[Wizard] Problem z ActiveSync. Brak połączenia po nieudanym załadowaniu ROMu

• 18 Odpowiedzi
  • 909 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich

Mam problem, wizard sypał mi się przez jakiś czas (brak kalibracji, ekran nie reagował, tracił zasięg) więc chciałem wymienić ROM na ten Ery (Wcześniej już zmieniałem ROM w urządzeniu). Problem pojawił się podczas 98% ładowania, program ładowania ROMu pada i pojawia się 3 kolorowy ekran z RUU (dodam ze IPL/SPL 2.24) no i ERROR [302] : UPDATE ERROR . Mało tego, w takiej sytuacji wybrałbym inny ROM i sprawa była by załatwiona, ale PDA nie łaczy się juz z ActivSync, zreinstalowałem AS i nadal nie działa, przez co wywala mi problemy CONNECTION (nieraz UPDATE ONLY, INVALID UPDATE TOOL). Być może problem jest banalny, niestety nie widzę rozwiązania, więc prosze o pomoc.
Jak wybrąć z takiej sytuacji, chce poprostu wgrać jakiś rom (najlepiej Pathfindera WM6). Proszę o każdą pomoc bardziej doświadczonych kolegów/koleżanki

Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: [Wizard] Problem z ActiveSync. Brak połączenia po nieudanym załadowaniu ROMu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2007, 09:24:42 »
Uruchomic w trybie BL i zaladowac najpierw rom LOVE A to, ze AS nie reaguje nie znaczy, ze sie z nim nie laczy.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

Odp: [Wizard] Problem z ActiveSync. Brak połączenia po nieudanym załadowaniu ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2007, 10:00:26 »
Przepraszam jestem trochę newbie co to znaczy BL i co to jest rom LOVE (ewentualnie skąd go ściągnąć) :)
Sorry za takie pytania...

*

Offline asiek120

• 294
  • Sprzęt: htc wizard, dekoder polsatu, młotek, kombinerki  i 2 śrubokręty
Odp: [Wizard] Problem z ActiveSync. Brak połączenia po nieudanym załadowaniu ROM
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2007, 10:05:40 »
przeczytaj FAQ => http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=53744.0
wszystko tam jest opisane
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

Dlaczego zoki juz nie gotuje ??

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2007, 10:12:42 »
Oki dzięki wielkie, nie doczytałem się paru wątków. Dzieki wielki

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 17, 2007, 11:25:10 »
No niestety, nadal występuje problem z CONNECTION, próbowałem przejść w tryb bootloadera, pojawiły sie 3 kolorki i tyle, próbowałem załadować rom LOVE, niestety wyskoczył problem z CONNECTION. Dodam, ze jedyny ROM który nie wywala żadnego problemu, a jedynie zawiesza się przy 98% to Era_RUU_Wizard_AKU2.3_Custom_A2DP.
Ma ktoś jakieś pomysły ?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:12:21 »
A spróbuj chińczyka.

Przepraszam, a można rozwinąć ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: [Wizard] Problem z ActiveSync. Brak połączenia po nieudanym załadowaniu ROMu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:15:42 »
Chinski ROM poczytaj FAQ
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:37:47 »
A tak widziałem, sorry.
Trochę nie mogę zrozumieć terminologii tego forum, ocierającej o żargon użytkowników Wizarda Smiley BT, Chinczyk... dawno temu na pewnym forum ktoś rzucił hasło "użyj trzech króli", przez 4 godziny rozmyślałem co poeta miał na myśli :)
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość :)

*

mpbc

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:41:06 »
A co to znaczyło?

hasło "użyj trzech króli", przez 4 godziny rozmyślałem co poeta miał na myśli :)

*

mobi_one

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:47:41 »
alt control del :)

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 17, 2007, 23:08:20 »
dokładnie CTRL+ALT+DEL, kolega mówił ze jest cała książka opisująca żargon informatyków :)

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 18, 2007, 07:09:34 »
Witam ponownie, chciałbym wrócić do tematu ponieważ:
Wgrałem chinczyka, a ten zmienił mi IPL na 1.xx a SPL zostawił 2.26, co jak mniemam jest dość poważnym błędem. Wyszukałem podobny problem na forum i zrobiłem tak:
Ściągałem CID z Wizarda poraz kolejny (wcześniej nie wywalił zadnego błędu) - teraz wyrzucił coś takiego:
Coping: D:\........\itsutils.dll to WCE:\windows\.....itsutils.dll
Could not update itsutils.dll to current version, maybe it is in inuse?

i tak z 3 razy

pozniej:

Your phone is now CID unlocked....
i zadnych ERRORów

następnie:

Próbowałem wgrać jakikolwiek ROM, aby ściagąć SPL w dół (zgodnie z zaleceniami na forum), niestety ciągle wychodził chińczyk (ze juz się żargonem posłużę). Udało mi się wgrać jedynie LOVE (który prócz zmiany języka nic nie zrobił z SPL).
Pytanie moje:)
Jaki ROM mógłby z powodzeniem ściagąć mi SPL w dół i czy to jest konieczne (raczej tak ale wolę się zapytać), ewentualnie jak wybrnąć z takiej sytuacji ?
Pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2007, 09:22:04 »
rozjechany ipl/spl to powazny blad
i wlasnie chinczyk i love sluza do naprawy tego

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2007, 09:33:47 »
mobi_one, zainstalowałem jeden i drugi, nadal ipl/spl jest rozjechany. Myśle ze to właśnie blokuje mi zainstalowanie jakiegokolwiek ROMu na telefon. Czy musze zrobić coś jeszcze z chinczykiem/LOVE niż tylko wgrać?

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 18, 2007, 10:54:06 »
jezeli, masz rozjechany ipl/spl to cos poszlo nie tak z cidem
w takim wypadku zazwyczaj wgrywa sie chinczyka, zeby zejsc na dol i zdjac cida
pozniej wgrywa sie love lub t-mobile, zeby wgrac ipl/spl 2.xx
wtedy dopiero mozna wgrywac WM6
a dlaczego u ciebie chinczyk nie wyrownuje ipl/spl to nie wiem

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2007, 22:05:56 »
No i zrobiłem tak, wgrałem chinczyka, zrobiłem HR (btw. świetne FAQ nauczyłem sie porządnie obsługiwać moj telefon ;) ), wgrałem ponownie i nadal jest rozjechanie. Czy powieniem spróbować zainstalować ROM przez ShellTool'a ? Czy rozjechanie ipl/spl uniemożliwi mi zainstalowanie jakiegokolwiek OS ?

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 22, 2007, 11:36:54 »
Witam po raz ostatni na szczęscie :)
Udało mi się wszystko naprawić dzięki Waszym radom, za co chciałem bardzo podziękować (za rady i wyrozumiałość). Dla ludzi mający podobny problem co ja, opisze co dokładnie zrobiłem.
Problemem okazał się stary aWizard i ActiveSync. Po załadowaniu chinskiego ROMa (hehe) nadal pojawiał się problem z rozjechaniem IPL/SPL, zainstalowałem najnowszego aWizarda, sciągnełem CIDa, zainstalowałem najnowszego ActiveSync i znów załadowałem chinczyka. IPL/SPL zszedł na 1.07. Następnie załadowałem ROM T-Mobile, podniosło mi IPL/SPL do 2.21, następnie zainstalowałem WM6 Pathfinder (rewelacyjny ROM) i działa wszystko.
Dzięki wielkie jeszcze raz i pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 22, 2007, 14:52:34 »
alleluja, czyli cid nie byl zdjet