[Wizard] wskaźnik zasięgu EDGE: ikonka [E] zamiast [G]

• 71 Odpowiedzi
  • 9226 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Donia

• *
  • 64
  • Sprzęt: hx 4700, Q9100, Mio Moov 500, Desire Z
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 11, 2006, 12:17:56 »
Cytat: "evad"

jeśli chodzi o hard-reset, to też wczoraj miałem problem, ale w końcu udało się. oto przepis:

dzięki, ale opcja "telefon do przyjaciela" * załatwiła mi sprawę od razu, chodziło mi o to, że sposób podany w instrukcji jest do dupy i co ma zrobić juzer, który np. nie zna PDAclubu :?

*- dzięki ch@to :)

pzdrv
donia

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: [Wizard] wskaźnik zasięgu EDGE: ikonka [E] zamiast [G]
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 11, 2006, 20:51:15 »
Cytat: "rjanusz"
No i mam [E] na wyswietlaczu :-D
Pojawilo sie po update ROMu (http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=37561).
Na zdrowie ;-)
Radek

właśnie też zrobiłem update i... też mam [E] :)

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 03, 2006, 15:43:55 »
Mi działa na standardowym romie Orange.

*

Offline Yazzon

• **
  • 173
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 03, 2006, 16:22:26 »
Podalem ten link w poprzednim watku, ale zebyscie nie szukali:)
http://www.pocketpctweaks.com/pocketpc_tweaks/activate_edge_icon.html

*

grnt

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 03, 2006, 22:12:59 »
Cytat: "Donia"

Na prawie 200 stronach opisują jak robić zdjęcia i kopiować obrazki i muzykę do ppc, co to jest game boy dla blondynek czy co :evil: , a jak skonfigurować  np GPRS to już nie łaska było napisać.
Aaa, bo nie przyzwyczajony jestem do fuszerki

Odpowiedź na to znajduję się właśnie w instrukcji i na tym forum :)
Jeśli za sprzedaż PocketPC biorą się operatorzy sieci komurkowych, to poza szybką utratą wartości zauważyłem masę ludzi którzy kupili sobie telefon z LCD, aparatem foto (z lampą błyskową :):) ) kalendarzem, notatnikiem itd. Myślisz że w salonach Orange czy Ery konsultanci mówią o PDA, nie o telefonie. Taka jest też instrukcja. Tak się zaczyna kilka wątków tutaj, a i tak chylę czoło przed tymi którzy ten "telefon" kupili i dotarli tutaj. Polityka tych firm polega na rozdawaniu sprzętu w którym można zamontować kartę SIM, a do tego gra, robi zdjęcia, kolorowo świeci za podpis na umowie. Nabywcy nie wiedzą że potrafi znacznie więcej. Często stają się posiadaczami PDA kupując telefon. Dla nich jest ta instrukcja.
Jak pierwszy raz odwiedziłem to forum dowiedziałem się że muszę sobie wybrać jakiś program do zamykania innych programów, kilka innych do zrobienia na PDA tego do czego kupiłem Pocketa. To naprawdę są urządzenia o sporych możliwościach ale trzeba się nauczyć to wykorzystywać.
Ja po doświadczeniach z moim kolegą który chciał kupić "nawigację" i poleciłem mu Mio 168, cięszący się raczej dobrą opinią tutaj, twierdzę że PC można kupić dla kaprysu, potem się do czegoś przyda, jednak uważam że zakup PDA powinien być przemyślany. Mój kolega od trzech miesięcy nie może zrozumieć że jak siada akumulator to nawigacja przestaje działać, często się wiesza i zwalnia bo nie zamyka programów. A on zamiast zrobić Soft Reset robi Hard. Ma problem z odnalezieniem pliku z backupem na SD. Poprostu powinien mieć nawigację. A mi się wydawało że PDA jest super bo poza mapami może jeszcze wiele zrobić.
Ale się rozpisałem, do tego nie na temat. Mam nadzieję że wybaczycie.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 04, 2006, 20:09:04 »
Zrobiłem mod w rejestrze i mam [E] zamiast [G]. Problem w tym, że jak narazie to zawsze mam [E]. Czy ktoś wie, czy jeżeli będę w zasięgu GPRS, a nie będę w zasięgu EDGE ikonka zmieni się na [G] ?

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2006, 00:10:35 »
działa!
mam spv m3000 ze zdjetym simlockiem. Jestem w plusie.
hack zadziałał, będąc bliżej centrum łodzi w stosunku do mojej wsi na której mieszkam :) , ikonka G zmieniła się na E :)

Dodam tylko ze nie wystarczy zmienić wpisu np resco registry editorem (wyczytalem o tym na forum xda) bo  po resecie wpis zmieni się na fabryczny.
Aby zmiany się naprawde zapisały w pamięci, należy po zmianie zmienić coś w ustawieniach - np podświetlanie, dzwonek itd.  Po takiej zmianie rejestr dopiero zostanie zapisany, razem ze zmienionym wpisem od ikonek E i G.
I teraz można wykonać soft reset.

wszczy co zmienili ten wpis, i nic to nie dało, niech sprawdzą czy przypadkiem właśnie wpis nie powrócił do fabrycznej wartości "0"

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 05, 2006, 00:29:45 »
hack zadziałał

no niezły mi to hack zmienić klucz w rejestrze...
Poza tym ja po zmianie klucza zrobiłem od razu soft reset i już było [E] ...

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 05, 2006, 16:34:08 »
zwracam honor, czasem trzeba jednak zmienić np. dzwonek, bo inaczej wartość klucza wraca na standardową...

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 05, 2006, 16:46:35 »
myślałem że nazwa hack uzywana jest przez pocketowców dla wszelkich zmian w rejestrze i dotyczy wszystkich trików nie opisywanych oficjalnie przez producenta. Zarówno tych duzych jak i małych.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2006, 17:42:21 »
może i tak ale brzmi to bynajmniej śmiesznie nazywać hacking'iem zmiane klucza w rejestrze...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 07, 2006, 10:40:55 »
Cytat: "grzegorz.pow"
Dodam tylko ze nie wystarczy zmienić wpisu np resco registry editorem (wyczytalem o tym na forum xda) bo  po resecie wpis zmieni się na fabryczny.
Aby zmiany się naprawde zapisały w pamięci, należy po zmianie zmienić coś w ustawieniach - np podświetlanie, dzwonek itd.  Po takiej zmianie rejestr dopiero zostanie zapisany, razem ze zmienionym wpisem od ikonek E i G.
I teraz można wykonać soft reset.

co ciekawe, jak nigdy nie miałem takiego problemu. :-o każda zmiana w rejestrze jest zapamiętywana bez żadnych dodatkowych tricków... ale ja używam PHM RegEdita, może to ma znaczenie..?

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 07, 2006, 10:46:05 »
ja też używam PHM RegEdit i rzeczywiście czasem po resecie wraca na standardowe ustawienie, chyba że zmienię np. dzwonek. Spróbuj np. wyłączyć w rejestrze funkcje ładowania przez USB - u mnie po tym trzeba dodatkowo coś zmienić, żeby zmiany dały skutek...

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 08, 2006, 00:10:50 »
Cytat: "mos84"
ja też używam PHM RegEdit i rzeczywiście czasem po resecie wraca na standardowe ustawienie, chyba że zmienię np. dzwonek. Spróbuj np. wyłączyć w rejestrze funkcje ładowania przez USB - u mnie po tym trzeba dodatkowo coś zmienić, żeby zmiany dały skutek...

Wyczytałem gdzieś, że by ustawienia zapisały się wystarczy po zmianie rejestru uśpić na kilka sekund PDA - po takim zabiegu nie trzeba już zmieniać żadnych innych ustawień. Sprawdziłem i działa :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 08, 2006, 01:03:12 »
Cytat: "Kuras77"
Wyczytałem gdzieś, że by ustawienia zapisały się wystarczy po zmianie rejestru uśpić na kilka sekund PDA - po takim zabiegu nie trzeba już zmieniać żadnych innych ustawień. Sprawdziłem i działa :)

a może zamiast resetować stylusem, wykonać 'łagodną' wersję soft-resetu, tzn. wyłączyć i włączyć PDA? chodzi mi o wyłączenie poprzez przytrzymanie power buttona przez parę sekund. ja zawsze tak robię i jak dotąd nigdy nie miałem problemów z powracającymi wartościami w rejestrze.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 08, 2006, 02:03:45 »
Cytat: "evad"
Cytat: "Kuras77"

a może zamiast resetować stylusem, wykonać 'łagodną' wersję soft-resetu, tzn. wyłączyć i włączyć PDA? chodzi mi o wyłączenie poprzez przytrzymanie power buttona przez parę sekund. ja zawsze tak robię i jak dotąd nigdy nie miałem problemów z powracającymi wartościami w rejestrze.

Pisząc "uśpić" miałem na myśli właśnie wciśnięcie power buttona - wystarczy tylko wcisnąć (bez przytrzymywania) i pochwili z powrotem wybudzić PDA.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 08, 2006, 02:06:12 »

widzę że na darmo piszemy że to nie zawsze działa...

*

Offline youraa

• **
  • 131
  • Sprzęt: Vario, Kaiser, 8gb Sandisk, [Apr 09] Dutty's Official WM6.1 5.2.19209
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 16, 2006, 13:25:44 »
Zmienilem wpis w rejestrze i pokazala mi sie ikonka "E", zdziwilem sie niezle, bo to ROM Ery, a nie powinno zdaje sie byc w Erze takiej uslugi na zwyklej karcie sim, ciekawe, czy teraz na G mi sie czasami jakos zmieni, mieszkam pod Warszawa kolo Piaseczna i wyswietla sie "E".
Wlasnie zrobilem test predkosci i nie odczulem znaczacej roznicy pomiedzy literka "G" a "e", w moim przypadku to jest chyba tylko zmiana literki :(
Jak klikacie na polaczenie, to pokazuje wam, ze laczy z gprs, czy egprs?

Wersja pamieci ROM: 1.6.2.8 PLK
Data pamieci ROM: 11/1/05
Wersja radia: 01.12.10
Wersja protokolu: 4.0.13.23
Wersja pamieci EXT ROM: 1.6.2.116

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 16, 2006, 14:11:46 »
być w zasięgu Edge a korzystać z niego to dwie różne sprawy.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 16, 2006, 14:17:55 »
Zmienilem wpis w rejestrze i pokazala mi sie ikonka "E", zdziwilem sie niezle, bo to ROM Ery, a nie powinno zdaje sie byc w Erze takiej uslugi na zwyklej karcie sim,

Rejest jest wbudowany w Windows, więc to czy masz z Ery czy z Orange nie ma żadnej różnicy. Widocznie jesteś w zasięgu Egde'u skoro masz [E], z tym że w Polsce EDGE nie zawsze jest szybszy od GPRS... Bo to Polska...:)

*

Offline youraa

• **
  • 131
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 16, 2006, 14:38:18 »
Wlasnie rozmawialem z BOA i Facio twierdzi, ze spokojnie mozna na zwyklej karcie sim korzystac z edge jesli jestem w jego zasiegu :), ale na telefonie ciezko mi bedzie zobaczyc roznice w szybkosci ?!!@@ To po co mi to edge ja sie pytam :)))

dziegiel

A jak z tego korzystac w tym ukladzie?

pozdrawiam

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 16, 2006, 15:16:13 »
Różnica jest - Edge jest ok. 2 razy szybszy, ale w niektórych sytuacjach EDGE ciągnie się jak ślimak.

U mnie na EDGE'u leci sobie ok. 15KB/s (czyli ok. 128kbps) , podczas gdy max. z GPRS można wykrzesać ok. 64kbps....

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 16, 2006, 15:39:17 »
Wizard posiada EDGE klasy 10 (do 236.8 kbps) i GPRS klasy 10 (do 80 kbps). Przeliczając to na KB/s daje to teoretyczne prędkości: [E] - 29,6 KB/s i [G] - 13,3 KB/s. Z tego co się orientuję żadko jednak udaję się osiągnąć [E] > 20 KB/s i [G] > 10 KB/s. Ale jeżeli mi ciągnie z prędkością 15 KB/s to znaczy, że jednak różnica między [E], a [G] jest. Nie wiem tylko dlaczego po podłączeniu Wizard'a jako modem pokazuje mi się połączenie 230.4 kbps, czyli o 6.4 kbps mniej... Czyżby to jednak nie była 10 klasa?

*

Offline youraa

• **
  • 131
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 16, 2006, 20:08:06 »
bylem na miescie i ikonka w niektorych miejscach zmieniala sie na g :)
czyli dziala elegancko :)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 16, 2006, 22:15:07 »
Cytat: "youraa"
a nie powinno zdaje sie byc w Erze takiej uslugi na zwyklej karcie sim,

mylisz EDGE z UMTS. ten drugi jest niedostępny dla 'zwykłych' abonentów Ery. otwarty dostęp do UMTS mają tylko posiadacze Blueconnecta. EDGE jest dostępny dla każdego.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 16, 2006, 22:17:55 »
U mnie na EDGE'u leci sobie ok. 15KB/s (czyli ok. 128kbps) , podczas gdy max. z GPRS można wykrzesać ok. 64kbps....

niedawno korzystałem z EDGE Ery. przy ssaniu pliku ok. 3MB miały stabilny transfer nie mniejszy niż 25 KB/s (sic!), potem włączyłem sobie radio online o jakości 128 kbps, transfer nonstop oscylował wokół 15 KB/s i ani razu nie przerwało. z drugiej strony przyznać należy, że miałem dość dobry sygnał (ok. -60/70 dBm), a to też ma niebagatelne znaczenie dla jakości transmisji EDGE...

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 16, 2006, 22:40:38 »
miałem dość dobry sygnał (ok. -60/70 dBm)

jak to zmierzyłeś?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 16, 2006, 22:57:11 »
miałem dość dobry sygnał (ok. -60/70 dBm)

jak to zmierzyłeś?

akurat korzystałem z EDGE za pomocą N6230, w której mam netmonitor.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 17, 2006, 11:27:15 »
Czy da się to jakoś sprawdzić w Wizard'zie ?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 17, 2006, 11:28:53 »
Czy da się to jakoś sprawdzić w Wizard'zie ?

w gsmtestmode, ale tam są jednostki RSSI, które na dodatek - wedle moich obserwacji - trochę słabo odzwierciedlają faktyczny poziom sygnału. ale może się mylę, nie wnikałem zbytnio we wszystkie tam podawane wartości...