[WIZARD] Pytanie odnośnie kradzieży.

• 23 Odpowiedzi
  • 2487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Spoko

• 33
« dnia: Marzec 14, 2006, 16:00:56 »
Otóż pytanie jest następujące. Czy jeżeli ktoś ukradnie Wizarda i zgłosi się go u operatora i oni zablokują jego imei to czy istnieje możliwość zmiany imei aby aparat spowrotem funkcjonował normaolni. Pytanie mi się nasunęło nie dlatego że chce jakiegoś kraść czy co. Ale interesuje mnie czy złodziej będzie miał pożytek z tekiego urządzonka.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 14, 2006, 16:03:39 »
będzie miał ... ale poza granicami Polski
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline Spoko

• 33
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2006, 16:16:50 »
mhm

A pytanie spowodowało to że słyszałem od kumpla z jednej z wyższych szkół o profilu informatycznym iż możliwa jest zmiana numeru imei w NOKIACH działających pod kontrolą systemu symbian

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2006, 16:40:42 »
Podmiana numeru IMEI jest możliwa praktycznie we wszystkich telefonach (nie tylko w Nokiach z Symbianem), tyle, że w Polsce jest (już?) karalna więc chyba złodziejom prościej jest wypchnąć skubnięty telefon za wschodnią granicę ...

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2006, 19:36:44 »
No nie wiem... mysle (w sumie to widzialem na oczy taka mozliwosc wlasne wiec nie tylko mysle), ze prostej jest jednak zmienic IMEI niz exportowac komorki za granice... niestety. Niestety bo to moze jesli byloby to bardziej problematyczne nie szyli by tylu telefonow :( .

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2006, 19:53:08 »
Cytat: "ch@to"
będzie miał ... ale poza granicami Polski

W Polsce równiez niestety. Operatorzy jak na razie nie wymieniaja się informacjami na temat kradzionych telefonów choć wszedzie o tym slychac ze tak jest. Wystarczy zdjąć SIMLOCK wrzucić karte SIM innego operatora i po sprawie.
Co do samego IMEIa, mozna go zmienic na praktycznie kazdym telefonie.

I na koniec, nie wiem czy ktos z Was probowal zablokowac IMEI u operatora...dla mnie osobiscie to jest farsa! Nalezy niezle sie nagimnastykowac aby udowowdnic ze telefon ktory Ci skradli, to nalezal do Ciebie, Ty go uzywales i nikt inny itd itd...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2006, 19:55:10 »
chodzi o stronę prawną - jak policja kogoś złapie np. na kradzieży 300 kg marchwi ;) i przy okazji wyjdzie, że gość ma komórkę z przebitym nr'em IMEI to automatycznie podpada (przynajmniej w teori) pod kolejny paragraf ...  ale w sumie to ja tylko tak sobie teoretyzuję bo nie mam pojęcia czy w rzeczywistości nie jest tak, że w ogólnokrajowym półświatku 3/4 komur (sic :!:) to są właśnie takie bo operatorom/policji generalnie to zwisa ...

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2006, 20:04:11 »
no tak, ale skad wiadomo ze gosc ma "przebity" imei? musieliby prowadzic cala baze telefonow ha!
szybciej zlapia kogos, kto zglosil ze skradli mu telefon z takim imei'em, a zlodziej nie "przebil" numeru :-)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2006, 20:12:43 »
... no teoretycznie taką wspólną bazę powinni mieć operatorzy ... i teoretycznie policja powinna mieć do niej dostęp ... teoretycznie ...
a co do sprawdzania, to chyba nie byłoby kłopotu z porównaniem IMEI w software'rze i IMEI na nalepce (bo nie sądzę żeby się komuś chciało jeszcze nalepki podrabiać ;)

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2006, 20:35:05 »
w sumie racja...choc wystarczy kilka razy palcem przetrzec nalepke i niczego sie tam nie doczytasz ;-) ale to juz inna historia

*

Offline robcio.k

• 24
  • Sprzęt: FS N560, iP3GS
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2006, 20:40:22 »
Witam. Z tym IMEI jest jeszcze jedna sprawa. Gdyby mi ukradli sprzęta to bym imeia nie blokował u operatora. Była by szansa że ktoś używa tego pda na oryginalnym imeiu i operator może go namierzyć. A gdy zablokujemy, to złodziej jest zmuszony go zmienić lub opchnąć go za granicę. Wtedy na pewno nie odzyskamy naszego cacka.
Miałem kiedyś z tym tematem dośwadczenie, moja komórka odnalazła się
po pół roku. Polcjant który zajął się moją sprawą sam zasugerował żebym nie blokował imeia z powodów wyżej wymienionych. Pół roku to trochę długo, ale w końcu komóreczka wróciła. Pozdrawiam.

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2006, 00:03:31 »
Tak całkiem na marginesie ale w nawiazaniu do tematu kradzieży... widziałem gdzieś programik, który - jeśli stwierdzi że nastąpiła zmiana karty sim na nie zarejestrowaną w fonie - wysyła smsy na wskazany w nim numer telefonu... alr to tak na marginesie.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2006, 10:42:41 »
Cytat: "emeryt"
Tak całkiem na marginesie ale w nawiazaniu do tematu kradzieży... widziałem gdzieś programik, który - jeśli stwierdzi że nastąpiła zmiana karty sim na nie zarejestrowaną w fonie - wysyła smsy na wskazany w nim numer telefonu... alr to tak na marginesie.

jest rowniez cos takiego
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=9871

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2006, 12:47:26 »
Dzięki za info... po jego przeczytaniu dochodzę do wniosku, że równoczesne zastosowanie obydwu programików umożliwiłoby wykonanie HR nawet po wymianie karty sim przez "nowego" posiadacza naszego ulubionego sprzęciku...

*

Offline KLIFord

• *
  • 93
    • KLIFord Home Page
  • Sprzęt: Mio a701 - [Motorola A900, HTC Magician, HTC Wizard]
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 23, 2006, 13:51:18 »
Siemanko panowie [:
Tak czytam czytam i az mnie zaciekawil ten temat...

IMEI to pesel dla danego sprzetu...

Zmiana go jest pewnie trudniejsza niz wgranie nowego romu...

Namierzanie przez operatora gdzie uzywany jest teraz aparat z takim wlasnie imei? Powaga istnieje cos takiego :) 1st slysze wogole :)
Powiedzcie jak to dziala...
Tzn. co, zgubie/ukradna (predzej zgubie bo na kradziez nie pozwole) mi fona, ide do operatora i zglaszam to, a on co? wlacza GPS i szuka mi tel :) nie czaje... nie potrafie tego pojac jak niby operator ma znalesc koma... eh :)

Wiejm, ze po imei policja dojdzie bo kiedys mnie w nocy sprawdzali gliniarze, co bylem bardzo w szoku... ale oni byli w wiekszym bo nie wiedzieli jak rozblokowac koma :P ale to inna bajka :)

Pozdrowka
KLIFord
Pozdrawiam,
Bartłomiej 'KLIFord' Syguła

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 23, 2006, 16:36:55 »
Cytat: "KLIFord"
Namierzanie przez operatora gdzie uzywany jest teraz aparat z takim wlasnie imei? Powaga istnieje cos takiego :) 1st slysze wogole :)KLIFord

Nie ma powodu zeby to było niemozliwe. Karta SIM w polaczeniu z włączonym aparatem jest swego rodzaju komputerem zalogowanym do sieci. Administrator zawsze moze sprawdzic gdzie dany komputer sie znajduje i kto z niego korzysta, chociażby biorac pod uwage fakt, ze wlasciciel SIM`a jest jedynym ktory zna PIN. Problem pojawia sie w pre-paidach, bo nie sa rejestrowane, ale to tylko problem identyfikacji uzytkownika, natomiast pozycjonowanie, jak najbadziej nie stanowi problemu.
Mając przynajmniej dwa odbiorniki rozstawione w dużej odleglosci mozna juz precyzyjnie okreslac miejsce nadawania i nie dotyczy to tylko telefoni komorkowej. Operator ma tych odbiorników od pytonga w całym kraju. Pozatym Orange juz spory czas temu umozliwil uslugi lokalizacyjne uzytkownikow swojej sieci dla firm, czy członków rodziny np. dzieci po wyslaniu SMS`a.
Oczywiscie wszystko musi dzialac zgodnie z prawem i nie moze przekraczac praw wolnosci czlowieka dlatego osoba lokalizowana musi wyrazac na to zgode, ale prokuratorowi operator raczej nie odmowi.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 23, 2006, 17:56:07 »
Cytat: "esselite"
ale prokuratorowi operator raczej nie odmowi.

Nie, ale nie poda dokładnej lokalizacji, ale jedynie lokalizację nadajnika przez który nawiązywane było połączenie.

Nie żeby nie dało się dokładniej, bo jak już zauważyłeś jest to wykonalne, tylko niestety nikt nie może (nawet prokurator) zmusić operatora do zrobienia tego.

Czasem (ja spotkałem się z tym dopiero dwukrotnie, na jakieś 300 zapytań do telefoni komórkowej) zdarzy się dokładna odpowiedź, ale to tylko przejaw dobrej woli technika  :?

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 23, 2006, 19:02:07 »
Dokładnośc ok. 40 metrów w miescie, moze i lepiej.
Tematy kradzionych komorek bylyby dla operatorow zbyt kosztowne operacyjnie (zbyt wiele przypadkow) musieliby chyba stworzyc osobny dział do tego typu spraw ;) , ba przeciez oni zyskuja na tym, ze komorka z SIM`em zginie, ale jezeli by chodzilo o np. osoby które zaginely gdzies w wypadku?
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 23, 2006, 19:36:08 »
generalnie zmiana imei jest możliwa, ale dość trudna. Po pierwsze numer imei jest "zaszyty" w kilku miejscach oprogramowania telefonu. Oczywiście mówię o nowoczesnych telefonach, bo w starych było to banalnie proste. Właściciele komisów i "serwisów", raczej tego nie zrobią dla kogoś z ulicy, w razie wpadki zbyt wiele mają do stracenia, teoretycznie zmiana imei jest równa przebiciu numerów w samochodzie. Zmiana imei w telefonie daje tylko tyle że można sie zalogowac do sieci, w razie kontroli i tak spisywany jestnumer pod baterią, a jego brak - zerwana lub uszkodzona naklejka oznacza kłopoty. Pamiętajcie że po paserce ślad zostaje w papierach na conajmniej 25 lat. Producenci planują już simlocki sprzętowe - których zmiana jest niemożliwa lub bedzie owocować niestabilną pracą telefonu, lub jego zniszczeniem. Popatrzcie na telefony chronione algorytmem bb5 - zabezpieczenie baardzo skuteczne. Operatorzy mają duże możliwosci lokalizacji telefonów, ale tego nie robią, bo zachamowało by to sprzedarz i zyski, w końcu nie interesuje ich czy telefon kradziony czy uczciwie kupiony, ważne ze jest w nich ich karta sim. 9 lat zajęło im stworzenie czarnej listy kradzionych aparatów i wymiana imei międzyoperatorska. I pamiętajcie o NAJWAŻNIEJSZYM. zablokowanego telefonu nie da się namierzyć, bo nie zaloguje się do żadnego BTS. A tak na marginesie lada chwila będzie wymiana kradzionych imei na terenie całej europy. I dobrze

EDIT

Mylicie się, jeśli uważacie że namierzenie telefonu odbywa się tylko w oparciu o bts do którego telefon jest zalogowany. do dokładnego namierzenia służą laptopy z podłączoną szarą skrzyneczką. Telefon to tylko radio jesli wiadomo gdzie jest to "słucha się" samego telefonu, który ma baardzo harakterystyczne sygnatury promieniowania, i nie musi być on wyposażony w kartę sim, może być nawet wyłączony - ważne aby miał naładowaną baterię, prosta triangulacja (na telefon a nie na bts do którego on się loguje) i buum skarbie - mamy cię!

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 23, 2006, 19:39:38 »
Cytat: "bosmanxxl"
Pamiętajcie że po paserce ślad zostaje w papierach na conajmniej 25 lat.

:shock: Skąd wytrzasnąłeś tę liczbę  :twisted:

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 23, 2006, 21:07:31 »
do dokładnego namierzenia służą laptopy z podłączoną szarą skrzyneczką.

Zgadzam sie ale skrzyneczka to juz ostatecznosc, po pierwsze ze wzgledu na cene samego urzadzenia a po drugie na czasochlonnosc calej procedury. Takie procedury prowadzi tylko policja i to jeszcze w znikomych ilosciach. W polsce wedlug plotek jakie kraza sa tylko 2 takie urzadzenia (oficjalnie) podkreslam ze to tylko informacja wyczytana gdzies w necie takze nie daje za to glowy. Namierzanie jakie sie stosuje najczesciej to namierzanie po tzw. czasie opoznienia sygnalu. Telefon bedacy w zasiegu 3 przekaznikow GSM moze byc niamierzony z dokladnoscia do kilku metrow, jest to bardzo prosta i zarazem skuteczna metoda po prostu zbierane sa informacje z nadajnikow o czasie w jakim telefon odpowiada na dana transmisje i na tej podstawie wylicza sie odleglosci od danych nadajnikow GSM. Mam nadzieje ze sie w niczym nie pomylilem interesowalem sie tym ale juz dawno temu i napisalem to co jeszcze pamietam.

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2006, 10:50:17 »
Odgrzebię minimalnie temat.
Czy jest realne namierzenie telefonu bez wiedzy namierzanego z poziomu komputera domowego? Nie mówię tu o smsach lokalizacyjnych. Tylko może o jakimś programie? Gdzieś mi się o uszy obiło, że taki soft jest realny. Chciaż trudno jest mi sobie wyobrazić jego działanie bez podłączenia do sieci operatora..
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

mobi_one

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 26, 2006, 19:50:11 »
moze taki programik pozwoli na odnalezienie ukradzionego fonu?
czego to kurka ludzie nie wymysla :))
http://www.jgui.net/invisibleshooter/
a razem z programem z tego postu,
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=348774&highlight=#348774
mozna zlodziejowi uprzykszyc zycie  ]:>

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 26, 2006, 21:30:41 »
hehehe. niezłe. niezłe. ten invisibleshooter to fajna sprawa. zostawie telefon w domu i ze szkoły bede wysyłać smsy z orangeworld. czad.