[Wizard] "Kurczenie" się pamięci RAM...

• 52 Odpowiedzi
  • 4331 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« dnia: Marzec 22, 2006, 15:52:28 »
Zauważyłem ostatnio bardzo nieprzyjemne zachowanie mego SPV M3000 - zaraz po restarcie mam około 21 MB wolnej pamięci RAM ale po jednym, dwóch dniach pamięć kurczy się nawet do 5 MB. Oczywiście mam pozamykane wszystkie programy. Gdzie ucieka te 16 MB pamięci? Wkurza mnie to bo chociażby Automapa potrzebuje 15 MB wolnej pamięci RAM by wystartować... Myślałem, że zmiana organizacji pamięci w WM5 będzie korzystna a tu okazuje się, że mój Magician (MDA Compact) lepiej radził sobię z przecież mniejszą zsumowaną ilością pamięci (razem 128 MB)...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2006, 14:33:23 »
Hej, jak jest u Was w tej kwestii? Śmiało... ;)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2006, 15:04:45 »
u mnie też spada ale stabilizuje sie na 17mb - 19mb. Jak odpale automape to spadnie do 7. ale jak wylacze automape do wzrasta z powrotem do ych 17-19.  Telefon mam bez softaresetu  juz od mysle 3-5 dni.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2006, 15:47:05 »
Kuras77 - prawdopodobnie ktoras z aplikacji ma tzw. memory leak czyli nie zwalnia calej pamieci po zamknieciu. Na pewno nie jest to soft firmowy  wiec stawialbym na ktorys z pluginow do Today lub zewnetrzny program. Musisz po prostu odnalezc winowajce i wywalic lub upgrade'owac.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2006, 18:47:31 »
Cytat: "jarekt"
Kuras77 - prawdopodobnie ktoras z aplikacji ma tzw. memory leak czyli nie zwalnia calej pamieci po zamknieciu. Na pewno nie jest to soft firmowy  wiec stawialbym na ktorys z pluginow do Today lub zewnetrzny program. Musisz po prostu odnalezc winowajce i wywalic lub upgrade'owac.

O, dzieki :) To chyba jest dobry trop - mam kilka pluginów Today które nie są w pełni zgodne z WM5 więc bede musiał przeprowadzić dochodzenie ;)
Mam też problem z wywalajacym się często Internet Explorerem - chyba chłopaki z Microsyfu hołdują tradycji i zaaplikowali swoje "bagi" również i do wersji poketowej tego programu... ;)

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2006, 18:46:10 »
Jak narazie znalazłem jednego winowajce - mam zainstalowany jakiś stary Jurnal Bar (pogoda, kursy walut, wiadomości) i gdy na ekranie Today włączone jest jego wyświetlanie, po każdorazowej zmianie orientacji ekranu (czyli otworzeniu klawiaturki) znika mi 0.1 MB pamięci RAM... Ale niestety pamięć znika i bez tego plaginu więc muszę szukać dalej :(
Proszę o opinie na temat tego problemu w Waszych Wizardach - DZIĘKI.

*

Offline mww

• 22
wyciekanie pamięci..
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2006, 20:21:45 »
Miałem ten sam objaw :( Uzywałem SPB Pocket Plus, testowałem versje beta, zainstalowałem najnowszą, ale ciągle ten sam efekt, pamięć wyciekała.. Wywaliłem więc SPB i zainstalowałem WisbarLite - no i uzyskałem poprawę. Mam i inne wtyczki (też SPB) i czasem trochę wycieknie, natomiast Automapa sobie z tym radzi :) Po odpaleniu i zamknięciu zwykle pozostaje wolnej pamięci więcej niż przed uruchomieniem.
Pozdrawiam
MWW

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2006, 21:34:31 »
Cytat: "Kuras77"

O, dzieki :) To chyba jest dobry trop - mam kilka pluginów Today które nie są w pełni zgodne z WM5 więc bede musiał przeprowadzić dochodzenie ;)

A uzywasz GPRS Monitor?

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2006, 22:07:38 »
Cytat: "indian"

A uzywasz GPRS Monitor?

Od wczoraj używam, ale problem pojawił się już wcześniej.
GPRS Monitor coś knoci?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2006, 22:28:26 »

Od wczoraj używam, ale problem pojawił się już wcześniej.
GPRS Monitor coś knoci?

Trio GPRS Monitor + Pocket Plus + Mobile Gadu  potrafilo zezrec cala pamiec.Niespecjalnie robilem dochodzenie ktory jest winowajca,wywalilem monitor,zainstalowalem Pocket Plus ale v 2.0  i odkad wywalilem jest spokoj :) Jarekt ma dobra teorie,ja na mdaI gdy mi zezarlo pamiec odpalalem Automape ktora przy starcie probuje uwolnic jak najwiecej pamieci by sie mogla uruchomic i oczywiscie nie uruchamiala sie,bo miala jej za malo ale po jej uzyciu ilosc pamieci wracala do normy.Takze stawialbym na ktorys kombajn Spb,bo oba sa nieobliczalne,choc bardzo popularne :)

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2006, 01:15:52 »
A czy istnieje jakiś program który samoczynnie oczyszca pamięć? Czy zostaje tylko ręczny soft reset przed spaniem?

uwalnianie pamieci
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2006, 17:43:47 »
Witam
ja zazwyczaj robię co następuje: start - ustawienia - system - pamiec - uruchomione programy - zatrzymaj wszystkie i pamieć jest czysta ......
ale jakby ktoś znał taki soft to chetnie posłucham

Pozdrawiam

dodatek
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 27, 2006, 19:08:05 »
Można też użyć

space.reclaimer.v1.3

czyści wszystko z pamięci operacyjnej

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2006, 19:24:05 »
genezyp
InClose Mobile freeware - podmienia systemowy X/OK - teraz można od razu zamknąć program (a nie tylko zminimalizować) zawiera też inne opcje np. soft reset, screen off, itp. do tego jest lekki i działa też pod Magneto

Re: uwalnianie pamieci
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 27, 2006, 19:42:18 »
Cytat: "genezyp"
Witam
ja zazwyczaj robię co następuje: start - ustawienia - system - pamiec - uruchomione programy - zatrzymaj wszystkie i pamieć jest czysta ......

niestety, ale pamieć nie jest czysta, a na pewno nie zwalnia całej pamięci.
Witam wszystkich. Mam ten sam problem, wyinstalowałem całego SPB (plus, diary, weather i backup) i było lepiej, ale i tak uciekało. A poza tym ja już chyba wolę go restartować co jakiś czas, ale nie rezygnować z SPB (nie mam siły i czasu na testowanie alternatyw). Spróbuje tego Declaimer'a, może pomoże.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2006, 20:00:26 »
...no więc SpaceReclaimer raczej nie pomaga na wyciekająca pamięć. Właśnie zainstalowałem - poza dźwięczną miotełką wymiatającą mojego wizarda, w pamieci nic się nie zmieniło. A szkoda.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 28, 2006, 01:47:25 »
Tak jak napisałem wcześniej nie chodzi mi o proste zamykanie programów (a nie ich minimalizowanie) bo na tyle kumaty jestem... ;) Proszę o kolejne rady bo jest to chyba teraz mój największy problem poketowy... :(

*

Offline slicck

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC TyTn II + 6GB, Samsung U600
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 28, 2006, 10:15:06 »
Witam,
z moich obserwacji wynika, że to jednak wina systemu a nie plaginów.
Mam zainstalowaną aplikację AE Button i korzystając z wbudowanego w nią managera zadań zauważyłem że w pamięci jest cztery razy aplikacja phone. Natomiast zaraz po soft resecie jej tam nie ma, oraz pozycja programs czyli okienko Start/Programy. Zauważcie że po soft resecie gdy pierwszy raz próbujemy wyświetlić to okno trwa to zdecydowanie dłużej niż później. Więc to chyba te pozycje są odpowiedzialne za ginącą pamięć. Niestety nie udaje mi się ich zamknąć ani za pomocą wspomnianego wyżej managera ani z pozycji memory. Więc nie mogę na 100% potwierdzić mojego przypuszczenia.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 28, 2006, 10:28:54 »
Witam!

To i ja się pisze do klubu wyciekającej pamięci- nie wiem dokładnie który z programów najwięcej jej podbiera mi, ale czasem musze Wizarda resetować 2,3 razy dziennie.
Czy można ustawić jakiś alarm informujący o przekroczeniu jakiegoś określonego poziomu zajętości pamięci?
Tak, żeby jesli zostanie mniej jak 10mb włączał się jakiś alarm?
barek ;-)

możliwe rozwiązanie
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 28, 2006, 10:40:30 »
z problemem "męczę się" także już od kilku dobrych dni. I chyba (przynajmniej przy mojej konfiguracji telefonu) znalazłem rozwiązanie. Otóż mam zainstalowane programy SPB: Weather, Pocket Plus, Diary. Wczoraj podmieniłem sobie wersję Diary z 1.6.1 na 1.7.2 (dostępna od 24-03-2006). Od tego momentu prolem zniknął - system przy restarcie pokazuje ok 24 MB pamięci, dochodzi w ciągu ok 1 godz. do 20 - 22 MB i na tym poziomie pozostaje (mimo intensywnego testowania - otwierania i zamykania kilku programów, automapa, sieć, etc). Po zamknieciu pamieć jest zwalniana. Faktem jest przy okazji, co zostało przez kogoś wyżej napisane, że Automapa przy zamknięciu zwalnia więcej pamięci, aniżeli przed jej uruchomieniem. Nadmienię, że wcześniej (przed aktualizacją Diary) pamięć spadała mi w ciągu 1-2 godz do około 13 MB i niżej, po czym  w pewnym momencie następował samoczynny restart (bez potrzeby wpisywania PINu) i system przywracał sobie niejako w ten sposób pamięć - czasami nawet tego nie zauważałem, chyba że po przychodzących SMSach z poczty głosowej o nieodebranych połaczeniach:-). Aha, wgrałem SPB Diary na kartę telefonu, a nie do pamięci głównej.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 28, 2006, 10:45:35 »
mad-dam
restart bez wpisywania PIN'u :?:
a nie masz przypadkiem zainstalowanego WisBar Advance :?:

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 28, 2006, 10:48:00 »
nie mam - sam nie wierzyłem, dopóki nie "przyłapałem" go na tym kilka razy. Aha, po zaktualizowaniu diary zdecydowanie szybciej się podnosi po softresecie.

reset bez pin
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 28, 2006, 16:09:53 »
Potwierdzam ... u mnie tez kilka razy wystapił reset bez potrzeby wpisywania PIN
Pozdrawiam

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 28, 2006, 17:22:14 »
Cytat: "barek74"
Witam!

To i ja się pisze do klubu wyciekającej pamięci- nie wiem dokładnie który z programów najwięcej jej podbiera mi, ale czasem musze Wizarda resetować 2,3 razy dziennie.
Czy można ustawić jakiś alarm informujący o przekroczeniu jakiegoś określonego poziomu zajętości pamięci?
Tak, żeby jesli zostanie mniej jak 10mb włączał się jakiś alarm?

No to u mnie okazało się że pamięć kradł taki mały plugin DKToday
po jego yrzuceniu wszystko działa sprawniej.
barek ;-)

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 28, 2006, 19:34:38 »
z tego co czytam i widze to opisane przez Was rzeczy dzieja sie tylko na Qteku bo na moim SPV nie zauważylem spadku pamieci i samoczynnego resetowania sie....

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 28, 2006, 19:37:27 »
tomgru

niestety nie, moze mój podpis nie jesy do końca precyzyjny  - posiadam SPV M3000, zakupiony w salonie Orange.

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 28, 2006, 23:27:13 »
Slicck - też miałem zainstalowany AE Button i również zaobserwowałem takie same zachowanie się Wizarda - też mnie to zastanawiało...

Mad-dam - myślisz, że poprzednia wersja SPB Diary zamulała system a nowa tego nie robi? To raczej wątpliwy wniosek bo ja nie mam zainstalowanego tego programu. No chyba że ten program ma opcję czyszczenia pamięci, czy tak?

Tomgru - też mam SPV M3000 z Orange...

*

Offline youraa

• **
  • 131
  • Sprzęt: Vario, Kaiser, 8gb Sandisk, [Apr 09] Dutty's Official WM6.1 5.2.19209
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 29, 2006, 10:52:10 »
barek74

O kurcze a ktora wersja?
bo ja wlasnie mialem zainstalowac do monitorowania polaczen, bo przeciez bill o tym nie pomyslal :((
Co do pamieci to po sofcie ma 24-23 po calym dniu uzywania utrzymuje sie miedzy 17-19, mam pocket plus, gprs monitor, resco view, resco explorer

*

Offline przemyslaw84

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 30, 2006, 01:02:11 »
hmm ja z kolei zobserwowalem takie zachowanie przy golym systemie. przez ok 2 tygodnie urzywalem SPVla jako zwykly telefon, z braku czasu nic w nim nie instalowalem poza GS Playerem, pomimo tego ze system mialem niemal czysty. pamiec z dnia na dzien zmniejszala sie do paru mega. dodam iz zamykalem wszystkie programy, czyli nie pracowaly w tle.
Palm m105 -> iPaq 1930 -> Fujitsu Siemens Loox xxx -> iPaq 2215 -> iPaq 6340 -> MDA II -> MDA Compact -> HTC Wizard -> HTC Universal -> HTC TyTn -> SE p990i -> PALM Treo 680 -> PALM Treo 750 -> XDA Stealth -> HTC Diamond

*

Offline Kuras77

• 410
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 30, 2006, 01:30:30 »
Cytat: "przemyslaw84"
hmm ja z kolei zobserwowalem takie zachowanie przy golym systemie. przez ok 2 tygodnie urzywalem SPVla jako zwykly telefon, z braku czasu nic w nim nie instalowalem poza GS Playerem, pomimo tego ze system mialem niemal czysty. pamiec z dnia na dzien zmniejszala sie do paru mega. dodam iz zamykalem wszystkie programy, czyli nie pracowaly w tle.

Wynika z tego że sam system przy dłuższej pracy bez soft resetu "pożera" pamięć a zainstalowanie dodatkowych programów i wtyczek Today tylko przyspiesza ten proces. Chyba jednak skazani jesteśmy na codzienne soft resety... :( No chyba że jakiś rosjanin z Kaukazu czy inny japończyk wymyślą jakiegoś sprytnego caba oczyszczającego automatycznie pamięć... ;)