[Wizard] A2DP WM6 JAKOŚĆ DZWIĘKU

• 20 Odpowiedzi
  • 1752 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Wizard] A2DP WM6 JAKOŚĆ DZWIĘKU
« dnia: Kwiecień 27, 2007, 09:31:16 »
Witam

Mam problem z jakością dźwięku A2DP w Wizard z Romem WM6 Xplore_1. 1.
Posiadam słuchawki Motorola HT820.  Dzwięk jest słabej jakości.
Dla porównania po zainstalowaniu Widcomm Stack jest perfekt.  Ale ten Stack ma wiele niedoróbek i na Wizardzie nie działa Headset, dioda, CommManager itd.
Dodam, że testowaliśmy na tym Romie ze zanjomymi słuchawki JAbra BT620 i Jabra BT8010 i grały czysto.
Ponieważ jest sporo napisane na temat manipulacji w rejestrze do WM5, a do WM6 nic, zwrcam się z prośbą o pomoc.
Czy ktoś poprawiał sobie jakosć dźwięku w WM6 ?
Widziałem także, że w innych Romach są stosowane inne Staki lub dopiski, że coś tam poprawiono.
Ale za nim zacznę zabawę z Roamami wolałbym aby ktoś podpowiedział jakie jest roziązanie, za dużo mam już zainstalowane u siebie.

Odp: [Wizard] A2DP WM6 JAKOŚĆ DZWIĘKU
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2007, 13:57:27 »
Sądząc po braku reakcji problem wśród naszych forumowiczów nie istnieje. Śledząc forum XDA-Developers dochodzę jednak do zgoła innego wniosku. Problem istnieje jest dosyć powszechny.
Postanowiłem zebrać tutaj swoje rezultaty w bojach, powinno to pomóc początkującym w temacie.
Proponuję także, aby ten wątek stał się powszechną dyskusją na temat A2DP w Pocketach.
Piszmy tutaj jak działają różne słuchawki, jak usuwamy problemy itd.

Zaczynam od informacji, że źródłem problemu jest BT Stack MS, który jest niekompatybilny z wieloma słuchawkami A2DP.  Obserwujemy syczenie  wysokich tonów, dźwięk jest jakby lekko przytłumiony, w tle słychać  cichy świst. Nie pomagają zmiany w rejetrze: Bitpool, SampleRate.
Pomaga częściowo zmiana UseJointStereo na wartość : 1. Mamy wtedy mono, dźwięk nie najlepszej jakości, ale syczenie znika. Opis zmian w rejestrze znajdziecie tutaj:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=269638
Postulowano także, że może zmiana kodeka z mp3 na wmv przyniesie poprawę, nie przyniosła  :(

Dla tych co nie wierzą, że może być lepiej proponuje instalację Stacka BT Widcomm. Jest to implementacja Stacka z Axima, ale możemy zobaczyć jak powinien działać profil A2DP. Niestety nie działa profil HandsFree, dioda, CommManager i wiele innych.
Instrukcja instalacji znajduje się na naszym forum: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=59419.0

Nie pomogły też tysiące łatek, patchów które przerobiłem.
Zmiana na BT  Aku 3.3, który jest np. w Romie Farii też nie dała rezultatu.
Na XDA wyznaczyli nawet nagrodę dla programisty który rozwiąże problem. Mam nadzieję, że przypadnie komuś już niedługo, chociaż wątpię aby połakomił się na nią wójek Bill  :)

A może w oficjalnej wersji WM6 tego problemu już nie ma. Niech któryś z użytkowników, który posiada jakieś najnowsze cacko podzieli się z nami wiedzą  ;)

Jeżeli ktoś zna jakieś ciekawe triki które, warto przetestować proszę o pomoc.
Jak już wspominałem wcześniej, Jabra modele BT620s, BT8010, w ogóle nie mają problemu. Dźwięk jest bez syczenia i bardzo wysokiej jakości. Problemy są przy Motorolach. Tyle wiem z autopsji. Dlatego ponawiam, moją prośbę, aby użytkownicy pisali tutaj o swoich wrażeniach z używania konkretnych słuchawek z konkretnym Pocketem. Będzie to kompendium bardzo przydatnych informacji dla noszących się z zamiarem zakupu użytkowników.

Przydatne linki:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=300539 (główny wątek: Hissing)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=302099
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=288436
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=266309
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=268612
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=301764

Odp: [Wizard] A2DP WM6 JAKOŚĆ DZWIĘKU (HISSING)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2007, 19:27:27 »
Klejny Test (Wizard WM6, BT MS Stack, Xplore 1.1):

- Motorola S705: Hissing na wysokich
- Motorola S805: Hissing na wysokich (szkoda super słuchawki, jakość wykonania nr1 )
- Nokia BH-501: Hissing na wysokich

Czyli jak na raie tylko Jabra (może ta Jabra to firma Billa  ??? )

*

Offline Super_Ghost

• 670
  • Sprzęt: Palm Pre|GC5066HD
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2007, 01:13:44 »
Nikkai BES005  - również mają świszczenie na wysokich tonach..
ja sobię radze tak.. zę w Equalizerze obcinam górne pasmo,tak że w jakości niewiele ujmuje a świszczenie prawie całkiem znika...(o ile ma się dobrej jakosci plik)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2007, 18:31:51 »
Czy ktoś wie jak wejść w posiadanie przełącznika, na Today-u lub w Trayu który właczałby profil Wireless Stereo.
Obecnie muszę wchodzić w Settings........., trochę to mozolne.
Zanim usłyszę pierwsze nuty muszę parę razy puknąć w ekran  >:(
Kiedyś były takie przełączniki dla mono to i może dla stereo się da ?

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2007, 23:59:32 »
Naprawdę świetny jest ten Widcomm stack. Zainstalowałem go na moim Prophecie i głośność szumów w tle jest znacznie mniejsza, ledwo słyszalna (używam słuchawek Jabra bt320s). Nawet gotów jestem poświęcić tryb Hands Free dla tej różnicy w jakości:) Ale mam też nadzieję, że pojawią się nowsze wersje, w większym zakresie współpracujące z palmofonami HTC.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2007, 01:24:08 »
Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak podkręcić głośność dzwięku na wyjściu z Wiza. Obecnie używam doskonałych (najlpszych) słuchawek BT Jabra BT620S. Po podjechaniu w Media Playerze na max i słuchawki max, brakuje jeszcze troszkę. Czy można to gdzieś w rejestrze jakoś podbić. Zaznaczam, że słuchawki BT reagują na regulację w Playerze. Proszę o poradę

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2007, 09:08:26 »
Tak w rejestrach mozna ale Ci teran nie powiem gdzie na forum chyba gdzies byla a na pewno na XDA. Musisz poszukac, chyba, ze ktos pamieta ktore to klucze byly...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2007, 17:37:37 »
to ja powiem jak jest - dlugo szukalem i to jest chyba najblizej prawdy bedzie :P

przy odpowiednim module a2dp (zawartym narazie chyba tylko w nbd - wciaz jade na 7,3) nie nalezy wpisywac do rejestru NIC poza jointstereo=1....
system dobiera wtedy wszystko automatycznie i mamy bez przerywania a jakosc super - testowanie i dziala :)

dzis wrzuce sobie nowego nbd 7.8 i zobacze czy cos sie zmienilo... (niestety rapidshare kaze mi czekac 108minut a nie mam tyle czasu wiec nie sprawde romu nothina :/ )

zaden inny sposob nie dzialal mi tak dobrze - a2dp dziala plynnie przy procku na 95mhz!

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2007, 17:58:57 »
Poczekaj chwile bo chyba zaraz bedzie NBD7.9 cos sie na XDA przewalilo na ten temat :)

*

Offline lary90

• **
  • 176
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2007, 18:24:38 »
Poczekaj chwile bo chyba zaraz bedzie NBD7.9 cos sie na XDA przewalilo na ten temat :)

Strasznie szybko wychodzą te nowe wersje. Jutro będzie NBD 8.0 ??
Sprzęt:
HTC Hermes
WM 6.5 DarkVisions
GSM 1.56.70.11

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 20, 2007, 18:53:30 »
Nie, 7.10 :)

A to, ze szybko wychodza swiadczy tylko o tym, ze Zoki szybko reaguje na prosby i dopracowuje ROM.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 20, 2007, 19:21:18 »
Dziękuję za zainteresowanie, ale trochę temat poszedł w inną stronę. Rzeczywiście ROM w wersji 6, ale pełnej ma nowego stacka BT. Ale tutaj uwaga, mowa o pełnych wersjach. Te nasze gotowane ROM-y nie mają nowego stacka, tylko z wersji AKU 3.3.
Ale na szczęscie na firmanencie jest jedna gwiazda. ROM NBD posiada wyciągnięte stery z pełnego WM6. Jak zauważyliście wcześniej wykonałem parę testów i przejście jakie się dokonało w NBD bodaj w wersji 7.4 to dosłownie szok. Skończył się problem z jakością i przerywaniem. Poprzestałem co prawda na słuchawkach Jabry, które od dawna jako jedyne radziły sobie z Stackiem MS. Dlatego mam zapytanie do użytkowników innych słuchawek. Czy skończyły się problemy w nowym Stacku z WM6 z: syczeniem na wysokich, przerywaniem i krótkim zasięgiem oraz ogólnie fatalną jakością. Na JAbrze jest super. A wogóle pozwolę sobie na obiektywną informację na temat które słuchawki są godne polecenia. Jabra BT620S bezdyskusyjnie. Miałem na uszach słuchawki Jabry, Motoroli, Nokii. Wszystkie fajne, ale tylko 620S, daje pełne spektrum tonów. Są te brakujące wszędzie basy. Ciepłe, miłe, głębokie. Prawdziwy kąsek dla audiofila. Pozatym czas słuchania, czas rozmów, doskonały DSP, po prostu ideał.
Ale wracając do głośności. Tej nigdy nie regulowało się w tym katalogu w rejestrze co JoinSereo. Jakosć mamy już ok. Chodzi teraz tylko o głośność, a ta chyba jest regulowana gdzie indziej.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2007, 22:47:55 »
Witam . Posiadam Słuchawki BT Logitech-a. Moim zdaniem jedne z najlepszych jeżeli chodzi i jakość dźwięku. Powiem, że mam dosyć wyczulone ucho. Marną jakość odtwarzania w xplore-1.1 zauważyłem od razu.

Przetestowałem wiele rom-ów pod względem stabilności połączenia , szybkości działania i przede wszystkim jakości dźwięku poprzez BT, gdyż często korzystam z Wizarda jako odtwarzacza MP3.

Mogę stwierdzić jedno. Jak na razie najlepszym (w mojej subiektywnej ocenie) jest rom x-plore 1.0 ! o dziwo, każdy następny był w tym względzie znacznie gorszy (1.1 to w ogóle porażka), NBD ma spore problemy z stabilnością połączenia (7.7 i 7.8 ).

To tyle mojego skromnego wkładu w dyskusję... pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2007, 22:52:50 »
NBD ma spore problemy z stabilnością połączenia (7.7 i 7.8 ).
To tyle mojego skromnego wkładu w dyskusję... pozdrawiam

Z tego co wszyscy pisza NBD7.9 ma to poprawione, zreszta w opisie 7.9 nawet bylo o tym.

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2007, 10:20:59 »
no wiec zainstalowalem 7.8 bo i tak nie bede mial czasu do hotspota podskoczyc jeszcze pare dni... bylem przerazony ze nie ma profilu a2dp ale okazalo sie ze sluchawki same sie wlaczaja :)
jakosc jak w poprzednich - bez ustawien systemowych moim zdaniem lepsza niz w xplore (faktycznie 1.1 juz mial cos zwalone)
nbd wlasnie nie uzywa bt z aku3.3 - a przynajmniej czegos w nim nie zwalil bo romy innych na tym samym buildzie maja problemy z a2dp wlasnie

7.9 to poprawka tylko ego czy sie wyswietla "set as wireless stereo" i nowy htc home

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2007, 10:45:18 »
poprawione wireless stereo i nowy htc home.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 01, 2007, 16:38:18 »
Co prawda na starszym romie (uderground 1.0 jesli dobrze pemietam) wszystko chodzilo tak samo dobrze ale na NBD 8.0 sluchawki BT philipsa dzialaja bez zarzutu. Sprawdze jeszcze moje MSI (gdzies mi sie walaja po szufladach) ale czuje ze bedzie nie gorzej.

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2007, 23:20:54 »
Ja korzystam z Wizarda na ROMie Vanilla by NTS, a do tego odbiornik A2DP Siemens HHB-750 i słuchawki Creative EP-630.
Jakość wyśmienita, tak samo po podłączeniu do dużych głośników 2.1 i 5.1
Pozdrawiam,
Świstak

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 03, 2007, 13:00:01 »
Philips robi słuchawki BT ?? :O
Tak z ciekawości jaki to model ?

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:05:23 »
Witam!
Jestem początkującym więc nie do końca wszystko łapię jak piszecie przeskokami myślowymi. Dlatego mam prośbę. Ja używam słuchawek (przewodowych) z Nokii 6030 i nie mam żadnych szumów, ogólnie daje rady gdyby nie to że głośniść jest bardzo niska. Może mi ktoś w skrócie napisać czy da się tą głośność podnieść???
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam!