[Wizard] "Kurczenie" się pamięci RAM...

• 52 Odpowiedzi
  • 4344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

!!!!!
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 30, 2006, 11:16:36 »
Panowie mamy najlepszych hackerów na świecie u nas w Polsce .... wiecej wiary i wiecej ducha  :wink:  :lol:

Co do poprzedniej wypowiedzi to zgadzam się w pełni. Po zainstalowaniu kilku programów konieczny jest codzienny soft reset, MUSI ktoś napisać programik do swoistej gnozy Wizarda bo mozna zwariować ...zwłaszcza że urządzenie na ogół wymaga resetu gdy jest najbardziej potrzebne
Pozdrawiam

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 30, 2006, 11:33:59 »
Cytat: "Kuras77"
Mad-dam - myślisz, że poprzednia wersja SPB Diary zamulała system a nowa tego nie robi? To raczej wątpliwy wniosek bo ja nie mam zainstalowanego tego programu. No chyba że ten program ma opcję czyszczenia pamięci, czy tak?

Taa, ten wniosek jest wątpliwy, a co gorsza po dłuższych testach został "obalony". Pamięć spada, jak spadała. Zaczyna mnie to wq... Codziennie od pewnego czasu wyłączam po jednej aplikacji i testuje przez cały dzień, czy coś się zmienia w temacie, ale niestety jestem coraz bliższy wnioskom, że ten typ tak ma i rzeczywiście może w końcu ktoś wymyśli jakiś program do zwalniania pamięci - będę mu bardzo wdzięczny.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 30, 2006, 12:37:55 »
Dziwi mnie czemu standardem przy systemie WM5 jest tylko 64 MB RAMu?? Przecież widać gołym okiem że to za mało... Myślę, że producentom takich gadżetów jak palmofony zależy na powolnym ich usprawnianiu by nakręcać ludzi na nowe modele - to jest chore... Przecież przy dzisiejszej technologii i cenach można by w nie włożyć conajmniej po 128 RAM i 512 ROM... Do tego jesteśmy praktycznie zdani na jedyny właściwy system i właśnie przez to jak były problemy z....budzikiem w WM 2002 to są i teraz WM5... :(:(

No ale dosyć lamentów - kto na ochotnika do poruszenia tego problemu na XDA - DEVELOPERS? :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 30, 2006, 12:50:26 »
na mnie NIESTETY nie liczcie - nie władam tak biegle angielskim. Jeżeli będzie coś po niemiecku, to chętnie :-).

Ale liczę rzeczywiście, że ktoś ten temat podrzuci i przede wszystkim rozwiąże.

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 01, 2006, 15:28:58 »
Hmm u mnie byl ten problem ze czesto wlaczalem blokade klawiatury, wylaczalem palma tym przyciskiem na gorze a po powiedzmy 2 h nie reagowal na nic i zmuszony bylem do soft resetu, tak samo po odebraniu rozmowy gdy byl zablokowany czesto juz nie reagowal na 'odblokuj', przestalem blokowac klawiature i jak reka odjal, przez jakies 8 dni dzialal bez przerwy  i w tym czasie pamiec skurczyla sie do 13 mb, 3 dni temu zainstalowalem usb hosta i od tego czasu (resetu po instalacji) pamiec skurczyla sie do 17 mb. Co ciekawe zauwazylem ze gdy wlaczylem automape i zminimalizowalem ja zostalo mi 2 mb wolnego ramu, ale gdy dalem 'zakoncz' w opcjach, zwolnil sie dodatkowy ram i mialem wolnych 21 mb :) Normalnie po resecie jest jej ok. 23-24 mb wolnego.

« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 01, 2006, 19:15:32 »
corck
host usb? Co to robi? myslalem ze wizard nie da rady hostować usb?

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:01:59 »
Cytat: "grzegorz.pow"
corck
host usb? Co to robi? myslalem ze wizard nie da rady hostować usb?

Koledze zapewne chodziło o programik WM5torage umożliwiający korzystanie z karty Wizarda jak z pendrive'a.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 01, 2006, 20:21:02 »
Wyciekanie pamięci (memory leak) Niekorzystne zjawisko w aplikacjach zbudowanych przy pomocy języków lub systemów nie wyposażonych w automatyczne zbieranie nieużytków (garbage collection), np. C++. Polega ono na tym, że programiści nie zawsze stosują ścisłą dyscyplinę dealokacji obszarów pamięci, które nie są już potrzebne. W ten sposób powstają coraz to nowe bezużyteczne obszary, o których system nie wie, że są bezużyteczne, zaś rozmiar użytecznej pamięci ulega ciągłemu zmniejszaniu. Efektem tego jest zwykle coraz wolniejsze działanie aplikacji, aż do jej całkowitego zawieszenia z powodu pozornego braku pamięci.

*

Offline ppardala

• *
  • 63
  • Sprzęt: LEO ♠Duttys™ HD2 V22♠
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 01, 2006, 21:49:35 »
hmm nie wiem skąd u was te problemy ... mam spv od 2 miesiecy, rekordowy uptime 6 dni i pamięć na poziomie 20,3 MB. Zainstalowane Pocket+, WorldMate, phm_traylnch uruchamiaja sie prz starcie. Po SR mam 25,4MB wolnej pamieci, po zabawach różnymi programami stabilizuje sie w okolicach 20MB. Jedyne co mnie wkurza to AM, ktora zjada prawie cala pamiec przy uruchomieniu (oczywiscie gdy wylacze AM wszystko wraca do normy).
----------------------------------------
pozdrawiam,
Paweł

*

Offline ppardala

• *
  • 63
  • Sprzęt: LEO ♠Duttys™ HD2 V22♠
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 01, 2006, 22:24:46 »
znalazłem temat na xda-developers.com, ktory moze wam troszke pomoc. zauwazylem mianowicie, ze activesync mi sie odpala w tle co jakis czas (zjada okolo 1MB u mnie), ale ... jest i lekarstwo:
Select menu -> select configure Server -> Enter just any name for server - select next - select advance - do not change drop down boxes and select next. Then unselect all check boxes - select finish. Then select menu again - select schedule - For both drop down boxes select Manually. Then push Ok button. Now ActiveSync will not restart itself.

adres tematu: http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=41183
pozdrawiam
----------------------------------------
pozdrawiam,
Paweł

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 02, 2006, 13:14:09 »
Witam,
mam pytanko:
- czy istnieje jakis sposow aby przestrzen pamieci (tam gdzie sie zapisuje programy i dodumentyw SPV) udostepnic jako pamiec operacyjna RAM ?

Pamietam ze jedna z nie oficjalnych wersja WM5 dla MDA II miela taka mozliwosc.

Wszystko co mam w SPV znajduje sie na karcie pamieci 1GB.
Wiec ta druka pamiec jest mi nie potrzebna, a przydalo by sie wiecej pamieci RAM.
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 12, 2006, 23:21:51 »
Kurcze, tak się mówiło że WM 5 przyniesie radykalną zmianę zarządzania pamięcią w PPC......ale czy na korzyść...??
Czy ktoś zna sposób na "uciekającą" pamięć w Wizardzie lub udostępnienie części pamięci ROM, tak jak to zaproponował kolega Mcgiver powyżej?

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 21, 2006, 01:58:47 »
Hmm... Do wspomnianego problemu z pamiecią teraz doszły częste samoczynne soft resety... :( Ma ktoś jakieś pomysły rozwiązujące powyższe problemy?

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 21, 2006, 08:35:43 »
może pomoże programik hibernate.exe ze strony http://www.oxios.com/memory/.
Wprawdzie jest on przeznaczony na smartphony, ale u mnie na QTEKu S100 działa bardzo dobrze. Przy uruchomieniu raz na jakiś czas, zwalnia powyżej 1MB pamięci.
Nie jestem pewien, czy działa na WM5.
Po ściągnięciu pliku instalacyjnego należy wyodrębnić z caba plik hibernate.exe (około 5kb) i skopiowac na swojego pocketa.
W cabie siedzi jeszcze closeapp.exe, ale nie zauważyłem zwiększenia ilości pamięci po jego uruchomieniu.

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 21, 2006, 09:14:19 »
Kuras
Powiem Ci tak. Ja też miałem ten problem (znaczy spadek ramu). Po pewnym okresie uzywania (w koncu juz ponad miesiac go mam) mogę cokolwiek powiedzieć.
- 1. zrobiłem reset z czystką pamięci -  to z menu ustawienia
- 2. Zainstlowałem plugi today i programy jakie będę używał
Pamięć nie spada teraz, ale:
- np. Skype po każdym uruchomieniu zjada ~3 MB ramu (+-500Kb)
- częste instalowanie programów, zmniejsza wolny RAM
- i (Uwaga!) przesył danych przez AS na kartę i z karty zjada RAM :D tak tak serio :D Można włatować używając kabla do PC - AS wtedy działa - ale nie zjada RAMu [no chyba, że podczas synchronizacji - ale bardzo mało]
- częśto programy napisane do wcześniejszych wersji Windows, mimo, że się uruchamiają często zjadają RAM

AutoResetów nie mam i nie miałem. Ale radzę Ci zrobić backup danych - kontaków i całej reszty i wrzucić wszystko na nowo ;)

Ja mam teraz na starcie (po uruchomieniu systemu) ~21MB ramu, po dwóch-trzech dniach że spada o jakiś niecały Mega, jeśli nie robię rzeczy opisanych powyżej.

pozdrawiam
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 21, 2006, 09:47:32 »
Cytat: "Kuras77"
Hmm... Do wspomnianego problemu z pamiecią teraz doszły częste samoczynne soft resety... :( Ma ktoś jakieś pomysły rozwiązujące powyższe problemy?

Śledzę ten wątek od początku i szukam jednocześnie rozwiązania (nawet jako usunięcie skutków, a nie przyczyn) i ... po jakimś czasie udało mi się ustabilizować RAM w moim M3000. Zrobiłem mianowicie jedną podstawową rzecz - przesiadłem się z SPB na SBSH. Problem od tego momentu de facto przestał istnieć (tak memory leak, jak i samoczynne restarty). Więc jak dla mnie, problemem był SPB (Diary, Weather, PocketPlus).

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 26, 2006, 09:51:35 »
Ja używam praktycznie kompletu SPB na orginalnie Qtek-u 9100;
-Plus
-Diary
-Weather
-GPRS monitor,
poza tym mam także Inesoft Adresbook

faktycznie po pewnym czasie pamięć się kurczy, po spadku poniżej 20MB jest niezbyt dobrze, koło 18MB soft-reset to obowiązek...
w moim przypadku reset robie co 24-48 godzin, zależy jak intensywnie używam telefonu.
Ale generalnie te wtyczki są super i chyba z nich niezrezygnuje,
1.wydaje mi się, że samo rozmawianie via tel. nie ma wpływu na kurczenie się pamięci,
2.tak samo używanie kalendarza, terminarza i przeglądanie wiadomości,
3.Największy wpłw ma odpalanie internetu i to zarówno via GPRS jak i via WiFi- po tym pamęć sięć kurczy, spada stabilność i szybkość pracy telefonu.
4.Wydaje mi się, że także pisanie/odbieranie sms-ów ma wpływ na kurczenie się pamięci,e-mailii, używanie GG a przede wszystkim przeglądanie WWW-ja używam Opery, kiedyś miałem NetFront i jest on lepszy, ale obecnie nie można go dostać...
5.Namiętna gra w Tetris raczej nie kurczy pamięci,
6.Sporo darmowych programikóhttp:// to straszni pamięcożercy!
7.Używanie aparatu foto też strasznie muli mojego Qteka 9100, a przypuszczam, że media, czyli zdjęcia, mp3 i filmiki też.

Takie są moje obserwacje po 4 miesiącach z Qtekiem 9100 przy wielu godzinach rozmów miesięcznie, kilkuset sms-ach i sporo internetu, malutkich arkuszy excela, wielu notkach.
Bateria ładowana co noc, ryzyko padnięcia drugiego dnia jest zbyt duże, ale jesli bym niegrywał w tetris, niełączył się z netem, a tylko ograniczył do telefonowania, sms-ów i kalendarza, to myśle, że spokojnie ładowanko co dwa dni by starcyło.
barek ;-)

*

Offline savac

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 26, 2006, 10:57:02 »
myślałem że jestem sam(nie poruszano tego problemu), ale widzę że to nie jest tylko mój problem.
Drugi wątek założony na http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=295182
Ewidentnie problem chyba obraca się w okół SPB , a szkoda :(

« Odpowiedź #48 dnia: Maj 26, 2006, 11:01:13 »
problem nie porusza się niestety wokół SPB - też tak kiedyś (poczatek wątku)  wyślałem i dlatego przesiadłem się na SBSH - pamięć kurzy się, jak kurczyła, mój portfel też przez to się skurczył.

*

Offline savac

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 26, 2006, 11:03:54 »
moze pozostaje HR i krok po kroku? Aplikacja po aplikacji i backupy.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 26, 2006, 16:22:42 »
Najlepszą metodą byłoby zwiększenie ram- czy jest coś takiego możliwe-pomijając cenę?

To naprawde dobre urządzenie jest- i TYLKO mulenie wynikające z znikania pamięci jest bolączką, której nie potrafie przeżyć.
Zastanawiam się, czy ilość krótkich inormacji typu wpisy w książce- mam ich około 500-600, sms-ów pewnie coś ponad 250, i często jeszcze koło 100 meili, czy to może mieć jakiś wpływ?
barek ;-)

*

Offline PINTO

• 25
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 02, 2007, 13:29:04 »
Cytat: "barek74"
Najlepszą metodą byłoby zwiększenie ram- czy jest coś takiego możliwe-pomijając cenę?

T

No i jak, jest mozliwe zwiększenie fizycznie RAMu w HTC????? Nawet za dopłatę????

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 02, 2007, 13:30:09 »
PINTO

NIE
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.