problemy z telefonem< sieć orange spv m3000>

• 10 Odpowiedzi
  • 752 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 25, 2006, 09:39:23 »
witam, otóż wczoraj zdażyło sie to pierwszy raz, przynajmniej o którym wiem. Telefon sobie lezy elegancko na półeczce, pokazuje ze ma sygnał ok 70%, ale jak sie na niego dzwoni to Babka mówi ze sie jest poza zasiegiem sieci. Czy ktos miał podobne objawy u siebie??? I wziąłem telefon do okna i było 100% a po wybraniu numeru dalej to samo, po czym po kilku minutach juz było ok.
Co to moze być i jak temu zaradzić, telefon ma 2 miesiące i ani razu nie spadł i nic sie z nim nie wydarzyło co mogło by sie przyczynić do jakiej kolwiek usterki.
Z góry dzieki za Pomoc :)

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2006, 09:43:05 »
Też to miałem, był zasięg a nie można było się na niego dodzwonić.
Zmieniłem ROM i od tamtej pory mam spokój, wszystko działa jak należy.
To oryginalne radio w orangutanie jest tragiczne.

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2006, 10:36:20 »
w erze czasem mam ten sam problem, przy czym rom jest oryginalny erowski

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2006, 12:16:48 »
Może to przepełnienie BTSu w którym jesteście?

*

Offline lolleq

• 49
  • Jestem - więc myślę...
    • Infomatrix.PL
  • Sprzęt: 1X/MZ601
Re: problemy z telefonem< sieć orange spv m3000>
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2006, 15:09:11 »
Cytat: "marchew79"
Telefon sobie lezy elegancko na półeczce, pokazuje ze ma sygnał ok 70%, ale jak sie na niego dzwoni to Babka mówi ze sie jest poza zasiegiem sieci. Czy ktos miał podobne objawy u siebie???
Miałem tak samo na oryginalnym pomarańczowym ROM. Teraz zmieniłem na 2.21 i jest ok, nie stwierdziłem takich numerów - ale może jeszcze za krótko korzystam.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2006, 16:54:10 »
Wcale nie trzeba zmieniać całego ROMu - wystarczy zupdejtować Radio...

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: problemy z telefonem< sieć orange spv m3000>
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2006, 17:06:38 »
witam, otóż wczoraj zdażyło sie to pierwszy raz, przynajmniej o którym wiem. Telefon sobie lezy elegancko na półeczce, pokazuje ze ma sygnał ok 70%, ale jak sie na niego dzwoni to Babka mówi ze sie jest poza zasiegiem sieci. Czy ktos miał podobne objawy u siebie??? I wziąłem telefon do okna i było 100% a po wybraniu numeru dalej to samo, po czym po kilku minutach juz było ok.
Co to moze być i jak temu zaradzić, telefon ma 2 miesiące i ani razu nie spadł i nic sie z nim nie wydarzyło co mogło by sie przyczynić do jakiej kolwiek usterki.

a czy w innym telefonie występuje ten sam objaw?

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2006, 18:18:49 »
A czy ktos pocieszy mnie i powie ze nie ma takich problemow na orange'owskim radio?

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2006, 20:07:15 »
do Evad
to sie dzieje w SPV, bo mam 2 telefony i drugi Nokia nie gubi sieci(też jest w Orange), i własnie z nokii dzwoniłem na spv który miał cały zasieg a sygnału nie było(sygnału połączenia). Dlatego sie pytam co proponujecie zrobić z tym. Czy jak zmienie cokolwiek w ustawieniach telefonu to trace gwarancje?? Czy moge zaniesc telefon do salonu i prosić o zmiane romu. Bo w sumie nie jest to ciekawa sytuacja z tym telefonem.
pozdrawiam

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2006, 21:48:22 »
to sie dzieje w SPV, bo mam 2 telefony i drugi Nokia nie gubi sieci(też jest w Orange), i własnie z nokii dzwoniłem na spv który miał cały zasieg a sygnału nie było(sygnału połączenia). Dlatego sie pytam co proponujecie zrobić z tym. Czy jak zmienie cokolwiek w ustawieniach telefonu to trace gwarancje?? Czy moge zaniesc telefon do salonu i prosić o zmiane romu. Bo w sumie nie jest to ciekawa sytuacja z tym telefonem.
pozdrawiam

widzę dwa wyjścia:
1) samodzielny upgrade ROM (ew. tylko Radio ROM) do najnowszej wersji
2) oddanie do serwisu, ale wątpię, żeby pomogli, jeżeli oni oficjalnie nie mają nowszej wersji polskiego ROM dla SPV

ja bym wybrał bramkę nr 1 ;) z tym, że najnowsze ROM z AKU2 nie są w wersji pl :(

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2006, 21:49:14 »
Mi np.zdarza się to częto i nie tylko na SPV ale i na innych telefonach ma zasięg a gdy ktoś dzwoni to sekretarka się zgłasza... dziwne no ale z czegoś musza żyć nasz sieci moze własnie z takich przekrętów i nacioągania nas na jakieś połączenia he he.
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...