Ogolnie rom szybki i w miarę stabilny, jednakże problem ze stabilnoscią połączenia (GPRS\EDGE) dyskwalifikuje go do zastosowań GG lub Skype. W tym przypadku NBD 5.1 jest bez zarzutu, lecz wolniejszy. Co dziwnego w wersji x-plore 1.0 problemy z GPRS/EDGE nie występują. Dla tego osobiście uważam, że to najlepszy wybór.
Oprócz tego uważam, że x-plore (wszystkie wersje) muszą w sposób niewidoczny dla systemu podkręcać procka (może ztąd ta szybkość). U mnie przy prędkości 273 Mhz (w battery status) lub 260 w Omapie zaczyna się wieszać, co w przypadku innych romów nie występuje. Ciekawostką jest również to, że po podłączeniu słuchawek stereo BT Logitech-a, przy standartowej szybkosci procka, jakikolwiek film odtwarzany na TPCMP odtwarzany jest z szybkością 0,5 klatki na sek. (tragedia). w Przypadku WM5, AKU 2.3 Molskiego, odtwarzał oczywiscie ze znacznie opóźnionym dzwiękiem i szatkowaniem (co narmalne przy tym procku i obciążeniu przez A2DP), ale odtwarzał jako tako. Zaczynam mieć duże wątpliwości o zaletach, czy wyższości WM6 nad WM5. Czy parę bajerów, obrazków i szybkość uruchomienia po SR rekompensuje rzeczywistą stabilność pracy. Chyba przyjdzie nam jeszcze poczekać na sensowny WM6. Przed rozpoczęciem zabawy z WM6, siedziałem 3-mce na RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE-30MB i praktycznie zapomniałem o przycisku SR. Przy X-plore bez jednego SR na dwa-trzy dni się nie obejdzie.
Pozdrawiam...