z problemem "męczę się" także już od kilku dobrych dni. I chyba (przynajmniej przy mojej konfiguracji telefonu) znalazłem rozwiązanie. Otóż mam zainstalowane programy SPB: Weather, Pocket Plus, Diary. Wczoraj podmieniłem sobie wersję Diary z 1.6.1 na 1.7.2 (dostępna od 24-03-2006). Od tego momentu prolem zniknął - system przy restarcie pokazuje ok 24 MB pamięci, dochodzi w ciągu ok 1 godz. do 20 - 22 MB i na tym poziomie pozostaje (mimo intensywnego testowania - otwierania i zamykania kilku programów, automapa, sieć, etc). Po zamknieciu pamieć jest zwalniana. Faktem jest przy okazji, co zostało przez kogoś wyżej napisane, że Automapa przy zamknięciu zwalnia więcej pamięci, aniżeli przed jej uruchomieniem. Nadmienię, że wcześniej (przed aktualizacją Diary) pamięć spadała mi w ciągu 1-2 godz do około 13 MB i niżej, po czym w pewnym momencie następował samoczynny restart (bez potrzeby wpisywania PINu) i system przywracał sobie niejako w ten sposób pamięć - czasami nawet tego nie zauważałem, chyba że po przychodzących SMSach z poczty głosowej o nieodebranych połaczeniach:-). Aha, wgrałem SPB Diary na kartę telefonu, a nie do pamięci głównej.