[wizard] battery drain..

• 28 Odpowiedzi
  • 1975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

[wizard] battery drain..
« dnia: Kwiecień 17, 2007, 14:17:56 »
Niektórzy kojarzą moje problemy z znikaniem mocy baterii.
czyniłem cuda, by wpaść co jest tego przyczyną...i chyba już wiem!

na początek.. wątek, który wydaje się być potwierdzeniem idei:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=1221374#post1221374

problem nie istniał, zanim nie usunąłem zawartości extromu, choć pozostawiłem w nim autorun i konfig, po HR widzę, ze przestrzeń jest pusta. i odtąd problem zaistniał.

przywrócenie extromu usunęło problem sporego uzycia procesora, temperatura też spadła,
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 04:18:55 wysłana przez xoen/nothin »

*

lupus

Odp: [wizard] przyczyna battery drain ODKRYTA(mam nadzieję...)...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2007, 20:27:24 »
nie sądze,żeby to było rozwiązanie. Mam wizarda od lipca, kupiłem nowego w Jankach. Na początku przez jakiś miesiąc było ok. Później zauważyłem, że po naładowaniu wizarda do pełna (100 %) po 3-4 sekundach znika mi ok 25% pojemności baterii. Natomiast jeśli ładowanie zakończę wcześniej np: 95% to znika mi w sposób opisany przez Ciebie aż do 75 % a dalej leci już normalnie (tak jak w nowym). Zauważyłem to z oryginalnym orangutanem na pokładzie. W serwisie (Janki) stwierdzili, że ogólny czas pracy urządzenia mieści się w widełkach określonych przez producenta a w związku z tym nie ma mowy o uszkodzeniu. Kupiłem nową baterię (oryginał) i ten sam efekt. Po wgraniu WM6 (Faria) bateria trzyma troszkę dłużej ale też znika ok 25% po naładowaniu do 100 albo szybko maleje jeśli skończe ładowanie wcześniej. Kumpel w serwisie stwierdził, że podobne efekty mogły by być w przypadku walniętej płyty głównej (po sprawdzeniu stwierdził,że to nie to) albo po  skopanym flashowaniu (to samo sugerował Mobi_one),a że kupiłem nówkę więc to też nie to. Ja raczej pokuszę się o stwierdzenie, że to wina urządzenia a nie softu. Bo w moim przypadku po odłączeniu z ładowarki (sieciowej) nie używanego wizarda pobór prądu mam w granicach 47-67 mA przy temp 28-29 stopni.
W tej chwili sprawdzam jaki pobór prądu pożera dany proces a wykres (program abcPowerMeter) poboru prądu w okresie 8 godzin użytkowania waha się od 37mA do 475mA. Po tygodniu testów będę wiedział dokładniej co (jaki proces czy aplikacja jest odpowiedzialna za zbyt duże zużycie).Jedno zauważyłem że połączenie głosowe nawet długie (ok 30 minut gadania)ma podobny pobór prądu ja włączony (na maxa rozjaśniony) wyświetlacz( ok 165mA do 178 mA).

ps. będę szczęśliwym człowiekiem jeśli się okaże że to wina programowa a nie sprzętowa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 20:29:03 wysłana przez lupus »

*

nothin

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2007, 21:14:20 »
lupus, na ilu procentach miałeś baterię, gdy flashowałeś?
moze jakiś pattern sie znajdzie, jak wymienimy objawy/sytuacje....
 po zabiegach częściowo mój problem zniknął.. ale nie jestem w 100% pewny, czy pernamentnie...
coś mi jeszcze nie pasuje, ale jest ZDECYDOWANA poprawa, flash na baterii na 100%, ext rom nieuszkodzony, karta sim i karta sd wyjęta przy flashu, firewall i antywir off...i OCZYWIŚCIE HR po flashu.
flashowałem wizard love na programie ruu, potem już shelltoolem x-plore 1.1.
teraz
BS pokazuje mi 34-42 mA w idle, czasem skacze na 240 mA, generalnie sytuacja wydaje się stabilizować po paru  godzinach działania.... 1-3 % CPU usage w idle. a było przy uwalonym ext romie 30-35% w idle...

btw, jeszcze warto sprawdzić htc power management, i SR po instalce.

wierz mi, szukanie aplikacji/procesów/usług nic Ci nie da...  cały dzień rozkładałem system, zeby pojąc czego to przyczyna.... tam jej nie ma..najwyraźniej..oczywiście, jeśli to skopany wpis z rejestrze, sprawa ...będzie trudna do znalezienia,....
inna rzecz: mam wrażenie , że co HR maszyna inaczej sie zachowuje... to jakby inna bajka
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 21:17:02 wysłana przez nothin »

*

lupus

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2007, 22:28:06 »
wszystko niby się zgadza tylko,że mi problem wyskoczył jeszcze przed flashowaniem. Fakt jest faktem,że przygode w wm6 zacząłem od farii, przeszedłem na kilka innych i za każdym razem gdy mi coś nie pasiło wracałem do Farii (4-5 razy) i faktycznie za każdym razem wm6 po instalacji wywalał inne błędy (których nie było przy wcześniejszej instalacji). Istnieje (teoretycznie) taka możliwość, że kupiłem wadliwy sprzęt a tego błędu nie zauważyłem wcześniej (wiadomo co człowiek robi z nowym sprzętem jak go już dostanie-krasztesty  ;) ) A jak mój znajomy zauważył ten sprzęt który kupujemy, od producenta do klienta przechodzi przez masę rąk i możliwe,że ktoś,gdzieś itd itd. Polska    :D tak więc możliwe, że wcześniej był uwalony naprawiony i sprzedany jako nowy(pracowałem kiedyś w serwisie nokii więc wiem o czym mówie). Powiem Ci,że jeszcze taki czas działania bym zniósł gdyby przy zmianie baterii nie cofał się zegar i data do stanu fabrycznego. Wymiana u mnie oznacza zmianę godziny,daty i zarejestrowania (za każdym razem) kilkunastu aplikacji (reset daty powoduje nie wiem czemu znikanie kluczy niektórych programów). Ostatnio instalowałem fariee tak jak bozia przykazała (akurat reinstalowałem winde na pc)-goły system tylko z sp2 (wyłączyłem zapore) i z AS, karta i sim wyjęta. Efekt-bez zmian. Możliwe, że są w naszych przypadkach 2 różne przyczyny takiego zachowania ppc albo faktycznie w moim przy uwalonym (na maxa)wizardzie coś tam się "popsuło" co naprawił sprytny serwisant. A może to fabryczny bubel i np stąd problemy miałem ze zdjęciem CIDa (mam g3) a z tego co zauważyłem na forum xda mase ludzi z całego świata miała podobne problemy również przed flashowaniem. Wgrywając wm6 miałem nadzieje,że to wina windy  i wgranie wm6 zlikwiduje ten błąd, a jednak.Stąd moje przekonanie o stronie sprzętowej tego zagadnienia. Tylko z 2 strony jak wytłumaczyć to,że za każdym razem instalacja wm6 farii (ten sam soft) wykazywała za każdym razem inne błędy. To wskazuje raczej na lukę w samym wm6 a idąc tą myślą możliwe, że że przy okazji tych błędów wywala błąd który powoduje takie pożeranie baterii. Napisz jaki rom zainstalowałeś i jakie poprawki wprowadziłeś. Zainstaluje to samo u siebie i zobaczymy jaki będzie efekt. Jeśli podobny jak u Ciebie to znaczy, że to dobry trop i warto posiedzieć nad rejestrem.

*

nothin

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2007, 23:00:53 »
myślę, że jest jak najbardziej jest mozliwe, że przyczyny problemów są różne,.. ja popsułem extrom...sprzęt jest w porządku, ciekawe, czy u Ciebie też stąd moze wynikać problem.. metoda polega na wgraniu ROMu fabrycznego, lub uniwersalnego, po czym na nim dopiero trzeba postawić dowolny inny, co ciekawe, maszyna zdaje się mieć cidlocka i jakos nie mogłem go zdjąc, stąd po wgraniu fabrycznego romu(co naprawia ext rom), muszę użyć do flasha x-plore 1.1 shelltoola...

z innej beczki: rózne wersje radia powodują różne zuzycie baterii, niektóre są podobno naprawdę paskudne...
ale chyba nie aż tak...

nie chcę się mądrzyć...

z ciekawosci, jakie masz wersje ROMów...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 23:13:59 wysłana przez nothin »

*

lupus

Odp: [wizard] battery drain przez-ext rom.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2007, 23:38:56 »
oo i zaczynamy dochodzić do wspólnych wniosków-też musiałem tak sciągać CIDa inaczej nie dawało rady :) czyli coś w tym jest. Co do radia to faktycznie też to zauważyłem szczególnie przy 2.69.11 znikało w oczach. Najbardziej oszczędny wydawał się 2.19 ale słabo łapał sieć. Teraz mam 2.61.19. Też ciągnie ale znośnie za to łapie mi EDGA nawet w garażu  ;D
Jedno zauważyłem, że po przebudzeniu zazwyczaj mam 28-31 mA zużycia a czasami ( tak jak teraz) 228 mA-nic nie robione.Od restartu (po naładowaniu i uruchomieniu abcPowerMeter) system sie uśpił, po jakichś 15 minutach zazwyczaj sprawdzam jak zużycie wygląda. I norma jest taka:restart: 197-257 mA, 2 min(do uśpienia mam ustawione 3 min) trzyma ok 238 mA, po ok 2 min spada do 87-97 mA, po uśpieniu(jakieś 15 min) spada do 26-37 mA i tak trzyma do czsu aż czegoś nie uruchomie. Ale czasami (tak mam teraz) dziadyga trzyma od restartu 228 mA już 15 min pomimo uśpienia, wybudzenia (powinno wzrosnąć zużycie przez włączony wyświetlacz) i uśpienia ponownego. Wygląda na to, że coś (proces)się nie wyłączyło po restarcie albo włączyło i nie chce wyłączyć. Coraz bardziej się przekonuje do pogrzebania w rejestrze.

*

mobi_one

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2007, 00:25:50 »
moze Task Managerem porownac liste otwartych programow (chodzi mi o wersje zaawansowana, a nie to co jest standardowo w WM5/6)?

*

lupus

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2007, 00:38:33 »
właśnie w ten sposób próbuje to rozgryźć. abcPowerMeter robi graficzny wykres poboru prądu a Task Managerem próbuje ustalić co w danej chwili działa i czy wyłączenie(zabicie) procesu coś spowoduje. Sądzę ,że w ten sposób metodą prób i błędów szybciej dojde co tak wciąga prąd niż grzebanie w rejestrze.

jako anegdota: jakiś pan w serwisie w Wawie po moich natarczywych pytaniach stwierdził abym sprawdził czy nie jestem "wampirem energetycznym" (coś takiego podobno na prawdę istnieje). Ot taka mała pomoc speca z serwisu. ???

*

mobi_one

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2007, 00:53:39 »
no jest takie okreslenie, sam go uzywam, ale to sie odnosi do osob, ktore zabieraja energie ale od innych ludzi, po spotkaniu z takim wampirem czujesz sie wypompowany :)

*

nothin

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 18, 2007, 01:21:42 »
właśnie w ten sposób próbuje to rozgryźć. abcPowerMeter robi graficzny wykres poboru prądu a Task Managerem próbuje ustalić co w danej chwili działa i czy wyłączenie(zabicie) procesu coś spowoduje. Sądzę ,że w ten sposób metodą prób i błędów szybciej dojde co tak wciąga prąd niż grzebanie w rejestrze.

jako anegdota: jakiś pan w serwisie w Wawie po moich natarczywych pytaniach stwierdził abym sprawdził czy nie jestem "wampirem energetycznym" (coś takiego podobno na prawdę istnieje). Ot taka mała pomoc speca z serwisu. ???

1.

cos w tym ,jest, ze przy niektórych osobach elektronika siada częściej.. przynajmniej takie mam wrażenie..

2.

jeśli chcesz szukac przyczyn tą metodą, polecam memmaid i jedgo proscess, startup edytory, inną rzecza jest pomysł z safemode 2.0, przy safeboot oferowanym przez ten program widać jak na dłoni co z dodatkowych rzeczy działa w systemie, ale wątpię, by to było to, raczej metoda flashowania, lub pad baterii(?)....sprawdx ext rom, czy nie jest kompletnie pusty-jeśli jest, sprawa prosta.

*

lupus

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:26:29 »
sprawdziłem ext rom, czy nie jest kompletnie pusty-jeśli jest, sprawa prosta.

nie jest pusty, z tego co wyczytałem na xda (porównałem z tym co mam) mam wszystko. Co do flashowania przy 100% baterii to niby ok ale jak to zrobić??? skoro po rozłączeniu ładowarki znika mi 25% pojemności, nie mam żadnych gwarancji czy w chwili gdy pda przełącza się w tryb bootloadera (chwilowo rozłącza połączenie a co w związku z tym i ładowanie) to nie znika mi te 25%-nie ma żadnej możliwości sprawdzenia. Spróbuje wrzucić dzisiaj  WM6 X-plore V1.1 (by Anichillus) z pełną instalacją extend romu. Jeszcze tylko mam pytanie odnośnie całkowitego rozładowania baterii. Można poczytać na forum, ze czasami wizard nie chce się podnieść w takim przypadku. Czy całkowite rozładowanie oznacza całkowite (0%) czy w chwili gdy pda wyłączy zasilanie?? Czy można rozładować baterie w inny sposób (zewnętrzny)?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 18:30:08 wysłana przez lupus »

*

nothin

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:34:35 »
co do niewstającej baterii i metody na jej wzbudzenie:
http://www.modaco.com/The-Wizard-Dead-Battery-Curse-Fix-t248279.html

jest metoda, dziwnię się ,ze nikt tu jeszcze tego nie pokazał....

*

lupus

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 18, 2007, 20:48:57 »
aha czyli to nie wina wizarda, że nie chce odpalić tylko baterii. Mam jeszcze dwie w zapasie. Zabieram się do roboty.

*

nothin

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 18, 2007, 21:21:42 »
hm.. no i po dniu testu wychodzi na to, ze mam nadal 70% baterii.. czyli u mnie wszystko ok...chyba.

*

lupus

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 18, 2007, 23:10:32 »
a ja ma xplora 1.1 i z tego co widze dalej po staremu. Spróbuje jeszcze raz Wizard Love i X-plore-może coś pomoże jeśli faktycznie był uwalony wcześniej a jeśli nie będę szperał dalej w rejestrze i procesach systemowych.

*

nothin

Odp: [wizard] battery drain..
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 19, 2007, 04:21:31 »
kilka ciekawostek w tym wątku...
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=294573
nie chodzi mi tylko o pierwszy wpis, generalny przebieg rozmowy daje kilka pomysłów do testów, rozrzut w czasie działania tych maszyn jest tak olbrzymi, że wygląda na to, że  jest kilka zmiennych, których nie mozna nazwać uszkodzeniem hardwareu, a powodują to znikanie baterii...
inny wątek w podobnym tonie, lecz z cabem do instalacji..i większą iloscią zmian...

u mnie chyba problem zniknął... ale potestuję po kolejnym HR...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2007, 04:26:40 wysłana przez xoen/nothin »

*

lupus

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:52:12 »
akurat u mnie ten cab nie wiele pomógł. instalacja xplora też nie. Myk z rozładowaniem baterii na maxa też nie. Z powodu braku pomysłów bawie sie dalej rejestrem i procesami. Czy mógłby mi ktoś podesłać jak wygląda rejestr na xplore 1.1. Może jak będę miał porównanie z rejestrem ze sprawnego urządzenia to coś znajde. Jedno mnie zastanawia. Pobór prądu w chwili odłączenia był 38 mA a po odłączeniu podświetlił się ekran i pobór wzrósł do 42 mA. To zbyt mało żeby zniknęło 25% zurzycia baterii. Podobnie ma się sprawa z prockiem i jego temperaturą. Nic się takiego nie dzieje, żeby taki był efekt.

*

nothin

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 19, 2007, 23:49:18 »
akurat u mnie ten cab nie wiele pomógł. instalacja xplora też nie. Myk z rozładowaniem baterii na maxa też nie. Z powodu braku pomysłów bawie sie dalej rejestrem i procesami. Czy mógłby mi ktoś podesłać jak wygląda rejestr na xplore 1.1. Może jak będę miał porównanie z rejestrem ze sprawnego urządzenia to coś znajde. Jedno mnie zastanawia. Pobór prądu w chwili odłączenia był 38 mA a po odłączeniu podświetlił się ekran i pobór wzrósł do 42 mA. To zbyt mało żeby zniknęło 25% zurzycia baterii. Podobnie ma się sprawa z prockiem i jego temperaturą. Nic się takiego nie dzieje, żeby taki był efekt.

mhm czyli uzywasz battery statusa?

zawsze go używałeś, kiedy miałeś problem?
wywal go komplentie...
te waartosci nie są realne, to raz, dwa, pozwalają zobaczyć drastyczne zmiany...

trzy, ściągnij najnowszą wersję battery statusa, jeśl jego wywalenie nie pomoże w niczym........potem wgraj najnowszą wersję-blizszą realiom w odczytach....przyczyny zjadania baterii(pomijając padającą baterię i uwalenie hardwareowe) nie są jawnie widoczne, zauważ, ze ja prez 3 minuty potrafiłem stracić 3-5%, co było nie do namierzenia....

*

lupus

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2007, 08:35:48 »
właśnie mam najnowszego batery statusa, a wyniki porównuje z abcPowerMeter i resco explorer-wszędzie pokazuje podobnie, przy czym BS podaje dokładniejszy wynik. Zacząłem BS używać dopiero po wgraniu WM6, wcześniej na orangutanie tego nie używałem. ..."3 minuty potrafiłem stracić 3-5%, co było nie do namierzenia...." właśnie w tym jest problem, bateria nóweczka(oryginałek) a zachowanie wizarda na obydwu (starej i nowej) jest identyczne. Poza tym nie znalazłem przyczyny takiego gwałtownego spadku poziomu naładowania baterii. Ani żaden proces ani aplikacja, w chwili rozłączenia ładowania, się nie uruchamia. Dlatego jestem bardziej przekonany, że to raczej problem sprzętowy niż softwarowy. Nie wiem czy zaobserwowałeś na xda,że w tematach o problemie zdjęcia CIDa z G3 i problemie baterii pojawiają się te same osoby. Jedno jest pewne, że gdyby mi wizard bez używania trzymał krócej niż 3 godziny to w salonie bym dostał nowego. A że trzyma (bez żadnego używania)9-10 godz to mi się nie należy. Nie interesuje ich nagły spadek pojemności baterii. 

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 20, 2007, 08:54:30 »
Poza tym nie znalazłem przyczyny takiego gwałtownego spadku poziomu naładowania baterii. Ani żaden proces ani aplikacja, w chwili rozłączenia ładowania, się nie uruchamia. Dlatego jestem bardziej przekonany, że to raczej problem sprzętowy niż softwarowy. 

Czy to jest problem sprzętowy hmmm, przeleciałem prawie wszystkie romy i pozostałem na FARI CB-AIRAF dlatego że bateria znika normalnie, patrzę na wyświetlacz i pokazuje 18mA stan baterii 80% od ładowania upłynęło 1,5 dnia z dualsimem.

*

nothin

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 20, 2007, 14:17:59 »
Poza tym nie znalazłem przyczyny takiego gwałtownego spadku poziomu naładowania baterii. Ani żaden proces ani aplikacja, w chwili rozłączenia ładowania, się nie uruchamia. Dlatego jestem bardziej przekonany, że to raczej problem sprzętowy niż softwarowy. 

Czy to jest problem sprzętowy hmmm, przeleciałem prawie wszystkie romy i pozostałem na FARI CB-AIRAF dlatego że bateria znika normalnie, patrzę na wyświetlacz i pokazuje 18mA stan baterii 80% od ładowania upłynęło 1,5 dnia z dualsimem.

no dobra, ale czy testowałeś xplore? bo jeśli tak, i miałeś podobny problem, to konkluzja jest prosta....i chwała ci za rekomendację...jeśli nie, hm..
choć fakt, ja bym też skłaniał się do uznania problemu jako programowy....bo to pocieszające..

ja stanąłem na tym:
,
wywaliłem na amen batterystatusa bo nerwy mi szargał...
i tu dziwna sprawa, bo bez BS widzę wyraźnie, ze maszyna i normalnie się ładuje i normalnie rozladowuje...batmemtime jednak jest dobrym programem do pomiarów...gdyby nie jeden bug, byłby doskonały(nie wolno go konfigurowac z ikony, TYLKO z /start/settings/today..inaczej zawiesi maszynę..)...

ile masz wolnej pamięci, jr?

hm lupus, wątków o cidzie nie czytałem u mnie jest cidlock, więc flashuję zawsze tak samo... ruu i wizard love, potem shelltool i xplore... jesli chcesz opiszę krok po kroku procedurę, to sprawdzisz....jeśl itylko masz g3, czego nie pamiętam...

btw moje numerki:
ipl/spl 3.08
radio 2.61.11
os 10.2.0.8

cieszę się ,ze problemy zniknęły, bo już zacząłem się niepokoić, szczerze mówiąc....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 19:22:27 wysłana przez xoen/nothin »

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 20, 2007, 15:13:51 »
Tak miałem 1,0 i 1,1 fajne szybkie ale bateria znikała, na obecnym romie zaraz po instalacji jest 26. Po instalacji PocketPlus, Weather v1.5,
Backup, TCMPC, PocketOgonek i jeszcze innych mam prawie 24

*

nothin

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 20, 2007, 17:18:38 »
Tak miałem 1,0 i 1,1 fajne szybkie ale bateria znikała, na obecnym romie zaraz po instalacji jest 26. Po instalacji PocketPlus, Weather v1.5,
Backup, TCMPC, PocketOgonek i jeszcze innych mam prawie 24
za mało dla mnie , thx za info.
przy xplore trzyma mnie 32-33 mb free z wszystkim,czego mi trzeba,..ale czekam na 2.0,...

btw, dziwna sprawa...z xdadev..temat znowu wypływa...

I too was having random power-ons using NotTooSmart-Vanilla and Xplore 1.1 with a password set. Unchecking the "backlight turn off" seems to have fixed the random power-on problem.

za http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=299622&page=2

lupus? u mnie to ewidentnie pomaga... jakoś.
odhaczyłem wyłączanie ekranu kompletnie, na baterii i na kablu, za to włączyłem usypianie maszyny w "power" na 2 minuty....batmemtime rano pokazał, że maszyna na bank była wyłaczona przez noc i minut w wybudzeniu nie przybyło....

lupus, jedna jeszcze rzecz:
ROM xplore zapodaje włączoną IRDĘ.... trzeba ją odhaczyć inaczej ssie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 19:48:54 wysłana przez xoen/nothin »

*

lupus

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 20, 2007, 21:23:13 »
xoen/nothin

1. skonfigurowałem wizarda dokładnie jak bozia zapodała tzn sd-battery-save.cab zainstalowany, irda wyłączona nawet bluetootha usługi pozabijałem,
2. cida ściągnąłem wgrywając najpierw CUSTOM__RUU_Wizard_1050412_WWE_101_11210_WWE.exe a następnie awizardem już bez problemów. Wszystkie romy jak do tej pory (puk puk) instalowały się bez problemów. Teraz mam xpolora 1.1 pl/spl 3.08,radio 2.61.11,os 10.2.0.8
3. spróbuje tego batmemtime i sprawdze jego odczyty. Odczyt z abcPowerMeter  wychodzi mi,że w ciągu ostatnich 6 godzin działania Wizarda (sporo gadania jakieś 1,5 godziny) zżarło mi 650 mA, a przez 8 godzin nocnych zjadł 312 mA czyli zużycie w miare znośne. Zastanawia mnie tylko te nagłe znikanie 25% baterii. Na wskaźniku jest 100%-wizard w ładowarce,wyciągam kabel i już jest 75%(nie zależnie czy bateria nowa czy stara). Jeśli skończe ładowanie np na 95% to w ciągu minuty spada do 75% a później już normalnie.Samo zużycie wg mnie nie jest zatrważające (sporo pracuje szczególnie w sieci) i wszystko było by ok gdyby nie te 25%. Czary mary jakieś. A może tak ma być skoro to WIZARD   ;D

ps właśnie wpadłem na pomysła,żeby sprawdzić gniazdo ładowania. Może zimny lut się zrobił i przy wyciąganiu wtyczki robi się malutkie zwarcie...... hmm to wydaje się prawdopodobne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 21:25:47 wysłana przez lupus »

*

nothin

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 20, 2007, 22:02:12 »
(...)

..hmm a spróbuj nabić go do pełna, i nie zdejmując z kabla SR.... ciekawe...

*

lupus

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 21, 2007, 00:50:20 »
(...)

..hmm a spróbuj nabić go do pełna, i nie zdejmując z kabla SR.... ciekawe...

nie chce się uruchomić z kablem-wiesza się na 2 ekranie ładowania, uruchamia się dopiero jak kabelek wyciągne

*

nothin

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 21, 2007, 01:29:05 »
tzn... miałem na myśli ,zeby w momencie po SR go odpiąć...

*

lupus

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 21, 2007, 02:18:48 »
nic nie daje-próbowałem wiele razy  :-\ praktycznie wypróbowałem wszystko co gdzieś ktoś o tym napisał i miał na to jakiś pomysł. Rano sprawdze gniazdo ładowania, a nóż widelec...

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 02, 2007, 13:36:56 »
nic nie daje-próbowałem wiele razy  :-\ praktycznie wypróbowałem wszystko co gdzieś ktoś o tym napisał i miał na to jakiś pomysł. Rano sprawdze gniazdo ładowania, a nóż widelec...

W wizardzie dość często dochodzi do uszkodzeń gniazda.
Szczególnie przy intensywnym i niezbyt delikatnym użytkowaniu.

Miałem podobny problem, czarodziej pokazywał pełne naładowanie kiedy miał wpięty kabel od zasilacza,po odłączeniu lub resecie spadało do kilku procent. Próbowałem zmiany baterii,romu,innego zasilacza,ładowania z kompa etc etc.
Rozwiązanie okazało się prozaiczne,mianowicie uszkodzone gniazdo synchro/zasilania.
Jest przymocowane do płyty na czterech lutach i bywa że któryś ulegnie uszkodzeniu właśnie przy intensywnym użytkowaniu. U mnie stało się to kiedy wizard był umocowany w samochodzie na uchwycie i zasilany z zapalniczki, wtyk musiał najwidoczniej uderzać o deskę rozdzielczą podczas jazdy po naszych równych jak stół drogach. Aczkolwiek nie zauważyłem tego,dopiero potem domyśliłem się że to może być przyczyną.
Efektem tego był lekko oderwany jeden z lutów ,który powodował min takie objawy jak rozładowywująca się bateria,która tak naprawdę tego nie robiła, po prostu czujnik odpowiedzialny za info o stanie baterii wariował.

Rozkręcenie,przelutowanie i przeczyszczenie przy okazji nóżek pod wtykiem pomogło.
Działa bez problemów ładowanie,synchro z kompem.

Pozdrawiam

tudej