i dla mnie byl No. 1.. teraz odkryłem iGO - o wiele ładiejszy a i pokrycie wieksze... Wszystko ładnie, płynnie chodzi. Smię twierdzic ze jest lepszy od TT.
iGO ma jeszcze ta przewage ze mapy są osobno... chcesz Polske i Niemcy? nie ma problemu, wgrywasz dwa pliki i masz na europie dwie mapy... dobra kompresja map - niewiele zajmuja przy wysokim pokryciu.
aha, kolejny plus - ograniczenia predkosci.. nawet moze o informowac o przkroczeniu dopuszczalnej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 22:00:59 wysłana przez fly.high »
always fly.high - b.ball 4 life

*

Offline oldred

• *
  • 97
  • Sprzęt: spv c500,wizard, n95, diamond, topaz
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 07, 2007, 22:05:11 »
MioMap 3.2 - ladniejszy niz iGO, ma bardzo dobra funkcje wylaczania podswietlenia automatycznie - oszczednosc baterii i w nocy nie swieci niepotrzebnie jak TT, w necie mozna znalezc duzo modyfikacji - np.  ciberus_v9 extra wyglad i zroznicowane ostrzeganie glosowe w zaleznosci od typu radaru i ograniczenia predkosci.

*

Offline fly.high

• **
  • 196
  • always fly.high
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2007, 22:07:14 »
iGO tez ma ustawienia podswietlenia, mozna dac na oszczedny.
MioMap i iGO korzystaja z tych samych map. wiec i same programy sa podobne.
------------------------
mozesz gdzies zapodac screeny z Mio? bo nigdzie nie widzialem, wszedzie jest tylko okladka pokazana. a jestem ciekaw.

*

Offline asiek120

• 294
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2007, 22:07:48 »
co do wyglądu iGO się zgadzam jest suoper ale jeszcze fajniejszy jest MN6. TT zaraz zainstaluje a po niedzieli bede wiedział jak sie spisuje.

EDIT:
Na pierwszy rzut oka spisuje sie.
+ za możliwość sciągania aktualizacji
+ za serwis pogodowy

- za kolory

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2007, 00:34:17 wysłana przez asiek120 »
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 08, 2007, 01:02:08 »
to zeby nie bylo tak dobrze, to sa nowe mapy do Destinatora we wersji 7

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 08, 2007, 01:45:06 »
destinatora odradzam mialem wczesniejsze wersje i w Skandynawii i w Niemczech byly po prostu do bani, zbyt wolno reagowaly na wyjazd z tunelu, czesto mieszaly sie z sygnalem mimo ze inne progdamy do GPSu pokazywaly dobry sygnal z 7-8 satelit, generalnie - do bani. Teraz siedze z iGo i jestem bardzo zadowolony - latwosc w organizacji map na poszczegolnych kartach, intuicyjny interface, ogonie piatka + (bylaby 6 ale denerwuje mnie idiotycznosc polskich komunikatow) pokrycie polski niemiec i skandynawii naprawde dobre :) przy Destinatorze musialem wgrywac mapy po przez konsole co bylo klopotliwe i dosc czasochlonne :( a tu szybko i latwiutko ;) moj typ to iGo :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline AdamDFO

• *
  • 77
  • Sprzęt: LG O3D
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 29, 2007, 21:30:11 »
ja też mogę polecić iGo, miałem kiedyś TT, jeszcze w wersji 5 i to na Symbiana, w sumie mógł być, ale potrafił zdenerwować detalami, którymi nie denerwuje iGo, możliwe że TT6 już uwolnił się od tych wad, nie wiem, bo nie korzystam, wolego swojego iGo

*

Offline fly.high

• **
  • 196
  • always fly.high
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2007, 23:02:35 »
teraz dostrzegłem pare wad iGo, w moim miescie jest duzo błedów co do mapy, nie ma paru ulic jednokierunkowych i iGO wskazuje jazdę pod prąd, albo na mapie jest rondo, wyznaczona trasa wiedzie prosto przez rondo, a znak i głos mówią żebym zjechał  pierwszym zjazdem z ronda... pewnie na zachodzie bedzie lepiej.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 02, 2007, 01:50:36 »
Ja jezdzilem z TT po Niemczech i Wloszech i wrazenia bardzo pozytywne wiec polecam :)

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 02, 2007, 12:27:26 »
teraz dostrzegłem pare wad iGo, w moim miescie jest duzo błedów co do mapy, nie ma paru ulic jednokierunkowych i iGO wskazuje jazdę pod prąd, albo na mapie jest rondo, wyznaczona trasa wiedzie prosto przez rondo, a znak i głos mówią żebym zjechał  pierwszym zjazdem z ronda... pewnie na zachodzie bedzie lepiej.

A jaką mapę masz w tym iGO? od emapa czy teleatlas? Jeżeli masz wersje legalną to z mapą teleatla, a tam powinno być wszystko OK, jeżeli masz mapę od emapa z dużym pokryciem, to licz się z tym że nawigacja działa w cały świat... zapraszam do forum iGo/MioMap
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM